HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Kasım 2021 Salı - 10:28

Kentsel dönüşümde halk oylaması formülü... 'Dozeri dayayıp yıkmam!'

Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin bakanlık tarafından onaylanan kentsel dönüşüm alanında halk oylaması yapacaklarını söyledi. Engin, “Vatandaşın oylarına sunacağız, sandık koyacağız. Vatandaş istemiyorsa yapmayacağız. Ben zorla dozerleri dayayıp yıkım yapmam” dedi.

Kentsel dönüşümde halk oylaması formülü...  Dozeri dayayıp yıkmam!

EGEDESONSÖZ- Narlıdere Belediyesi tarafından ilçenin Atatürk, Narlı, İnönü ve Çatalkaya mahallelerini kapsayan yeni kentsel dönüşüm planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylarınken çalışmalar hızlandı. 

Vatandaşlarla görüşmelerin dönemde Belediye Başkanı Ali Engin’den açıklama geldi. Engin, şeffaflığın ön planda olacağını söylerken adaletin ve katılımcılığın esas alınacağını söyledi.

SONSÖZ TV’de Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtlayan Başkan Engin, “2013 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Narlı, Çatalkaya, İnönü ve Atatürk Mahalleleri olmak üzere 43 hektarlık alanı kapsayan 4 mahallemiz riskli alan ilan edilmiş. Bu Türkiye’de çok az yerde uygulanan bir yöntemdir. 6306 sayılı yasayla bu işlemler yapılmış. Bakanlar kurulu kararıyla riskli alan ilanı ‘buranın acilen boşaltılması ve imar planı yapılmasını’ öngörüyor.  Bize verilen yetkiyi kullanarak imar planlarını yaptık, onaylattık, şu an askıdan inmek üzere. İzmir’de bir ilk. Bakanlar kuruluyla iş birliği içinde yaptık. Süreci açık, saydam ve katılımcı yöneteceğimize inanıyoruz. İlk etapta 5 bin kişinin katıldığı toplantı yaptık. Bizim gizli saklı işimiz yok. Birikmiş ertelenmiş sorunları çözmeye çalışıyoruz. Yeni planla daha önce yüzde 60’a kadar çıkan zayiat oranını yüzde 50 ile tamamladık.  Bölgede bin 300 kişilik hiç tapusu olmayan başkalarının arazisinin üzerine ev yapmış vatandaşlarımız var.  Evi yapmışlar oturuyorlar hem de 40 yıldır. Tapu ya hazinenin ya belediyenin ya da şahısın. Onlara da bazı haklar vereceğiz. İnsanların enkazlarını, arsalarının büyüklüğünü dikkate alacağız. Fedakarlığı belediye yapacak. Belediyenin 30 bin metrekare arsası var. Biz onu havuza koyacağız. Belediye isterse oradan 300 daire alabilir ama almayacağız. Evsiz vatandaşların lehine kullanacağız. Biz onlara daire tapusu vereceğiz.  Belediye buradan bir şey almıyor, aksine veriyor” dedi.

KİMSE YERİNDEN EDİLMEYECEK
Kentsel dönüşümün hayata geçmesiyle birlikte Narlıdere’nin çehresinin değişeceğini anlatan Başkan Engin, “Narlıdere’de eğimi az yeni bulvarlar açılacak, Çatalkaya’dan Balçova’ya kadar yollar açılacak. Yeşil alanlar, sağlık, okul, cami, cem evi, ticari alanlar oluşacak. Şehre faydası olacak. Kömür yanmayacak. Oraya imar planı olmadığı için doğalgaz gidemiyor. O gidecek. Zengin ve fakir aynı ortamda, aynı mahallede yaşayacak. Hiç parseli olmayan kişiyle, profesör de aynı apartmanda oturacak. Kimse bir yere gitmeyecek. Herkes hakkını alacak. Ben burada oturuyorum, biz beş kardeşiz, bize 5 daire ver; benim arsam çok az, bana tam daire ver gibi durumlar yok. Herkese eşit davranacağız. Vatandaşın oylarına sunacağız, sandık koyacağız, vatandaş istemiyorsa yapmayacağız. Ben zorla dozerleri dayayıp binaları yıkmam. Yasa bana bunu  yapmama izin veriyor ama ben bunu yapmam. Yetkiyi gerekirse bakanlığa iade ederiz. Mutlaka kuşkuları olan var ama bizim yöntem anlayışımız uzlaşmadan yanadır. Hiç kimse evsiz kalmayacak. kimse evsiz kalmayacak, Bu bir sosyal projedir ve arsası işgale uğramış insanları da sisteme katacağız. Bu bir siyasi parti meselesi değildir. Bu sorun hepimizin sorunudur ve bunu çözeceğiz” diye konuştu.

 HER ŞEY YOLUNDA GİDERSE 1 YILA RUHSATLARI ALMIŞ OLURUZ
Kentsel yenilenmenin başlaması için bakanlığa yapılan itirazları beklediğini dile getiren Engin, “Bakanlığa yapılan itirazlar 1 aya sonuçlanır. Dava açılacak mı, sonucu ne olacak bunları hep beraber göreceğiz. Biz hazırlıkları yapıyoruz ama fiilen dava sürecinde  vatandaşların evlerinde yıkım yapmak doğru olmaz. Oraları boşaltmak da başka sorunlara neden olur. O yüzden davaları beklemek lazım. Her şey yolunda giderse bir yıl içerisinde sözleşmeleri yapmış, ruhsatları almış oluruz” diyerek halkın yüzde 70 civarının isteğinin olduğunu ve bu yüzdeye ulaştıkları an müdahale edeceklerini belirtti. Ayrıca inşaatların yapımındaki müteahhitlerin ihale yoluyla seçileceğini belirterek ekonomik gücü yüksek, teminatını veren, güvenilir müteahhitleri tercih edeceğini vurguladı.

PARASI YOKSA YAPMAYACAK!
“Şehir dışından müteahhitler gelip yapacak” eleştirilerine yanıt veren Engin, "Garantör olacağız tabii ki. Belediye müteahhit değil sonuçta… Kamuoyuna açık bir çağrımız var. İşini iyi yapan, ekonomik gücü iyi olan müteahhitler inşaatları yapacak. Ben yapmayacak mıyım diyenler var. Paran yoksa, hiç bina yapmadıysan, devlete borcun varsa yapmayacaksın tabi ki. Sen mi değerlisin yoksa orada oturanlar mı dersek tabii ki oturan vatandaşlarımız değerlidir. Yıllarca yarım kalan birçok proje bu tür müteahhitler yaptığı için tamamlanmadı. Bu konuda popülist yaklaşımlara gerek yok" diye konuştu.

İNSANLAR BAŞKA YERE GİTMEYECEK
Kentsel dönüşüm projesinde zengin fakir ayrımı diye bir şeyin olmadığını da vurgulayan Engin, "Zengin fakir… Zenginlik göreceli bir şey. Adamın fabrikası var, borcu var, Allah korusun iflas da edebilir. Bize döviz getiriyorlar. Yoksa bu cari açığı kim kapatacak. İhracatı yapan bu insanlar. Bizler belediye başkanı olarak, CHP olarak madalya vermemiz lazım. Dünya kadar vergi veriyorlar ve biz onların vergileri ile maaşımızı alıyoruz. ABD'de en muteber insanlar çok vergi verenler. Bizim insanları zengin fakir diye ayırma durumumuz yok. İnsanlar başka yere gitmeyecek böyle bir şey yok. Biz kimsenin yerini kimseye vermiyoruz. Zengini de fakiri de aynı yerlerde yaşatacak bir eşit adil sistemi kurmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

 
Seferihisar'da kadınlara "Öz Savunma" eğitimi
 
Bornova'da can dostlar için kış hazırlığı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ahmet uğur 9 Kasım 2021 Salı 14:20

Çok acil başlat başkan ölmedengörmekisteriztam51yıldır imarlıarsamızı yapamıyorz imdamızayetiş lütfen

Yorumu oyla      2      3  
Semih 9 Kasım 2021 Salı 11:44

Bravo Sayın Başkan öncelik her zaman Halk olmalı Halkın onayını rızasını almak lazım

Yorumu oyla      5      3  
citizen 9 Kasım 2021 Salı 10:54

Narlıdere hava kirliliği korkunç seviyede. Bu yapılar yıkılmadığı sürece narlıderede zehir solumaya devam ederiz

Yorumu oyla      7      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Seferihisar'da kadınlara "Öz Savunma" eğitimi
Seferihisar Belediyesi, kadınlara ve çocuklara karşılaşabilecekleri şiddet ...
Bayraklı'da öğrencilere burs desteği
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, eğitime desteklerini sürdürüyor. ...
Buca’da EKPSS hazırlık kurslarına kayıtlar başladı
EĞİTİMİN önündeki engelleri kaldırmak için projeler üreten Buca Belediyesi, ...
 
Selçuk’ta Atatürk’e sonsuz saygı
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, aramızdan ayrılışının 83. Yılında Efes ...
Bornova'da DMO ile işbirliği mesajları
Devlet Malzeme Ofisi İzmir Bölge Müdürü Atila Aytekin, Bornova Belediye ...
Büyükşehir'de gergin meclis... 'Manipülasyon' atışması!
Büyükşehir’in meclisine Urla Belediyesi tarafından yapılması planlanan ...
 
Bu kadarı da pes... Çöp konteynerlerini çaldılar!
Bornova Belediyesi, sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda ilçede ...
Başkan Gümrükçü’den birlik sofrasında mesaj: Rozetimi çıkarttım
Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti Çiğli ilçe teşkilatlarının ortak ...
Başkan Engin’den emsal artışı yorumu: Yeni gecekondular ortaya çıkar
Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin emsal ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva