HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
8 Kasım 2021 Pazartesi - 14:23

Başkan Engin’den emsal artışı yorumu: Yeni gecekondular ortaya çıkar

Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin emsal artışı kararının sadece depremde zarar gören yapılarla sınırlı kalması gerektiğini söyledi. Engin, “Tüm riskli binalarda artış vermek nüfusu bir milyon kişi arttırır. Biz geleceğe yeni gecekondular yapmış oluruz. Şu anda İzmir’de 2 milyon nüfusa yetecek imarlı yapılaşmamış arsa stok alanı var” dedi.

Başkan Engin’den emsal artışı yorumu: Yeni gecekondular ortaya çıkar

EGEDESONSÖZ- İzmir depreminin ardından bir yıl geçerken Büyükşehir Belediyesi’nin emsal artış kararı ile ilgili süreç devam ediyor. Bayraklı’da başlayan fakat daha sonra diğer ilçelerin de talep ettiği “parsel bazlı yüzde 20, ada bazlı yüzde 30 emsal artışı” önümüzdeki günlerde belediye meclisinin gündemine gelecek. Sadece 30 Ekim depreminde hasar gören orta ve ağır hasarlı binaları kapsayacak karar onaylanarak yürürlüğe girecek. TMMOB’a bağlı odalar ve bazı sivil toplum kuruluşlarının itiraz edip mahkemeye taşıyacaklarını açıkladığı emsal artışı kararıyla ilgili belediye meclisinde AK Parti ve MHP grubu farklı bir önerge vermiş fakat kabul edilmemişti.

Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin katıldığı SONSÖZ TV’deki canlı yayında emsal artışı kararının sadece depremde zarar gören ağır ve orta hasarlı yapılarla sınırlı kalması gerektiğini söyledi. Engin, daha fazla binada verilecek artışın kente bir fayda sağlamayacağını ifade ederken, “İzmir’in binalarının tamamını elden geçirseniz ve riskli mi diye baksanız yasaya göre yarısı riskli ve hasar görebilecek şekilde çıkar” dedi.

Başkan Engin, “Siz bütün imar parsellerine yönelik artışı parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 yaptığınızda, şehrin bütün nüfusunu yüzde 30 arttırmış olursunuz. Ben bunu doğru bulmuyorum. Tamamına yönelik bir çalışmayı doğru bulmuyorum. Diyelim ki; yan yana binalar var, bütün ilçelerde yüzde 70 – 80’i de böyle zaten. İmar yönetmeliği var elimizde, arka bahçeye çekme, ön bahçe çekme vs her şeyi tamamlanmışsa bu binayı büyüteceğiniz bir alan yok. Siz ne yapacaksanız, üzerine bir kat ekleyeceksiniz. Yüzde 20’yi kat vererek yapacaksınız. Bu gelecek için yeni sorunlar çıkarabilir. Depremde hasarı tespit edilmiş binalar için yapılmasını anlayabilirim ama imar kanununu ve yönetmelikleri dikkate alarak daha fazlasını yapamazsınız. Biz hukuk devletinde yaşıyoruz. Çıkıp ‘imarı artıralım çünkü biz yoksuluz, daha fazla daire alalım çünkü biz çok kardeşiz’ demek doğru değil. Bu parametrelerle şehir yönetilmez. Ben bir müteahhit olarak söylüyorum. Bugün nasıl şehrin yüzde 70’i gecekondu ise, 30 – 40 yıl sonra bu defa bu nedenlerden, bu günlük düşünmeden dolayı şehir yaşanmayacak hale gelir.  Yeniden yaşayacak başka yerler ararız. Yanlış yerleşmeye başlarız. Bunların tek çözümü şu, vatandaş konutlarını yenileyecek, devlet uzun vadeli düşük faizli para verecek. İmar artışı bunu finanse etmeyecek. Vatandaş ve devlet finanse edecek” diye konuştu.

Deprem sonrasında kayıtlara “hafif-az hasarlı” olarak geçen binaların aslında hiç hasar almamış, oturulabilir halde demek olduğunu anlatan Başkan Engin, “Bugünkü altyapıyla yüzde 30 arttırmak demek, mevcut binaları, parselleri en az bir milyon kişi arttırmak demek. Zaten yapılaşmayan parsellerden dolayı yaklaşık bugün yapsanız 2 – 3 milyonluk yapı stoğumuz var. Bugün yapsanız; 2 milyon daha konut yapılacak parsel var İzmir’de. İmarlı, ve boş durumdadır. Onların elinden hakkını alamazsınız kanunen. Mülkiyet sorunu ya da yatırım için bekliyor. Bekliyor  ve hiç yapılamamış. Bunlar da düşünülerek işlemler yapılmalıdır” dedi. 

 
Ağıralioğlu: Türkkan'ı görevden çekiyoruz
 
İç çamaşırlarını bulamayan kadın kameraları izleyince şok oldu!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 8 Kasım 2021 Pazartesi 20:36

Yeri gelir Ali Engin'i en sert biçimde eleştiririm ama burada açıklamalarından gördüğüm kadarıyla duruma müteahhit kimliğinden ziyade şehrin sorumluluğuna sahip bir yönetici olarak demeç vermiş. Ali Engin'in gözden kaçırdığı bir nokta ise bugün hasarlı binalara verilecek olan emsal artışı yarın öbür gün depreme dayanıksız olması gerekçe gösterilecek olan yapı yaşı yüksek binalar kentsel dönüşüme girdiğinde bu kez hak sahipleri emsal artışı ilan edilen binaları örnek göstererek aynı emsali hukuken elde edebilirler bu durum tam bir kentsel faciaya neden olur. Değinmek istediğim asıl nokta ise; 5 kattan oluşan ve her katında 120m2 büyüklüğünde iki dairen olduğu bir binayı örnek olarak alacak olursak ve her dairede ortalama 3 kişilik bir ailenin yaşadığını ve binanın toplam nüfusunun 30 olduğu varsayımı altında verilecek olan %20 emsal artışı 1 kat artış ile sonuçlanacak ancak müteahhit buradan yeterli kâr elde edemeyeceği için daireleri 80m2 olarak tasarladığında her katta 3 daire, 6 katta 18 daire olacaktır. Bunun sonucunda her katta ortalama 3 kişilik bir ailenin yaşadığını hatırlarsak binanın nüfusu bir anda 30'dan 54 kişiye çıkacaktır yani kısaca demem o dur ki emsal artışı ile nüfus artışı yukarıda yazdığım nedenlerden dolayı paralel olmaz, daha fazla nüfus artışı olur.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Halk Taşıt'la 88 milyonluk tasarruf... İzmirlinin parası cebinde kaldı!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in seçim vaatlerinden biri ...
Çeşme'de pedallar çocuklar için döndü!
Çeşme Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Velotürk Gran Fondo Çeşme ...
İlçelere büyük destek: 15 kamyon hibe edildi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ilçe belediyelerinin temizlik hizmetlerine ...
 
Büyükşehir'den tarihe ışık tutacak hamle... Türkiye'de bir ilk!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destek verdiği Selçuk Ayasuluk Tepesi ...
Karşıyaka festivalle renklendi
Sosyal ve kültürel etkinlikleriyle kent yaşamına renk katan Karşıyaka ...
Bornova’da Disleksi eğitim semineri
Bornova Belediyesi, 1-7 Kasım Disleksi Farkındalık Haftası nedeniyle eğitim ...
 
Çiğli'de dev EYT buluşması... Kılıçdaroğlu'na rapor sunulacak!
Cumhuriyet Halk Partisi Çiğli İlçe Başkanlığı, İzmir Emeklilikte Yaşa ...
Ödemiş kestane festivali ile şenlendi
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile bu yıl Ödemiş Belediyesi tarafından ...
Karşıyaka Ata'dan Ana'ya koştu!
Karşıyaka Ata'dan Ana'ya koştu!
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva