HABERLER>TARIM
13 Mayıs 2019 Pazartesi - 09:32

Kemalpaşa'da kiraz zamanı: Üretici hem memnun hem dertli

İzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki kiraz üreticisi, bu yıl verimden memnun. İç pazarın yanı sıra başta Almanya olmak üzere birçok ülkeye de ihraç edilen kiraz, üreticinin yüzünü güldürdü. Ancak iyi kirazın kilogramının 10 liradan satıldığını bunun da maliyetlerini karşılamadığını belirten üretici Ahmet Özışık, devletten destek beklediklerini söyledi.

Kemalpaşa da kiraz zamanı: Üretici hem memnun hem dertli

İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde geçimini 185 dönüm üzerinde bulunan 15 bin kiraz ağacından sağlayan Özışık ailesinin üyeleri, bu yıl verimden oldukça memnun. Bir yıl boyunca emek verdikleri kiraz bahçesinde, artık mahsulü toplamaya başlayan üretici, bahçede mesaiye sabahın erken saatlerinde başlıyor. Özışık ailesinin bütün fertleri, önce dalından topladıkları kirazları, daha sonra büyüklüklerine göre ayırıp ayrı kasalara koyuyorlar. İç pazara ve yurt dışına gönderilmek üzere satışı yapılan kirazın, maliyetleri karşılamadığını söyleyen bahçe sahibi Ahmet Özışık (39), devletin üreticiye destek vermesini istedi. Bu yıl mevsim koşullarından dolayı kirazın henüz tam olarak olgunlaşmadığını söyleyen Özışık, ürünün yetiştiği zaman, 150 kişiye kadar işçi çalıştırdıklarını ancak şu an sadece ailesi ile birlikte kiraz topladıklarını kaydetti. Özışık, her yıl ürün veriminin farklı olduğunu, en fazla 100 tona kadar ürün elde ettiklerini vurguladı.

'MALİYETLER YÜKSEK'
Bu yıl kiraz ağaçlarının veriminden memnun olduklarını ancak maliyetlerin yüksek olmasından dolayı kar edemediklerini söyleyen Ahmet Özışık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yıl verimli bir yıl ama fiyatlar çok düştü. En iyi kirazın kilogramı 10 lira ama maliyetler yüksek. Elektrik iki katı arttı, mazotun fiyatı yüksek. Gübrenin çuvalı 100 lira. Gübre atamıyoruz. Bir ton ilaç atmak istesek 700 lira ama manolya, yaprak büken, iç kurdu gibi hastalıklar var ve bunlara karşı devamlı ilaç atmak zorundayız. Atmadığımız zaman mahsul alamayız veya ürün kurtlu olur, satılmaz. İşçiler günlük 100 liraya çalışıyor. Bir işçi günde 50 ile 70 kilogram arasında kiraz topluyor. Bunun için kirazın kilogramının 10 liranın altında satılmaması gerekir. Ama biz en iyi kirazı 10 liraya satıyoruz. İyi ürün satılıyor fakat bize para bırakmıyor. Çiftçilik bizim buralarda öldü. Devletin çiftçilere devletin elektrik, mazot, gübre desteği vermesi lazım. Girdilerimiz yüksek olduğu için maliyetlerimizi kurtarmıyor."

'KİRAZ AĞAÇLARI KURUYOR'
Mert Özışık (30) da Kemalpaşa'da, fabrikaların tarım arazilerinin en verimli olduğu bölgelere kurulduğunu, bunun da toprağı olumsuz şekilde etkilediğini, ağaçların kuruduğunu ve ürün veriminin düştüğünü söyledi. Özışık, "Böylesine önemli bir ürünü biz kullanamıyoruz. Çünkü arazilerimizin hemen bitişiğinde fabrikalar kuruldu. Buradan çıkan zehirli gazlar, atıklar ürünleri de etkiliyor. Hava kalitesinin değişmesinden dolayı da ağaçlar kuruyor. Daha önceden kirazlar, ceviz büyüklüğündeydi. Dekar başına aldığımız verim daha fazlaydı. Şuanda fabrikaların kiraz bahçelerine yakın olmasından dolayı verim düştü. Kullandığımız bir ilaç başka bir hastalığı tetikliyor" diye konuştu.

SABAH SAAT 06.00'DA ÇALIŞMAYA BAŞLIYORLAR
Oruç tuttukları için sabah saat 06.00'da kiraz bahçesine gelerek ürünleri toplamaya başladıklarını söyleyen Teslime Özışık da, "Sabah saat 06.00'da kalkıp geliyoruz. Oruç tuttuğumuz için sabah erken gelip öğlen saatlerinde işi bırakıyoruz. Burada güzel bir iş yapmak zorundayız. Bunu işlemeden olmuyor. Fiyatlar düşüyor. O nedenle biz tek tek seçiyoruz" dedi.

Elif Bıçak (36) da, "Biraz yorucu ama yapmak zorundayız. Kendi işimiz ve severek yapıyoruz" diye konuştu. Ahmet Özışık'ın eşi Melek Özışık (31) ise "3 oğlum var, onlar okula gidiyor. Ama bunu da yapmak zorundayız. Düzgün seçilmediği zaman fiyat düşüyor. Ürün geri geliyor. Bizim de geçim kaynağımız bu, çalışmak zorundayız" diye konuştu. (DHA)

 
Fındıkta 50 yıllık çalışma ile 440 genotip bulundu
 
THY Pilotu telefonuyla kaydetti: Bu kadar hızlı uçan bir şey görmedim
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fındıkta 50 yıllık çalışma ile 440 genotip bulundu
Fındık Araştırma Enstitüsünce 50 yılda yapılan çalışmalar sonucunda fındığın ...
Ege'nin kullanılmayan arazileri tarıma kazandırılıyor
Manisa, Uşak ve İzmir'de 45 bin 564 hektar arazinin toplulaştırılması ...
Kırmızı et fiyatlarına zam yolda!
Et ve Süt Kurumu’nun büyükbaş hayvan alım fiyatına karkas ette kilo başına ...
 
Ege'nin patates ambarından müjde!
Ege Bölgesi'nin 'patates ambarı' olarak bilinen İzmir'in Ödemiş ilçesindeki ...
Domateste 'tuta' tehlikesi!
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, geçen yıllarda da büyük ...
Patates ithalatından önemli gelişme!
Patatese ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla ithalatta ...
 
Tire Süt Kooperatifi'nden yeni satış mağazası
Tire Süt Kooperatifi, kooperatifçiliğin temel ilkesi olan üreticiden tüketiciye ...
Rusya'dan Türk domatesi için kritik karar!
Rusya Tarım Bakanlığı Türkiye’den domates sevkiyatının kotasını üç kat ...
Kilosu 30 liradan 1000 TL'ye çıktı!
Samsun'un Vezirköprü ilçesinde birkaç yıl önceye kadar 30 liraya satılan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva