HABERLER>EGE
4 Ekim 2023 Çarşamba - 07:12

Kemal Sunal'ın İnatçı filmi çekilmişti... Tarihi köprü tehdit altında!

Kemal Sunal’ın başrolünü oynadığı İnatçı filminin birçok sahnesinin çekildiği Aydın’ın Söke ilçesindeki Sarıkemer yıkılıma tehdidi altında. EKODOSD tarihi köprü için bir kez daha kurumlara çağrıda bulundu.

Kemal Sunal ın İnatçı filmi çekilmişti... Tarihi köprü tehdit altında!

EGEDESONSÖZ - Aydın’ın Söke ilçesine bağlı Sarıkemer’i birbirine bağlayan ve bir zamanlar deve kervanlarının geçtiği, 1988 yılında da Kemal Sunal’ın başrolünü oynadığı İnatçı filminin birçok sahnesinin çekildiği tarihi taş köprü de yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.

Tarihi köprü ile ilgili açıklama yapan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün cevap yazısına rağmen hiçbir temizleme çalışması yapılmadığını belirtti.

Suyun debisinin düşmesinden kaynaklı yaz aylarındaki fırsatın kaçtığını ifade eden EKODOSD açıklamasında “Tarihi Taşköprü’nün yıkılmaması ve çöplerin denize gitmemesi için, köprüden önce mutlaka bir yüzer bariyer takılarak tüm atıkların burada toplanması sağlanmalı ve kepçelerle sudan dışarı alınmalıdır” ifadelerini kullandı.



EKODOSD’un açıklaması şu şekilde:

Aşırı sıcakların etkisiyle kurak geçen yaz aylarında Büyük Menderes Nehri’nin birçok yerinde su kalmamış, hatta içinde yürünebilir hale gelmişti.

Söke’ye bağlı Sarıkemer’de bulunan Büyük Menderes Nehri’nin üzerindeki tarihi Taşköprü’nün altındaki kemerlere kadar yürünebilecek şekilde sular kurumuştu.

Bu durum balıklar ve sucul canlılar için olumsuz etki yaratmış ve binlerce balık ölmüştü.

Ancak nehrin kuruması tarihi Taşköprü’nün önemli bir tehditten kurtulması için bir fırsat doğurmuştu.

Kış aylarında yoğun yağışlardan sonra yukarı havzadan gelen insan kaynaklı çöpler ve doğadan gelen ağaç ve odun gibi atık maddeler, köprünün altında suyun geçtiği kemerleri tıkayıp, tüm atıkların köprünün arkasında birikerek adacık oluşturmakta ve ağaç kütükleri tarihi köprüye zarar vermekteydi.

Köprünün tescilli olması nedeniyle diğer kurumların alanda rahat çalışabilmeleri için ilgili kurumlara atık maddelerin temizlenmesine yönelik çalışma yapmaları konusunda bilgi verilmesi ve işbirliği yapılması için, KVKBK Müdürlüğü’ne müracaatta bulunmuştuk.

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nden gelen yazıda;

Tescilli yapının korunmasına esas olmak üzere köprüde inşai müdahale içermeyecek şekilde ilgili idarelerince İzmir Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü ve KUDEP denetiminde, bitki, çalı ve ağaç kütükleriyle çöplerin temizliğinin yapılabileceği, uygulamalar sırasında tescilli yapı ve çevresinde gerekli can ve mal güvenliğini sağlayıcı güvenlik önlemlerinin alınmasını, uygulama sonuçlarına ilişkin teknik bir rapor ve fotoğraflamaların KVKK’na iletilmesine ve 5 yıl süreyle temizlik çalışmalarının ilgili idareler ve KUDEP denetiminde yapılabileceği kurul tarafından karar alındığı ve Karayolları İzmir 2. Bölge Müdürlüğü, DSİ Aydın 21. Bölge Müdürlüğü ve Aydın Büyükşehir Başkanlığı’na iletildiği bildirildi.

Ancak bugüne kadar hiçbir temizleme çalışması yapılamadı. Menderesin içinde sular yokken çok rahat bir şekilde yapılacak çalışmalar için, nehre su geldiğinden dolayı bu önemli fırsat kaçmış oldu.

Şu anda sukemerleri ağaç kütükleriyle dolu olduğundan, yukarı havzadan gelen tüm ağaç kütükleri, çalı çırpı ve binlerce plastik ve çöpler Taşköprü’nün arkasında birikerek adacık oluşturmaya başladı.

Tarihi Taşköprü’nün yıkılmaması ve çöplerin denize gitmemesi için, köprüden önce mutlaka bir yüzer bariyer takılarak tüm atıkların burada toplanması sağlanmalı ve kepçelerle sudan dışarı alınmalıdır.

Çöplerin içinde bulunan ve yukarı havzada vurularak Büyük Menderes Nehri’ne atılan domuz ölüleri, halk sağlığı açısından çok tehlikelidir. Nehrin sularına kesinlikle ölmüş hayvanlar atılmamalı, çukur açılarak üzeri kireç dökülerek gömülmelidir.

Büyük Menderes Nehri su kirliliğinin yanı sıra, alıcı ortam olarak görülerek bölgenin tüm çöplerini, plastiklerini ve hayvan ölülerini taşıyan bir nehir haline gelmiştir.

Bu konular birçok kurumu ilgilendirmektedir. Araştırma yapılması, önlem alınması ve yaptırım uygulanması için tüm kurumlar bir araya gelerek mutlaka işbirliği yapmalıdır.

 

 
İzmir'de iki bölge daha koruma altında... Kazdıkça tarih çıkıyor!
 
Muhteşem zafer İngiliz basınında manşetlerde!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ayşen'e kabusu yaşatmıştı... 'Kasten öldürmeye teşebbüs'ten yargılanacak!
Manisa'da, kendisinden ayrılmak isteyen sevgilisi Ayşen Eryılmaz'ı (27), ...
Korkunç kaza... Takla atan otomobilin sürücüsü can verdi!
Muğla'nın Seydikemer ilçesinde refüje çarpan otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti.
Fethiye'de sağanak hayatı olumsuz etkiledi
 Muğla'nın Fethiye ilçesinde kısa süreli etkili olan sağanak, hayatı olumsuz etkiledi.
 
Muğla'da kaybolan Kanadalı turist bulundu
Muğla'nın Fethiye ilçesindeki Babadağ'dan single (tekli) atlayış yaptıktan ...
Firari FETÖ hükümlüsü yakalandı
Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi ...
Kaçak avcılara 73 bin 150 lira para cezası
Afyonkarahisar'da kaçak avlanan 2 kişiye, 73 bin 150 lira para cezası kesildi.
 
30 milyonluk vurgun yapmıştı... 'Bitcoin Safiye'nin cezası belli oldu!
Aydın'ın kendisini 'ekonomist-broker' olarak tanıtıp farklı meslek gruplarından ...
Traktörün mazotunu hortumlayanlar yakalandı
Aydın'ın Didim ilçesinde, traktörlerin deposundan akaryakıt çaldığı ileri sürülen 2 kişi tutuklandı.
Kömür ocağı çöktü... İşçi hayatını kaybetti!
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, özel kömür ocağında meydana gelen göçükte, ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva