HABERLER>GÜNCEL
20 Ekim 2023 Cuma - 10:49

Kayalar davasında 3’üncü celse tamam… Mahkeme ne karar verdi?

Cumhuriyet Halk Partisi’nden Menderes Belediye Başkanlığı görevine seçilen ancak yolsuzluk operasyonundan gözaltına alınan ve sonrasında adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Mustafa Kayalar’ın yolsuzluk ve rüşvet alma suçundan 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada 3’üncü celse gerçekleştirildi. Duruşma hakimi ara celse yapılmasını kararlaştırarak mahkemenin 10 Kasım Cuma gününe ertelenmesine karar verdi.

Kayalar davasında 3’üncü celse tamam… Mahkeme ne karar verdi?

Oktay GÜÇTEKİN/EGEDESONSÖZ-  Cumhuriyet Halk Partisi’nden Menderes Belediye Başkanlığı görevine seçilen ancak yolsuzluk operasyonundan gözaltına alınan ve sonrasında adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Mustafa Kayalar’ın yolsuzluk ve rüşvet alma suçundan 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada 3’üncü duruşma tamamlandı.

Mahkemenin ana konusu ise Bodrum’da üste alınan villanın rayiç bedeliydi. İddianamede Kayalar'ın kayınpederi Ruhi Durak'ın üzerine geçirilen Bodrum-Akyarlar'daki villanın tapudaki rayiç bedelinin 550 bin TL olduğu belirtilmişti. Durak'ın 4 milyon 750 bin TL karşılığında Kanada'dan gelen bir Türk vatandaşına villayı sattığı, bu bedelin 550 bin TL'sinin banka kanalıyla hesabına gönderildiği ve kalan kısmını elden alındığı yönünde detaylar yer almıştı.

Villanın alım-satım süreçleri ile ilgili olarak ise tanık ve avukatlar dinlendi.

MÜZEKKEREYE CEVAP VERİLMEDİ
Mahkeme hakimi dava öncesi Nurullah Ercan’ın ifadesi ile ilgili, “Talimat yazdık ancak talimatımıza cevap yok. Muğla  2’nci Ağır ceza mahkemesi talimat dosyası üzerinden Menteşe Emniyet müdürlüğüne yazı yazıldığı ve sanığın cezaevine gönderileceği tarihin sorulması istendiği öğrenildi. Yapılan müzekkereye cevap verilmediği görüldü” denildi.

Davaya katılan avukat ise mahkemenin hastanede ifade almayı reddettiğini belirterek, “Ben mahkeme ile görüştüm ancak böyle bir şey yapamayacaklarını iyileştiği zaman ifadesinin alınabileceği söylendi. Kendisi cezaevine girebilecek bir durumu yok” dedi.

AYDIN: SANIĞI MAHKEMEYE GÖTÜRELİM
Söz alan Kayalar’ın Avukatı Murat Aydın, “Dosyada diğer sanığın ayrılarak karar verilmesini talep edeceğiz. Asıl talebimiz Muğla’daki bulunduğu cezaevi iradesine ya da hastaneye yazı yazılarak, diyaliz makinesine girmediği gün ambulans ile adliyede hazır tutulmasını talep edebiliriz.  Mahkemeyi oraya götüremiyorsak sanığı mahkemeye götürelim” diye konuştu.

HAZİNE AVUKATI: ASLAN VE KURTULUŞ DİNLENSİN
Hazine Avukatı ise söz alarak, "Mehmet Aslan ve Didem Kurtuluş'un tanık olarak dinlenmesini tanık ediyoruz. Mehmet Aslan bu olayların içinde olan kişidir. Yapıların başlaması gibi tüm süreçte yer almıştır. Şirketin içinde Bek Mimarlık Şirketinin ortaklarından olan bir kişidir" dedi.

BEKTAŞ:  TALEPLERİN REDDİNE KARAR VERİLMİŞTİR
Sanık A.B ise, “Ben tek yetkili sahibiyim. Mehmet Aslan H.B'ın ortağıdır. Babam da bu konuyla ilgili ifadesini verdi. Babamla aralarında husumet var bu nedenle davaya dahil olmak istiyor. Daha önce de 2 kez davaya katılma talebinde bulunmuştu ve bu taleplerin reddine karar verilmiştir” diye konuştu.

TALEBİN REDDİNİ İSTİYORUZ
Söz alan Avukat Murat Aydın, "Önümüzdeki davada konu imara aykırılıklar değil, imara aykırılıklar sonrası rüşvet alındığı iddiası. Rüşvet konusunda görgüler olması lazım. Tanık olarak dinlendirmek istenilen 2 kişi sanıklara karşı tutumları nedeniyle her davayı taciz etmeyi devam ediyorlar. Burada husumetler olduğu açıktır. Talebin reddini istiyoruz" diye konuştu.

Mahkeme heyeti Mehmet Aslan'ın dinlenmesi talebinde bulundu.

ASLAN: VİLLALAR RÜŞVET KARŞILIĞI ALINDI
Mahkemede konuşan Mehmet Aslan, "İstek Mühendisliğinin kurucu imza ortağıyım. Diğer ortağı H.B'dir. Ortaklık hala böyledir. 2018 yılından bu yana aramızda husumet var ve davalarımız devam etmektedir. Rüşvete dahil olan konular bizlerin yükleniciliğini yaptığımız firmalar. Bunları yaparken H.B benden gizli otel inşaatı ile ilgili girişimler yapıyordu ve bunlarla ilgili usulsüzlük olacağını duyduğum için ben karşı çıktım. Otel inşaatının yapımı ve inşaat sırasında çıkacak sorunlarla ilgili görüşmeler yapıyordu. Ben bunlara karşı çıkıyordum. Benim bundan kaynaklı şirket ortaklığından ayırmaya çalıştı. Bu olaydan sonra otel inşaatına başladılar. Daha sonra benim direnmem üzerine oğlunun üzerine şirket kurarak bu inşaatı bu yöntem ile yapmaya çalıştılar. Beni de şirketten uzaklaştırmaya çalıştılar. H.B daha önce Buca Belediyesi meclis üyesiydi. Orada da bu işlerden ceza yemişti ben de benim de başım ağırır diye bu işi yapmasına karşı çıktım. Beni normal yoldan ayıramayınca cebren ayırmaya çalıştılar. Beni darp ettiler. Bunla ilgili doktor raporu almadığım için dava açamadım. Ben açtırdığım dava ile yöneticilikten azlettirdim. Dosya Yargıtay aşamasındadır. Bu sırada Bodrum'daki inşaatların yükleniciliğini de biz yapıyorduk. İnşaat sözleşmesini ben imzaladım. Rüşvete söz konusu villalar oradan verilmiş. Bunlar rüşvet karşılığı verildi. Daha önceden yapılan konuşmalar vardı. İstek firmasını yaptığı Menderes'teki inşaatlarda projeye uygun olmayan imalatlar vardı. Dubleks olmayan daireler dubleks olarak gösterilmişti. Bunlarda oturma raporu alınması da sorunlar olacaktı. Bunlarda işi kolaylaştırmak için otelin yapımındaki sıkıntıların görmezden gelinmesi hem de bu oturma raporlarının verilmesini sağlamak için bu görüşmelerin yapıldığını biliyorum. Menderes'te yaptığımız inşaat eksik yapıldığı halde oturma izni verilmiş ve sonra daireyi alanlar tüketici mahkemesine giderek dava açmış ve kazanmıştır. İş karşılığı ile alındıysa burada şirketin sigorta dosyası açması ve sözleşme yapması gerekir. Bu villaların iş karşılığı verildiği doğru değil. Söz konusu villalardan biri İstek firmasının payına düşen, diğeri ise arsa sahibinin payına düşeni. Ruhi Durak'ı tanımam. H.B ile eski dost olduğunu sanmıyorum. Biz şirketin kuruluşundan beri H.B ile yan yanayız onun tanıdığını benim de tanımam lazım” dedi.

Ertan Güleç'in mobilya işini yapıp yapmadığı konusunda da konuşan Aslan ,"35 villa inşaatı vardı. Hepsini yapıp yapmadığını bilmiyorum. Sadece bir konuşma vardı. O süreçte beni ayırma süreçleri vardır. Ben şirketin hissedarı olmamama rağmen beni şirkete sokmuyorlardı. Bu nedenle kaç villanın işinin yapıldığını bilmiyorum. Menderes'teki binaların mobilya işini yapıp yapılmadığını biliyorum. Basından duyduğum kadarıyla yapılacak işin değeri ve verilecek villanın değeri karşılaştırıldığı için bunu biliyorum. Menderes'teki yapıların oturma izninin Bodrum'daki villalar için verildiğini düşünüyorum. Otel ile ilgili basından duyduğum kadarıyla inşaatın projesinin dışında inşaat yapıldığını ve bunların görmezden gelinmesi için rüşvet verildiğini duydum. Otel ile ilgili ne gibi aykırılıklar yapıldığını bilmiyorum. İstek Mühendisliğin yaptığı inşaat ile ilgili  projenin dışına çıkılması ve kömürlük yerlerine dubleks gösterilerek oturma izni alınmaya çalışılıyor” diye konuştu.

İDDİALAR KAYALAR DÖNEMİ ÖNCESİNE İLİŞKİN
Kayalar’ın avukatı Murat Aydın, “Tüm duyduklarınız 2018 Kasım’da aranızda kavga çıkmanızdan önceye dayanıyor.  Sayın Kayalar 2019 Mart’ta seçildi. Bu başka bir belediye karşı durumu dile getirmektedir. Burada sanık Kayalar’ı değil önceki dönemi suçluyor, bu da bizim dosyamızın konusu değil” dedi.

 Hazine Avukatı ise, ‘Tanığın anlattığı konu ile dosyamız bağlantılıdır’ ifadelerini kullandı.

HAKKINDA MÜTALAA VAR
Söz alan A.B iddiaları yalanlarken "Aslan 3-5 ay aralıklarla bizle ilgili suç duyurusunda bulunuyor. Savcılık ise  hep reddediyor. Kendisi bahsettiği şirketle ilgili hiçbir bilgisi olmayan konular var. Bek Mimarlığın ilk inşaatının otel inşaatı olduğunu söylüyor. Bek İnşaatın 3’ncü işi oteldir. Kendisi aynı zamanda sahte çek ve evrak düzenlemekten dava açıldı ve savcı mütalaasını verdi" diye konuştu.

Son olarak söz alan Murat Aydın, “Sandığın görsele dayalı beyanı yoktur. Aralarındaki husumete dayalı iddialarda bulunmuştur ve tümü Kayalar’ın seçildiği dönemden önceye dayanmaktadır.  Menderes'teki evler konusu davanın konusu değildir. Tüm beyanları düşünüyorum, sanıyorumdan öteye bir ifade etmiyor. Bizde bu ifadeleri hakkında dava sonrası suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

MAHKEME KARARINI AÇIKLADI
Ercan’ın hastanede taburcu edilip ceza infaz kurumuna alındığı takdirde mahkememizde ifadesini alması için dilekçe yazılmasına SEGBİS bağlantısı kurulması halinde irtibat kurularak ara celse açılmasına ve verilecek cevaplara göre celse arasında işlem yapılmasına karar verildi.

Mahkeme hakimi ise duruşmanın 10 Kasım Cuma gününe ertelenmesine karar verildi.

 
İzmir’in Abantı’na ikinci tehdit!
 
Bornova Belediyesi’nden zeytincilik eğitimi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’in Abantı’na ikinci tehdit!
İzmir'in doğal güzellikleri arasında yer alan Gölcük Gölü'nün başı bugünlerde ...
Sahte kanser ilacı baskını: 11 şüpheliye gözaltı
MS, SMA ve kanser hastalıkları için sahte ilaç üreten, depolayan ve satan ...
İzmir’de iki çocuk babası canına kıydı!
İzmir’in Torbalı'da ilçesinde yaşayan Mustafa Önkol başına dayadığı silahı ...
 
FETÖ'nün gaybubet evlerine baskın: 21 firari yakalandı
FETÖ üyeliği suçundan haklarında yakalama kararı bulunan 21 şüpheli gaybubet ...
4 ilde 'Narkogüç' baskını: 13 gözaltı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, zehir tacirlerine yönelik 'Narkogüç' operasyonları ...
Yarı aç-yarı tok, ulaşım yok… İzmir'de taşımalı eğitime bir isyan daha!
Karşıyaka'nın Sancaklı Mahallesi'nde yaşanan taşımalı eğitim krizinin ...
 
Cani eşten pes dedirten savunma!
Kocaeli'nde, boşanma aşamasındaki eşi 52 yaşındaki Aynur Çetin'i, 12 yerinden ...
'Gazze'ye 280 milyonluk yardıma hazırız'
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Gazze halkı için 280 milyon ...
Bir kadın daha hayattan koparıldı!
Ankara'nın Keçiören ilçesinde Beyzanur Kaya (22), tartıştığı 6 yıllık ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva