HABERLER>GÜNCEL
10 Nisan 2015 Cuma - 12:32

Karşıyaka’da ‘çöp’ zirvesi: Akademisyenlerden veto!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Yamanlar Dağı’na yapılması planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi Projesi’ne karşı çıkan ‘Yamanlar Çöp Tesisini İstemiyoruz Platformu’ tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısından akademisyenler, verilen rapora rağmen çöp tesisi için Yamanlar Dağı’nda ısrar edilmesinin çok büyük hata olduğunu belirtti.

Karşıyaka’da ‘çöp’ zirvesi: Akademisyenlerden veto!

‘Yamanlar Çöp Tesisini İstemiyoruz Platformu’ tarafından düzenlenen,  Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, Muhtarlar ve çok sayıda vatandaşın katıldığı bilgilendirme toplantısında Akademisyenler, çöp tesisinin neden Yamanlar Dağı’nda olamaması gerektiğini anlattı.

“Kötü koku, Hatay’a kadar tüm bölgeyi etkiler”
Harmandalı Çöp Depolama Alanı’nın kurulumunda da yer alan Çevre Teknolojisi Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Alyanak, Yamanlar’a yapılacak çöp tesisinin Kuzey Ormanlarını ve bu geniş havza içerisindeki doğal hayatı ve yerleşim bölgelerini etkileyeceğini söyledi. Bölgede hakim rüzgarların Kuzey Batı yönünden estiğini ve kurulacak tesisin sadece Karşıyaka’ya değil, o hat üzerindeki Bayraklı, Bornova, Konak ve Hatay’a kadar etkisinin olacağını belirten Alyanak, “tesisten çıkan kötü koku o hat üzerindeki tüm bölgeye yayılır. Çöp sorunu için uzun vadeli planlar yapmak gerekiyor. İzmir’in çöp yükünü tek bir tesisin kaldırması mümkün değil. Kuzey ve Güney’de iki tesis yapılmalı. 1969 yılından beri Türkiye’nin katı atık konusunda en iyi ili İzmir’di. Fakat şuan çöp tesisi için uygun yer bile belirlenemiyor” diye konuştu.



“Bilim adamı olarak o tesisin Yamanlar’a yapılmasına asla izin vermem”
Daha önceden Yamanlar Dağı bölgesinde akademik çalışma yapma imkanı bulduğunu ve ODTÜ ve Hacettepe Üniversiteleri tarafından hazırlanan raporları tarafsız biri olarak incelediğini belirten Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Burhan Erdoğan, söz konusu yerin volkanik dağ olduğunu ve Üniversiteler tarafından verilen ayrıntılı rapor varken, kimsenin tesisi oraya yapamayacağını söyledi. Yamanla Dağı’na yapılacak tesisin yer altı sularını yavaş yavaş kirleteceğini ve 20 – 30 yıl sonra bu kirlenmenin geri dönüşünün olmadığını söyleyen Erdoğan, “Burası volkanik bir dağ ve ortası doğal olarak oyulmuş, çok özel bir yer.  Burası bir Jeopark alanı ve dünyada ender, Türkiye’de başka yer yok böyle. Bursa için Uludağ neyse, Karşıyaka için İzmir için de Yamanlar öyle. Durum böyleyken ben, bir bilim adamı olarak o tesisin Yamanlar Dağı’na yapılmasına asla izin vermem” dedi.
Yer seçiminin çok dikkatli yapılması gerektiğini, her çukur alanın çöp depolama alanı olmadığını ifade eden Prof. Dr. Burhan Erdoğan, “İzmir çevresinde taş ocakları tarafından açılan çukurlar var. Bu çukurların çöp depolama alanı olarak kullanılmak istendiğini duyuyorum. Ama oralarda olmaz. Çöp depolama alanı yapılacak yerde alttaki kayalar geçirimsiz olmalı. İzmir Büyükşehir Belediye’si yer bulma konusunda sıkıntı yaşıyorsa, ben onlara 10 farklı yer öneririm” diye konuştu.

“3 Mayıs’ta bahar şenliği”
Yamanlar Dağ’ının çöplük olmaması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını belirten Karşıyaka Birliği Başkanı Mehmet Yıldırım ise çöp tesisinin kurulması düşünülen alanda 3 Mayıs tarihinde büyük bir katılımla bir bahar şenliği yaparak, seslerini İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na duyuracaklarını söyledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bülent ışık 11 Nisan 2015 Cumartesi 10:04

Prof.Dr Burhan Erdoğan'ın altın madenleri hakkında ki görüşlerini insanlar merak ediyordur.

Yorumu oyla      11      5  
ercan 10 Nisan 2015 Cuma 13:32

on yer öneririm demiş.Öner o zaman...Bilim adamıysan kamuoyunun önüne elinde bir projeyle çıkıp önerilerde bulunursun.Sorun nasıl çözümlenir Bilim adamının görevi bu.Al haritayı göster bakalımda görelim neresiymiş bu on yer Hiç sanmıyorum gösterebilecegini Knediside bilmiyor çünkü.Bilse söylerdi.Bilim adamının görevi suyu bulandırmak degil suyun nasıl temizlenmesi gerektigini söylemektir.Siyasat başkalarının işidir

Yorumu oyla      21      11  
ERCÜMENT ŞAHİN 10 Nisan 2015 Cuma 12:59

ÇÖP TESİSİ ÇİMENTO FABRİKALARI,TAŞ OCAKLARI VE MENEMEN DERİ SANYİ İÇİNE YAPILABİLİR,NİYE GÜZELİM DOGAYI KATLEDİYORSUNUZ

Yorumu oyla      17      9  
Sloganla Akademik olunmaz!!! 10 Nisan 2015 Cuma 12:54

Akademik kişler sloganla değil bilim ile konuşur.Çöp bir servettir, çöpleri bilimsel ve teknikğe uygunbir şekilde ayırıp geri kazandıracak tesis her yerde kurulabilir. Yeterki çevresel şarlara özen gösterilsin.

Yorumu oyla      25      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oda Başkanı’ndan kritik uyarı: İzmir’de ekmek paniği!
İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Fikri Sırtı dün Manisa'da ahırdan bozma ...
‘Çevreciyiz’ dediler, yangın çıkardılar!
İzmir’in Bergama İlçesi'nde, GSM vericilerinin bulunduğu alanda çıkan ...
İzmir Emniyeti’nde 170.yıl gururu
Türk Polis Teşkilatı'nın 170'inci kuruluş yıldönümü, İzmir'de törenlerle ...
 
Fuar İzmir’de sörf heyecanı!
12 Nisan Pazar günü sona erecek İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde ...
AK Parti’den aday olan Atalay kalp krizi geçirdi
Eski Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, kalp krizi geçirdi. ...
Flaş! ‘TIR’ soruşturmasında 17 asker tutuklandı
Adana'da MİT TIR'larının durdurulmasıyla ilgili soruşturmada 17 asker tutuklandı.
 
IŞİD’in 101 rehin aldığı Yılmaz’a yeni görev
IŞİD’in yaklaşık 3.5 ay elinde tuttuğu Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz, ...
IŞİD'e 72 bakire huri için katılmış!
Almanya’da Suriye’deki terör örgütlerine katıldığı gerekçesiyle hakkında ...
Görevi bıraktı, makam aracını bırakmadı!
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, görevinden istifa ...
 
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmir, Bodrum'a kucak açmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Alevi köylerine cami yapmak…
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Meksika’da sol ve Hindistan’da yeniden aşırı sağ!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yeryüzü kaosa sürüklenirken
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva