HABERLER>EKONOMİ
19 Ağustos 2015 Çarşamba - 10:18

Karaburun’da yargıya rağmen inadına RES: Bakanlıkta İDK zirvesi

Yargının lisansını iptal ederek durdurduğu LODOS Enerjiye ait RES projesi için EPDK’nın verdiği onayın ardından yeni bir süreç başlıyor. Valilik bakanlıkta inceleme değerlendirme toplantısı yapılacağını duyurdu.

Karaburun’da yargıya rağmen inadına RES: Bakanlıkta İDK zirvesi

EGEDESONSÖZ - Doğal yapısıyla,  uluslararası ölçekte koruma altındaki nadir bitki ve hayvan varlığıyla, hala yaşatılmakta olan gelenek görenekleriyle, kara keçisi, nergisi, zeytini, çipurası, kefali, enginarıyla, tertemiz toprağı ve deniziyle İzmir’in cennet köşesi olan Karaburun Yarımadası’nda rüzgar santrallerine karşı mücadele sürüyor.
 
Bu kapsamda ‘Yurttaş Davası’ parolasıyla yola çıkan yerel inisiyatif ve çevreci avukatlar Karaburun'a bağlı Yaylaköy'de kurulan yarımadanın önemli bir bölümünde bulunacak olan rüzgar enerjisi santralinin 47 türbini için, vatandaşlar ve çevreciler, hukuk mücadelesi başlattı.

166 rüzgar türbini ile yarımadanın en büyük projesi olan Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş.'ye ait Karaburun RES projesi için, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) verdiği elektrik üretim lisansının iptali talebiyle, Ankara 8'inci İdare Mahkemesi'nde dava açıldı. Geçen 25 Mayıs'ta mahkeme, şirketin RES proje iznini iptal etti. Bunun için de halen çalışıp elektrik üreten proje kapsamındaki 47 türbin de durduruldu.
 
Yargı kararının ardından santral için yeniden ÇED süreci başlarken, çevreciler ve köylüler, 166 türbin direkli RES projesinin, ilk 47 türbinini yapan Lodos firmasının, kalan bölümleri tamamlamak için yapılan halkın katılım toplantısını protestoyla önledi.

Süreçte şirketin yaklaşık 15 milyon TL'lik zarara uğradıkları açıklayan şirket, köylüleri, bu parayı daha sonra rücu edip, kendilerinden alacakları yolunda bildirimde bulunması şok etkisi yaratırken Karaburun akabinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan şok bir karar sarsıldı.

Yargının iptal ettiği lisans yeniden yürürlüğe girdi. EPDK firmanın geçmişte aldığı 49 yıllık üretim lisansının devamı niteliğindeki 41 yıl 11 aylık süre için bir kez daha onay verdi.       

Gelişmelerin ardından rüzgar santrali için kapıda yeni bir ÇED süreci belirirken İzmir Valiliği Çevre İl Müdürlüğü’nden önemli bir duyuru geldi.

Valilik santral için bakanlıktan inceleme değerlendirme toplantısı yapılacağını duyurdu. Tarihi de açıklanan toplantının ardından Yakaköy’ün kaderini çizecek yeni bir ÇED süreci başlayacak.

Valilikten yapılan açıklamada, “İzmir ili Karaburun ilçesi sınırları içerisinde Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Karaburun Rüzgar Enerji Santrali projesi ile ilgili 31/08/2015 tarihinde İDK Toplantısı gerçekleştirilecektir. ÇED Raporu İlgililere ve kamuoyuna duyurulur” ifadeleri kullanıldı.

 
‘Özyönetim’ operasyonu: 2 eş başkan gözaltında!
 
İstanbul’da çöp döküm sahasında vahşet!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Zafer 19 Ağustos 2015 Çarşamba 12:53

Benim bildiğim, rüzgar santralleri yenilenebilir enerji kaynağıdır ve en çevreci santrallerdendir. Ülkenin enerjideki dışa bağımlılığını azaltacak yatırımdır. Dünyanın bir çok yerinde de kullanılmaktadır. Çevreye etkisi en az olacak şekilde yapmak da mümkündür. Buna karşı çıkanların, neden karşı çıktıklarını mantıklı şekilde izah etmeleri lazım. Normal bir vatandaş olarak bizim bilmediğimiz etkiler mi var, nedir yani bu?

Yorumu oyla      19      6  
engin 19 Ağustos 2015 Çarşamba 12:42

yorum isimli arkadaşım en çevreci enerji güneş enerjisi.Almanya bundan 7 yıl önce keban barajından üretilen miktar kadar enerjiyi güneş enerjisinden üretiyordu.

Yorumu oyla      13      5  
yorum 19 Ağustos 2015 Çarşamba 10:27

türkiye enerji fakiri bir ülke. dolayısıyla enerji üretilmesi lazım. termik santral tamam zararlı, nükleere de güvenlik gerekçesiyle eleştiriler var ki buna katılmıyorum. tüm dünya kullanıyor. geriye hidroelektrik santral ve resler kalıyor. bence içlerinde en çevrecisi resler. iki saat elektrik kesilse insanlar ayaklanıyor. ama enerji üretilmesine gelince çevreciler ayakta. ben karşı değilim reslere. gayet çevreci bir santral tipi

Yorumu oyla      15      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Merkez Bankası kararı açıkladı, dolar rekor kırdı!
Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmedi. Merkez'in faiz kararı ve ...
Tire Süt Başkanı Eskiyörük: Yeni krizler kapıda!
Piyasalarda süt üretiminin artmasına karşın peynir fiyatları el yakıyor. ...
Dolardan rekor üstüne rekor: Tarihi zirveyi gördü
AK Parti'nin CHP'nin ardından dün de MHP ile yapılan koalisyon görüşmesinden ...
 
Diyanet Vakfı kurban fiyatlarını açıkladı
Türkiye Diyanet Vakfı, bu yıl vekalet yoluyla kurban kesim bedellerini ...
İzmir Körfezi’nde kürek zamanı
Bir zamanlar İzmir Kayıkları ile kürek sporuna ev sahipliği yapan İzmir ...
Dev holding İzmir’de jeotermal arayacak!
Türkiye’nin önemli şirketleri arasında yer alan Gaziantepli Sanko Holding ...
 
Flaş! Hükümetten memura yeni zam teklifi
Hükümet, kamu görevlilerine 2016 yılı için yüzde 5+4, 2017 yılı için yüzde ...
Flaş! Dolar yeni haftaya yeni rekorla başladı
Dolar/TL bu sabah 2,8495 ile rekor tazeledi.
Esnafın telif kabusu sona erdi!
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin, telif hakları kanununa ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ondan sonra kral gelmedi!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva