HABERLER>GÜNCEL
31 Temmuz 2017 Pazartesi - 08:24

Jandarma'da bir ilk: Komutan 'içeriden'...

690 sayılı kanun hükmünde kararname ile tümüyle İçişleri Bakanlığı’na bağlanan jandarmada 60’lı yıllardan bu yana ilk kez ‘kuvvet komutanlığı’ heyecanı yaşanıyor. Jandarma’da orgeneral kadrosu bulunmadığı için komutan Kara Kuvvetleri’nden seçiliyordu.

Jandarma da bir ilk: Komutan  içeriden ...

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler, 4 yıllık rütbe görev süresinin sona ermesi nedeniyle, Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) sonrasında ya Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanacak ya da emekli olacak. Güler’den boşalacak Jandarma Genel Komutanlığı’na bu kez Kara Kuvvetleri Komutanlığı kadrosundan bir orgeneral yerine Jandarma Genel Komutanlığı kadrosundan atama yapılmasının değerlendirildiği öğrenildi.

Jandarma Genel Komutanlığı’nın (JGK) orgeneral kadrosu bulunmuyor. Bu nedenle, 1960’lı yıllardan bu yana, Jandarma Genel Komutanlığı görevine kara Kuvvetleri Komutanlığı kadrosunda yer alan bir orgeneral atanıyordu.

YENİDEN YAPILANMA
15 Temmuz darbe girişimi sonrasında, JGK, kanun hükmünde kararname (KHK) ile tümüyle İçişleri Bakanlığı’na bağlandı. Artık personel atamaları da Genelkurmay Başkanlığı’ndan bağımsız olarak İçişleri Bakanlığı tarafından yapılıyor. Ayrıca ilgili kanunda düzenleme yapılarak, “genel komutan” ın “orgeneral” olması şartı kaldırıldı. Yeni düzenlemeye göre, genel komutan “general rütbesine haiz olanlar arasından” atanacak.

Gazete Habertürk'ten Murat Gürgen'in haberine göre orta vadede, JGK kadrolarının tamamının jandarma okullarından yetişen personelden oluşturulması öngörülüyor. Buna yönelik bir adım olarak, ilk kez bu yıl JGK kadroları YAŞ’tan ayrı olarak belirlendi. İçişleri Bakanlığı’nın aldığı atama ve emeklilik kararları 22 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlandı ve 24 Temmuz’da yürürlüğe girdi.

1 NUMARA KİM OLACAK?
Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri personelinin terfi ve emeklilikleri, ağustos ayında toplanacak YAŞ’ta belirlenecek. TSK personeli 30 Ağustos’ta yeni rütbelerini takacak. JGK’da terfi alanlar ise 24 Temmuz’da yeni rütbelerini taşımaya başladı.

YAŞ sonrasında JGK’da sadece 1 numaralı görev yeri olan “Jandarma Genel Komutanı” için atama kararnamesi yayımlanacak. HABERTÜRK’ün edindiği bilgiye göre, JGK’nın İçişleri Bakanlığı’na bağlanması çerçevesinde, yeni genel komutanın Kara Kuvvetleri yerine JGK bünyesinden seçilmesi gündeme geldi.

Korgeneral rütbeli 3 Jandarma Genel Komutan Yardımcısı arasında en kıdemli isim olan Korgeneral İbrahim Yaşar, 21 Temmuz’da yayımlanan kararnameyle emekliye ayrıldı. Orgeneral Güler’den boşalacak genel komutanlık görevi için teşkilatın şu anda en kıdemli ismi haline gelen Korgeneral Ata Kalkan’ın ismi geçiyor.

Diğer bir Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Ali Lapanta, son kararnameyle “JGK emrine” verilerek, pasif göreve atandı. Tümgeneral rütbesinden korgeneralliğe terfi eden Ali Çardakçı ile Musa Çitil de yeni “komutan yardımcıları” oldu.

6 MADALYA TALEBİ
Orgeneral Yaşar Güler’in, 15 Temmuz darbe girişiminin önlenmesine yönelik faaliyetleri dolayısıyla, JGK personeli 6 komutana madalya verilmesini talep ettiği basına yansımıştı.

Bu isimlerden Tuğgeneral Nurettin Alkan, çok etkin bir görev olan Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığı’ndan alınarak Strateji Geliştirme ve Dış İlişkiler Başkanlığı’na kaydırıldı. Karargâhta görevli Kıdemli Albay Güven Şağban, “Giresun Jandarma Komutanlığı emrine” atandı. Jandarma Kurmay Kıdemli Albay Aziz Yılmaz ise geçen yıl olduğu gibi bu yıl da terfi edemedi.

Darbe girişimi sırasında Jandarma Harekât Başkanı olan ve sonrasında Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı’na atanan Korgeneral Arif Çetin, Bursa İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ahmet Hacıoğlu (darbe girişimi sırasında Jandarma Plan Prensipler Başkanı’ydı) ve Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Demir’in (geçen yıl terfi etmişti) görev yerleri ise değişmedi.

 
Ve Lens Kartal oldu: İşte bedeli...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Grev hak, halimize bak!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kanlı gece: Ünlü sunucunun eşi vuruldu!
Bodrum’da yan yana hizmet veren iki beach club silahlı saldırıya uğradı, ...
ABD'de kan bağışlamak isteyen Türk'e ilginç yanıt
ABD’de yaşayan İbrahim Yaşasın, kan bağışı yapmak istediği kurumda formu ...
Manisa'da silahlı kavga: 1 ölü!
Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde çıkan silahlı kavgada bir kişi öldü.
 
TSK'dan flaş açıklama... Gözaltına alındılar!
Türkiye'ye kaçak girmeye çalışan bir grup Suriyeli'ye yönelik şiddet görüntüleri ...
Ege Denizi'nde korkutan deprem! Şiddeti...
Kandilli rasathanesi verilerine göre Yunanistan açıklarında 5 şiddetinde ...
Hollandalı turistten 22 gündür haber alınamıyor!
Hollandalı 22 yaşındaki Joey Hoffman, 8 Temmuz'da Türkiye'de kayboldu, ...
 
Antalya'da faciadan dönüldü...Festival Çarşısı boşaltıldı!
Antalya'daki Festival Çarşısı'nda yangın çıktı. Çarşı tahliye edilirken ...
50 bin çalışana müjde: Kadro teklifi masada...
Memur-Sen, 1 Ağustos'ta başlayacak toplu sözleşme görüşmelerinde kamuda ...
Meclis'te 'beyaz Kürt' tartışması
TBMM Genel Kurulunda, İçtüzük değişiklik teklifi görüşmelerinin yapıldığı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva