HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
30 Kasım 2021 Salı - 20:31

İZSU zammına meclis onayı... AK Parti ve CHP arasında 'Gördes' atışması

2022 yılında İZSU'ya gelecek zammın görüşüldüğü meclis oturumunda meclise Gördes Barajı tartışmaları damga vurdu. CHP’li Meclis Üyeleri İzmir'in Gördes Barajı'ndan dibi delik olduğu gerekçesi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı rakamları alamadığını belirtirken, AK Parti Meclis Üyeleri ise eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını ve İzmir suyunun yüzde 19'unun Gördes'ten karşılandığını belirtti

İZSU zammına meclis onayı...  AK Parti ve CHP arasında  Gördes  atışması

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ -Gelecek yılın bütçe görüşmelerini sürdüren İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT'ta bütçe görüşmelerine tamamlanmasının ardından bu kez de İZSU'nun bütçesi için bir araya geldi.

Kasım ayı olağan İZSU Genel Kurulu'nun 2'nci oturumu Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilirken, oturuma İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlık yaptı.

Yaklaşık olarak 5 saat süren meclis oturumunun gündeminde ise 'zam' tartışmaları yer aldı. 2022 yılı içerisinde, suya ocak ayından itibaren yüzde 18 ve haziran ayından itibaren ise yüzde 15'lik zam uygulanması öngörülürken, plan ve bütçe komisyonunda görüşülen teklif AK Parti'nin 'ret' ve CHP'li üyelerin 'kabul' oyları sonrası oy çokluğu ile meclis gündemine gönderilmişti. Genel Kurul oturumunda gündeme gelen ilgili madde ise mecliste tartışmalar neden oldu.

Mecliste ayrıca, kent genelindeki vatandaşların su faturalarına yansıtılan katı atık ve bertaraf vergisi İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde toplanırken, tutarlar sonrasında ilçe belediyelerine aktarılması konusu gündeme geldi. Yeni getirilmesi planlanan düzenleme ile İZSU, yeni yıldan itibaren su faturalarından katı atık ve bertaraf ücretlerini toplamaması, İZSU'nun yerine belediyelerin toplaması planlanmıştı.

KOMİSYONLARDA 'RET'
Talebin gündeme gelmesinin ardından İzmir'de bir çok ilçe belediye başkanı katı atık bedelinin faturalardan çıkarılması önerisine tepki gösterdiği kulislerde konuşulurken, Plan ve Bütçe Komisyonu ve Hukuk Komisyonu'na gönderilen önerge ise reddedildi.

Buna göre geçmiş yıllarda İZSU faturasında uygulanan katı atık ve bertaraf ücretleri, yine faturalardan tahsil edilerek ilçe belediyelerine aktarılacak.

ZAM YAPILMAYACAK
Her yıl düzenli olarak zam yapılan katı atık bedellerine bu yıl İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in 30 ilçeye yönelik talimatı sonrası zam yapılmaması kararı alındı. Sadece Ödemiş'te belediyenin mevcut sözleşmesinden kaynaklı olarak zam uygulanabileceği belirtildi.

Meclisin açılışında İZSU tarafından hazırlanan ve içerisinde yapılan ve yapılması planlanan çalışmaların yer aldığı 9 dakikalık video gösterimi meclis üyelerine ve İzmirlilere izlettirildi. Video gösterimi sonrası ise CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç kürsüye çıkarak meclis üyelerine bütçe konuşmasını gerçekleştirdi.

KÖKKILINÇ: ÜÇ YILDA 1 MİLYARLIK YATIRIM YAPILDI
İZSU'nun 2022 yılında bütçesinin arttığına dikkat çeken CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, bütçenin yüzde 47'sinin yatırımlara aktarıldığını vurgularken, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer'in ‘Başka bir su yönetimi mümkün’ vizyonu doğrultusunda, proje ve yatırımlarını yönlendiren İZSU Genel Müdürlüğü'nün, 2022 yıl performans programı ve Mali Bütçe Tasarısına baktığımızda, İzmir'e en iyi şekilde hizmet edebilmek adına planlanmış olan yatırımları görmekteyiz. Çalışmaların kararlılıkla yürütülüyor. İZSU Genel Müdürlüğü'nün 2022 yılı gider bütçesi 3 milyar 800 milyon, gelir bütçesi ise 3 milyar 178 milyon 961 bin TL olarak öngörülmüştür. Türkiye, dünyadaki ekonomik ve sosyal gelişmelerden nasıl etkileniyor ise doğaldır ki İzmir de ülkemizin yaşanmakta olan olumsuz gelişmelerden aynı şekilde etkilenmektedir. Genel ekonomik ve sosyal gidişatın dışında, pandemi süreci hem vatandaşlara hem de kurum ve kuruluşlarımızın karşısına ekonomik ve sosyal anlamda birçok güçlük çıkarmıştır. Yaşanmakta olunan bu güçlükler, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde geliştirilen projelerle, büyük bir dayanışma içerisinde aşılmaya çalışılmıştır. İZSU'nun da bu süreçte özverili çalışmaları ile başarılı bir sınav verdiğini görüyoruz. Kabul etmeliyiz. Zorlu pandemi sürecini de kapsayan 2019, 2020, 2021 yıllarında hayata geçirilen su kaynaklarının yönetimi, altyapı ve arıtma sistemleri yatırımları için toplamda 1 milyar 250 milyon lira tutarında yatırım gerçekleştirildiğini görmekteyiz. 2022 yılı için de bütçenin yüzde 47'sinin yatırımlara ayrıldığı görülmekte..." diye konuştu.

İÇME SUYU HATTI YATIRIMLARI KALEM KALEM AÇILANDI
Sözlerine ilçelere yapılan içme suyu hattı yatırımları ile devam eden Kökkılınç, şu ifadeleri kullandı:

"Bu yatırımlara kısaca değinecek olursak; kentin içme suyu ihtiyacını karşılamak için, iki yılda, 175 yeni su sondaj kuyusu açılarak alternatif su kaynaklarının kentlilerin hizmetine sunulduğunu, yürütülen çalışmalar kapsamında 57 içme suyu sondaj kuyusu imalatının devam ettiğini; Dikili'de içme suyu altyapısının tümüyle yenilendiğini, Çandarlı Göleti İçme Suyu Arıtma Tesisi'nin yapımının tamamlandığını, Çeşme'de eskiyen ve kaçaklara neden olan tüm iletim hatları ve su şebekelerinin yenileme çalışmalarına devam edildiğini, Seferihisar'ın 30 yıllık içme suyu hatlarının yenilenmesi projesine başlanıldığını; Torbalı'da yürütülen çalışmalar kapsamında 240 kilometre uzunluğunda yeni şebeke hattı imalatı ve bakım onarım çalışmasının yapıldığını, 120 kilometrelik yenileme çalışmasının devam ettiğini görüyoruz. Kiraz’da 153 kilometrelik içme suyu hattında yenileme çalışması olduğunu; Ödemiş, Beydağ ve Kiraz'ın içme suyu şebekesi ve iletim hatlarındaki bakım ve onarım çalışmalarının sürdüğünü, 123 kilometrelik içme suyu şebekesi ve iletim hattı ile 11 kilometrelik branşman hattının yapıldığını, Tire ve Bayındır’da eskiyen 35 yıllık içme suyu hatları ve 100 kilometrelik içme suyu şebekesinin yenileme çalışmaları için 30 milyon liralık yatırım yapıldığını, Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi'nin yapımının tamamlandığı alternatif içme suyu hatlarının döşendiğini; Mordoğan İçme Suyu Arıtma Tesisi tamamlandığını, Bornova’da Karaçam Gölet suyunun ‘içme suyu’ haline getirecek arıtma tesisinin tamamlandığını, Halkapınar İçme Suyu Arıtma Tesisi'nin kapasitesini yüzde 50 artırmak için başlatılan çalışmaların devam ettiğini, Kınık ve Bergama'da içme suyu arıtma tesislerinin kurulduğunu görüyoruz."

TÜRKİYE'NİN ÖNCÜ ŞEHRİ OLMASI BİZLERİ GURURLANDIRMIŞTIR
"Hepimizin bildiği üzere, su kaynaklarımızın korunması, geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi yaşamsal bir önem taşımaktadır. Bir başka deyişle su hayattır. Bu kapsamda İZSU Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı ve kişi başına düşen atık su arıtma miktarı ile TÜİK verilerine Türkiye'de lider konumdadır. Kurumun bu başarısı ve Türkiye'ye örnek öncü bir kuruluş olması bizleri gururlandırmaktadır. İzmir'in atık sularının yüzde 97'si arıtılmaktadır. Bu sayededir ki Marmara Denizi’nde görülen bir çevre kirliliği olan musilaj İzmir'de görülmemiştir."

YATIRIMLAR SON DERECE TAKDİRE ŞAYAN
"Yine yatırımlara dönecek olursak; Buca Sebze ve Su Ürünleri Hali'nde evsel atıkların biyolojik arıtma teknolojisi ile arıtılmasını sağlayan paket arıtma tesisinin hizmete girdiğini, Urla’da paket arıtma sistemi çalışmalarının sürdüğünü, yeni kanalizasyon, şebekesi, atık su ve yağmur suyu hattının oluşturulduğunu, dere ıslah projesinin ise tamamlandığını, Kemalpaşa'da 105 kilometrelik yeni kanalizasyon hattı çalışmalarının tamamlandığını görüyoruz. Arıtılmış atık suların deniz ortamına deşarjı için hazırlanan projeler kapsamındaki çalışmaların ihalesinin yapılmasını, kent genelinde kanal görüntüleme ve kanal temizliğinin yapılarak atık su ve yağmur suyu kanallarındaki problemlerin kazısız teknoloji ile giderilmesini; Bayraklı, Karşıyaka, Çiğli ve Gümrük Atıksu Pompa İstasyonlarına koku giderim sistemlerinin kurulmasıyla tamamlanan çalışmalar sayesinde bu bölgelerde çevreyi rahatsız ettiği ileri sürülen koku probleminin ortadan kaldırılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Son yıllarda değişen yağış rejimi ile birlikte kısa süreli ancak şiddetli yağışların kentte yarattığı olumsuz etkileri ortadan kaldırmak için kanal ve yağmur suyu hatlarını ayrıştırma çalışmalarının da aralıksız devam ettiğini görüyoruz. Son 2 yılda kent genelinde 72 kilometre ayrıştırma yapılarak ‘Yüzülebilir Körfez’ hedefi için büyük önem taşıyan projeler kapsamında 187 milyon liralık yatırım yapılması ise pandeminin tüm olumsuz koşulları ve döviz kurlarındaki kötü tablo ile ülkemizin içinde bulunduğu kötü ekonomik koşullar karşısında son derece takdire şayandır."

AYRIŞTIRMA KAPSAMINDA 35 MİLYONLUK YATIRIM YAPILDI
"İZSU' nun yağmur sularının ayrıştırılması projeleri kapsamında da; Buca, Bornova, Karşıyaka, Bayraklı, Çiğli, Karabağlar, Bayındır, Urla ve Konak ilçelerimizde olmak üzere toplamda 126 kilometre uzunluğunda yağmur suyu hattı imalatlarının devam ettiğini, İzmir'de yakın zamanda yaşadığımız sel felaketinin ardından 42 derede yürütülen bakım onarım ve yenileme çalışması kapsamında 35 milyon liralık yatırım yapıldığını görüyoruz."

ESNAFA 9 MİLYON DESTEK SAĞLANDI
"Ülkemizde resmi olarak açıklanan rakamlara göre, 2021 yılı enflasyonu yüzde 19 -20 aralığında seyrederken Üretici Fiyat Endeksi de yüzde 46.31’dir. Merkezi idarenin harç ve cezalarda öngördüğü yeniden değerleme oranı da yüzde 36 Elektrik, doğalgaz, akaryakıt, hammadde ve döviz artışlarına bağlı olarak ekonomik dengelerin alt üst olduğu bir süreçte İZSU Genel Müdürlüğü, hizmetlerini kesintisiz olarak sürdürmüştür. 2021 yılının başında tüm bu kötü ekonomik ölçütlere rağmen yüzde 15 seviyesinde zamla kalınmış, başkaca bir zam yapılmamış fiyat ayarlamasına gidilmemiştir. Bu şekilde 2021 yıl için yaklaşık 80 milyon lira vatandaşımıza bırakılmıştır. Askıda fatura uygulaması ile 15 bin 548 vatandaşımızın 1 milyon 375 bin lira tutarında faturası ödenmiştir. Esnafımız için 3 ay boyunca su faturalarında yüzde 50 indirim yapılmış esnafımıza 9 milyon lira tutarında destek sağlanmıştır."

2021'DE SADECE YÜZDE 15 ZAM YAPILDI
"2021 yılının başında tüm bu kötü durumlara rağmen sadece yüzde 15 zam yapılmış ve başka zam uygulamasına gidilmemiştir. 2022 yılı için de ilk 6 ay yüzde 18, ikinci 6 ayda da yüzde 15 zam öngörülmüştür. Bütçenin son derece vatandaş odaklı olduğu görülecektir. CHP grubu adına ‘Kabul’ yönünde oy kullanacağımızı belirtiyorum.”

HIZAL: BU MECLİSİN BOZTEPE SORUNU YOK, BOZTEPE SORUNLARI ÇÖZER KONUMUNDA
Sunumun ardından söz alarak eleştirilerini dile getiren AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "Sayın başkan sizin olmadığınız bir oturumda Başkanvekili Mustafa Özuslu meclisin Hüsnü Boztepe’yle sorunu olduğu söylemişti ancak bugün görüyoruz ki meclisin Boztepe sorunu yok aksine Sayın Boztepe meclisin sorunlarını çözüyormuş. Benim İZSU ile anlatacaklarım tekrara girecek. Geçen yıl, ondan önceki yıl, ondan önceki yıl anlattıklarımızdan farklı bir tablo çizemeyeceğim. Muhtemelen ki önümüzdeki yıl da aynı şeyleri anlatacağız. Tekrara girmemizin temel sebebi sizlersiniz tabii ki. Tekrar ifadelerimizi yapmış olmamız bizler açısından sıkıntı ancak görüyoruz ki sizler açısından sıkıntı değil. İZSU'yu diğer kurumlardan ayıran özellik olmalı... İZSU yatırımcı bir kuruluş olmak zorunda. İZSU yatırımlarda en ufak bir kısıtlamaya gidildiğinde yaşayan bir şehir olan İzmir'de sorunlar yaşanır. İZSU'nun yatırımlarını ortaya koyarken meseleye iki açıdan bakmalı. Birincisi günlük ihtiyaçların giderilmesi için ortaya koyduğu faaliyetleri, diğeri ise bugüne kadar İzmir'de altyapı anlamında maalesef ki çözülmeyen ve her geçen yıl üst üste gelerek çözümsüz hale gelen sorunları ortadan kaldırmak için ortaya koyduğu faaliyetler. İZSU denince hangi sorunlar aklınıza geliyor? Körfez, şehirdeki koku sorunu, yağan yağmurlar sonrası yaşanan taşkınlar ve suya erişebilme… Bunlar için İZSU'nun bütçesi var. Geçtiğimiz yıl 3 milyar 164 milyon TL'di. Bu yıl 3 milyar 800 milyona yükselmiş bu bütçe. Mesele artış değil, mesele bütçede yatırıma ne kadar ayrıldığı. Performans kitapçığını okurken geçtiğimiz yıl performans raporuna baktım. İZSU'nun bütçesi arttı ancak aynı seviyede yatırım bütçesi artı mı? Asıl sorun bu. Geçen yıl sermaye giderleriniz 1 milyar 212 milyonmuş. Bu yıl 1 milyar 172 milyona düşürmüşsünüz. Genel bütçe yapısı bunları gösteriyor. Geçen yıl yatırımsal anlamda yeterli performans koyamayan İZSU önümüzdeki yıl daha düşük bir bütçe ile daha düşük performans ortaya koyacak" diye konuştu.

İKTİDARA GELİNCE BUNLARI ÇÖZECEĞİZ
Sözlerine körfez kirliliğine vurgu yaparak devam eden Hızal, körfezin İZSU ve Büyükşehir eli ile kirletildiğini belirtirken, şu ifadeleri kullandı:

"İZSU denince aklımıza gelen ilk sorun körfez. Körfezi yağmur suyu hattını yapmadan kenara koyamazsınız. Bütün sorunların çözümü iç içe geçmiş durumda. Körfez denince aklımıza ilk gelen Sayın Soyer'in farklı tarihlerde yapmış olduğu açıklamalar. ‘Ben bu körfezde yüzeceğim’ dedi başkan. Adaylık döneminde bir navigasyon projesinden bahsetmiş, sirkülasyon kanalından bahsetmişti... 2019 Mayıs ayında bir programda ise ‘En fazla 3 yıl içinde yüzülebilir bir körfeze sahip olacağız, bunu başarabileceğimize inanıyoruz’ demiş. Bu akıl karışıklığının Sayın Başkan'ın danışman kadrosundan kaynaklandığını düşünüyorum. 3 yıllık hedefin sonuna yaklaşıldığında bambaşka bir tablo ile karşılaştık. Sayın başkan körfez kirliliğini Gediz'de aramak istedi ve 4 günlük bir tura çıktı. Dedi ki, körfezi biz değil Gediz kirletiyor. Eğer 100 yıl önce olsaydı bugün Gediz kirliliğin sebep olduğu iç körfezle buluşacaktı. Ancak 100 önce nehrin yatağı değişti. Körfeze ilişkin olarak orada da bir problem yok. Sizden önce yine kirleniyordu ancak dip temizliği yapılıyordu. Geldiğimiz süreçte körfez çok övündüğünüz arıtma tesisleri ve dereler ile İZSU ve Büyükşehir eliyle kirletiliyor. Gezi ile ilgili en güzel açıklamayı partiliniz Turgutlu Belediye Başkanı yaptı ve herkes kendi bahçesinin önünü temizlesin dedi. Meseleyi buradan alıp başka yere taşımak kimseye faydalı olmaz. Körfez meselesinde 3 yıllık süre doldu ya da dolmak üzere. 5 yıllık süre içinde az bir süreç kaldı. Akıl karışıklığın ortadan çıkarın en azından dönem sonuna kadar olan süreçte bir faaliyet içine girin ve dönem sonunda da büyük ihtimalle iktidara biz geleceğiz ve ortaya koyduğunuz hedefleri de yerine getireceğiz. Ancak 2,5 yıllık süreç içinde verdiğiniz sözlerin yüzde 1'ini yerine getirin."

25 YILDIR SİZ YÖNETİYORSUNUZ
"İzmir kışın taşan, yazın kokan bir şehir haline geldi” dediklerini hatırlatan Hızal, sözlerine “İzmir'de yağan yağmurun miktarına bakmaksızın, yağdığında sorunlar yaşanıyor. Bu şehri 25 yıldır siz yönetiyorsunuz. Bir yatırımı zamanında yapmazsanız o yatırımın anlamı kalmaz. Siz kendinize her yıl hedef koymuşsunuz ve demişsiniz ki bu yıl 100 kilometre yağmur suyu hattı yapacağız demişsiniz ancak bakıyoruz 30 kilometre yapılmış. Görev süreniz boyunca İzmir'de yapılmış yağmur suyu hattı 81 kilometre. Hedefiniz yıllık 100 kilometreydi. Bunun sebebi ya tembellik ya vizyonsuzluktur. Her seferinde çıkıp şu kadar bütçe ayırdık demekle bu sorun çözülmüyor.

İNKAR EDİLEREK BU SORUN ÇÖZÜLEMEZ
Tüm altyapı sorunlarından ortaya çıkan ve İzmir'e hiç yakışmayan bir koku sorunu mevcut. İzmir'de bir koku problemi var mı? Var. Mevsimsel dönemlerde yoğunlaşarak devam eden bir problem. Bunun nedeni ne? Altyapı ve kanalizasyon. Kanalizasyon hattının ayrıştırılmamış olması. Türkiye de tek örneği. Kokunu kaynağı körfez, kanalizasyon sistemi ile yağmur sisteminin ayrıştırılmamış olması, derelerin bakımının yaptırılamamış olması... Sadece birkaç noktada birkaç dokunuşlar ile bu problemleri çözmeniz mümkün değil. İzmir gerçekten çok güzel bir şehir. İnkar edilerek bu problem çözülmez” diyerek devam etti.

GEÇEN YIL 660 MİLYON TL'LİK SU DAĞA TAŞA AKMIŞ
İzmir’in belirli noktalarında içme suyu proplemi yaşandığını söyleyen Hızal, “Bazı mahalle ve ilçelerde imarsal düzenleme yapıp yerleşim izni vermenize rağmen içme suyu hakkınızın olmadığını biliyoruz. Kayıp kaçak oranlarına hiç girmeyeceğim. Dış ilçelerde bu oranların yüksek olduğunu biliyoruz... Geçen yıl 660 milyon TL'lik su dağa taşa aktı. Temiz ve yenilenebilir enerji hattından bahsetti; Nilay Hanım. Dün İstanbul Ticaret Odası Başkanı'nın paylaşımını gördüm. Elektrik İZSU'da en yüksek paya sahip girdi. İZSU peki yenilenebilir enerji için ne yaptı? Kocaman bir hiç” dedi.

GÖRDES BARAJI İLE İLGİLİ ELEŞTİRİLER DOĞRU DEĞİL
Gördes Barajı’nın İzmir’in içme suyu ihtiyacını karşılamak için yapıldığını ve planlanan oranda su gelmediğini kabul eden Hızal, "Gördes Barajı... Merkezi hükümetin yapmış olduğu yatırımlara yönelik eleştiriler... Gördes, İzmir'in su ihtiyacını karşılamak için yapıldı. Evet, planlanan oranda su gelmedi. Bunun nedeni kuraklık. Bu güne kadar Gördes Barajı'ndan İzmir'e gelen su miktarı 55 milyon metreküp. İzmir Büyükşehir Belediyesi bugüne kadar verdiği para ise 55 milyon. Vade 30 yıllık. Gördes Barajı'ndan alınan, yani sizin iddia ettiğiniz gibi alınmayan suyun parasını vermiyorsunuz, işletme tesisinin parasını veriyorsunuz. İZSU'nun geçen yıl kiraladığı araç fiyatı 42 milyon 500 bin TL. Hükümetin yatırımları olmasa İzmir susuz kalacaktı. İZSU'nun genel tablosu maalesef ortada. Çok daha iyisi ile karşılaşmak isteriz ve karşılaştığımızda oy birliği ile geçiririz. Ancak geçmiş yıllara göre daha kötü bir bütçe ile karşı karşıyayız" diye konuştu.

ŞAHİN: YAĞMUR SUYU AYRIŞTIRMASININ TAMAMLANMASI GEREKİYOR
MHP sıralarından söz alarak İZSU hakkında eleştirilerini dile getiren Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, "İzmir’deki en önemli altyapı sorunu yağmur suyu ve pis su kanallarının birleşik sistem olmasıdır. 2021 yılına kadar mevcut yağmur suyu kanalı yaklaşık 675 kilometre, 2021 yılında yapımı öngörülen yaklaşık 120 kilometre, 2022 yılında yapımı öngörülen yaklaşık 180 kilometre İzmir’in toplamda ihtiyacı yaklaşık 5000 kilometre... Bu hızla yaklaşık yirmi yılda bu sorun çözülebilir... Peki bu birleşik sistem devam ettiği sürece ne olur? Ben söyleyeyim, İzmir kokmaya devam eder. İzmir maalesef kışın taşan, yazında kokan bir şehir haline geldi. Kuraklıkla yüz yüze olduğumuz dönemde yağmur sularını ayrıştırıp tekrar kullanılması çok önemlidir. Merkezi hükümet son dönemlerde 15 adet yer altı barajı inşa etmesi ne kadar önemliyse bizim de İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimi olarak bir an önce yağmur sularının ayrıştırılmasını tamamlamamız gerekmektedir. Pis su kanallarında toplanan yağmur sularının arıtma sistemlerine fazladan yük bindirmekte ve yeterli arıtılmadan körfeze deşarj edilen bu sular hem körfezi kirletmektedir hem de kokuya sebep olmaktadır. Asıl önemli olan konulardan bir tanesi de kuraklık sebebi ile azalan içme suyu kaynakları yerine alternatif olarak deniz suyunun arıtılmasıdır. Konularda da performans programının yetersizliği görülmektedir" dedi.

İZSU'YA 12 SORU
İZSU'ya yönelik sorularını da sıralayan Şahin,yapılan çalışmaları sorarken şu ifadeleri kullandı:

“İçme suyu master planı en son ne zaman güncellendi? Yıllardır basında okuduğumuz bir türlü gerçekleştiğini göremediğimiz deniz suyundan içme suyu elde edilmesi ne zaman gerçekleşecek? Gaziemir-Karabağlar-Buca ilçelerimiz de çeşmelerden akan pis kokulu ve bulanık suyun tekrar etmeyeceği hususunda bir garanti verebilir misiniz? İzmir içme suyunu Türkiye genelinde en pahalı olarak kullanmaya devam ediyor. Tahtalı Barajı isale hattı Akçay Caddesi’nin altından geçmektedir. Buralarda bulunan birçok esnafımız isale hattından su sızmaları sebebi ile bodrum katlarında su birikintisi olduğundan şikayet etmektedir. Toprağın üzerindeki atık su arıtma tesislerinin depreme karşı güçlendirilmesi çalışmalarına kaynak ayırdığınız kadar isale hattının depremden zarar görmüş olabileceği hiç aklınıza geldi mi? Buradan ve tüm temiz su hatlarından kayıp kaçak bedellerini insanlarımıza ödetiyorsunuz. Bunları kontrol etmek aklınıza geldi mi? Şu anda barajların doluluk oranlar nedir? Yeterli olduğunu düşünüyormuşsunuz, aldığınız tedbirler nelerdir? Sağlıklı içme kullanma suyu üretilmesi önemli olduğu kadar sağlıklı dağıtım da en az o kadar önemlidir. Su dağıtım şebekelerinde kullandığımız boruların insan sağlığına etkileri konusunda bilimsel bir çalışma yapıldı mı? Şebekelerin yüzde kaçı 2019 yılından bu güne kadar yenilenmiştir? Tesis ve işletmelerde kullandığınız enerjinin ne kadarlık bölümü güneş ya da rüzgardan elde edilmektedir?”

HASAR GÖREN KÖPRÜ 1 YILDA ANCA YIKILDI
Katı atık ve yağmur suyu ile ilgili eleştirilerini ve yapılması gerekenleri sıralayan Şahin, “Atık su ve yağmur suyu deşarjında kullanılan boru ihtiyacımızı kendi imkanlarımızla imal ederek daha uygun fiyata mal edebiliriz bu konuda herhangi bir çalışmanız var mı? Aktepe-Emrez Mahallesi’nde 2 Şubat’ta yaşanan dere taşkını ile zarar gören köprü nihayet belediye ekiplerince yıkılmıştır. 5 metrelik köprüyü ancak 1 yılda yapabiliyorsunuz. İzmir genelin de taş duvar ile yapılmış olup ekonomik ömrünü tamamlamış ve acilen beton arma perde ve aks istemi ile revizyonu yapılması gereken kaç kilometre dere ıslahı bulunmakta? Bu dere ıslahı alanlarından yenilenmesi gereken kaç tane köprü var? Resmi kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin katılımları ile İzmir içme suyu master planına ilave olarak ivedilikle İzmir içme suyu acil eylem planı hazırlanmalıdır. Konutlarda israfın azaltılmasına yönelik sosyal medya ve basında bilgilendirme eğitim yayınlanmalıdır. Şehrin alt yapı çalışmalarına fazladan kaynak ayırarak kayıp ve kaçaklar önlenmelidir. Yeşil alan, park bahçe ve peyzaj düzenlemelerinde doğal çim bitkisi yerine yapay çim ve benzeri malzemelerin kullanılması teşvik edilmesi bu yol ile önemli miktarda su kullanımın önüne geçilmelidir. Acilen yağmur suyu kanalları birleşik sistemden ayrılmalıdır. Yer altı barajlar inşa edilmeli yağış mevsimi olan dönemlerde toplanan yağmur suları inşa edilen yer altı barajlarında rezerve edilmelidir. Sektorel bazda incelemeler yapılarak tarım sanayi inşaat vb. yer altı sularına denetim getirilmelidir. Tarımda vahşi sulama yerine modern sulama sistemlerinin kurulması desteklenmelidir. Benzin istasyonlarındaki oto yıkama istasyonları ve diğer oto yıkama istasyonlarına sıkı denetimler getirilerek sulu yıkma sistemine alternatif sistemler desteklenmelidir. Tüm kamu ve kuruluşlarında fotoselli musluk kullanımına geçilmelidir. Prefabrik imalathanelerinde ve beton santrallerinde su sistemleri denetim altına alınmalı. Halı yıkama tesislerinde kuru ya da köpüklü temizleme sistemi kullanılması teşvik edilmeli. Yer altı suyu kullanımında yönelik bireysel sondajlara sınırlama getirilmeli. İZSU yönetmenlikleri revize edilerek güncellenmeli. Parsel bazında metrekareye bırakılmaksızın gri su toplama sarnıçlarının yapılması teşvik edilmeli, su kullanımında tasarrufu teşvik amaçlı alınan tedbirlere uygun önlemler alan site ve kuruluşları teşvik amaçlı su fiyatlarında indirimler uygulanmalı” dedi.

NÜFUS ARTIŞI DİKKATE ALINMALI
Şahin son olarak ise yapılan çalışmaların ömrünün ne kadar olduğunun da açıklanması gerektiğini vurgularken, "Şu anda yağmur suyu ile pis su kanalları ayrılıyor. Kademeli olarak gittikçe arttırılacağı söyleniyor. Bunu yaparken nüfus artışı da kentimizde devam ediyor. İzmir ve büyük kentler beklenilenin üstünde bir nüfus artışı yaşıyor. Kanalizasyonlar buna karşılık veremiyor. Bu çalışmalar yaparken çalışmaların kaç yıla çözüm olabileceğini de açıklayın. Bu çalışmalar 32 yılda yapıldı ve bugün alarm veriliyor. Bunlar yapılırken kentin büyümesini dikkate almak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

SEVİNÇ: TÜM KURUMLAR ZORLU SÜREÇTEN GEÇİYOR
İZSU bütçesi hakkında söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç ise küresel iklim krizine dikkat çekerken, "Bu oturumu tüm dünyanın karşı karşıya kaldığı iklim krizine karşı ülkelerin ortak çözümler aradığı bir dönemde gerçekleştirmekteyiz. Ülkemizde çalışan tüm kuruluşlar zorlu bir süreçten geçiyor. İZSU, 2021 faaliyetlerine bakıldığında yetkili olduğu arıtma tesislerinden içme su temini, mevcut şebekenin korunması, kanal altyapısını bakımı, dere ıslah çalışmaları, yağmur suyu kanalları yapımı konuların özverili çalışmalar yaptığını görmekteyiz. İZSU bütçemizin tüm kentimize hayırlı olmasını dilediğimizi belirtirken, bütçeye İYİ Parti Grubu olarak 'evet' oyu kullanacağımızı söylemek istiyorum" dedi.

ÖZTÜRE: İZSU ENERJİSİNİ GÜNEŞ ENERJİSİNDEN KARŞILIYOR
Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı CHP’li Meclis Üyesi Seda Öztüre, AK Parti'nin iddia ettiği gibi körfez tarama işlemleri için 1 milyon lira ayrılmadığını vurgularken, "Körfezdeki tarama çalışmaları ile ilgili bu faaliyetlere bütçede 31 milyon TL ayrılmıştır. İhale yapıldı ve aralık ayında başlayacaktır. Bu tarama faaliyetleri körfezde 3 bakanlığın izni ile gerçekleştiriliyor. İzin süreçleri oldukça uzun bir vakit aldı. Bakanlığa 1 milyon 300 bin TL'lik ücret aktarılması gerekiyor. İZSU Genel Müdürlüğü şehrin hemen hemen her yerinde faaliyetlerine devam ediyor. Kentin altyapısını güçlendirmek adına bir çok yatırıma imza atıyor. Kentimizde yaşayan tüm vatandaşların kesintisiz su ile buluşması için dünya standartlarında tesisler kurmuş durumdayız. Küresel iklim krizine gelirsek de en önemli şey yenilenebilir enerji sistemleridir. Bu nedenle İZSU, enerjisini güneş enerjisinden alma kararı almıştır. Sıcaklık artışında yer altı ve yer üstü su kaynaklarımızda önemli seviyede düşüş yaşanmıştır. Bu kapsamda tarımsal üretim ve hayvancılığın yoğun yapıldığı ilçelerde geri kazanım ünitesi yapılmıştır" ifadelerini kullandı.

ÖZUYAR: 2022 YILINDA EKONOMİK MALİ DURUMDA ZORLUK YAŞAYACAK
DEVA Partisi Meclis Üyesi Nezih Özuyar ise İZSU'nun işinin zor olduğunu belirtirken, "Bazı sorunları ortaya koyarken, sorunların geçmişini ortaya koymak lazım... Sizin Bergama ziyaretiniz sonrasında sorunların çözülmesi noktasında talimatları verdiniz. Sonradan katılan ilçelerdeki sorunlar Büyükşehir'e yüklemek haksızlık olacak. Bergama'da 100 köy paket arıtma sistemi ile atıklarının arıtılmasını bekliyor. İZSU'nun işi zor. Ekonomik mali durumda da 2022 yılı içerisinde zorluk yaşayacağını da belirtmek istiyorum" dedi.

ŞİMŞEK: 2022'DE YAPILMAZSA VAY HALİNİZE...
Söz alan MHP’li Meclis Üyesi Hakan Şimşek, meclis üyesi olduğu Aliağa'ya yapılan hizmetten dolayı İZSU bütçesine 'evet' oyu vereceğini belirtirken, "Siyaseten bir açık pozisyona düşmek istemem... 2019’un Nisan ayından beri burada söylemini yürüttüğüm Şakran’ın kanalizasyonu ve arıtma tesisinin 2022 yılı bütçesine girmiş olması benim grup adına burada bu bütçeye ‘hayır’ dememe engel oluyor. Ben bu bütçeye ‘hayır’ dediğimde yarın öbür gün bu yaşa gelmiş olan bir siyasetçi olarak karşımdaki siyasetçilere bu kozu vermem. O yüzden sahsım adına 2022 İZSU bütçesine burada ‘evet’ oyu vereceğim. Ancak 2022’de yapılmazsa vay halinize" diye konuştu.

MISIRLI: 94 MİLYON METREKÜP SUYU ARITAMIYORUZ
AK Parti sıralarından söz alan Fikret Mısırlı ise kayıp kaçak bedelleri üzerinden zam oranlarına dikkat çekerken, "İZSU'nun 330 milyon metreküp su tüketimi ile ilgili miktarı var. Bunu 2021 kitapçığında Ocak ve Haziran ayına göre gerçekleşme oranına baktığımızda 236 milyon metreküpünü bizler arıtabiliyoruz. 94 milyon metreküpünü arıtamıyoruz. Bu küçümsenecek bir şey değil. Türkiye'nin en iyi arıtma tesisleri de desek şu an ki rakamlar bunlar. Bizim 11 ilçemizin toplam su tüketimi özelikle kayıp kaçakta; geçmişe dönük verileri var ancak bugüne ait yok. Bazılarında yeni başlayan yatırımlar yada 1-2 puan düşmeler var. Toplamda 330 milyon metreküp su tüketimimizin 11 ilçesinden oluşan metropoller 240 milyon metreküp kullanıyor. Biz bunların ne kadarını faturalandırabiliyoruz, ne kadarı için kayıp kaçak olarak görebiliyoruz… 11 ilçede 120 milyon metreküpünü faturalandırabiliyoruz. 11 ilçedeki kayıp kaçak olan 70 milyon metreküp, 19 ilçemizin kullandığına eş değer. Var olan bir gerçeğin aşağıya inanmesi noktasına baktığımızda biz bunları 2019-2020 ve 2021'de söyledik. Yapılan yatırımların kendi içerisinde aşağı çekilebilecek halini görmüyoruz. Faturalarımıza 1'nci aydan itibaren 18, 6'nci ayından itibaren 15 zam geleceğinden bahsediyorsak, belki kayıp kaçakları yarı yarıya düşürsek bunlara gerek kalmayacak. Biz körfezin kirliğini konuşurken, diğer yandan tarımda suyumuzun kalmadığı konusunu bahsediyoruz. İlçe belediyeleri katı atık almayacak demiştiniz ancak almaya devam edecek. Ben diğer illerde uygulanmıyor kısmını geçiyorum İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 414 milyon katı atık bedeli ödeniyor. Hiç olmazsa katı atık artışını çıkartıp sadece su tüketimine yaparsak zammı en azından vatandaşlara yardımcı olmuş oluruz" dedi.

KARAKAYALI: İZSU KEMALPAŞA'DA 120 MİLYONLUK YATIRIM YAPMAKTA
Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Kemalpaşa için yapılan çalışmalara dikkat çekerken, "İZSU Kemalpaşa tarihinin en büyük yatırımını yapmış durumda. Fosseptiklerin dereye aktığı, arıtmanın olmadığı ilçeden bahsediyoruz... Şu an çalışmalar hızla devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU Genel Müdürlüğü İzmir'in en büyük tarım bölgelerinden biri olan Kemalpaşa'ya yaptığı dev yatırımları sürdürmektedir. İZSU ilçeye 120 milyon TL'lik yatırım yapmaktadır. Bu çok büyük bir rakam. İzmir'deki ve dünyadaki pandemi ve depremden sonra Kemalpaşa'ya müthiş bir ilgi arttı. Sürdürdüğü çalışmalar ile ilçede yaşayan vatandaşlar en iyi şekilde hizmet vermeye devam etmektedir. İzmir'in geleceği için büyük önemli çalışmaları sürdüren İZSU, ileri derecede biyolojik atık dönüşüm çalışması yürütürken, Gediz ile ilgili de önemli çalışmalar yapmaktadır. İZSU ayrıca kentte 40 milyonluk alt yapı çalışmaları yürütmektedir. Ben diğer belediye başkanlarımız ile de görüştüm ve tüm ilçelerimiz şu an şantiye şeklinde devam etmektedir. Ne zaman telefonu açsak İZSU yetkililerine ulaşabiliyoruz. Tüm İZSU çalışanlarımıza teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

ORAN: ALT YAPI SORUNLARI BÜYÜK ORANDA GİDERİLDİ
Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ise Çeşme’de bulunan alt yapı sorunlarının büyük oranda giderildiğini aktararak "2019 yılından bugüne İZSU, devletin yaptığı en büyük yatırım hamlesini yaptı. Bunun için Çeşme halkı adına teşekkür ederim. 225 milyon TL'ye yaklaşan bu yatırımlar bir çok konuyu kapsıyor. En önemlisi 75 kilometre uzakta Çeşme Belediyesi ile koordineli çalışması ve her aradığımızda çözüm odaklı karşımızda olmaları. İçme suyunun önemini pandemide tüm dünya gördü. Çeşme'de eskiyen ve kaçağa neden olsan alt yapıdaki sorunlar büyük oranda giderildi. Dere yataklarımızda ciddi çalışmalar yaptı ve ilçeyi kokudan kurtardı. Çeşme Meydanı'nı yıllardır su basması en büyük sorunlarımızdan biriydi, bu alt yapı çalışılması da İZSU tarafından yapıldı ve çözüldü. İki göletten DSİ ve İZSU ile anlaşma yapılmaıs gelecekteki su ihtiyacı için önemli bir çalışma oldu. İZSU'nun suyu, deniz suyundan su elde etmesi projesinde; ilk projesi Çeşme olarak seçildi, gelişen Çeşme de su kaynaklarımız sınırlıydı bunun için de teşekkür ederim" dedi.

YILDIZ: 3 YILLIK SÜREÇ PROJELENDİRME İLE GEÇİYORSA BİR SORUN VAR DEMEKTİR
AK Parti sıralarında söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, “Bugün getirdiğimiz eleştirilerin temelinde olan şeyler 30 yıllık problemlerin daha fazla büyümesi konusuydu. Çeşme'ye en büyük yatırım Büyükşehir’den dendi ancak biz bu ayrımı yapmıyoruz. Çeşme'nin sorunlarını el birliği ile çözüyoruz. Geçtiğimiz yıl 38 milyon metreküp su aldık bu bile kent suyunun yüzde 19'una tekabül ediyor. Su kaçak kayıp oranları 2019'da Urla'da yüzde 20'di. Seferihisar'da 2020'de yüzde 60.13 kayıp kaçak oranı var. Akarca’daki arıtmada sizin belediye başkanı olduğunuz dönemde sorun vardı siz o dönem İZSU yetkisi bende değil demiştiniz, 3 yıl geçti derin deşarj noktasında yeni çalışmalar yapılıyor. Orası vatandaşların denize girdiği önemli bir yer. 5 yıllık belediye başkanlık döneminizin 3 yılı planlamalar ile geçiyorsa burada bir problem var demektir. İzmir'in körfezi ile ilgili problemleri var. Siz ben yüzerim diyorsunuz ancak biz diyoruz ki yüzmeyin sağlığınız için zararlı, çünkü biz gidip kürek salladığımızda dipten pis atıklar çıktı. Ekonomik noktalara dikkat çekiyorsunuz hep. Dolar geçmiş sene de nedeninizdi bugün de. 7 yılda biz körfezimizin mevcut arıtmanın yüzde 30 arttıracak 4'ncü fazı bile yapamamışız. Yağmur suyu atık konusunda mayıs ayında yaptığımız faaliyet raporunda 364 kilometre ayrıştırma yapmamız lazım demiştik. Deniz taraması yaptık mı? Bu da yok. Bakanlık 500 milyon metreküplük bir tarama yaptı, yeterli mi? Değil. Biz diyoruz ki bunca yıldır CHP'li belediye başkanı yönetiyor ve bunca yıldır sorunları çözemediysek sonucu bugün yok dediğiniz ancak yarın gelecek olan müsilaj oluyor. Biz yapıcı eleştiriler ortaya koymak istiyoruz. Merkezi hükümet kontrolünde olan konularda biz her türlü işlemin takibini yapmaya hazırız. Bizim gelmemizin nedeni hizmet yapmak . Biz İZSU'nun sorunlarının iyi yönetilmediğini ve sorunların çözülmediği düşünüyoruz" diye konuştu.

AYDIN: GÖRDES DE TÜNELLER DE DELİK
Söz alarak Gördes Barajı'nı eleştiren CHP'li Meclis Üyesi Murat Aydın, "Gelirlerinin yüzde 65'ini su satışlarından elde ediyor ve bütün zorluklara rağmen İBB İZSU'ya yine yüksek yatırım bedelleri koyduğu bütçe ile karşımızda. Gördes Barajı'nda 2011 yılından bu yana İzmir halkı 190 milyon metreküp su aldı. Yıllık 59 milyon metreküp su sağlandığını Cumhurbaşkanı da söyledi. 2011 yılından beri 655 milyon metreküp su almamız gereken barajdan 190 milyon metreküp su aldık. Bunu aldık da merkezi hükümet bunu neyle yaptı? Parasını İzmir Büyükşehir Belediyesi 30 yıl vade ile ödüyor. 2022 yılı içinde Gördes'ten umudumuz yok. Çünkü aktif doluluk oranı yüzde 1,98. Gördes Barajı'nın tünellerinde de delik çıktı. Sadece baraj dibi delik çıksa yine iyi. Tünellerinde de sorun var. Kavaklıdere arıtma tesisini de devre dışı bıraktık. Hiçbir şey bize bedava verilmiyor. Bunlar lütuf değil. İBB İZSU'nun musluklardan akıttığı suyun KDV'si yüzde 18. Ancak pet suyun KDV'si yüzde 8…" dedi.

ERİŞ: TOPRAK KORUMA KURULU YÜZÜNDEN İŞLEM YAPILAMIYOR
Söz alan Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş İZSU'nun çalışmaları hakkında destekleyici mesajlar verirken, "2012 yılında başlayan 2017'de doruğa ulaşan ve dünyanın en önemli ovalarından biri dediğimiz bir ilçede belediye başkanıyım. Aziz Kocaoğlu döneminden beri çözüm aranıyor. Bir türlü sonuç alınamadı. Büyük ova kapsamında olan yerde toprak koruma kurulu kararı nedeniyle bir şey yapmak mümkün değil. Kirletmenin en iyi yaşandığı yer Kaymakçı. Sonradan yapılmış cezaevinden kaynaklı. Devlet binayı yapmış ancak arıtmayı yapmamış. Suç orada başlıyor. Ben geldiğimden bu yana her meclis konuşmamda, belediye başkanımızın ilçe ziyaretinde alan ve yer bakarak söyledim. Orada yapılması gereken büyük bir süt ailesini grubunu arıtmayı yapabilmesi için hem Ödemiş meclisinden hem Büyükşehir meclisinden karar aldık. 2 hafta öncesi mandıracı arkadaşlarımızın bütün ovayı koruyacak olan… Korunması gereken alan olduğu için orada hiçbir şey yapamıyorsunuz. Bizim arıtma tesisimizin yanında izin verildi. Kaymakçı'da neden yapamıyoruz? Ege'de Sonsöz programına çıktığımda da bu yolun açılması gerektiğini söyledim. Bu yol 2 yıl önce açılsa Kaymakçı'da kanal suyunun akması olmayacaktı. Bunların önünün açılması ve hızlandırılması lazım. Açılan derenin mazgallı hale getirilmesi Kaymakçı'nın asıl sorunu. İZSU ailesine bölgemize destekleri ve çalışmaları için teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

SOYER: DSİ'YLE ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ
Son olarak söz alarak eleştirilere yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Dünyanın her yerinde bu böyle... İktidar çok iyi iş yaptığını diyecek, muhalefet yeterli görmeyecek. Bu siyasetin doğasında var. Şu bir gerçek, insanlık içinde bulunduğu durumda hiçbir zaman yetinmediği için evrimini devam ettiriyor. Muhalefet arkadaşlarımızın beğenmemesi eksik bulması çok normal, iktidardaki arkadaşlarımızın sahip çıkması da çok normal. Bunu kabul ettikten sonra birbirimizden ilham alacağımız nokta başlıyor. Gördes Barajı… Kendi gözlerim ile de gördüm. Kuraklık ile alakası yok. İzmir barajlarının doluluğu önümde, ortalama 40-50 civarında. Sadece Gördes'te yüzde 1 küsurat. Bir imalat hatası var. Bunu yok saymayın. Tünellerinde de var hata. Dibi de su tutmadığı için 4 defa tadilata alındı. Rakamlar çok net. Biz yapıldığı günden bu yana 659 milyon küp su almayı beklerken 190 milyon metreküp su almışız. Bunun faizini ödememek için arkadaşlar aylarca müzakere etti ancak faizi ile aldılar. Biz DSİ ile çalışmak zorundayız" dedi.

KOLAY İFADE EDİLİYOR ANCAK…
Kanalizasyon ve atık su ayrıştırma çalışmalarının çok zor olduğunu dile getiren Soyer, sözlerine neden önceliği buna verdiğini belirtirken konuşmasını şu ifadeler ile sürdürdü:

"Körfezde dip temizliği… Bakanlığın işi değil mi? Bakanlığın birimi var. En son 2018 Mayıs'ta dip taraması yapılmış. Bizim körfezde yapacağımız çalışmaya destek verilmesini AK Parti Grubundan rica ediyorum. Bunları birlikte yapmak lazım. Bakanlık bizim bakanlığımız, temizlikte destek vermesi lazım. Bizim önceliği sirkülasyon kanalı açılmasına değil de yağmur suyu ayrıştırmaya vermemizin bir anlamı var. Sirkülasyon kanalını şimdi yapmak evin kapıları açıkken süpürge yapmak gibi. Öncelik yağmur suyu pis su kanallarını ayrıştırılması. Bu çok zor bir iş. Sözcüklerle ifade etmek kolay ancak ciddi anlamda zor bir çalışma. Yıllardır var olan bir şeyi bozup yeni bir şey yapıyorsunuz. Kilometreleri kolay ifade ediyoruz ancak 100 bile metresi zor işler... Kolay değil, ancak bu bizim şehre borcumuz. Körfezin başka bir türlü temizlenmeyeceğini bildiğimiz için yapmak zorundayız."

Çiğli'deki arıtma tesisi ile ilgili konuşan Soyer, “4'üncü faz neden yapılmadı… Bunun yönetim tarzı ile ne farkı var? İhaleye kimse girmeyince ne yapacaksınız? Girilmeyince tekrar ihale yapıyoruz. Bizler bunu yapacağız. Bu konuda bütün meclis mutabık. Tespitler konusunda bizim önemli farklılıklarımız olmadığını düşünüyorum" dedi.

GEDİZ'E BÜYÜKŞEHİR BAŞKANI OLARAK GİTMEDİM
Gediz gezisi hakkındaki eleştirilere de yanıt veren Soyer, "Ben yanlış anlaşılma olduğu için belirtiyorum. Ben Gediz'e İBB başkanı olarak değil Ege Belediyeler Birliği Başkanı olarak gittim. Bu zaten benim sorumluluğum. Gediz on yıllardır zehir akıtıyor. Bizim bütün bereketli topraklarımız zehirleniyor. Tamam teşekkür beklemiyorum ancak niye eleştiriliyorum? On yıllardır kimse mücadele etmemiş. Gereken kişiler karşı çıkmamış. Ne yapalım sessiz mi kalalım? Ege Belediyeler Birliği olarak gittik, 60 suç duyurusunda bulunduk. Bunların takipçisi olacağız" diye konuştu.

KDV YÜZDE 8'İN ALTINA İNDİRİLEBİLİR
Suya gelecek olan yüzde 18 ve yüzde 15'lik zamlar ile ilgili katı atık bedellerine de dikkat çeken Soyer, "Zamlar… Yıllık ortalama yüzde 26.85’e geliyor. Şunu değerlendirmek lazım. Meclis başkanları arkadaşlarımızdan rica ettik. Belediyeler, katı atık bedellerini zamlamıyorlar. Biz bir yandan yüzde 15 zam verirken bir yandan da bunu geri çekiyoruz. Bu nedenle çok da büyük bir zam oranı olmuyor. Ödemiş ile ilgili özel bir durum var onu biz çözüyoruz. Son olarak da İzmir’in musluklarından akan değerleri İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tespit ediyor. Bu tespitler sonucunda İzmir'in 11 metropolünde yüzde 100, 19 ilçemizde de yüzde 95 içilebilir seviyede. Bu nedenle KDV rahatlıkla yüzde 8’in altına indirilebilir. Biz insanlara içme suyu temin ediyoruz" dedi.

Başkan Soyer'in açıklamaları sonrası gündem maddesinin oylamasına geçilirken ilgili gündem maddesi AK Parti ve MHP'nin 'ret' CHP ve İYİ Parti'nin 'kabul' oyu sonrası oy çokluğu ile kabul edildi.

 
Bakan Koca açıkladı: Omicron varyantı bizde yok
 
Ahmet Nur Çebi, PFDK'ye sevk edildi
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
karacan 1 Aralık 2021 Çarşamba 09:08

katı atık bertaraf bedelininin faturalardan kaldırılması gerekir. hele hele ticari işletmelerde kullanılan su bedelinden fazla katı atık ve bertaraf bedeli geliyor.Baksınlar faturalara.Baracın dibi delikmiş.Ozaman kullanma o barajın suyunu kendin çözüm üret hep çamur at izi kalsın

Yorumu oyla      3      5  
Vatandaş rıza 30 Kasım 2021 Salı 22:00

Hayırlısı olsun izsu büyük bir kurum mutlaka hataları olacaktır,yatırımlar doğru olabilir ama izsu kurumuna yerel seçimlerde oy için yeterinden fazla personel alınıyor kaynakların çoğu personel ödemelerine gidiyor dolayısiyle vatandaşın kullandığı suya zam yapıyor,artık iktidar yaptığı gibi izsu kurumu arpalık olmaktan çıkarılmalıdır...

Yorumu oyla      4      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova'dan muhtarlara ayni destek
Bornova Belediyesi, ilçe sınırları içerisinde yer alan 45 muhtarlığın ...
Enerya'dan Başkan Çerçioğlu'na ziyaret
Enerya Bölge Müdürü Mehmet Akif Tulukcu ve Enerya İl Müdürü Osman Ersöz, ...
Çiğli’de “Kadının Siyasetteki Yeri” konuşulacak
Çiğli Belediyesi, 5 Aralık Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı ...
 
Bayındır'da hizmet filosu büyüyor
Üst yapıdan, sosyal-kültürel hizmetlere belediyeciliğin tüm alanlarında ...
Aydın'da sulama göletleri temizleniyor
Aydın Büyükşehir Belediyesi, tarımsal sulama ve hayvan içme suyu göletlerinde ...
Travel Turkey'de Bayraklı rüzgarı esecek
Bayraklı Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, 2-4 ...
 
İzmir’de engelli farkındalığı kente yayılacak
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Engelli Politikası ...
Narlıdere Belediyesi Travel Turkey'de!
Narlıdere Belediyesi, 2-4 Aralıkta İzmir'de yapılacak olan Türkiye’nin ...
Başkan Erdoğan'dan 'şüpheli yangın' açıklaması: Takipçisiyiz!
Karaburun ilçesi sınırlar içerisinde yer alan İris Gölü'nün çevresinde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva