HABERLER>EKONOMİ
22 Aralık 2020 Salı - 13:36

İzmirli turizmcilerin hevesi kursağında kaldı... Genelge geldi, rezervasyonlar gitti!

İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeyle yılbaşında uygulanacak 4 günlük kısıtlama süresi boyunca otellerde hiçbir kutlama, eğlenceye izin verilmemesi otel işletmelerini vurdu. Rezervasyonların ciddi biçimde iptal edildiğini aktaran turizmciler  “Doğru, haklı bir karardır ama geç açıklanmış bir karardır. Keşke daha önce olsaydı. Tesislerde ona göre planlamasını yapar, vatandaşlarda ona göre kararlarını verirlerdi” dediler.

İzmirli turizmcilerin hevesi kursağında kaldı... Genelge geldi, rezervasyonlar gitti!

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeyle yılbaşına denk gelen 31 Aralık 2020 Perşembe günü 21.00'den 4 Ocak 2021 Pazartesi günü 05.00’e kadar sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı bildirilmişti. Bakanlık, yılbaşı için etkinlik hazırlığı içerisinde bulunan otellere yönelik son aldığı kararla hiçbir balo/eğlence, kutlamaya izin verilmeyeceğini; yeme-içme saatleri arasında kontrollerin arttırılacağını ve hiçbir şekilde canlı müzik dinletisinin yapılamayacağını duyurdu. Ayrıca kayıttan çalan müzikler de saat 22.00’dan sonra kapatılacak.

Yayınlanan genelge üzerine Menduha Ceylan'a açıklamalarda bulunan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, alınan karar doğrultusunda işletmelerin ve tatil programı yapan vatandaşların olumsuz etkilendiğini belirterek şu açıklamalarda bulundu:

“Tesislere gelen vatandaşlar 4 gün boyunca otelde ne yapacaklar? Spa, hamam kapalı, yüzme havuzu; otelin bir sürü etkinlik alanları dediğimiz yerleri kapalı sadece oda ve odanın dışındaki lobi kalıyor. 4 gün insanlar etkinliklere katılamayacak dolayısıyla oda ve lobi arasında gidip gelecekler, açık büfede yemek yiyecekler. Bu da tabi insanlara çok cazip gelmiyor böyle olacağına evimizde kalalım diye insanlar karar değiştirdiler. Oysa daha önce diğer pandemi kurallarına uyarak, mesafeye ve maskeye  uyarak; yılbaşında eğlence ve müzik için rezervasyonlar vardı. Tabi bu rezervasyonlar şimdi hızlı bir şekilde düştü hatta durma noktasına geldi.”

“GEÇ AÇIKLANMIŞ BİR KARARDIR”
İşler, genelgenin daha önce çıkması gerektiğine vurgu yaparak, “Biz ‘lanet olsun bir karar aldınız, işler azaldı’ demiyoruz, diyoruz ki alınması gereken bir karardı ancak daha erken alınabilirdi. Doğru, haklı bir karardır ama geç açıklanmış bir karardır. Keşke daha önce olsaydı tesislerde ona göre planlamasını yapar, vatandaşlarda ona göre kararlarını verirlerdi. Son dakika çıkan bu karar hem vatandaşı hem de tesislerimizi olumsuz etkilemiştir” şeklinde konuştu.

GENELGEDEN ÖNCE REZASVASYONLAR YÜZDE 70’LERE ULAŞMIŞTI
Pandemi koşulları sebebiyle önlemlerin alınması gerekliliğine vurgu yapan İşler, “Toplum ve halk sağlığı açısından bulaş riskini azaltmak adına bu tip yerlerde alkolün de etkisini düşününce mevcut irade zayıflayarak pandemi kurallarına uyulmayıp insanların o kapalı mekanlarda birbirlerine bulaştırma riski de vardı. İçişleri Bakanlığı da haklı, doğru bir karar almışlardır ancak sonuçları sektörü olumsuz yönde etkilemiştir. Kimi ailelerde evde oturup pişirip aşıracağımıza otele gidelim, otelde pişirsinler aşırsınlar önümüze koysunlar diyor ama kararlardan sonra rezervasyonlarda yavaşlama oldu. Bir kısım iptaller de oldu, daha önce ki akışkan olan rezervasyonlar yok. Genelge çıkmadan önce rezervasyonlar iyi gidiyordu, yüzde 70’lere gelmişti yılbaşına kadar da yüzde 100’lere varabilirdi. Ancak genelgeyle beraber durma noktasına geldi” dedi.

DEMİR: CİDDİ İPTALLER OLMAYA BAŞALDI
Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, ise genelgenin yayınlanmasıyla ciddi iptallerin gerçekleştiğini belirtti. Demir, “Genelge daha yeni açıklandı, televizyonlara yeni düştü bir önceki gün bize bilgisi gelmişti. Zaten sıkıntılı bir yılbaşıydı. Belirli saatler arasına sıkışmış bir kutlama demeyelim ama salaş bir etkinlik olacaktı. Yeni çıkan genelge onu da yok etti. Dolayısıyla yılbaşının kutlama içeriği ortadan kalkınca taleplerde ciddi bir daralma oldu. Ciddi iptaller olmaya başladı, bunu da artık pandeminin bu sürecinde normal karşılıyoruz. Herkes evdeyken, sokaklar boşken, bu acıları toplum çekerken otellerde sınırlı sayıda kutlamanın olması toplumun etik kurallarına uygunsuz olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda ortamın düzenine ve kurallara uymaya çalışacağız. Zaten her zaman böyleydik ama azıcık bir can simidi olacaktı kış döneminde yılbaşı. Kısmi olarak da olsa kış giderlerine bir destek sağlayacaktı. O şimdi yok olmuş olacak. İnşallah sezonda telafisi mümkün olur diye düşünüyoruz. Bütün ümitlerimizi sezona entegre ettik.

ÇEŞME’DE KİRALIK EV KALMADI
Pandemi süreciyle birlikte Çeşme’de kiralık ev doluluğunun arttığını söyleyen Demir, “Şu anda Çeşme’de kiralık ev doluluğu geçen senenin neredeyse 2 kat üzerinde. Kiralık ev yok denecek kadar az hatta yok. Kiralık evlerde de genelgenin kurallarına uyuluyor, uygulanıyor. Emniyet müdürümüz de ısrarla ve hassasiyetle toplumu uyarıyor. Dolayısıyla yılbaşında Çeşme’de bir sıkıntı olacağını sanmıyorum. Ufak tefek kontrolsüzlükler olabilir ama burada güçlü bir emniyet teşkilatımız var, ciddi bir sorun olmayacaktır” diye konuştu.

 
Bakan Koca'dan mutasyon açıklaması!
 
Baba dehşeti: 2 çocuğunu öldürüp intihar etti
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
22 Aralık 2020 Salı 13:50

Virüsün sizin otellere uğramayacağını zannedip milleti soyup soğana çeviren siz, serzeniş eden yine siz. Bu yasak sadece evlerde kalmamalıydı. Evet iyi oldu ama söylenmeye hakkınız yok

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Urla’yı balık artığı kokusundan kurtaran karar!
İzmir’in Urla ilçesinde Zeytinler ile Uzunkuyu Mahalleleri arsında bulunan ...
Asgari ücreti belirlemek için son toplantı başladı
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ...
Üretici uyardı: Fahiş zamlara dikkat!
Yumurta fiyatlarında son dönemde yaşanan fiyat yükselişinin ardından Yumurta ...
 
İkinci ihracat treni Çin yolunda
Türkiye'den Çin'e gidecek ikinci ihracat yük treni, içerisinde bin 400 ...
Eskiyörük’ten Sayıştay raporu çıkışı: Sadece güldüm!
Sayıştay’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından dağıtılan halk süt ...
Ege'de 54 yıllık ihracat rekoru kırıldı!
Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 7 tarım birliği içinde 2019 yılını ...
 
Başkan Girgin: 'Polisler korona oldu' dedi... Kemeraltı'na hırsızlar dadandı!
Kemeraltı’nda hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması uygulandığı saatlerde ...
İzmirli kantinciler iflasın eşiğinde!
Pandemi sebebiyle okulların 5 Şubat 2021’e kadar açılmayacağı açıklandı. ...
Asgari ücrette 3'üncü toplantı yarın
İşçi, işveren tarafları ve hükümet asgari ücret için yarın üçüncü kez toplanacak.
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva