HABERLER>SAĞLIK
22 Aralık 2022 Perşembe - 08:47

İzmirli Görkem can çekişe çekişe öldü... AYM'den 'yanlış tedavi' kararı!

Anayasa Mahkemesi, 2003 yılında kalp rahatsızlığı nedeniyle Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde girdiği ameliyat sonrası bitkisel hayata giren 15 yaşındaki Görkem Çakmak ve ailesinin yaptığı başvuruda hak ihlali kararı vererek yargılamanın baştan başlamasına karar verdi. Yaklaşık 20 yıldır devam eden yargılama sürecinde yaşamını yitiren Görkem Çakmak, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararı göremezken ailenin yanlış tedaviye karşı başlatmış olduğu hukuki mücadele Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar umut ışığı oldu.

İzmirli Görkem can çekişe çekişe öldü... AYM den  yanlış tedavi  kararı!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Yüksek tansiyon şikâyeti ile 2013 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Pediatrik Kardiyoloji Kliniğine başvuran 15 yaşındaki Görkem Çakmak’a muayene sonrasında rekoarktasyon (doğumsal kalp hastalığı, aort damarının daralması) tanısı konularak balon anjioplasti (damarı açmak için yapılan bir girişim) uygulandı. Ancak bu tedavinin başarılı olmaması nedeniyle Kardiyoloji Kalp Cerrahisi Konseyi, Görkem Çakmak için ameliyat kararı aldı ancak yapılan ameliyat esnasında oluşan kanama nedeniyle Çakmak bitkisel hayata girdi.

Hatalı tıbbi müdahaleler sonucu Çakmak’ın bitkisel hayata girdiğini ileri süren ailesi süreci yargıya taşıyarak maddi ve manevi tazminat talebinde bulundu. Ancak 11 yıl 6 süren yargılama süreci Çakmak ailesinin aleyhine sonuçlandı. İzmir 2. İdare Mahkemesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden oluşan heyetin ve ardından Adli Tıp Kurumu 3. Adli Tıp İhtisas Kurul’unun hazırladığı rapor doğrultusunda ailenin tazminat talebini reddetti.

TEMYİZDEN DÖNDÜ
Ailenin kararı temyize taşınması üzerine Danıştay Onuncu Dairesi, ‘kanama başladıktan yaklaşık bir saat sonra hastanın karaciğer ve kalp makinesine bağlandığını daha sonra da kan dolaşımı klemlerle kesilerek makineden çıkan temiz kanın vücuda girmesi engellendiği için hastanın bitkisel hayata girdiği’ iddialarının uzman raporunda ayrıntılı ele alınması gerektiği ifade ederek yargılamanın yeniden başlaması gerektiğini ifade etti. Daire,  bozma kararında belirtilen hususları karşılar nitelikte rapor hazırlanması için kararı bozdu.

‘CİHAZA 51 DAKİKA GEÇ BAĞLANDI’
Anayasa Mahkemesi’nin kararında Danıştay Onuncu Dairesi’nin ilgili kararı ile ilgili “ Ayrıca Anestezi Protokolünde kanamanın saat 10.00'da başladığı, Perfüzyon Kayıt Formunda ise saat 10.51'de makineye bağlandığının belirtiği anlaşılmakla bu geç müdahalenin sonuca etkisinin ortaya konulması gerektiği vurgulanmıştır. Bu bağlamda ATK raporunun hastanın makineye geç bağlanıp bağlanmadığı, makineye daha erken bağlanması hâlinde oluşan sonucun meydana gelip gelmeyeceği, makineye bağlandıktan hemen sonra kan dolaşımının klemlerle kesilmesinin sonuca etkili olup olmadığı hususlarını karşılamadığı, bu hususları açığa kavuşturmak için Adli Tıp Genel Kurulundan rapor alınması gerektiği belirtilmiştir” ifadeleri yer aldı.

ATK RAPORUNDA ISRAR ETTİ
Yargılama süreci yeniden başlamasına rağmen Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu’nun benzer yönde bir rapor hazırlamasından dolayı önce ilk idare mahkemesi ardından Danıştay On beşinci Dairesi yeniden aile aleyhine karar verdi ve tazminat taleplerini reddetti.

GÖRKEM KARARI GÖREMEDİ
2015’de tamamlanan yargılama sürecini aile 2016’da Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Anayasa Mahkemesi’ne verilen dilekçede aile, Görkem Çakmak’ın küçük yaşta bitkisel hayata girmesi ve bakıma muhtaç hâle gelmesi nedeniyle maddi ve manevi olarak yıprandıklarını, ruhsal durumlarının bozulduğunu vurgulayarak maddi ve manevi varlığının ihlali ile adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini ileri sürüldü. Öte yandan Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuru sürecinde Görkem Çakmak’ın bedeni daha fazla dayanamadı ve hayata gözlemlerini yumdu.

AYM: HAK İHLALİ VAR
Başvuruları inceleyen Anayasa Mahkemesi 6 yıl sonra kararını açıkladı. Makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez bulan Anayasa Mahkemesi kişinin maddi ve manevi varlığını koruma hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddiayı da kabul etti. Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan kişinin maddi ve manevi varlığını koruma hakkının ihlal edildiğini belirten Anayasa Mahkemesi hak ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere dosyayı İzmir 2. İdare Mahkemesi’ne gönderdi.  Anayasa Mahkemesi tazminat talebini de reddetti.

Anayasa Mahkemesi’nin kararında şu ifadeler yer aldı

Yargılama süreci bir bütün hâlinde değerlendirildiğinde başvurucuların bilirkişi raporlarına yönelik dayanaktan yoksun olmayan itirazlarının ve taleplerinin karşılanmadığı, tıbbi müdahale öncesi muhtemel riskler konusunda bilgilendirilmedikleri iddiasının tartışılmadığı hususları gözetildiğinde uyuşmazlığın çözümü için esaslı olan iddiaların derece mahkemelerince Anayasa'nın 17. maddesinin gerektirdiği özen ve derinlikte incelenmediği, uyuşmazlığa özgü yeterli ve ilgili gerekçe sunulmadığı anlaşılmaktadır. Somut olay bakımından kamu makamlarının pozitif yükümlülüklerinin yerine getirdiği söylenemeyeceğinden kişinin maddi ve manevi varlığını koruma hakkının ihlal edildiği sonucuna varılmıştır.

 
Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nden çağrı: Çip süresini uzatın!
 
'Mega Proje'ye helikopterli keşif… Çeşme’ye Katar kancası!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Berire sağlığına kavuşacağı günü bekliyor
İzmir'deki bir hastanede bir tür 'sinir sistemi kanseri' olarak adlandırılan ...
Taze balık yiyemeyenler dikkat!
Vücut fonksiyonlarında önemli rol oynayan yağ asitlerinden biri olan Omega ...
Aman dikkat... Bu belirtiler guatr habercisi olabilir!
Tiroid bezinin büyüdüğü bir durum olan guatrın belirtilerine değinen uzmanlar, ...
 
Merdiven çıkarken yoruluyorsanız dikkat!
Dünyada anemiler içinde en sık nedenin demir eksikliği olduğuna dikkat ...
Uzmanı uyardı: Hipertansiyon kalp için büyük risk
Türkiye’de her 3 yetişkinden 1’i hipertansiyon hastası. Hipertansiyonun ...
3 yıl içinde 2'nci intihar... 37 yaşındaki doktor canına kıydı!
Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesi’nde psikiyatri bölümünde görev ...
 
Bakanlıktan ilaca erişim soruna ilişkin açıklama
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın ilaç sektörünün paydaşlarıyla dün bir ...
CHP'li Sertel sordu, Bakan Koca yanıtladı... 'Hastane var, doktor yok!'
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel’in soru ...
Yılbaşı zehir olmasın… Önce QR kod, sonra şerefe!
Yeni yıl yaklaşırken sahte içki satışı ve kullanımı üzerine uyarılarda ...
 
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva