HABERLER>SAĞLIK
7 Eylül 2021 Salı - 15:11

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Çamlı’dan Mu varyantı uyarısı!

Dünya Sağlık Örgütü’nün, Güney Amerika ülkesi Kolombiya’dan yayılmaya başlayan Mu varyantını endişe verici varyantlar arasına almadığını ancak izlenmesi gereken varyant listesine aldığını hatırlatan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, “Birincisi, böyle bir varyantı erken dönemde saptayabilmek çok önemli.  Ülkemizde iki Mu varyantı vakası görüldüğü açıklandı. Önümüzdeki süreçte neler olacak, bilinmiyor. Yapılacak genomik testlerle, Mu varyantı dışında başka varyantlar var mı, ne kadar yaygın, anlamak lazım” dedi

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Çamlı’dan Mu varyantı uyarısı!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, Covid 19 salgınında “Mu varyantı”na dikkat çekti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, ülkemizde iki Mu varyantı vakası görüldüğünü açıkladığını belirten Başkan Çamlı, “Bu sadece tespit edilenler. Dünya Sağlık Örgütü, Mu varyantını endişe verici varyantlar arasına almadı ancak izlenmesi gereken varyantlar arasına aldı. Bu varyantı, yakından izlemeliyiz” dedi. Başkan Çamlı, pandemiyle mücadelede başarılı olamazsak, özellikle aşılamayla bir toplumsal bağışıklığı kısa zamanda elde edemezsek, pandeminin uzamasına, ve bu uzamayla beraber virüsün doğasında bulunan yeni mutasyonlara ve yeni varyantlara hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çizdi.

MU VARYANTI, YAVAŞ YAVAŞ AVRUPA’DA DA YAYILIYOR
İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, burada en önemli noktanın, pandemi mücadelesini,  epidemiyolojik veilere uygun bir şekilde gerçekleştirmek ve toplumsal bağışıklığı sağlayabilecek bir  aşılamanın bir an önce ülkede hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Mu varyantının, aslında yeni bir varyant olmadığını, Güney Amerika ülkelerinde görüldüğünü hatırlatan Başkan Çamlı, “Son dönemde yavaş yavaş Avrupa ülkelerinde de yayılmaya başladı. Örneğin geçtiğimiz hafta Yunanistan’da da görüldüğü söylendi.  ABD’deki vakaların yaklaşık yüzde 2’sini Mu varyantının oluşturduğu şeklinde açıklamalar var” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

DELTA VARYANTI İLK GÖRÜLDÜĞÜNDE DE BENZER UYARIDA BULUNMUŞTUK
“Mu varyantının yakından izlenmesi gerektiğini söylüyoruz. Bilindiği gibi, 3. pik, yani nisan- mayıs aylarında gördüğümüz piki Alfa varyantı yapmıştı. Diğer adı İngiltere varyantıydı. Sağlık Bakanı, mayıs ayı itibariyle ülkemizde de iki üç tane Delta varyantı görüldü, gibi bir şey söylemişti. İki ay içinde ülkemizdeki salgının yüzde 95’inin Delta varyantı kaynaklı olduğunu gördük. Şu anda da iki Mu varyantı görüldüğü şeklinde bir açıklama var ama bu sadece tespit edilenler. Önümüzdeki süreçte nasıl bir seyir izleyeceğini de çok iyi bilmiyoruz. Böyle bir varyantı erken dönemde saptayabilmek çok önemli. İzmir Tabip Odası olarak bizler geçtiğimiz haftalarda özellikle tanımlanamayan olarak rapor edilen grupların, mutlaka genomik testlerinin yapılarak varyant olup olmadığının anlaşılmasını istemiştik. Toplumda salgında rol oynayan varyantların bilinmesi, pandemiyle mücadelede çok önemli bir konudur. O yüzden test pozitiflerin yanında varyantlarının çeşitliliğinin ve yoğunluğunun da belirlenmesi adına pozitif testlerden örnekleme yapılarak yenilik analizlerinin yapılması ve sonuçların kamuoyuyla paylaşılması gerekir. Bu konuda defalarca talepte bulunmamıza karşın ne yazık ki yetkililer, ne kadar yaygınlık testi yapıldığını ve sonuçların ne olduğunu kamuoyuyla paylaşmadılar. Kaldı ki bu testlerin sadece Ankara’da yapılıyor olması, laboratuvar altyapısı olmasına rağmen, örneğin İzmir’de Dokuz Eylül, Ege üniversitelerinde yapılabilecekken, finansman desteği sağlanmaması nedeniyle yapılamaması, bu varyantların, erken teşhisi açısından olumsuz bir durumdur.”

MU VARYANTI İLE İLGİLİ ÇOK SORU İŞARETİ VAR
Mu varyantı dışında başka varyantlar da var mı,  ne kadar yaygın, bunları erken anlamak gerektiğini belirten Başkan Dr. Lütfi Çamlı, salgın uzadıkça, yeni mutasyonların ortaya çıkabildiğini söyledi. Mutasyonların bir kısmında virüsün özelliğini kaybederken, bir kısmında ise salgın açısından daha riskli olabilecek özellikler kazanabildiğine vurgu yapan Başkan Çamlı, “Daha bulaşıcı olabiliyor, daha ağır hastalıklar oluşturabiliyor. Keza Covid testlerinden belki kaçabiliyor. Ya da aşıların sunduğu korumadan, bağışıklıktan kaçabiliyor. Dolayısıyla varyantların yakınen izlenmesi gerekiyor. Mu varyantının daha ağır hastalık yaptığı, daha öldürücü olduğu şeklinde bir veriye sahip değiliz. O yüzden bu konuda kesin bir şey söylemek mümkün değil” diye konuştu.

ACABA DAHA MI HIZLI BULAŞIYOR, DAHA MI AĞIR HASTALIK YAPIYOR?
Dünya Sağlık Örgütü’nün, Mu varyantını Alfa, Beta, Delta gibi endişe verici varyantların arasına henüz almadığını, ancak izlenmesi gereken varyant olarak işaret ettiğini belirten Başkan Çamlı, ayrıca şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu süreçte, bu izlemeyle, Mu varyantı daha mı hızlı bulaşıyor, daha mı ağır hastalıklar yapıyor, konusu ortaya çıkacak. Aynı şekilde Mu varyantının, aşılara karşı daha dirençli kılan mutasyonlar geçirdiği söyleniyor. Ama bu konuda da araştırmaya ihtiyaç olduğu bilim insanlarınca ifade ediliyor. Aşılara karşı Mu varyantının etkili olup olmayacağı konusunda daha detaylı çalışmalara da ihtiyaç var. Sağlını iyi yönetemezsek, toplumsal bağışıklığa ulaşamazsak, virüs yayılmaya ve çoğalmaya devam ederse, yeni mutasyonlar, yeni varyantlar ortaya çıkacaktır. Bundan dolayı, aşı karşıtlarının, yeni varyantlara yol açmamak adına, bir an önce aşılanarak, toplumsal bağışıklığın yükselmesine, virüsün baskılanmasına katkıda bulunmaları çok önemlidir.”

 
Antalya açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem
 
Üs bölgesine roketli saldırı: 1 şehit, 4 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aşı olmayan 9 hamile kadın hayatını kaybetti
Diyarbakır'da, pandemi hastanesinde 2 ay içinde 9 hamile kadın hayatını ...
Sağlık Bakanı Koca'dan 'Mu Varyantı' açıklaması
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kabine toplantısının ardından salgın süreciyle ...
Sahte aşı kartı operasyonu: 3 hemşire tutuklandı
İstanbul'da aşı olmamış kişilere aşı kartı çıkardıkları iddiasıyla 3 hemşire ...
 
Muhittin AKBEL yazdı... İzmir’in korona gerçeği nedir?
Muhittin AKBEL yazdı... İzmir’in korona gerçeği nedir?
Son 24 saatte 271 can kaybı 20 bin 962 yeni vaka
Türkiye'nin 6 Eylül 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Son 24 ...
Tabip Odası Başkanı Çamlı rakamlarla konuştu… İzmir için bomba iddia!
İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, bir ay önce İzmir’de yüz binde ...
 
Ünlü iş insanının oğlunun küçük dilini kestiler!
Dural Gayrimenkul şirketinin sahibi Fahri Dural'ın oğlu girişimci Kaan ...
Şehirlerarası ulaşımda 'PCR testi zorunluluğu' başladı
Corona virüs salgınıyla mücadele kapsamında şehirlerarası toplu taşımada ...
Salgında günün bilançosu: 269 can kaybı, 19 bin 391 yeni vaka
Türkiye'nin 4 Eylül 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Son 24 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva