HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Ağustos 2012 Cuma - 19:09

İzmir Metrosu’nda korkutan çatlak!

Ege Üniversitesi içindeki yer alan ve üniversitedeki metro durağına yaklaşık 200 metre mesafedeki yüzey çatlakları korku yarattı. Bornova-Ege Üniversitesi durakları arasında kalan kısımda, 40 santimetre yüksekliğinde ve yaklaşık 20 metre uzunluğundaki asfalt kırıklarının dikkate alınması gerektiğini belirten Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Emekli, araştırmayla ilgili her türlü desteği verebileceklerini söyledi.

İzmir Metrosu’nda korkutan çatlak!

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ - İzmir'in en önemli kent içi ulaşım araçlarından birisi olan ve günlük 150 binden fazla yolcu taşıyan İzmir Metrosu'nun, Ege Üniversitesi içindeki tünel güzergahı üzerindeki asfaltta yer alan çatlaklar korku yarattı.

Yaklaşık 90 milyon TL'lik bir yatırımla hizmete alınan iki duraktan birisi olan Ege Üniversitesi durağına yaklaşık 200 metre mesafede bulunan yüzey çatlaklarının 40 santimetre yüksekliğinde ve 20 metre boyunda olması tedirginliğe sebep oldu. 


Üniversitenin otopark olarak kullandığı alanda yer alan asfalt çatlaklarının dikkatle incelenmesi gerektiğini söyleyen Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Emekli, "Bu asfalt çatlaklarının mutlaka araştırılması gerekiyor. Göçük ve çatlaklar, her şeyden kaynaklanmış olabilir. Burada önemli miktarda kırılmalar var. Bunun kaynağı tespit edilmeli. Çünkü alt taraftaki metronun imalatını etkilemeyen kırıklar da olabilir" dedi.



Çatlakların metro hattının üzerine yapılan dolgunun yeterince sıkıştırılmamasından da kaynaklanabileceğini ifade eden Emekli, "Çünkü zemin zamanla yerine oturur. Fakat bu durum, aşağıyı etkileyen bir oturma da olabilir. Bu da tehlikeli bir şey" diye konuştu. Aşağıyı etkileyen bir oturma söz konusu olduğunda metro seferlerinin de bundan etkileyeceğini kaydeden Emekli, " Metronun şu anda seferleri çalışıyor. Bu 'oturma' metroda olsa seferlerin durması lazımdı. Çünkü metronun hareket etmesi için milimetrik hesaplar yapılıyor. Belirlenmiş ilgili toleranslar var. Dolayısıyla yukarıdaki oturma seferleri hemen etkilerdi" şeklinde konuştu.
 
GEÇİCİ DEĞİL KALICI ÇÖZÜM
Üst kattaki dolguda bile olsa bunun sebeplerinin doğru şekilde tespit edilmesi gerektiğinin altını çizen Emekli, "Sorunun çözümü için geçici değil, kalıcı çözümler üretmemiz gerekiyor. Tabi ki bu da ancak yapılan araştırma sonucunda ortaya çıkacak. Eğer, araştırma sonucunda üstteki dolgunun iyi yapılmadığı tespit edilirse o dolgu uygun şekilde yeniden yapılır. Gerekirse o çökme miktarı kadar dolgu yeniden yapılır. Ya da dolgunun tamamı yenilenir. Olayı önemseyerek ve ciddiye alarak bakmak lazım" ifadesinde bulundu.

İlgili kurumların konuyu incelemesi gerektiğini kaydeden Emekli, sözlerini şöyle sürdürdü: "İzmir Metrosu'nun kendisi böyle bir araştırma yapabilir. Fakat konuyla ilgili yeterli yapılanmalarının olduğunu sanmıyorum. Çünkü tamamen işletmeye yönelik bir çalışma sistemleri var. Burada üniversiteden ya da bizden yardım alabilirler. Zemin araştırması yapabilecek kurumlar da var. Fakat mutlaka üniversitenin bu işin içinde olması gerekir diye düşünüyorum."

 
“SU YOLUNU BULUYOR”
Metroda geçen yılda bir göçük olduğunu hatırlatan Emekli, "Üçyol’dan sonra devam eden inşaatlarda bazı sorunların olduğunu duyduk. Bunda bildiğimiz yeraltı suyunun etkisi de var. Bu suyun önlenmesi gerekiyor. Bununla ilgili çalışmaların yapıldığını duyduk. Metronun uzamasının nedenlerinden birisin de bu olduğunu tahmin ediyoruz" dedi. Poligon Durağı çevresinde yaşanan sorunun nedenlerinden birisinin de suyun hareket davranışı olduğunu açıklayan Emekli, "Burada eskiden poligon deresi vardı. Yapılaşmayla birlikte bu derenin varlığı ortadan kayboldu. Halbuki biz hep şöyle düşünürüz, 'su her zaman eski yatağını arar'. Dolayısıyla üst noktadan aşağıya doğru ilerleyen su, siz ne kadar yapılaşsanız da, kendi yolunu arayarak gider. Su sorunu metro çalışmalarını etkiyor ki, metro bir türlü bitmiyor" ifadesinde bulundu.
 
"BİLGİ PAYLAŞIMI YAPILMIYOR"
İzmir'de birçok kamu kurum ve kuruluşunun yatırımlarının bulunduğunun altını çizen Emekli, buna karşın kimi kurumların meslek odalarından yeterince yararlanmadığını söyledi. Emekli, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz de bilgi talep ettiğimiz zaman istekli davranmıyorlar. Bilgi almıyoruz demeyelim ama bu bilgi 'sınırlı' oluyor. Bu tür yatırım, proje ve planlamalara katkıda bulunmak istiyoruz. Böylece o kaynaklar karşılık bulsun ve İzmir için faydalı yatırımlar yapılsın."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
araştırılmalı 18 Ağustos 2012 Cumartesi 18:39

bu işin kesinlikle araştırılması gerekiyor. geçen yılda aynı çökmeler olmuştu. ege üniversitesinde inşaat mühendisliği bölümü var, izmir metrosuyla görüşülüp ortak çalışma yapılabilir.

Yorumu oyla      11      5  
Andy Warhol 17 Ağustos 2012 Cuma 20:58

"Birgün herkes 15 dakikalığına şöhret olacak" ANDY WARHOL (Yeterki üstüne çıkacak bi marka bul, değil mi Ayhan Emekli?) :)

Yorumu oyla      34      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kürüm’den personele bayram mesajı: Yüzümü kara çıkartmayın
Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Ramazan Bayramı öncesi işçi ve ...
Başkan Batur personeli ile bayramlaştı
Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Başkan Yardımcısı Ali Ulvi Dülger, ...
Kocaoğlu: Bayramdan sonra ivedi sahaya ineceğiz
Büyükşehir personeliyle bayramlaşan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bu dönem ve ...
 
Aliağa bayrama hazır
Vatandaşların bayramı huzur içinde geçirmesi için gerekli tedbirleri alan ...
Karşıyaka’da anlamlı iftar
Gaziler ile Şehit yakınları Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’ın ...
Konak bu soruya yanıt aradı: Depreme hazır mıyız?
Marmara depreminin 13’üncü yılında Konak Belediyesi ve Herkes İçin Acil ...
 
Çiğli’de Ramazan’a türkülü veda
Çiğli Belediyesi tarafından bir aydır süren ramazan etkinliklerinin finali, ...
Güzelbahçe 17 Ağustos’u unutmadı…
17 Ağustos Marmara Depremi'nin 13. yıldönümü nedeniyle Güzelbahçe'de anma töreni düzenlendi.
Bornova Belediyesi bayramda da vatandaşın yanında
Bornova Belediyesi, vatandaşların Ramazan Bayramı’nı huzur içinde geçirmesi ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva