HABERLER>GÜNCEL
11 Ekim 2020 Pazar - 11:27

İzmir'in sokak lezzetinde hile!

İzmirli vatandaşların sevdiği sokak lezzetlerinden kokoreci daha uygun maliyete yapmak isteyen bazı işletmelerin, kuzu kokoreç diyerek daha ucuz olan dana bağırsağı kullandığı öğrenildi. Ayrıca bazı işletmecilerin yine maliyeti düşürmek için ürünün içine konan bumbar ve ince bağırsaktan çalıp daha fazla yağ koyarak sattıkları belirtildi.

İzmir in sokak lezzetinde hile!

Kiminin vazgeçemediği, kiminin ise ön yargılı olduğu lezzet kokoreç, İzmirliler tarafından seviliyor. En çok yenen sokak lezzetlerinden biri olan kokoreç, farklı şehirlerde farklı şekilde yapılıyor. İzmir'de ise domates ve bibersiz, sadece baharat atılarak tüketiliyor. Ancak lezzet açısından süt kuzusundan elde edilen bağırsağın kullanımı tercih ediliyor. Kokorecin iç kısmı bumbardan, dış kısmı ince bağırsaktan yapılıyor. Uzunca bir şişe bumbarlar geçiriliyor ardından ince bağırsaklar şişin etrafına defalarca dolanıyor. İçine ayrıca ince yağ tabakaları yerleştirilip pişirildikten sonra çeşitli şekillerde servis edilebiliyor.

'SAKATAT ÇOK BEKLETİLMEMELİ, 72 DERECENİN ÜZERİNDE PİŞİRİLMELİ'
Kokorecin faydalarından bahseden Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, tüketimi hakkında şu bilgileri verdi:
"Sağlıklı beslenebilmek için yeteri miktarda tüketmek gerekir. Haftada 1 kez tüketilmesi önerilir. Kalp damar rahatsızlığı bulunan kişilerin doktor kontrolünde yemesi gerekir. Özellikle küçük yaş grubu çocukların tüketmemesi önerilir. Bunları pişmiş tüketmemiz lazım. Az pişmiş ve çiğ tüketilmemeli. Özellikle pandemi döneminde. Çünkü olası bir bulaşıda koronavirüsün 72 derece üstü sıcaklıkta inaktif hale geldiğini biliyoruz. Bu nedenle 72 derece üstü sıcaklıkta pişirip tüketmek gerekiyor. Ayrıca sakatatı aldığımız gibi tüketmemiz gerekiyor. Çok fazla bekletmememeyiz. Kellepaça, işkembe ve kokoreç gibi ürünlerin temizliği daha zor işlemlerden geçer. Bunların temizliğine dikkat etmek gerekir. Tanıdığımız bildiğimiz yerden tüketmemiz gerekir." 

En fazla tercih edilen süt kuzu kokorecin daha pahalı olduğunu belirten Uğur, kimilerinin dana kokoreci kuzu kokoreç diyerek satabildiğini de ifade etti.

'BAZILARI MALZEMEDEN ÇALIP YAĞ ORANINI ARTIRIYOR'
İzmir Çamdibi'nde tanınmış işletmelerinden birinin yöneticisi evli ve 2 çocuk Hasan Fidan (50), İzmir kokorecin sade olduğunu, baharatla sunulduğunu belirterek, "Her işte olduğu gibi bu sektörde de hile var. İnce bağırsaktan, bumbardan çalınıyor. Bunun yerine içine daha fazla yağ konuluyor. Yağ oranı yükseltiliyor" dedi.
Kokoreç ustası evli 2 çocuk babası Tarık Yağmur (48), "Ege Bölgesi'nde kokoreç genelde İzmir'de yenir. Dana kokoreç daha ucuz olur. Kokoreç yiyecekseniz tavsiyem kuzu olur. Dana kokoreci genelde kuzu diye satıyorlar. Üstüne kuzu bağırsağı tek şerit sarıp kuzu görünümü veriyorlar" diye konuştu.

İZMİR KOKORECİ SEVİLDİ
Kokoreç yemeye gelenlerden Muhammed Hakan Kendirli (23), "Manisalıyım ben. İlk kez yedim. Açıkçası beğendim, güzelmiş" dedi.

Volkan Bulut (22) da, "Seviyorum. Haftada 1-2 geliyorum yemeğe. İzmir kokoreci seviyorum. İstanbul kokorecin içine domates biber konuyor. İzmir sade daha güzel doya doya yiyoruz" diye konuştu. 
Müşterilerden Yakup Kılıç (38) ise, "Tavsiye üzerine geldim, yedim. Çok beğendim. Ben İstanbul'da 20 yıl kaldım. İstanbul'da domates ve biber de konuluyor. O tada daha çok aşinayım ama bunu da sevdim" dedi.(DHA)

 
Eylem hazırlığındaki terörist patlayıcı ile yakalandı!
 
Gençlik Yerleşkesi'nde programlar sürüyor
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ercan 11 Ekim 2020 Pazar 13:20

Sayin hasan usta izmir de izmir kokerici sayenizde tarihe karıştı insanları aldatmayinBir defa gerçek izmir kokerici hafif sulu yumuşak ve iri kıyım olur.Peki siz ne yaptınız Tel izgara diye bir şey icat ettiniz.Sardığınız kokerici kesip bir de tel izgaranin üzerinde pisiriyorsunuz eti de kurutuyorsunuz ve bunu izmir kokerici diye pazarliyorsunuz.Peki bunu neden yapıyorsunuz soyliyeyim.Hem etin kusurunu yakarak kapatıyorsunuz hem de zamandan tasarruf ediyorsunuz. Izmirliler tel ızgara üzerinde kokerici pisirtmeyin.Bem gercek izmir kokerici istiyorum deyin.Merak etmeyin usta anında anlar ne istediğinizi. Bir de bu kuzu olayi bilemiyorum.Malum kuzu baharda olur.Ulkemiz ithal et cennetine döndü artık Kuzu arada bulasın.Bulsan bile çok pahalı Bu yönden işletmeleri fazla elestiremiyecegim.Elli lira kokerici kime satacaklar sonuçta

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eylem hazırlığındaki terörist patlayıcı ile yakalandı!
Şırnak'ta polis ekiplerince gerçekleştirilen operasyonda eylem hazırlığındaki ...
Cilt kanseri olan Salih'in yüzü iyileşmeye başladı
Erzurum'da yaşayan Cilt kanseri 8 yaşındaki Salih İğneci'ye uzanan yardım ...
O ilçede başkandan uyarı: Durum çok ciddi!
Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar, ilçedeki koronavirüs vakalarının ...
 
Sanayinin kalbinde kirlilik önlemi: Bilimsel araştırma yapılacak!
İzmir Büyükşehir Belediyesi alanında uzman kurum ve kuruluşlarla yapacağı ...
Bakanlık geri göndermişti: İmar yönetmeliği hazır!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne onaylamadan ...
KKTC'de Cumhurbaşkanlığı seçimi: 11 aday yarışıyor!
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)  8. Cumhurbaşkanını seçmek için bugün ...
 
Küle dönen binada 25 papağan telef oldu!
İzmir'in Konak ilçesinde, 2 katlı çanta imalatı yapan iş yerinde yangın ...
Mehmet KARABEL yazdı... Kanatları kırık ve hasta Latife...
Mehmet KARABEL yazdı... Kanatları kırık ve hasta Latife...
İzmir'de acı son... 16'sında intihar etti!
Bornova ilçesinde, evlerinin çatısında av tüfeğiyle yaşamına son veren ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva