HABERLER>SAĞLIK
1 Haziran 2022 Çarşamba - 12:56

İzmir'in merkezinde sağlıkta şiddet!

Alsancak Devlet Hastanesi’nde çalışan bir personel ile doktor, 31 Mayıs tarihinde hasta ve hasta yakınlarının sözlü saldırısına, fiziki şiddet girişimine maruz kalırken sağlık örgütleri yaptıkları açıklamada ‘Şiddete daha ne kadar seyirci kalınacak?’ sorusunu sordu.

İzmir in merkezinde sağlıkta şiddet!

EGEDESONSÖZ - Alsancak Devlet Hastanesi’nin bilgi işlem merkezinde çalışan Nazik Koçer ve Doktor Zerrin Yıldız’ın dün bir hasta ve hasta yakınının sözlü saldırısına ve fiziki şiddet girişimine uğramasına üzerine bugün sağlık örgütleri hastane bahçesinde açıklama yaptı.

İzmir Tabip Odası, Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası, SES İzmir Şubesi, Genel Sağlık iş İzmir Şube, Birlik Sağlık Sen, Dev-Saglik Sen ve TÜMRAD DER tarafından yapılan açıklamada ilk olarak Doktor Zerrin Yıldız yaşadıklarını anlattı.

Çalışma arkadaşı Nazik Koçer’in bir hasta ve hasta yakını tarafından uzun süreli hakarete maruz kaldığını ifade eden Yıldız, “Dayanamayıp dışarı çıktım, bunları yapmaya hakkınız yok dediğimde aynı şiddet bana yöneldi. Orada bekleyen çalışma arkadaşlarım olmasaydı darp edilmeme ramak kalmıştı. Kişi, karakol polisleri gelince ancak uzaklaşırken bahçede terörize etmeye devam etti. Bu sadece bana değil tüm sağlıkçılara yapıldı. Bizi, bizden başka koruyan yok" dedi. Yıldız, şikayetçi olduklarının da bilgisini verdi.

‘HER GÜN 50 SAĞLIKÇI ŞİDDETE MARUZ KALIYOR’
Kurumlar adına ortak basın açıklamasını okuyan İzmir Tabip Odası yöneticisi Serkan Şen öfkeli olduklarını belirterek “Nasıl bir sağlık hizmet düzenidir ki, resmi rakamlara göre bile her gün 50 sağlık çalışanı sözlü ya da fiziksel olarak şiddete maruz kalmaktadır. Hastaneler artık sağlıkla değil şiddetle anılmaktadır. Mevcut sağlık sisteminde herkes mutsuz, en çok da sağlık emekçisi mutsuzdur. Perşembenin gelişi Çarşambadan bellidir. Nitekim son günlerde çok büyük boyutlara varan sağlıkta şiddet vakaları, alınmayan tedbirler ve çözümsüzlük ile beraber çığ gibi büyümüştür” dedi.

‘SAĞLIK KURUMLARI ŞİDDETE AÇIK’
Sağlık kurumlarının korumasız, şiddete ve saldırıya açık halde olduğunu belirten Şen “Bu güne kadar yaşanan şiddet vakalarında görüleceği gibi, saldırganlar ellerini kollarını sallayarak silahlı, delici, kesici aletleri çok rahat yanlarında taşıyarak, rahatlıkla kurumlarımıza girip canımıza kastedebiliyor. Çalışma alanlarımızın güvenlik açıklarını ısrarla belirtmemize, sağlık emekçilerinin can güvenliğini sağlanması konusunda gerekli önlemlerin alınması için her türlü girişimlerimize rağmen hiçbir adım atmayan tüm yetkililer bu şiddete ortaktırlar.” diye konuştu.

Ortak açıklama şu şekilde:
Yaşananları akılla, vicdanla, insanlıkla izah edebilmenin olanağı kalmamıştır. Yaşanan bunca şiddet vakasına, ölümlere rağmen ne yazık ki gelinen noktada samimi adımların atılmadığını, şiddetin hız kesmediğini görüyoruz. Saldırganlar karakolun ön kapısından girip arka kapısından çıkmaktadır. Olan “şikâyetçi olduğum için yeniden saldırıya uğrar mıyım” endişesiyle baş başa kalan, artık aracını park ettiği otoparka giderken can güvenliği kaygısı yaşayan sağlık emekçisine olmaktadır.

Artık yeter, gerekli önlemlerin alınması için daha ne beklenmektedir? Şiddete daha ne kadar seyirci kalınacaktır?

Uzun süredir güvenli işyerleri talebimiz olmasına karşın, her gün bir değil, birkaç sağlıkta şiddet olayı olmasına rağmen attığı tek adım sosyal medyadan tweet atmak olan Sağlık Bakanı da bu şiddetten sorumludur.

Yaşatmak için çalışan Hekim, hemşire, ebe, teknisyen, idari memur, sağlık işçisi, bu ülkenin tüm sağlık emekçileri olarak bizler şiddete, şiddeti özendiren tüm politikalara karşıyız.

Sağlığın piyasalaşması sonucu oluşan sorunların, yanlış uygulamaların sorumlusu bizmişiz gibi şiddete maruz kalıyor, hedef gösteriliyor ve öldürülüyoruz. Özcesi bu sistemin kendisi şiddeti doğurmaktadır. Sağlık emekçilerinin haklarını ve halkın sağlık hakkını koruyup geliştirecek başka bir sağlık sistemi mümkündür. Bu sistemi inşa edinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz

Sağlıkta şiddetle mücadeleden geri adım atmayacağız. Şiddetle yüz yüze kalan tüm sağlık emekçilerine sahip çıkmaktan vazgeçmeyeceğiz.

 
Altay'da Kazımcan dünyada ilk 100'e girdi
 
Başkan Soyer imzaladı... Kritik görev o isme emanet!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hüseyin doğan 1 Haziran 2022 Çarşamba 19:03

Sağlıkda çalışanlara şiddete seyirci kalındığı ve ağır ceza verilmediği sürece daha kötüye gidilecek insan olmayan yaratıklar daha da çoğalacak şiddetle kınıyorum

Yorumu oyla      2      3  
1 Haziran 2022 Çarşamba 14:42

Orada hastane polisi ne işe yarar? Buna rağmen nasıl gözaltına alınmaz bu eleman?

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yasaklama yerine güvenli kullanım... Çocuklara 13 maddelik koruma kalkanı!
Meclis’e sunduğu raporda, çocuklara koruma kalkanı olacak 13 maddelik ...
Maymun çiçeği bir ülkede daha görüldü
Norveç'in Halk Sağlığı Enstitüsü (FHI), Norveç'te ilk maymun çiçeği vakasının ...
Türkiye'ye girişlerde test sonucu aranmayacak
01 Haziran’dan itibaren tüm sınır kapılarından ülkeye girişlerde, girişten ...
 
Salgında günün bilançosu: 4 vefat, 975 yeni vaka!
Sağlık Bakanlığı koronavirüs tablosunu paylaştı. Buna göre Türkiye'de ...
Tabip Odası Başkanı endişeli… Maskeler fora!
Üst üste üç gün vaka sayısı 1000’in altına inince toplu ulaşım araçlarında ...
Maymun çiçeği virüsü salgına dönüşür mü?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), son haftalarda Avrupa başta olmak üzere birçok ...
 
Günlük tablo açıklandı: Yine binin altında!
Sağlık Bakanlığı koronavirüs tablosunu paylaştı. Buna göre Türkiye'de ...
DSÖ'den maymun çiçeği virüsü açıklaması
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), son haftalarda Avrupa başta olmak üzere birçok ...
Almanya harekete geçti... Binlerce doz aşı siparişi!
Şimdiye kadar en 20 ülkede tespit edilen ve 200'ü aşkın vakaya neden olan ...
 
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Cesur ve kararlı!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva