HABERLER>SPOR
16 Aralık 2022 Cuma - 10:40

İzmir'in gölge antrenör annesinden oğula destek... Otizme karşı kulaç!

İzmir'de yaşayan otizmli açık su yüzücüsü Tuna Tunca (19), 2023 yılında dünyanın en uzun maraton yarışlarından biri olan Capri Adası- Napoli arasında yüzmek için hazırlanıyor. Oğluna gölge antrenörlük yaparak onu bir an olsun yalnız bırakmayan Gülnur Tunca (51) "Zırhımı giyerek bir proje yöneticisi gibi bu işe soyundum. Ekip arkadaşlarımı belirledim. Bu dışarıdaki Gülnur kimliğim. Tabii ki evde bir anneyim. Tuna'ya yaşam koçluğu yapıyorum. Tuna da bana yaşam koçluğu yapıyor. Bunun için ona minnettarım" dedi.

İzmir in gölge antrenör annesinden oğula destek... Otizme karşı kulaç!

Otizmli Tuna'nın 3,5 yaşında kolluksuz havuza atlayıp yüzme denemesi yapmaya çalışması, babası İlkay Tunca (53) ve annesi Gülnur Tunca'nın dikkatini çekti. Su sevgisini uzun bir süre rehabilitasyon ve sosyalleşme amacıyla kullanan Tuna, antrenörü Mert Onaran ile çalışmaya başladıktan hemen sonra 12 yaşında lisanslı özel yüzücü oldu ve başarılar üst üste gelmeye başladı. Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu havuz yarışlarında bölge ve Türkiye şampiyonlukları kazanan İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü sporcusu Tuna, önümüzdeki yıl en uzun maraton yarışlarından biri olan Capri Adası- Napoli arası 36 kilometre yüzecek.

'ANNE KİMLİĞİMİ EVDE BIRAKMAYA KARAR VERDİM'
İngilizce öğretmeni Gülnur Tunca, oğlunun gölge antrenörü olduğunu, 10 yıl önce mesleğini bırakıp tüm zamanını oğluyla geçirmeye başladığını ifade ederek, "Tuna 3.5 yaşındayken suya atladı ve çok keyif aldığını anladık. Rehabilitasyon ve sosyalleşme amaçlı yüzmeye başladı. Daha sonra lisansı çıkıp yarışlara katılmaya başlayınca bu bizim için yaşam modeli haline geldi. En büyük motivasyon kaynağımız oldu. Tuna denizde yüzmeyi çok seviyor. Madalyaların gelmesi de hepimize gurur verdi. Otizmli bireyleri temsil ediyor olması ailesi olarak bizi mutlu ediyor. Onunla gurur duyuyoruz ve onun mutlu olması çok önemli. Tuna ile bu yola başladığımda anne kimliğimi evde bırakmaya karar verdim. Önce zırhımı giyerek bir proje yöneticisi gibi bu işe soyundum. Ekip arkadaşlarımı belirledim. Bu dışarıdaki Gülnur kimliğim. Tabii ki evde bir anneyim. Tuna'ya yaşam koçluğu yapıyorum. Tuna da bana yaşam koçluğu yapıyor. Bunun için ona minnettarım. Bana da farklı bir dünya açtı. Daha önce spor bu kadar hayatımda yoktu. Şimdi ben de spor vizyonu kazandım. Yeni hedefler koyup başarılar elde ediyoruz. Oğlum uluslararası yarışlarda başvurusu kabul gören büyük yarışlarda ultra maratonlarda yüzebilecek seviyeye geldi" dedi.

KENDİ YAŞ GRUBUNDAKİ YÜZÜCÜLERLE BİRLİKTE KULAÇ ATACAK
Tuna Tunca'nın haftada 6 gün ortalama 5-6 kilometre yüzme antrenmanı ile 2-3 gün kuvvet antrenmanı yaptığını anlatan Gülnur Tunca, oğluna yönergeler vererek 'gölge antrenör' olduğunu söyledi. Tuna'nın haziran ayında katılacağı yarış için hazırlandığını dile getiren Tunca, "23 Haziran’da dünyanın en eski maratonlarından biri olan Capri Adası-Napoli arasında, antrenörü Mert Onaran ile birlikte 36 kilometre yüzecek. Heyecanlıyız, daha sonraki yıl için Manş Denizi hedefimiz var, yazışmaları başlattık. Hazirandaki maraton prestijli bir yarış ve Tuna'nın bu yarışlarda bulunması ayrı bir gurur kaynağı. Otizmlileri temsil ediyor olması, farkındalık yaratıyor olması bizim için çok güzel. Tuna farkındalık yaratmak adına yaş grubu akranlarıyla yüzerek başarı elde ediyor. Otizmli ama aynı yaştaki yüzücüler ile beraber yarışıyor" diye konuştu.

2022 yılında Alsancak Nevvar Salih İsgören Turizm Meslek Lisesi'nden kaynaştırma öğrencisi olarak mezun olan Tuna'nın 2018 yılında, ilk açık su yarışı Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışı'ndan gümüs madalya ile döndüğünü ve 3 kez İstanbul Boğazı'nı geçtiğini ifade eden Tunca, "Tuna ile birlikte anı yaşıyor, hayal kurmuyorum. Otizmli tanı alması nöro gelişimsel bir farklılık. Yalnızca, toplumun bu çeşitliliğe hoşgörü gösterdiği tanıdığı Tuna'nın benden bağımsız rahat yaşayabileceği bir toplum hayal edebilirim" dedi. (DHA)

 
İzmir jandarmasından asayiş raporu: 12 günde 26 tutuklama!
 
Üç yıl sonra iddianame hazır... Kayıp gözün bedeli 10 yıl!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka tabloyu düzeltecek
TFF 3'üncü Lig 1'inci Grup'ta 3 haftadır galibiyete hasret kalan Karşıyaka, ...
Altay'da Salih sevinci
Spor Toto 1'inci Lig'de haftayı bay geçecek Altay'da sağ bek Salih Sarıkaya'nın ...
Altınordu'da yeni hoca için sürpriz karar!
Spor Toto 1'inci Lig ekiplerinden Altınordu'da teknik direktör Ufuk Kahraman ...
 
Arkas Spor'dan Avrupa'ya erken veda
CEV Voleybol Kupası'nda son 16 turu ilk maçında evinde 3-0 yenildiği İtalya ...
Göztepe, Rize'de 3 puan peşinde!
Spor Toto 1. Lig'in 18. hafta açılış maçında Göztepe, yarın deplasmanda ...
Dünya Kupası'nda finalin adı Arjantin-Fransa
2022 Dünya Kupası yarı final mücadelesinde Fas'ı 2-0 yenen son şampiyon ...
 
AEK-Pınar Karşıyaka maçı seyircisiz oynanacak!
Basketbol FIBA Şampiyonlar Ligi B Grubu 6'ncı ve son haftasındaki AEK-Pınar ...
Altınordu’da Cüneyt Yis sürprizi
Spor Toto 1’inci Lig düşme hattında yer alan Altınordu, bugün teknik direktör ...
Olaylı derbiyle ilgili Altay'ın gözü Tahkim Kurulu'nda
Spor Toto 1'inci Lig'de 15'inci haftadaki Göztepe-Altay derbisinde çıkan ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gıdanın Geleceği: Dönüşüm; Yerel Mirastan Evrensel İşbirliğine
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Uyutalım’ derken vicdanlar uyumasın!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva