HABERLER>POLİTİKA
27 Mart 2019 Çarşamba - 12:03

İzmir'in göbeğindeki tarih için bakanlıktan yanıt yok

İzmir Konak’ta bir inşaat sırasında ortaya çıkan ve ‘mutlak korunması gerekli alan’ olarak değerlendirilen alan ile ilgili çalışmalar yapılmıyor. Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan’a Kültür ve Turizm Bakanı’ndan yanıt geldi. CHP’li Bakan, Bakan Ersoy’un yanıtı üzerine konuyu tekrar TBMM gündemine taşıdı.

İzmir in göbeğindeki tarih için bakanlıktan yanıt yok

İzmir’in Konak ilçesindeki 120 yıllık Kaptan Mustafa Paşa İş Merkezi için 2016 yılında yap-işlet-devret modeliyle çalışmalara başlanmış, iş makineleriyle yapılan kazı çalışmaları sırasında binanın zemininde tarihi kalıntılara rastlanılmış ve 3’üncü derece arkeolojik sit alanında kalan bölgede inşaat çalışmaları durdurulmuştu.

Geçtiğimiz Mayıs ayında ortaya çıkan tarihi kalıntılarla ilgili İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından verilen kararla incelemeler yapılmış ve Roma dönemine ait liman, hamam yapısı olduğu düşünülen kalıntılar ortaya çıkarılmıştı.

Bölgedeki tarihi kalıntıların tümünün ortaya çıkarılabilmesi için Müze Müdürlüğü’nün uygun göreceği teknik ve yöntemlerle sondaj çalışmalarına parsel bütününde devam edilmesi yönünde karar alınmıştı. Ancak ‘mutlak korunması gerekli alan’ olarak değerlendirilen söz konusu alanda gerekli çalışmalar ilerlemiyor.

Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP Sözcüsü İzmir Milletvekili Murat Bakan, geçtiğimiz Aralık ayında konuyu TBMM gündemine taşımış ve yazılı soru önergesi vermişti.CHP’li Bakan’ın önergesine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıt verildi.

BAKANLIK YANIT VERDİ AMA SORULAR YANITSIZ KALDI
Gerekli çalışmaların yürütülmemesinin nedenini, tarihi alandaki mevcut zemin suyunun giderilmesi ve önlenmesine ilişkin çalışmaların ne zaman başlayacağını ve söz konusu tarihi alanın arkeolojik çalışmalar tamamlandıktan sonra ne şekilde değerlendirileceğini soran CHP’li Bakan’ın soruları yanıt kaldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından verilen yanıtta sadece şu ifadeler yer aldı: “İzmir ili, Konak ilçesi Ahmetağa Mahallesinde bulunan, mülkiyeti Kaplan Mustafa Paşa Vakfına ait iş hanı nitelikli taşınmazın yıkılıp yerine iş merkezi, otel, yurt, sağlık tesisi, eğitim fonksiyonları çerçevesinde inşaat yaptırılmak üzere, uzun süreli kiraya verilmesi işi kapsamında, ilgili Koruma Kurulu’nca istenilen Müze Müdürlüğü denetimindeki kapsamlı kazı çalışmaları tamamlanmış; akabinde yine ilgili Koruma Kurulu’nca alanda mevcut zemin suyunun giderilmesine ve önlenmesine ilişkin ilgili uzmanlarca hazırlanacak raporun kurula iletilmesi talep edilmiştir. Gelinen aşamada Kurul Kararı gereğince, alanında uzman ekip tarafından çalışmalar yürütülmekte olup çalışmaların tamamlanmasını müteakiben hazırlanacak rapor ivedilikle ilgili Koruma Kurulu’na iletilmesi halinde, 2863 sayılı Kanun, ilgili alt mevzuat ve alanın nihai sit statüsü doğrultusunda Koruma Bölge Kurulu’ndadeğerlendirilecektir.”TEKRAR MECLİS GÜNDEMİNDE!
Bakan Ersoy’un yanıtı üzerine konuyu tekrar TBMM gündemine taşıyan CHP’li Bakan sordu:

1 – İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından alınan kararda belirtildiği gibi, bir dönemin sosyo-kültürel yaşamını göstermesi ve mevcut alanda kompleks yapı olgusu olduğu anlaşılan ve ‘mutlak korunması gerekli alan’ olarak değerlendirilen söz konusu alanda zemin suyunun giderilmesi ve diğer gerekli çalışmaların başlanamamasının nedeni nedir?

2 – Gelinen aşamada rapor için uzman ekiplerin alandaki çalışmalarının sürdüğü bilgisinden hareketle; hazırlanacak rapor için alandaki çalışmalar ne zaman tamamlanacaktır?

3 – Koruma Kurulu’nca talep edilen alanda mevcut zemin suyunun giderilmesine ve önlenmesine ilişkin ilgili uzmanlarca hazırlanacak raporun Koruma Kurulu’na iletilmesi için verilen süre ne kadardır? Verilen süre doldu ise, rapor neden hala iletilmemiştir? Süre olmadıysa, ne zaman dolacaktır ve raporun, Koruma Kurulu’na iletilmesi için öngörülen süre nedir?

4 – Alanda mevcut zemin suyunun giderilmesine ve önlenmesine ilişkin raporu hazırlayacak olan uzman ekibi kaç kişiden oluşmaktadır, bu uzman kişiler kimlerdir ve çalışmalar ne sıklıkla yapılmaktadır?

5 – Tarihi alandaki mevcut zemin suyunun giderilmesi ve önlenmesine ilişkin çalışmalara ne zaman başlanacaktır? Çalışmaların tamamlanmasına ilişkin öngörülen süre nedir?

6 – ‘Mutlak korunması gerekli alan’ olarak değerlendirilen söz konusu tarihi alanın arkeolojik çalışmalar tamamlandıktan sonra ne şekilde değerlendirilmesi öngörülmektedir?

 
Denizli'de akıl almaz kaza!
 
Karşıyaka'da İlyas ve Burak formayı kaptı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti Buca Adayı Arslan: Cezaevi yerine Atatürk Parkı
Cumhur İttifakı Buca Belediye Başkan Adayı Mustafa Arslan, Atatürk’ün ...
CHP’li Beko: İzmir'de 30'da 30 yapacağız!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko, İzmir’de yerel seçim ...
Zeybekci'den Kemeraltı'nda 'tarihi' müjde!
İzmir’in tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda esnaf ziyareti yapan Cumhur İttifakı ...
 
CHP'li Yücel hükümete yüklendi, hedefi koydu: Yüzde 60 ile seçimi alırız!
İl Başkanı Deniz Yücel, iktidar partisinin temsilcilerinin CHP’yi, Büyükşehir ...
CHP'li Polat'tan Aliağa'da seçmenlerle buluştu
CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Aliağa Belediye Başkan Adayı Özcan ...
Bakan Pakdemirli’den Kocaoğlu’na: Tek proje getirmedi!
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir'in yerel yönetiminden kendisine ...
 
Başkan Şengül’den seçmene mesaj: Seçimden sonra pişmanlık fayda etmez
AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül, Menemen’deki programda açıklamalarda ...
AK Partili Nasır: Yerel seçim İzmir için bir dönüm noktası olacak
Yerel seçimlerle birlikte İzmir'de yeni bir dönemin kapısının açılacağını ...
CHP Bayraklı Adayı Sandal'dan 'iyilik' projesi
Bayraklı’nın gelir uçurumunun en yüksek olduğu ilçelerden biri olduğunu ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva