HABERLER>GÜNCEL
30 Mart 2013 Cumartesi - 14:55

‘İzmir’in dindarlığı’nın gölgesinde tartışmalı araştırma!

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın istemi üzerine Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 'dini hayat araştırması' talebinde bulundu. Türkiye genelinde yapılması planlanan bu anketin yapılıp yapılmayacağına karar vermek için TÜİK de 'sondaj' kapsamında İzmir’de 10 haneye girdi ve dini hayatı araştırdı. TÜİK deneklere, 'Kendinizi ne kadar dindar hissediyorsunuz?', 'Aşağıdaki namazları ne sıklıkla kılarsınız?', 'Haftada ortalama kaç vakit namazınızı camide ya da mescitte cemaatle kılarsınız?', 'Dışarı çıkarken başınızı örter misiniz?' gibi sorular yöneltti.

‘İzmir’in dindarlığı’nın gölgesinde tartışmalı araştırma!

İZMİR - Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in, hafta başında İzmir’de din görevlileriyle yaptığı toplantıda kente yeni müftü atanmasıyla ilgili, "İzmir’in farklı bir dindarlığı var. Bu dindarlığın irfan geleneğine ihtiyacı var" yönündeki sözleri tartışılırken, bir de anket konusu ortaya çıktı. Dindarlıkla ilgili Türkiye genelinde yapılması planlanan anket öncesi İzmir'de de 10 hanede yapılan 'sondaj anket' şöyle gelişti.
 
Diyanet İşleri Başkanlığı, bir süre önce TÜİK Genel Müdürlüğü’nden, 'Türkiye’de dini hayat araştırması' yapmasını istedi. TÜİK Genel Müdürlüğü de hazırladığı 70 soruluk anketi, 26 bölge müdürlüğüne gönderdi. TÜİK her araştırmadan önce o konuda araştırma yapılıp yapılmayacağını araştırıyor. İzmir’de de demografik yapısı, eğitimi, gelir düzeyi, yaşı farklı olan 10 haneye 70 soruluk anket yaptırılarak, bu araştırmanın yapılıp yapılmayacağına yönelik rapor hazırlandı.
 
Şubat ayında gerçekleştirilen 'sondaj anket' raporu, Mart ayı başında TÜİK Genel Müdürlüğü’ne teslim edildi. TÜİK’in 26 bölgeden gelecek raporlara göre, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın onayı ile araştırmayı Mayıs ayında Türkiye genelinde yapıp yapmayacağına karar verecek.
 
"NE SIKLIKLA NAMAZ KILARSIN?"
İzmir'de 10 hanede yapılan 70 soruluk anketin ilk soruları arasında cinsiyet, doğum tarihi, eğitim ve medeni durum, çalışıp çalışılmadığı, aylık gelir düzeyi yer aldı.
 
Anketin ilginç soruları arasında, 'Aşağıdakilerden hangisi Allah’ın varlığı ile ilgili inancınızı en iyi şekilde ifade eder?', 'Hangi dine mensupsunuz?', 'Hangi mezhebe göre amel edersiniz?', 'Dini kaynağınızın bilgisi nedir?', 'Din bilgilerinizi nasıl geliştiriyorsunuz?', 'Bunun için sizi kim teşvik ediyor?', 'Dini nitelikli bir konuyu danışmak istediğinizde hangi kişi ya da kuruma müracaat edersiniz?', 'Kendinizi ne kadar dindar hissediyorsunuz?', 'Aşağıdaki namazları ne sıklıkla kılarsınız?', 'Haftada ortalama kaç vakit namazınızı camide ya da mescitte cemaatle kılarsınız?', 'Dışarı çıkarken başınızı örter misiniz?', 'Kuran-ı Kerim’i Arapça okumayı biliyor musunuz?', 'Kuran-ı Kerim’i Arapça öğrenmek istiyor musunuz?' yer aldı.
 
'EVLENMEDEN ÖNCE FLÖRT, DİNE UYGUN MU?'
Ankette, denekten bazı konularda görüşlerini açıklaması istendi. Konular şu şekilde sunuldu:
'Günah işlediğimde pişman olurum', 'İbadetlerimi yerine getiremediğimde huzursuz olurum', 'Misafir ağırlarken bayanlar ve erkeklerin aynı ortamda bulunmamasını tercih ederim', 'Hayatımı dinin emirlerine göre şekillendiririm', 'Evlenmeden önce flört etlenin dinen bir sakıncası yoktur', 'Dini grup ve cemaatler yararlıdır', 'Herkes dini bir grup ya da cemaate mensup olmalıdır', 'Dini grup ve cemaatler yasaklanmalıdır', 'Dini grup ve cemaatler desteklenmelidir', 'Oy verirken adayın dindar olup olmadığını önemsemem.' (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
( Aşagıdaki zavalılar ) HASETİNİZDEN BİR AN ÖNCE KURTULUN... 31 Mart 2013 Pazar 16:48

TÜRKİYEDE EKONOMİDEN SONRA...Barış günleri, kardeşlik günleride yakın...Zaten dogru olan bu degilmi.Hiç insanların ölmesi istenirmi...Bu güzel ülkede ET ve TIRNAK Gibiyiz.75 Milyon BÜYÜK MİLLETİMİZ BARIŞTAN , KARDEŞLİKTEN YANA...30 SENEDE 50 BİN ŞEHİT VE GAZİ VERDİK 400 MİLYAR DOLAR BU MİLLETİN BİRİKİMİ,VARLIGI YOK OLDU...AK PARTİ DÜNYADA EŞİ GÖRLMEMİŞ BİR ÇÖZÜM ORTAYA KOYDU... ÖLMENİN, ÖLDÜRMENİN SONU YOK...Ancak ERDOGAN gibi YÜREKLİ BİR BAŞBAKAN BU Yangını söndürebilirdi...Oda onu yapıyor...

Yorumu oyla      12      6  
bülent ışık 31 Mart 2013 Pazar 09:40

TÜİK bunları soracağınıza nasıl enflasyonu bu kadar düşük gösteriyorsunuz onu açıklayın? Sebze meyva fiyatlarını baz alırken akşam pazarına mı gidiyorsunuz pazarcılar satılmayanları zaten çöpe atıyorlar.Siz en iyisi onların fiyatını sıfır gösterin.

Yorumu oyla      15      6  
doğan 30 Mart 2013 Cumartesi 22:55

tuik böyle saçma bir anketmi olur hani ileri demokrasi söylemleri noldu fiyasko olacağı anlaşıldı onun içinmi böyle sorular soruluyor.bu anket yerine keşke atatürk sevdalıları demokrasi sevdalıları zindanlara atılıyor bu konu için de düşünyorsunuz diye sorsaydınız daha iyi olurdu sizene insanların inancından hani AKP İLERİ DEMOKRASİ GETİRİYORDU sizin iler demokrasiniz din üzerinemi kurulu bu yobazlık değilde nedir.İzmir halkı Türkiyenin hoşgörü krnti olduğunu kimsenin dili dili ırkıyla ilgilenme

Yorumu oyla      15      6  
AHMET 30 Mart 2013 Cumartesi 22:38

TUİK BANA SORSUN ONA NE DİYECEĞİMİ BURDAN SÖYLEMEM SİZENE KARDEŞİM DEVLET İŞİNİ BIRAKMIŞ MİLLETİ DİNDAR ,KİNDAR YAPMAYA BAŞLAMIŞ İŞLERİNE GELİYOR TÜRKİYEDE SÖMÜRÜNÜN EN KOLAY YOLU DİNİ KULLANMAKTIR AKP DE BUNU YAPIYOR

Yorumu oyla      14      6  
private35 30 Mart 2013 Cumartesi 22:05

ne işe yarayacak, diyanet işlerine 9 bakanlığın toplamı kadar bütçe yetmiyorda 12 bakanlığın toplamı kadar mı bütçe isteyeceksiniz.

Yorumu oyla      15      6  
AK Partili Yorumcu 30 Mart 2013 Cumartesi 21:44

Her dinin kendisinin anlatma ve inanan sayısını artırma hakkı vardır Türkcell nasıl müşteri sayısını arttırmak için cep telefonu olup olmadığına bakmadan kamuoyu araştırması yaptırıyor ve sorular sorduruyorsa Diyanet’te aynısını yapabilir. Diyanet istediği şirkete kamuoyu araştırması yaptırabilir. Nasıl belediyeler halka hizmetimden memnun musunuz diye soruyorsa, Diyanet’te sorabilir. Para kamuda kalsın istemiş.

Yorumu oyla      11      9  
Işık Dikicigil 30 Mart 2013 Cumartesi 20:35

BENDE TUİK E SORUYORUM, TOPLADIĞINIZ VERİLERİ HÜKÜMET BASKISI OLMADAN NE KADAR DOĞRU YAYINLIYORSUNUZ. AYRICA İNSANLARIN İNANCINI, DİNİ İBADETLERİNİ ANKET KONUSU YAPMAYIN. TUİK DİĞER KAMU KURUMLARI GİBİ İNANDIRCILIĞINI YİTİRMİŞ, SİYASİ OTORİTEYE RAM OLMUŞTUR. KADROLARI DA BÜTÜN KURUMLARDA OLDUĞU GİBİ YANDAŞ DOLMUŞTUR.

Yorumu oyla      26      7  
Öz Vatandaş 30 Mart 2013 Cumartesi 18:03

TUİK bunları soracağına Asgari ücret ile nasıl kira veriyor, mutfak masraflarını karşılıyor, 2-3 çocuğu nasıl okutuyor, nasıl giydiriyor, ısınıyor ve nasıl hayatta kalmayı başarıyorsunuz diye sorsa daha çarpıcı ve bilimsel veriler elde etmez mi. TUİK ne zamandan beri dini konular üzerinde araştırma yapıyor, araştırmanın yapılmasını isteyen kim, ne hakla benim ve yaradanım arasındaki dini vecibeleri sorgular. Namaz benim allaha borcum ve kimseyi ilgilendirmez,hele iktidarı ise hiç ilgilendirmez.

Yorumu oyla      26      7  
Ahmet Türkan 30 Mart 2013 Cumartesi 16:05

Namaz kılıyor musunuz diye soracağına kul hakkı yermisiniz diye sorabilese zaten türkiye bu halde olmaz.

Yorumu oyla      28      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova Koleji'nden büyük başarı
TÜBİTAK tarafından bu yıl 44’üncü kez düzenlenen “Ortaöğretim Öğrencileri ...
İzmir Adliyesi'nde ‘ekmek’ peşinde: 91 bir kişilik kadroya…
Adliyesi ile ilçelerde görev yapacak 91 kişilik kadrolu zabıt katipliği ...
Türk genci Facebook’un açıklarını buldu!
Elazığ'da yaşayan bilgisayar programcısı İlyas Orak, 4 kez sosyal paylaşım ...
 
İzmir’de aşk cinneti: Bıçağın hedefi bu kez bir erkek
Buca İlçesi'nde oturan 25 yaşındaki Bahar Ç., 5 yıldır birlikte yaşadığı ...
İzmir’de şüpheli ölüm
Basmane Semti'nde, vücudunda herhangi bir kesici ve delici yara izi bulunmayan ...
Tartıştığı babasını öldürdü!
Edirne'de 25 yaşındaki Mehmet Özörük, bilinmeyen bir nedenle tartıştığı ...
 
‘Balbayların okul krizi’nde Bakan Avcı devrede
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Mustafa Balbay'ın çocuklarıyla ilgili iddialara ...
Emniyet müdürlüğüne silahlı saldırı!
Adana'da Yüreğir İlçe Emniyet Müdürlüğü binasına motosikletli kişilerce ...
İzmir’de can pazarı: Kamyon ambulansla çarpıştı!
İzmir’in Bayındır İlçesinde, tali yoldan geri manevrayla çıkmaya çalışan ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ondan sonra kral gelmedi!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva