HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Ekim 2016 Cuma - 11:54

İzmir’e yeni SİT haritası, o başkandan sitem!

SİT alanları endemik yapısından hava akımlarına, kuş ve böcek türlerine kadar 4 mevsim yakın takibe alındıktan sonra olarak yeniden belirlendi. 40 bölüme ayrılan kentteki araştırmalar tamamlandı, sınırlar çizildi. Başkan Dalgıç, sürecin kendilerinin dışında yürütüldüğünü belirtti.

İzmir’e yeni SİT haritası, o başkandan sitem!

İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, turizm cennetlerinden Çeşme başta olmak üzere kent genelindeki SİT alanlarına yönelik, uzman 18 akademisyenle yeniden inceleme başlattı.

SİT alanları endemik yapısından hava akımlarına, kuş ve böcek türlerine kadar 4 mevsim yakın takibe alındıktan sonra 'mutlak korunacak alan', 'nitelikli korunacak alan' ve 'sürdürülebilir alan' olarak yeniden belirlendi. 40 bölüme ayrılan kentteki araştırmalar tamamlandı, sınırlar çizildi.

Hürriyet’te yer alan habere göre Bakanlık onayına sunulan bu alanlarda, yapılaşma koşullarını açıklanıncaya kadar da inşaat yapılamayacak. İl müdürlüğü yetkilileri, bu durumdan vatandaşların olumsuz yönde etkilenmeyeceği şekilde çalışmaların hızla sürdürüldüğünü açıkladı.

İzmir'in önde gelen turizm bölgeleri başta olmak üzere birçok yer için SİT durumu sıkça tartışma konusu oldu. Bu durumu göz önünde bulunduran Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın talimatıyla İl Müdürlüğü yeniden inceleme başlattı. Üniversitelerde görevli zooloji, bitki, coğrafi yapı, arkeoloji alanlarında uzman akademisyenlerden 18 kişilik komisyon kuruldu. Bu komisyon, 40 bölüme ayrılan kentte SİT alanlarını yeniden incelemeye aldı.

Bölgeler hakkında yanlış kararlar verilmemesi için de geçmiş yıllardaki gibi farklı kaynaklardan alınan bilgilerle yapılan değerlendirmeler yerine, yeni bir yol denendi. Buna göre akademisyenler SİT bölgelerini 4 mevsim boyunca, peyaj durumundan, endemik yapısına, zoolojik durumlarına kadar inceledi. Elde edilen veriler bu komisyonda değerlendirilip SİT durumları saptandı. Ancak eskisi gibi birinci, ikinci ve üçüncü derece yerine bu alanlara mutlak korunacak alan, nitelikli konacak alan ve sürdürülebilir alan olarak yeni isimler verildi.

YAPILAŞMA KOŞULLARI YENİDEN BELİRLENİYOR
Sonuçlanan bu dosyalar, incelenmesi ve karara varılması için Bakanlığa gönderildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de, bu bölgelerdeki yapılaşma koşullarını belirlemek üzere çalışma yaptı. Bu koşullar belirlenip Bakanlıktan onay çıkıncaya kadar da, incelenen alanlarda inşaat izni verilmeyecek. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, konuyla ilgili çalışmalarının tamamlandığını, Bakanlıkta olduğunu, vatandaşlar mağdur olmadan süreci sonuçlandıracaklarını söyledi.

BELEDİYE BAŞKANINDAN SİTEM GELDİ
Yeni SİT değerlendirmesinden etkilenen ilçelerden Çeşme'nin Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Dalgıç, sürecin kendilerinin dışında yürütüldüğünü belirtti. Başkan Muhitin Dalgıç şunları söyledi: "Çeşme bölgesinde bakanlık SİT irdeleme çalışması yapıyordu. İki senedir SİT derecelerinin değiştirilmesi, doğal SİT'lerin tanımlandırılması çalışması vardı. Müdürlük bu sonuçları askıdan indirdi. Bizim de itirazlarımız vardı. Bu arada bakanlık bu alanlarda geçici yapılaşma koşullarını belirmek zorunda. Bu süreç içinde imarla ilgili faaliyetler askıya alındı. Ancak bu süreçte yerel irade de çalışmanın içerisinde olmalıydı. Bizler de tamamlanan çalışmaları inceledik ve itiraz ettiğimiz noktaları, düzeltilmesi için Bakanlığa ilettik. Değerlendirilip değerlendirilmeyeceğini bilmiyoruz. Kararlar kesinleştikten sonra Çeşme'nin yeni yapılaşma planı da ortaya çıkacak. İlçe merkezinde, Dalyan, Reisdere ve Alaçatı bölgelerinde inşaatlarda bir kısıtlama yok. Ama Çiftlik, Ildır zaten kendi içerisinde arkeolojik SİT, Şifne ile Germiyan'da bu kısıtlama söz konusu." (Hürriyet)

 
TSK eğitti, Musul'da operasyon yapacaklar!
 
Karşıyaka Belediyesi’nden amatöre can suyu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in yeni gemileri için 3'ü bir arada tören
15 yolcu ve 3 arabalı vapurla filosunu güçlendiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, ...
Konak'ta 3 bin 500 kişilik aşure şöleni
Konak Belediyesi Muharrem ayı dolayısıyla Hatay ve Gültepe semtlerinde ...
Buca'nın 2017 bütçesi belli oldu
Buca Belediyesi’nin 274 milyon lira olarak belirlenen 2017 yılı tahmini ...
 
İzmir Kuş Cenneti'nde 'foto safari' zamanı!
Fotoğrafa gönül veren doğa dostları, İzmir Kuş Cenneti'nin “Foto Safari” ...
Bornova’da 2017’de yatırım yağmuru!
Bornova Belediyesi, güçlü mali yapısını 302 milyon 750 bin liralık bütçe ...
Başkan Kocaoğlu stada isminin verilmesini nasıl karşıladı?
Güzelbahçe’deki kültür merkezine isminin verilmesini kabul etmeyen Kocaoğlu, ...
 
Sosyal medyada Başkan Bakıcı adıyla dolandırıcılık girişimi!
Selçuk Belediye Başkanı’nın adıyla sosyal medyada hesap açan kişi ya da ...
Büyükşehir’den 3 partiye ‘Kültürpark’ daveti!
Kentte yeni proje hakkında tartışmalar sürerken Büyükşehir Belediyesi ...
Karşıyaka'da bilim şenliği coşkusu
Karşıyaka’da, bilimsel çalışmaları toplumun her kesimine yaymak ve çocukları ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva