HABERLER>GÜNCEL
24 Kasım 2023 Cuma - 12:09

İzmir’deki vinç faciası davasında ‘para’ tartışması ve üç tahliye kararı!

İzmir’in Bornova ilçesindeki bir otel inşaatında 6 işçinin can verdiği vinç kazasının ikinci duruşması bugün İzmir Adliyesi 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme tutuklu bulunan inşaat firmasının sahibi Emrullah Yolçi ile şantiye şefi Muhammet Yolçi’ne adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağı kapsamında tahliyelerine karar verirken sanıklardan vincin sahibi İrfan Kasırga hakkında ise tahliye kararı verdi. Mahkemede hayatını kaybedenlerin zararlarının karşılandığı yönündeki ifadeye müşteki avukatı tepki gösterdi.

İzmir’deki vinç faciası davasında ‘para’ tartışması ve üç tahliye kararı!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Bornova'da Kamil Tunca Caddesi'nde bir otel inşaatında, geçen yıl 30 Aralık'ta kule vinç yükseltme çalışmaları sırasında devrildi.

Vincin arka ağırlığı işçi yatakhanesi konteynerlerin üzerine düştü. Vincin yükseltilmesi işini yapan Aslan Akkaya (38), Ali Şükrü Duru (41) ve Ümit Kara (39) ile konteynerde kalan Fesih Çiftçi (32), Yıldırım Sarı (38) ve Baykal Gündüz (28) hayatını kaybetti. Mücahit Çiftçi, Deniz Ayaz ve Haci Kent ise yaralandı.

Yürütülen soruşturmanın ardından 3'ü tutuklu 7 sanık hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede Emrullah Yolçi, Muhammet Yolçi, Fırat Kamil Aydın, İrfan Kasırga, Alim Emiroğlu, ölen işçilerin bağlı olduğu taşeron firmanın sahibi Naci Özel ve kule vinç firma sahibi Savaş Akkaya (43) hakkında 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

Mahkeme başkanı olayda ölen işçilerden Ali Şükrü Duru'nun ailesi haricinde diğer mağdurların şikayetlerinden vazgeçtiklerini açıkladı.

İnşaat firmasının sahibi Emrullah Yolçi, şantiye şefi Muhammet Yolçi ve vinç sahibi İrfan Kasırga’nın tutuklu yargılandığı dava ise bugün İzmir Adliyesi 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada mütaalasını okuyan savcı, tutuklu sanıkların adli kontrolle tahliyesini talep etti.

Mahkeme tutuklu bulunan inşaat firmasının sahibi Emrullah Yolçi ile şantiye şefi Muhammet Yolçi’ne adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağı kapsamında tahliyelerine karar verirken sanıklardan vincin sahibi İrfan Kasırga hakkında ise tahliye kararı verdi. Mahkemede hayatını kaybedenlerin zararlarının karşılandığı yönündeki ifadeye müşteki avukatı tepki gösterdi.

MÜŞTEKİLERİN ZARARLARI KARŞILANMIŞTIR
Duruşmada savunma yapan Emrullah Yolçi’nin avukatları sanıkların tutukluluk sürelerinin göz önüne alınarak tahliyelerini talep etti. Avukatlar savunmasında, “Kazanın elim bir kaza olduğuna şüphe yok… Müştekilerin zararları karşılanmıştır. İş kazası hayatın içerisinde olan bir durum.  Emrullah Yolçi maddi durum göz önüne alındığından beraat edecektir. Emrullah Yolçi taksirle adam öldürmekten yargılanıyor. 11 aydır tutukludur. Bilirkişi raporunda teknik hatalar var. Maktüller Hasan Akkaya kanca denge ağırlığı takılmamış. Bu rapor Yolçi’ nin söylediklerini doğruluyor ancak raporda maddi hata var. Yapım işini ruhsata uygun olarak iş organizasyonu sağlamak uygulamak ve uygulatmak denmiş. Emrullah Yolçi şantiye alanındaki işleyişten sorumlu değildir demiş. Muhammet Yolçi ile ilgili kısmı kes kopyala yapıştır yapılmış. Bu rapor dosyaya sunduğumuz kusursuzluğumuzu ortaya koyuyor. Tahliyesini talep ediyoruz” dedi.

PARANIN BU KADAR KONUŞULMASI AYIPTIR
Hayatını kaybeden Şükrü Duru’nun müdafii ise “İrfan Kasırga taşere etmemiş çalışan göndermiş. Bu yargılamanın yerinin ceza mahkemesi değil iş mahkemesidir diyen yorumu lanetliyoruz. İnsanların hayatını kaybettiği bir yerde, bu davada paranın bu kadar konuşulması ayıptır. İnsan hayatı her şeyin üzerindedir.  Asli kusurlu olan diğer şahıslar hakkında da tutukluluk verilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı

KAZA SIRASINDA İŞ YERİNDE YOKTU
İş Güvenliği Uzmanı Fikret Kamil Aydın’ın avukatı ise “Müvekkilim olay anında iş yerinde yoktu. Sözleşmesine göre iş yerinde tam gün durmamaktadır. Raporda asli kusur verilmiş. Müvekkil olay yerinde olsaydı dahi yükseltme işine hali hazırda engel olacaktı. Kendi mevzuatından kaynaklı danışmanlık sunan biridir. Yaptırım gücü yoktur. Biz raporu okuduğumuzda 13 sayfa olayı anlatıyor. 10 sayfa fotoğraf herhangi bir ceza hukuku prensibiyle bakma hususu görmedim. Birbiriyle çelişen raporlar var. Bir tanesinde tali, bir tanesinde asli kusurlu diyor. Dosyanın işinin ehli iş güvenliği uzmanlarına tevdi edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

ÜZERİME ATILI KUSURU KABUL ETMİYORUM
Tutuksuz yargılanan İş Güvenliği Uzmanı Fikret Kamil Aydın ise, “Kazadan sonra iş güvenliği uzmanlığı görevini bıraktım. Sunduğumuz itiraz dilekçesini yineliyorum, üzerime atılı olan asli kusuru kabul etmiyorum.” dedi

DOSYA OKUNMAMIŞ
Muhammed Yolçi’nin avukatı da söz alarak, “Raporun içeri itibariyle iş hukukuna da uygun değil. Raporda Muhammet Yolçi asli kusurludur demiş. Sanık irfan Kasırga tali kusurludur demiş. İrfan Kasırga bu işi taşere edemez, asıl işverendir. Sanık Naci Özel’e kusursuzluk atfı yapılmış. Dosya okunmamış. Kendi işçisinin güvenlik önlemini almak zorundadır.  İşçiyi gözetme görevi olan bir kişide nasıl kusursuz olabilir. Dosyada hatalı değerlendirmeler var. Tahliye talebinde bulunuyoruz” açıklamasını yaptı.

TEK HATAM GÜVENMEK
Sanıklar Emrullah Yoli ile İrfan Kasırga avukatlarının görüşlerine katıldığını belirtirken, diğer sanık Muhammet Yolçi ise “Avukatımın dediğine katılıyorum. Raporda hiçbir şekilde önlem alınmamış gibi gösterilmiş. Gidip sahada bakıldığında yüksek güvenlikli önlemleri olduğunu göreceksiniz. Kasırga’nın milyonluk malı var. Son model makine getirmiş. Yüksek meblağlar ödeyerek benim buraya güvenmek tek hatam… Elini kolunu sallayarak inşaata giren yok” ifadelerine yer verdi.

BEŞ AİLE İLE HELALLEŞTİM
Alim Emiroğlu ise vefat edenlere başsağlığı dileyerek,  “Ailelerle helalleşmek istiyorum. 5 aile helalleştim. Ali Kemal’in ailesine ulaşmak istedim. Geçen duruşmadaki avukatımın davranışlarından dolayı özür dilerim. Kendisi dosyadan alındı” dedi.

Dava, 26 Ocak 2024 tarihine ertelendi.

 
Bakan Ersoy: Turizmde dünyanın süper ligindeyiz
 
Murat Pervane'den kenetlenme çağrısı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Ersoy: Turizmde dünyanın süper ligindeyiz
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'nin turizmde dünyanın ...
24 Kasım öncesinde 3 öğretmene saldırı!
Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde 3 öğretmen, velilerin saldırısına uğradı. ...
Polatlar soruşturmasında muhasebeci hakimliğe sevk edildi
İstanbul merkezli 6 ilde düzenlenen operasyonda yakalanan Dilan Polat ...
 
İzmir’de ‘Black Friday’ çılgınlığı… Kadınlar birbirine girdi!
İzmir’in Karşıyaka ilçesinde bulunan Hilltown AVM’deki bir mağazada “Black ...
Terör operasyonu: 18 gözaltı kararı!
İstanbul'da PKK/KCK terör örgütünün gençlik yapılanması içerisinde yer ...
Çeşme’yi sağanak vurdu!
İzmir’in Çeşme ilçesinde etkili olan sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi.
 
Gideceği yeri beğenmeyen taksici: 'Alın taksiyi gidin'
İstanbul Bakırköy’de caddede turistleri almak isteyen taksici ile müşteriler ...
İzmir'de 'sahte dekont' operasyonu: 4 tutuklama!
İzmir'de noterdeki otomobil satışı devir işlemi sırasında satıcıya sahte ...
İzmir'de öğretmenler gününde kahreden ölüm
İzmir'in Çeşme ilçesinde düzenlenen Öğretmenler Günü yemeğine katılan ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva