HABERLER>GÜNCEL
3 Temmuz 2017 Pazartesi - 08:57

İzmir'deki büyük yangında son durum: Kısmen kontrol altında!

İzmir'in Menderes ilçesinde başlayan orman yangın 3. gününde devam ediyor. İzmir Orman Bölge Müdürü Aybal: "Yangın kısmen kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmalarına da başlandı" dedi.

İzmir deki büyük yangında son durum: Kısmen kontrol altında!

İzmir'in Menderes ilçesinde önceki gün makilikte başladıktan sonra rüzgarın etkisiyle ormanlık alana yayılan yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. 

İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal, Menderes ilçesinde önceki gün başlayan yangının kısmen kontrol altına alındığını söyledi. Aybal, yaptığı açıklamada, makilikte başladıktan sonra rüzgarın etkisiyle ormanlık alana yayılan yangını söndürme çalışmalarının devam ettiğini belirtti. 

'BUGÜN ZARAR GÖREN ALAN YOK, ALEVLER YAYILMADI'
Ters yönde şiddetli bir rüzgar olmaması halinde çalışmaların olumlu yönde devam edeceğini beklediklerini aktaran Aybal, "Yangın kısmen kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmalarına da başlandı. Bugün zarar gören alan olmadığını ifade edebiliriz. Alevler de yayılmadı." dedi. 

Öte yandan tek noktada kaldığı belirtilen yangını söndürme çalışmaları aralıksız sürüyor. Havanın kararmasıyla hava unsurlarının bölgeden ayrılacağı, karadan müdahaleye devam edileceği öğrenildi. 

- İZMİR'DEKİ YANGINDA DÜŞEN HELİKOPTER İÇİN İNCELEME

AZİZ KOCAOĞLU'DAN RAHATLATAN AÇIKLAMA
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'da, Menderes'te yangın söndürme çalışmalarınını yürütüldüğü mobil merkezi ziyaret etti, bilgi paylaşımında bulundu. Görüşmeden sonra açıklama yapan Aziz Kocaoğlu, Orman Genel Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğünün yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını anlattı. Yangının büyük oranda kontrol altına alındığını, belirli yerlerde devam ettiğini söyleyen Aziz Kocaoğlu, "Hava şartları ve sarp arazinin çalışmaları olumsuz etkiledi. Yerden araçla müdahale etmek çoğu yerde hemen hemen imkansız. Yanan bölgeler zaman zaman tekrar alevleniyor, ekiplerce de söndürülüyor.  Orman Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre bölgenin yüzde 80- 85'i kontrol altına alınmış durumda" dedi.

TAHTALI'DA SORUN YOK
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Aziz Kocaoğlu, söndürme çalışmaları sırasında Tahtalı Baraj gölüne düşen helikopterdeki yakıtın içme suyunda kirlenmeye neden olup olmayacağı yönündeki soruya, "Hayır, hiçbir etkisi olmayacak. Görece arıtmamız bu tür maddeleri, yağ, akaryakıt gibi maddeleri arıtmaya uygun. Zaten sistemde biz gölden dipten su alıyoruz. Dipten aldığımız için de bir problem yok. Onlar gelse de sıkıntısı söz konusu değil. Zaten arıtma kapasitemiz yeterli" dedi. Helikopterlerin söndürme çalışmaları sırasında Tahtalı'dan su almasının içme suyuna etkisine ilişkin soruya ise "Tahtalı'da suyun azalması, çoğalması gibi bir durum yangın varken hiç bir problem olmaz. Tabiki alacaklar, kullanacaklar. İçme suyunu etkilemez. Baraj gölünde nereden baksanız 250 milyon metreküp su var. Onun için hiç önemli değil" dedi.

ORMAN İŞÇİSİNİN KOLU KIRILDI
Bu arada söndürme çalışmalarına katılan orman işçisi Yüksel Kaymak, arazide düştüğü sırada sağ kolunu kırdı. Orman söndürme alanındaki ambulansta ilk müdahalesi yapılan orman müdürlüğünde 1994 yılından beri çalıştığı öğrenilen 50 yaşındaki Yüksel Kaymak, hastaneye götürüldü.

10 DAKİKADA MÜDAHALE ETMEMİZE RAĞMEN...
Açıklamalarda bulunan Orman Genel Müdürü Üzmez, "Yangın için önemli bir sınav verdik. İspanya ve Portekiz’de çok daha büyük yangınlar çıktı bu yıl. Portekiz’de 62 kişi hayatını kaybetti. Bizimde dün bir helikopterimiz düştü. Ancak can kaybımız yok. Dar alanda sıkıntılı bir çalışma var. Hala soğutma işlemleri devam ediyor. Yangının kıvılcım sıçraması gibi nedenlerle yeniden büyüme ihtimali de var. Her şey hesaba katılıyor. Biz böyle bir şey olmadan yangını soğutmak için çabalıyoruz ve bunu engelleyeceğiz.

Yangın ilk çıktığı andan itibaren 10 dakika sonra müdahale ettik. Ancak rüzgar ve aşırı sıcaklık sebebiyle yangın hızla yayıldı. Alanın geniş olması sebebiyle ciddi zorluklar oldu. Vatandaşlarımızın, çalışanlarımızın kimsenin canına zarar çalışmalarımızı tamamlayacağız" dedi.

AĞAÇLAR İÇERİDEN YANDI!
Yangın bölgesinde Üzmez'in incelemeleri sırasında çekilen bir görüntü ise, yangının hızla yayılma nedenlerini gözler önüne serdi. Görüntülerde bir ağacın toprak altından uzanan kökünün yandığını ve ağacın gövdesinin içinden dışarıdan görünmeyecek şekilde ilerlediğini ortaya çıktı. Ağacın gövdesindeki yanan kısmın havadan yapılan müdahalede görülemediği belirten Üzmez, "Ağacın toprak altına uzayan kök kısmı yanarak ağacın gövdesine iç kısımdan tünel oluşturarak ulaşmış. Ağacın gövdesi iç kısımdan yanıyor. Havadan müdahale ettiğinizde bunu görme şansınız yok. Karadan arazinin yapısı gereği ulaşamayınca, bu alanın söndürüldüğünü zannediyorsunuz. Ancak gövdedeki yanan kısımdaki alevler diğer ağaçlara sıçrayıp yangının yayılmasına neden oluyor" dedi.

ARAÇ GEÇİŞİNE İZİN VERİLMİYOR
Belli bölgelerde kısmen kontrol altına alınan yangın, Tahtalı Baraj Gölü havzası çevresi ile Gümüldür Mahallesi'nin bulunduğu ilçenin Güney, Batı ve Kuzeybatı istikametinde ilerlemeyi sürdürüyor.

Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez'in de katıldığı söndürme çalışmasında tüm ekipler, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nün Menderes-Gümüldür yolu üzerinde oluşturduğu kriz merkezinden yönlendiriliyor.

Ekiplerin yangını söndürmek için yoğun çaba harcamasına karşın, ormanlık alanda yer yer büyük alevlenmeler görülüyor. 

Yangın nedeniyle gökyüzünü is bulutu kaplarken, dumandan etkilenmelerin önüne geçilmesi için Menderes-Gümüldür yolu da çift taraflı olarak trafiğe kapatıldı. Jandarma ekiplerinin önlem alarak kontrol noktası oluşturduğu yolda sadece görevli kişilerin araçlarının geçişine izin veriliyor. (DHA, AA, Haber Merkezi) 

 
İzmir'de Balkan-Rumeli camiasının acı günü
 
17. gün: Başkan İnce ve Uyar da yürüyüşte!
YORUMLAR
Toplam 28 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hagi 3 Temmuz 2017 Pazartesi 21:41

kırk yılda bi yorum yazdık pişman ettiler..izmirli olarak neyse...

Yorumu oyla      11      6  
Tayfun 3 Temmuz 2017 Pazartesi 21:00

Gecmisten bugune yasananlar sunu gosterdi ki bu tip yanginlar daha cok yasanacak. Yanginlarin onlenmesinde su yapilamaz mi : yanginlara 15 ile 30 dakika icinde mudahale sistemi. Yanginlar genelde ana yol ve tali yollarin uzerinde cikiyor. Bu durumda bu yollarda yazin en sicak gunlerde yangin sondurme araclarini depo larda degilde sahada yollarda surekli bekletsek ve cikan ilk yangina 15 veya 30 dakika da ilk ara yetisip mudahale etse. Muhtemel bu tip onlemler aliniyordur ancak arac sayisi yetersiz mi acaba ? arac sayisi arttirilsa ve hazirandan eylule kadar gunduzleri surekli arazide olsalar olmaz mi ? Yanginlar ozellikle ruzgali gunlerde ve saatlerde cok cabuk ilerleme gosteriyor oyle zamanlarda daha da siki onlemler alinamazmi .Orman genel mudurlukleri bu onlemleri alabilecek donanima sahip bir hale getirelemez mi?

Yorumu oyla      12      5  
3 Temmuz 2017 Pazartesi 20:54

kardeşim ilçe belediyesi kaldırım vb. işleri yapar, orman yangını söndüreceğim diye helikopter almaz. bunun vizyon ile alakası nedir? herkes işini yapacak. ilçe belediyesi gidip metro yapıyor mu? orman bölge müdürlüğü ekipleri gelip kaldırım yapıyor mu? koskoca orman yanmış adamın derdi belediyeler.

Yorumu oyla      12      5  
hagi 3 Temmuz 2017 Pazartesi 19:56

seydiköylü vizyon meselesi herşey işte...

Yorumu oyla      11      6  
Seydiköylü 3 Temmuz 2017 Pazartesi 09:40

İlçe belediyesi ve helikopter ! Güldürmeyin adamı, burada doğru dürüst yorum yapın, laf olsun diye bu platformu meşgul etmeyin.

Yorumu oyla      16      6  
hagi 3 Temmuz 2017 Pazartesi 01:29

1 büyüşehir 2 helikopter artı 30 ilçe belediyesi 30 helikopter toplam 32 yaptı sevgili yorumcu...sende bakanlık helikopter alsın diye beklerken bir yandan da yangını izle hersene..ben bakanlık almadığı için belediye alsın diyorum..en büyük kamu hizmeti yeşili doğayı korumak..

Yorumu oyla      13      11  
Seydiköylü 3 Temmuz 2017 Pazartesi 00:29

Gözümüzün içine bakarak yalan söylemeyin. Neymiş, yanan alanlar bir yıl içinde ağaçlandırılırmış, Bodrum Güvercinlikte yanan alanlara rezil görünümlü oteller yapıldı, oraları neden ağaçlandırmadınız ! Kime peşkeş çekildi oraları ?

Yorumu oyla      16      6  
2 Temmuz 2017 Pazar 23:01

"helikopter alınsın dedik siyaset yapıyor dediniz..kötü bişey söylemişim özür dilerim.." hagi, ilçe ve büyükşehir kaldırım yapacağına helikopter alsın, 32 tane helikopter olur diyen sen değil misin? sonra da 2 tane büyükşehir helikopter alsa fena olur mu diye lafı çeviriyorsun.

Yorumu oyla      15      7  
mustafa 2 Temmuz 2017 Pazar 21:29

Arkadaş herkes duyarlı olacakta şimdi değil başından beri duyarlı olunacaktı. Sonra ateş bacayı sarınca duyarlılık geri planda kalıyor. Pikniğini yapıpta sonrasını düşünüp şişelerini ve çöplerini bırakmayacan orta yerde alıp atacan çöpe

Yorumu oyla      17      5  
hagi 2 Temmuz 2017 Pazar 20:25

yetki orman bakanlığında bitti..bu kadar kolay yani..belediyeler yetki milli eğitimde ama okul boyuyor tadilat yapıyor..süt dağıtımı yetki sağlık bakanlığında ama belediye süt dağıtıyor..vs..işi yetki bakanlıkta deyip kaçmak esas siyaset..ormanlar bakanlığınmı izmirinmi..hersene olan şey..ne var büyükşehir belediyesi 2 helikopter alsa..sonuçta izmirliye hizmet değilmi..eleştiriye açık olalım..

Yorumu oyla      15      16  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Otoyolu’nda ‘saat’ bekleyişi: O uygulama başladı mı?
Otoyollarda başlatılan saat uygulamasının ilk gününde İzmir Otoyolu'nda ...
İzmir'de Kabotaj Bayramı coşkusu
İzmirde, Kabotaj Bayramı'nın 91'nci yıldönümü törenlerle kutlandı. Kutlamaların ...
Operasyonda ele geçti: İşte PKK'nın şifreleri
Lice ve Dicle ilçelerindeki operasyonda teröristlerin kendi aralarındaki ...
 
Çeşme'de 29 kaçak yakalandı
İzmir'in Çeşme İlçesi'nde devriye görevi yapan Sahil Güvenlik ekipleri, ...
Altı üniversitenin adı değişti
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan 7033 sayılı "Sanayinin ...
Pes dedirten iğrençlik! İnternette satıyor
Borçlarını ödemek için çare ararken, internette gördüğü ilan üzerine böbreğini ...
 
İGC, Gazeteci Gökmen Ulu için Silivri'de buluştu
İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) üyeleri, Silivri Cezaevi'nde bulunan ...
Terörist Adil Öksüz'ün sır saati!
Darbe girişiminin ardından kayıplara karışan FETÖ’nün Hava Kuvvetleri ...
İzmir'de midibüs devrildi: 1 yaralı
İzmir'in Karabağlar İlçesi'nde, şoförünün direksiyon kontrolünü yitirdiği ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva