HABERLER>GÜNCEL
8 Kasım 2015 Pazar - 15:55

İzmir’deki büyük ‘kumpas’ operasyonunda son durum

İzmir merkezli 18 ilde paralel yapılanmaya yönelik yapı iddiaları doğrultusunda düzenlenen operasyonda tutuklanması istenen 36 şüphelinin Sulh Ceza Hakimliği'ndeki ifade verme işlemleri sürüyor. Şüpheliler arasında yer alan mülkiye müfettişlerinin, casusluk soruşturması sırasında kendilerine gönderilen kanıt niteliğindeki 160 belge için 'Gizli değil, casuslukla ilgileri yoktur' tespitinde bulunduklarını söyledikleri belirtildi. Müfettişlerin ayrıca, kullandıkları 'e-belge' sistemini 60 bin kişinin kullandığını ve kimin ne zaman buraya girdiğinin saptanabileceğini de söylediği belirtildi.

İzmir’deki büyük ‘kumpas’ operasyonunda son durum

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü FETÖ (Fethullahçı Terör Örgütü) soruşturmasında, 1.5 yıllık hazırlık döneminden sonra geçen salı günü 18 ilde operasyon düzenlendi.

- KUMPAS BOMBASI: 7 YAŞINDA ÖRGÜT ÜYESİ GÖSTERİLMİŞ...

Operasyonlarda, aralarında Merkez Valileri Mehmet Oduncu, halen görevde olan Eskişehir Vali Yardımcısı Mesut Keser, Mülkiye Başmüfettişi Ferda İleri, Ahmet Kaya, Sadık Altunkaynak, İzmir'de 10 Kasım 2011-12 Şubat 2014 tarihleri arasında Emniyet Müdürlüğü yapan Ali Bilkay, Afyon Polis Okulu Müdürü Müjdat Karagöz, Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü'nden sorumlu İzmir eski Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Şevik, şube müdürleri Erkan Değer, Behzat Tuzcu, Şube Müdür yardımcısı Taner Aydın ile amirler Yusuf Uzşan ile Yaser Özoğul'un da bulunduğu, 49 kişi gözaltına alındı. Bir numaralı sanığı Fethullah Gülen olan soruşturmada, toplam gözaltı kararı verilenlerin sayısının ise 57 olduğu açıklandı. Soruşturma çerçevesinde halen Fethullah Gülen'in de aralarında bulunduğu 8 kişi hakkında yakalama kararı bulunuyor.
 
SORGU DEVAM EDİYOR
Adliyeye sevkedilen ve tutuklanması istemiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine gönderilen 36 zanlının sorguları geçen cuma günü saat 16.30'da başladı. Casusluk adıyla bilinen gizli bilgi belge davasının 357 sanığının yargılandığı duruşma salonunda hala süren ifade alma işleminde bugn öğleye kadar 27 kişi sorgulandı. Görüntülü kayıt sistemin çalışmaması ve suçlamaların çok olması, ayrıntılı sorgu yapılmasından dolayı ifade işlemlerinin uzun sürdüğü öğrenildi.
 
İzmir eski Emniyet Müdür Ali Bilkay, emniyet müdür yardımcısı Mehmet Ali Şevik ile diğer polisler Serkan Çiftçi, Yasef Özoğlu, Özcan Kezzap, Gökay Ersel Gülek, Sadık Özilhan, Fahrettin Karaağaç, Ergin Öztürk ve Cem Kendigelen'in 'yönetici' konumunda oldukları belirtilen fezlekede, casusluk adıyla bilinen davadaki sanıkların 17 ay boyunca, usulsüz olarak dinledikleri ileri sürüldü. Ayrıca aynı kişiler arasında, geçmişten gelen bir suç birlikteliği olduğu ve hiyerarşik yapı içerisinde hareket ettikleri ileri sürüldü.
 
Buna göre, kamuoyunda 357 sanıklı dava her ne kadar 'casusluk soruşturması' olarak isimlendirilse de, gerçekte adının, Fethullah Gülen'in 'Kırık Testi' kitabından hareketle 'Testi' isminin verildiği öne sürüldü. Terör örgütü kurmak, yöneticisi olma, devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma, iftira, suç uydurma, resmi evrakta sahtecilik, özel hayatının gizliliğini ihlal, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi, verileri ele geçirme, yasaklanan bilgilerin açıklanması, suç delillerinin yok edilmesi, gizlenmesi, değiştirilmesiyle suçlanan zanlıların, cinsel içerikli bu konuşmalarla casusluk algısı yaratmaya çalıştıkları öne sürüldü. Yapılan bu tür casusluk soruşturmasıyla da, 3 bin 100 kişinin mağdur edildiği bilgisine de savcılık fezlekesinde yer verildi.
 
'BELGELER GİZLİ DEĞİL' SAVUNMASI
Bu arada şüpheliler arasında bulunan Mülkiye Başmüfettişi Ferda İleri, Ahmet Kaya, Sadık Altunkaynak'ın da ifadelerinde, casusluk soruşturması sırasında kendilerine gönderilen 160 delil niteliğindeki belge için, 'Gizli değil, casuslukla ilgisi yoktur' tespitinde bulunduklarını belirtti.
 
Mülkiye müfettişleri ayrıca, kullandıkları 'e-belge' sistemini 60 bin kişinin kullandığını ve kimin ne zaman buraya girip belge aldığının da tespit edilebileceğini dile getirerek, kendilerinin suçlamalarla ilgilerinin olmadığını savundu. (dha)

 
Genelkurmay açıkladı: 13 terörist öldürüldü
 
Flaş iddia: İngiliz yolcu uçağı Mısır üstünde...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Genelkurmay açıkladı: 13 terörist öldürüldü
Genelkurmay Başkanlığı, Hakkari'nin Şemdinli kırsalındaki operasyonda ...
Köroğlu Dağları'nda karar gelmeden çalışma başladı!
Köroğlu Dağları’nda geçtiğimiz Ağustos ayında turizm yapılaşmasına açılan ...
CHP’yi ve Ödemiş’i sarsan ölüm!
İlçenin tanınmış isimlerinden Büyükşehir Meclis Üyesi Erol Soyuer yaşamını yitirdi.
 
Yıldız Sarayı 'Erdoğan'ın İstanbul Külliyesi' mi olcak?
İzmir'de 95 yıllık kanlı Şehit Efe cepkeni!
Kurtuluş Savaşı’nda 95 yıl önce şehit olan Ödemişli bir efenin kanlı cepkeni, halen saklanıyor.
YPG çağırdı, Kürtler dönüyor!
Suriye’de iç savaş nedeniyle 4 yıl önce Şırnak'ın Cizre İlçesi'ne gelen ...
 
Yürek yakan sessizlik: 6 gün sonra bulunan Küçük Mustafa…
Tokat'ın Erbaa ilçesine bağlı Sütlüce köyünde haziran ayında ormanda ailesiyle ...
Doktorlar yürüyemez dedi, Wing Chun'la hayata tutunda
İzmir'de, kronik Behçet Hastalığı nedeniyle bir gözünü kaybeden diğer ...
İzmir’deki cenaze dönüşü facia: 4 ölü, 2 yaralı
Konya'nın Akşehir ilçesinde, cenazeden dönenleri taşıyan hafif ticari ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva