HABERLER>GÜNCEL
16 Ekim 2015 Cuma - 12:19

İzmir’de tek oda yaşam, duvarlarda savaşın acısı, umudun resimleri!

Suriye savaşından kaçan bir aile, Kanculali ailesi. Onlar savaşın kanlı gölünden başka bir çıkmaza, Türkiye’ye geldiler. Muhammet, Zahra ve Omar İzmir’deki tek oda evlerinde yaşam savaşı veriyor. Onların hikayesini gelen binlerce sığınmacıdan farklı kılan ise umutlarını dinç tutmak için evin duvarlarına çizdikleri resimler. Muhammet Kanculali Suriye’den İzmir’e yaşadıklarını, resimlerini Egedesonsöz’e anlattı.

İzmir’de tek oda yaşam, duvarlarda savaşın acısı, umudun resimleri!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Suriye’deki iç savaş hayatları karartıyor.  Kararan hayatlar yeni hayallerle göçe koyuluyor. Kanculali ailesi o savaşta ağır bedeller ödeyip İzmir’de yaşam savaşı veren ailelerden sadece biri… 

- TEODORA HACUDİ YAZDI: BİR RESSAMIN AŞKI...
 
Muhammet, Zahra Kanculali çifti 13 yaşındaki oğulları Omar ile birlikte 4 ay önce ülkelerinden ayrılmak zorunda kalarak İzmir’e geldi.

Suriye’de yaşanan savaş sırasında evlerinin üzerine düşen bomba sonucunda ailenin iki ve dört yaşındaki çocukları yaşamını yitirdi. Saldırı sonrası Zahra evlatlarının yanında bacağını kaybederken, aile evsiz kaldı. Zor günler geçiren aileye bir darbe de Özgür Suriye Ordusu’ndan geldi. Muhammet’in elektronik eşya satan dükkanının militanlar tarafından yağmalanmasıyla ailenin Suriye’deki bütün dayanakları yok oldu.


 
Çaresizlik üzerine Türkiye’ye sığınma kararı alan aile, kaçmak için bir grupla anlaşıp paralarının büyük bir kısmını onlara verdi ve İzmir’e geldi. 

3 gün parkta yaşayan aile, İzmir’deki bir Suriyeli aracılığı ile Agora kalıntılarının arkasında bir eve yerleştiler. Kalan paralarını da başlarını sokabilecekleri ev için harcadı. Eşyalı olarak verilen evde iki adet minder, halı ve mutfak araç gereçleri yer alırken ailenin tek mal varlığı ise battaniyeleri.
 


HAYALLERİNİ, BARIŞIN RESMİNİ ÇİZDİ
Onlar gibi yüzlerce aile, binlerce sığınmacı benzer hikayelerle İzmir’e geliyor. Hikayenin farklı yanı ise Muhammet ve oğlu Omar’ın resim yeteneği…  Yaşamını sürdürebilmek için günlük boya badana işlerine giden Muhammet, yaşanacak güzel günlerin hayalini evinin duvarlarına resmediyor. Suriye’deki barışı, eski güzel günleri ve gelecek günleri hayal ederek resim yaptığını söyleyen Muhammet, “Resimleri Suriye’de yaşadığımız huzurlu günleri hayal ederek yaptım. Bu resimlere baktıkça eski hayatımızı, savaş çıkmadan önceki barış içinde geçen hayatımızı hayal ediyoruz. Resimlere baktıkça umutlarımız artıyor. Buraya gelirken çektiğimiz sıkıntıları yansıttım. Buradan geçen Türkler resimleri gördüğünde bizimle dalga geçiyorlar. Aşağılıyorlar. Resimlerin yapıldığını duyan birkaç kişi buraya geldi. Duvarları mahvetmişsin dediler” sözleriyle resimlerini anlattı.
 
DÖNMEK İSTERİZ AMA…
İzmir’de adeta yaşam mücadelesi veren Muhammet ve ailesi Suriye’ye dönmek istediklerini ifade ederek, “Suriye bizim vatanımız. Oraya dönmek çok isteriz ama bunu yapamayız. Çünkü oraya geri döndüğümüz zaman bizi hain ilan edecekler. Ama Yunanistan’a da geçmekten korkuyoruz. Orası şu an bir ölüm denizine dönüştü. Şimdilik burada kalmak istiyoruz” dedi.
 


SAHİP OLDUĞUMUZ TEK ŞEY BATTANİYE
Şu an ülkeden ve İzmir’den hiçbir yardım almadıklarını söyleyen Muhammet, “Şu an sahip olduğumuz tek şey battaniyemiz. Onun dışında hiçbir şeyimiz yok. Kış geliyor bir ısıtıcıya ihtiyacımız var. Şu an yerde yatıyoruz ama havalar daha da soğuyacak. Buradaki komşularımız da gelip bizim Suriyeli olduğumuzu görünce bizi dışladılar. Siz pissiniz diyerek bizden uzak durdular. Çocuğumla üstü başı kokuyor diye hakaret ediyorlar.  Şu an bizim istediğimiz tek şey ihtiyaçlarımızı karşılamak, başımızı sokacak bir yer bulmak. Bize hiçbir  yardım ulaşmıyor. İş istediğimiz zaman bize iş de vermiyorlar. Buradaki kamplara gitmek istemiyoruz. Oranın hapishaneden hiçbir farkı yok” şeklinde konuştu.
 
‘PKK GELDİK, GİDİN’ DEDİLER!
Muhammet, İzmir’deki yaşantılarında zaman zaman evlerine kendilerine dernek temsilcisi olduğu iddiasıyla insanların gelerek Suriye’ye gitmek için baskı yaptıklarını söyledi. “Çeşitli derneklerden geldiklerini söyleyenler bize burada baskı yapıyorlar. Sizin burada ne işiniz var, vatanınıza gidin, siz pissiniz, buradan gidin gibi şeyler söylüyorlar” dedi. Muhammet ayrıca geçtiğimiz günlerde evlerine PKK’dan geldiklerini söyleyen iki kişinin geldiğini, kendilerine “vatanınıza gidin, savaşın” sözleriyle uyarıldıklarını anlattı. 


 
IŞİD KORKUSUYLA OKULA GİDEMEDİ
Ve Omar… 13 yaşında iki kardeşini kaybetti ve Türkiye’ye geldi. Babası gibi kendisinin de resme yeteneği var. Suriye’de IŞİD korkusundan okula gidemiyordu. Omar’ın okul ihtiyacının olduğunu söyleyen Muhammet, “IŞİD Suriye’de komşumuzun okula giden çocuğunu öldürdü. Çocuğun başını ve kollarını kesip bir çanta içinde eve getirdiler. Onun için korkudan okula gönderemedik. Burada da bir okula ihtiyacı var” dedi.  
 


O RESİMLER SERGİ OLUYOR
Muhammet yaptığı resimlere imkanı oldukça yeni resimler eklemeye devam ediyor. Suriye’de yaşanan savaşın daha iyi anlaşılması için Muhammet, resimlerini sergileme kararı aldı. Evinin duvarına yaptığı resimleri ve yapacağı yeni resimleri “Unutulan Çocuklar” adını verdiği sergiyi tüm İzmirlilere açıyor.

Sergiyi alışılagelmiş salonlarda değil, Kanculali ailesinin duvarlarında gösterilecek. Resimleri görmek isteyenlerin 18 Ekim Pazar günü saat 16.00 – 18.00 saatlerinde ailenin Agora arkasında yer alan, İkiçeşmelik Mahallesi 824 Sokak’taki evlerinde bir bardak Suriye çayı içerek görmek mümkün.

 
Öldükten 65 gün sonra bulundu, 17 ay sonra mezarı açıldı!
 
Flaş! Şırnak’tan kara haber: 1 polis şehit
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ankara’daki katliama bir kurban daha: Kayıp sayısı…
Ankara’daki katliamda yaralanan öğretmen Ata Önder Atabay, hastanede hayatını ...
Soma davası adaletle ekmek arasında kaldı!
Soma'da son anda ifade değiştiren madencilerin işten çıkarılma tehdidiyle ...
Nükleer santralin yeri çevrecileri ayağa kaldırdı!
Türkiye’nin 3’üncü nükleer santralının cennet parçası İğneada’ya yapılacağı ...
 
İzmir Emniyet Müdürlüğü'nden Sedat Peker'e yakın koruma!
Rize'de yaptığı ‘teröre lanet’ mitinginde “Oluk oluk kan akacak” sözleri ...
Ablaları hem BİMER'e hem de Cumhurbaşkanlığına ihbar etmiş!
Ankara’daki canlı bombalardan biri olduğu iddia edilen Ömer Deniz Dündar’ın ...
Flaş! Ankara'daki o meydanın adı değişti
10 Ekim’de Ankara’daki Gar meydanında meydana gelen 99 kişinin hayatını ...
 
HSYK’dan kararname bombası: İzmir’de o isim terfi etti
HSYK, adli yargı kararnamesiyle 137, idari yargı kararnamesiyle 19 hakim ...
Umut yolculuğu faciasında 4 ceset daha bulundu
İzmir'in Menderes İlçesi Özdere açıklarında batan mülteci botundan denize ...
Rus Komutan 'hava sahası ihlalleri' için Genelkurmay'da
Rusya Federasyonu Hava Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tümgeneral Dronov ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bu adam yine mi başkan seçilecek?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
57 yıllık gururun şerefine!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva