HABERLER>GÜNCEL
11 Ekim 2023 Çarşamba - 16:49

İzmir'de sağlıkta şiddet isyanı!

Kocaeli ve Şanlıurfa’da sağlık emekçilerine yönelik saldırılar, İzmir’de kınandı. İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak’ın okuduğu bildiride, “Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz. Görev yaparken şiddete uğramak istemiyoruz” denildi

İzmir de sağlıkta şiddet isyanı!

EGEDESONSÖZ – Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının artarak devam etmesi, doktorlar, hemşireler ve tüm sağlık çalışanları isyan ettirdi. İzmir Tabip Odası, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, İzmir Aile Hekimleri Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği ve Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği üyeleri,  İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yaparak, sağlıkta şiddete yönelik tepkilerini getirdi. İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak’ın okuduğu bildiride, şu görüşlere yer verildi.

HASTANELER SİLAHLI GRUPLARIN HESAPLAŞMA ALANI HALİNE GELDİ
“Bizler, tüm sağlık emekçileri olarak sağlıkta şiddetin hemen sonlandırılması için acil önlem alınmasını ve etkili yasal düzenleme yapılmasını talep ediyoruz. Son olarak Kocaeli ve Şanlıurfa’da tanık olduğumuz olaylar sağlıkta şiddetin artarak devam ettiğinin göstergesidir. Hastalar ve yakınlarınca sağlık çalışanlarına yönelik sözel ve fiziksel şiddet yanında hastanelerin silahlı grupların hesaplaşma alanı olmasıyla sağlık kuruluşları birer suç mahalli haline gelmiştir. Sağlık Bakanlığı kaynaklarına göre 2017 yılında 7 bin 751 olan beyaz kod sayısı 2021 yılında 102 bine dayanmıştır. 2021 yılındaki beyaz kod vakalarının sadece 7300 tanesi savcılığa intikal etmiş, Sağlık Bakanlığının hukuki desteği ise ancak %10 dolayında kalmıştır.  Bu durum, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere, kamu yönetiminin, sağlıkta şiddet konusunda samimiyetsiz bir yaklaşım içinde olduğunun kanıtıdır.”

SAĞLIKTA ŞİDDET POLİTİK BİR TERCİHİN SONUCUDUR
“Çünkü son 21 yıldır Sağlıkça Dönüşüm başlığı altında yürütülen sağlık politikasının temeli, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının itibarsızlaştırılmasına dayanmaktadır. En tepeden en alta kamu yöneticilerinin gösterdikleri yaklaşımdan bu itibarsızlaştırmanın bilinçli ve ısrarlı bir siyasi program olduğu anlaşılmaktadır.  Sağlıkta dönüşüm olarak tanımlanan sürecin dört ayağı vardır: Hastalar müşteri olarak konumlandırılmıştır. Sağlık tesisleri, birer işletme olarak konumlandırılmıştır.  Sağlık hizmeti sadece 3. Basamakta çözümlenmeye yönlendirilmiştir. Hekimler ve sağlık çalışanlarının birerbant işçisi konumuna getirilmesi çok önemli bir insan kaynağının hesapsızca ve hunharca tüketilmesi ve ziyan edilmesidir. Tüm bu nedenlere Sağlıkta Şiddet, politik bir tercihin sonucudur. Siyasi iktidarın tıkanmış ve yürümez hale getirdiği sağlık sistemini, yürüyormuş gibi göstermek için, “devletin zor kullanma yetkisini vatandaşa devrettiği“ bir alan haline gelmiştir. Adeta yurttaşa, “Git sağlık sisteminden istediğini almaya çalış, alamadığında şiddet kullanabilirsin, sana cezasızlık vaat ediyorum” şeklinde bir zımni kabul algısı yaygınlaştırılmıştır. Ekonomik ve sosyal ortamın zaten bir şiddet toplumuna dönüştürdüğü insanlar, kolayca silahlanmış, hukuka olan güvenini yitirmiş, kendi sorununu kendisinin çözmeye yönlendirilmiş bireyler olarak şiddet kullanarak her sorununu çözeceği algısıyla donatılmıştır.”

SAĞLIKTA ŞİDDET KONULUN TBMM OTURUMUNA KATILMADILAR
“1 Ağustos 2022 tarihinde yapılan Sağlıkta Şiddet konulu TBMM özel oturumuna katılmayan siyasilerle, alışveriş merkezlerinde bile yaygın kullanılan, elektronik kontrol sistemleri ve güvenlik önlemlerini öteleyen bürokratlarla, sağlıkta dönüşüm ideologlarıyla yaratılan bu tabloda şiddetin aslında sağlık sistemi yürüyormuş gibi göstermenin siyasi bir enstrümanı olarak kullanıldığı görülmektedir. Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz. Görev yaparken şiddete uğramak istemiyoruz.  Peki neler yapılmalıdır?

  • Sağlık kurumlarında yöneticilerin ve çalışanların şiddet anında nasıl hareket edeceğine dair algoritmalar oluşturulmalıdır.
  • Sağlık tesisi girişlerinde etkin güvenlik kontrol noktaları olmalı, ateşli veya kesici-delici silah ile sağlık tesisine girilmesine izin verilmemelidir.
  • Acil servis, doğumhane, ameliyathane gibi şiddet riskinin yüksek olduğu birimlerde panik odası gibi güvenli alanlar oluşturulmalıdır.
  • Herhangi bir sağlık kurumunda şiddet uygulamış kişilere karşı sağlık çalışanlarını uyarıcı sistemler geliştirilmelidir.
  • Hastalar ve yakınlarının şiddete başvurmaları durumunda ağır sonuçları olacağını bildiren görseller hazırlanmalı, sağlık tesislerine asılmalıdır.
  • Sağlık kurumları yöneticilerinin çalışanlarını şiddete karşı koruma performansları ölçülmeli, gerekli çabayı göstermeyen yöneticilere uygulanacak yaptırımlar belirlenmelidir.
  • Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS)  kapsamındaki verilecek randevu aralıkları her kurum ve her branşın özelliklerine göre öncelikle hekimler ve sağlık tesislerinin kendisi tarafından belirlenmeli, MHRS dışı hasta muayenesi uygulanmamalıdır.
  • Hastaların randevu saatine dek bekleyebileceği uygun alanlar oluşturulmalı, belirli bir saatten önce hastaların muayene odasına yönelmediği bir düzenleme sağlanmalıdır.
  • Çalışan güvenliği sağlıkta hizmet kalite standartlarının en önemli göstergesi haline getirilmelidir. 
  • Sağlıkta şiddete verilecek ceza alt sınırıen az 2 yıl olmalı, sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara, ceza indirimi veya ceza ertelemesi uygulanmamalıdır.
  • Sağlık çalışanına yönelik fiziksel şiddet (darp, cebir, tehdit, hakaret, görevi yaptırmama gibi suçlar) tutuklanma sebebi olan katalog suçlara eklenmelidir ve uygulanması sağlanmalıdır.

Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz. Görev yaparken şiddete uğramak istemiyoruz.

 
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet 'Arka Sokaklar'a konu oldu
 
Zehir operasyonunda 1 dolar ayrıntısı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhtar 11 Ekim 2023 Çarşamba 16:57

Adam gibi doktorlşugunuzu yapın o zaman dalga gecer gibi davranan doktor dolu

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Askeri alanda yangın... Gökyüzü siyaha boyandı!
Gaziemir'deki Hava Astsubay Meslek Yüksek Okulu'nda yangın meydana geldi.
Evladına doyamadı... Anneden yürek yakan veda!
İzmir'de sezaryenle doğum yaptıktan sonra geçirdiği beyin ameliyatının ...
İnternetten 'sakallı ejder' satışına ceza!
Avustralya'nın çöl bölgesinde yaşayan sakallı ejderler (bearded dragon), ...
 
Kruvaziyer gemilerinin yeni rotası İzmir!
İsrail limanlarına sefer düzenleyen iki kruvaziyer gemi işletmesi, İsrail ...
22 yıl hapis cezası vardı... Firari yakalandı!
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde, 22 yıl 10 ay 20 gün kesinleşmiş hapis cezası ...
8 ilde PKK operasyonu: 8 gözaltı
Şanlıurfa merkezli 8 ilde terör örgütü PKK'nın hücre yapılanmasına yönelik ...
 
'Torbacı' operasyonu: 23 gözaltı
Şanlıurfa'da 'torbacı' olarak adlandırılan uyuşturucu satıcılarına yönelik ...
'Ara tatillerle ilgili bir düzenleme yapabiliriz'
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ara tatillerle ilgili öğretmenlerden, ...
Köylü kovdu, bakanlık veto etti… Yeşil zafer!
İzmir’in akciğerleri konumundaki Spil Dağı’ndaki ormanlık alanda açılmak ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva