HABERLER>EKONOMİ
2 Kasım 2023 Perşembe - 11:43

İzmir’de reklam panolarında işçi arama dönemi!

İzmir’de ara eleman bulmakta zorlanan firmalar artık billboard yoluyla işçi arıyor.  Konuyla ilgili açıklama yapan EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Akdaş, “Son yıllarda giderek bozulan eğitim sistemimiz, ne yazık ki meslek liselerinin de cazibesini sonlandırmıştır” dedi.

İzmir’de reklam panolarında işçi arama dönemi!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Türk iş dünyasının yaşadığı ara eleman açığı artık kronik bir sorun haline gelmeye başladı. Sanayi sektöründe, nitelikli ara elaman bulmak artık giderek zorlaşıyor. Bir yanda milyonlarca kişi iş ararken bir yanda da onlarca sektörde ara eleman açığı yaşanıyor. İşverenler ise çeşitli çözüm yolları üretmeye çalışıyor. 

İşçi bulmakta zorlanan İzmir kökenli, Manisa merkezli Mercan Makina de İzmir’de birçok noktada billboardlar asarak eleman ilana çıktı. Reklam panolarını kiralayan firma, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasında iş makineleri ve otomotiv ve enerji sektörlerinde firmalara yan sanayi olarak sac metal parça üretimi yapan şirket, işçi aradığını duyurdu.

İLAN DA FAYDA ETMEDİ
10 yıl önce İzmir’den Manisa’ya taşınan  Mercan Makina’nın İnsan Kaynakları Sorumlusu yaptığı açıklamada ilanın iki hafta önce yayınlandığını kaydederek, “İzmir Metrosu’nun Halkapınar, Konak gibi kalabalık duraklarında ilana çıktık. Türkiye’de uzun yıllardır ara elaman sorunu yaşanıyor ancak bu sene bu sorunun daha da arttığını gözlemliyoruz.  20 kişilik bir çalışan arayışımız oldu 20 kişiye ulaşınca eleman açığımız kapanacaktı. Umduğumuzdan daha az geri dönüş oldu. Ara eleman bulmak gittikçe zorlaştı” şeklinde konuştu.

‘BOZULAN EĞİTİM SİSTEMİ MESLEK LİSELERİNİN CAZİBESİNİ SONLANDIRDI’
Görüşlerine başvurduğumuz EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Akdaş, yaşanan ara elaman sıkıntısı ve çözüm önerilerini Egedesonsöz ile paylaştı.

Meslek liselerinin ekonomiye katkısının büyük olduğunu vurgulayan Akdaş, “geçen yıl artan oranlarda ara eleman sıkıntısı çektiğimiz üretim sahalarımızda karanlık fabrikalar haricinde, makinelerimiz ne kadar akıllı olursa olsun, işçiler olmadığı sürece hiçbir anlam taşımadığını yaşayarak görmekteyiz. O nedenle, meslek liselerinin ekonomiye katkısı çok kıymetlidir. 1970’li yıllarda verilen mesleki eğitimin sonucunda bugün birçok sanayici arkadaşımız kendi fabrikalarını kurma cesaretini ve becerisini elde etmişlerdir. Son yıllarda giderek bozulan eğitim sistemimiz, ne yazık ki meslek liselerinin de cazibesini sonlandırmıştır” dedi.

USTA BULUNAMADIĞI İÇİN BİRÇOK İŞ KOLU BÜYÜYEMEMEKTEDİR
Açılan üniversite sayılarını eleştiren Akdaş, “Bizim için “işsizlik yoktur, mesleksizlik vardır.” Neredeyse mahallere kadar inen üniversiteler, gençleri meslek liselerinden uzaklaştırmıştır. Bugün hangi sektöre sorarsanız sorun, en büyük ve en öncelikli meselemiz ara elaman eksikliğidir. Usta bulunamadığı için birçok iş kolu büyüyememektedir” açıklamasını yaptı.

‘ÖZENDİRİCİ POLİTİKALAR UYGULANMALI’
Akdaş, mesleki eğitim ile ilgili taleplerini ise şöyle sıraladı:

“Hazırladığımız dosyaları Bakanlarımızla paylaşarak önerilerimize yer vermekteyiz. Son olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz’ı ağırladığımız İzmir’de önerilerimizi içeren dosyayı takdim ettik. 
-Gençlerin okudukları meslekleri yapmalarına yönelik özendirici politikaların uygulanması, 
-Meslek liselerinin cazip hale getirilmesi için askerlikten muaf tutulması, 
-Sigorta girişinin lisede başlatılması (sadece iş kazası değil prim yatırılması), 
-Liseden sonra seçtiği iş kolunda 3 yıl çalışırsa sigortalılığının geçerli sayılması gibi teşvik unsurlarının uygulanması, 
-3. ve 4. sınıfta birer dönemi pratik olacak şekilde, toplamda 1 yıl çalışarak, öğrencilerin iş hayatına uyumunun sağlanması. TOBB ETÜ örneğinde olduğu gibi tüm üniversitelerde ve meslek liselerinde uygulanması.

ÇINARLI MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ PROTOKOL OKULU OLDU
TOBB ile MEB arasında yapılan protokol ile ihtiyaç olan işgücünün kazanılması noktasında adımlar atıldığını kaydeden Akdaş, “Bu farkındalık ve sorumlulukla; son birkaç yıldır çatı örgütümüz TOBB’un da gösterdiği hassasiyetle mesleki eğitimde önemli bir aşama kaydedildi. Sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile TOBB arasında “Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü” 26 Şubat 2019 tarihinde imzalandı. Protokol kapsamında 81 ilimizde 81 Meslek Lisemiz, yerelde Milli Eğitim Bakanlığı il teşkilatı ve oda-borsaların ortak yönetim modeliyle oluşturulan Protokol Yürütme Kurulu (PYK) tarafından yönetilmektedir.  İlimizde protokol okulu olarak Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi belirlenmiştir” şeklinde konuştu.

‘118 ÖĞRETMEN EĞİTİM ALDI’
Akdaş, eğiticilerin de eğitimden geçmesi için çalışmalar düzenlediklerini kaydederek, “Okulumuzun makine ve atölye alt yapısının yenilenmesi ve öğretmenlerimizin güncel teknolojiler ışığında bilgilerini yenileyecek eğiticilerin eğitimi programları gerçekleştirmek için 5 adet AB projesi yazdık. Bu projelerden biri olan Sektörel Mükemmeliyet Merkezlerinin Kurulması Yoluyla Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Artırılması Hibe Programı kapsamında 14 Haziran tarihinde açılışını yaptığımız Sektörel Mesleki Yetkinlik Merkezi’dir. Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde, Elektrik ve Elektronik Teknolojileri alanında kurulan Sektörel Yetkinlik Merkezi’nde meslek öğretmenlerinin sektörün ve çağın gerektirdiklerine uygun olarak yetkinliklerinin geliştirmesi için bugüne kadar Türkiye’nin farklı ilerinden gelen 118 öğretmenimiz Merkez’de eğitim aldı. Bu öğretmenlerimiz,  sadece teorik eğitim almamakta; Model Fabrika, TEDAŞ, GEDİZ ve ilgili firmalarda pratik eğitimlerini de tamamlamaktadır. İstihdam, Eğitim veya Öğretimde Olmayan Gençler İçin  İşgücü Piyasası Destekleme Programı kapsamında başlatmış olduğumuz proje sürecinde; 13-30 Ağustos tarihleri arasında Almanya’nın Stuttgart kentinde bir eğitim programı düzenlendi. Programa;15 meslek lisesi öğretmeni, Odamız proje çalışanları, İŞKUR ve Meslek Fabrikası’ndan temsilciler katıldı.Eğitim konuları; Uyarlanabilir üretim konsepti, Verilerin işlenmesi, Yalın üretim, Akıllı bakım, Enerji verimliliği, Uygulamalı eğitim, CP fabrikasını kullanarak öğrenme ünitelerini planlamak, Ciros programı, MES programı,program kapsamında eğitimler FESTO Eğitim Kampüsünde yapılmıştır” dedi.

PROTOKOL YENİLENDİ
Ege Bölgesi Sanayi Odası çatısı altında bugüne kadar pek çok genç ve kadına istihdam sağlayacak projeleri hayata geçirdiklerini aktaran Akdaş, “Bu kapsamda, son projemiz de “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler İçin İşgücü Piyasası Destek Programı” kapsamında yürüttüğümüz, “NEET Makine Sektörünü Geleceğe Taşıyor” projemiz için meslek sahibi olmak isteyen gençlerimize yeni bir çağrıda bulunduğumuzu da belirtmek isterim. Diğer yandan, geçtiğimiz dönemde de yürütmekte olduğumuz işbirliği kapsamında; Odamız, İzmir Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu arasındaki protokolü yeniledik. Protokol ile Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)’ün ilgili mevzuat hükümleri ve İzmir ilinde faaliyet gösteren sanayi işletmelerinin görüşleri de dikkate alınarak ders müfredatlarının oluşturulması ve sanayi işletmelerinin talepleri doğrultusunda İzmir Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)’nın koordinasyonunda öğrencilerin sanayi kuruluşlarında staj yapması mümkün olacaktır. Böylelikle; üniversite-sanayi işbirliğini geliştirecek ortak programlar yürütülecek. Bunların başında geçtiğimiz dönemde de olduğu gibi üniversite öğrencilerimiz firmalarımızda staj yapma imkanına sahip olacaklar. Mesleki eğitimde ne kadar yol alabilirsek, okullarımızı ne kadar cazip hale getirebilirsek, nitelikli eğitimi ne kadar sağlayabilirsek sanayimizin geleceğini de o kadar kurtarmış olacağız. Elbette ki bu çabalar yeterli değildir. Hala ihtiyaçlar tam olarak karşılanamadı ve arz-talep dengesindeki sorunlar devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

 
Uzmanından 'kanlı para' uyarısı!
 
Menemen Belediyesi fitness center için kolları sıvadı
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
anti seküler işçi 3 Kasım 2023 Cuma 02:21

Seküler yaşam bizi bitirdi.

Yorumu oyla      2      3  
Hiç dövünmeyin 3 Kasım 2023 Cuma 02:15

Hiçbiriniz de "kardeşim n'apıyorsun! Eğitim sistemini bozar bu uygulamalar. Çalışacak insan bulamayız "demedi yıllar önce. Misafir ettiğiniz Oda'larınızda hepiniz ayakta alkışladınız. Şimdi düşünün kara kara

Yorumu oyla      2      3  
Kskli 2 Kasım 2023 Perşembe 19:47

Meslek liselilerni asgari ucrete calistirirsan sonu bu. Ya Memur olmaya kalkar yada pazarda limoncu. Sunu ogretin Almanyada muhendis ls yapar bizde masaya oturup is yapiyormus gibi yapar.

Yorumu oyla      4      3  
Tam komedi seküler zihniyet 2 Kasım 2023 Perşembe 17:09

Seküler cehapeliler hala iş yok diyor:)

Yorumu oyla      4      6  
2 Kasım 2023 Perşembe 12:25

Her tarafa imam hatip liselerinin açılmasının faturası.

Yorumu oyla      5      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MB'nin yıl sonu enflasyon tahmini yükseldi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yılın 4. Enflasyon Raporu toplantısında ...
1 Bitcoin artık 1 milyon TL
Fed Başkanı Powell'ın 'güvercin' kabul edilen açıklamalarının ardından ...
Erol Dündar duyurdu: Sigaraya 5 lira zam geldi!
Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, JTI grubu sigaralara ...
 
Kartlı ödemeler Eylül'de 807 milyar lirayı aştı
Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile eylül ayında ...
Kuru meyve sektöründen Brüksel’de üst düzey temas
Türkiye’nin üretim ve ihracatta dünya lideri olduğu besleyici değeri yüksek ...
Okul öncesi eğitimde ücretli dönem... 600 TL yoksa anaokulu da yok!
Yönetmelik değişikliği ile birlikte İzmir’deki ana okullarında öğrencisi ...
 
Türk zırhlısı Macaristan'da üretilecek
Türk savunma sanayisi ürünü Ejder Yalçın 4X4 taktik tekerlekli araç, "Gidran" ...
TÜİK İzmir rakamlarını açıkladı… İthalat arttı, ihracat azaldı!
TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre Eylül ayında İzmir’de ithalat artarken ...
'Enflasyon 2026'da yüzde 8,5'e düşecek'
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Enflasyonun 2024'te yüzde 33'e, ...
 
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Alkışlayalım mı? Eleştirelim mi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva