HABERLER>EKONOMİ
12 Ocak 2023 Perşembe - 09:38

İzmir’de işçi çıkaran çıkarana, dükkan kapatan kapatana… Tekstilde kıyım var!

Siparişlerdeki azalış ve girdi maliyetlerindeki yükselişin yanı sıra asgari ücrette yapılan son zam ile birlikte tekstil sektöründe işten çıkarmalar başladı. İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Mustafa Güvenli, bazı üyelerinin yarı yarıya işçi çıkardığını ve sadece Aralık ayında en az 30 işletmenin kepenk kapattığını dile getirdi. Öte yandan İzmir’de fason üretim yapan büyük firmalarında siparişlerinin işçi maliyetlerinin daha düşük olduğu doğu illerine kaydırdığı da ifade edildi.

İzmir’de işçi çıkaran çıkarana, dükkan kapatan kapatana… Tekstilde kıyım var!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, perakende satış hacmi tekstil, giyim ve ayakkabı sektöründe yıllık yüzde 5,1, aylık ise yüzde 2,4 geriledi. Hem satışlardaki düşüş hem de asgari ücretteki artıştan kaynaklı İzmir’deki işverenlerde işçi çıkarma yoluna gitmeye başladı.

İzmir’de yüzlerce tekstil işçisinin işten çıkarıldığı ve işten çıkarmaların devam edeceği kaydediliyor. Kimi firmalar ise küçülmeye gönüllü işçilerle başlamış durumda. İşten çıkmak isteyen işçilere tazminatları ödenerek sözleşmeleri feshediliyor. Öte yandan fason üretim yapan büyük giyim firmalarının siparişlerini batı illerinden işçi maliyetlerinin daha düşük olduğu doğu illerine kaydırmaya başlaması da var olan ekonomik çıkmazı daha da derinleştirmiş durumda.

‘YARI YARIYA ÇIKARMALAR VAR’
Egedesonsöz’e açıklamalarda bulunan İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Mustafa Güvenli, son olarak asgari ücretteki artıştan kaynaklı da işverenlerin artan masrafların altından kalkamadığını ifade ederek “Şimdi bir işçinin aşağı yukarı 13-14 bin liraya masrafı var. Zaten devlet işverene destek olmuyor. Bu durum işverenin belini büktü. Dolayısıyla işten çıkarmalar başladı. Bizim üyemiz olan işyerlerinde yüzde 40-50 oranında personel azaltmaya giden işyerleri var. Benim bir atölyemde 20 tane işçim vardı, 10 tanesini çıkaracağım. Bizim eleman bulma sıkıntımız vardı artık masraflar yükselince bu sefer elemandan vazgeçtik, işçi çıkarmaya başladık” dedi.

‘TOPTANCILAR GELMEZ OLDU’
Seçim öncesi ve fiyatların yükselmesinden dolayı işverenlerin de önünü göremediğini belirten Güvenli, “Mesela ben kendim gelinlik sektöründeyim. Alımlar durdu. Bu mevsimde toptancılar gelirdi, gelmez oldular. Arıyorum, görüşüyorum. İnsanlar diyor ki ‘abi biz önümüzü göremiyoruz. Ne yapacağımızı biz de bilmiyoruz. Dolayısıyla alımlar da durdu. Bu da işlere yansıdı” diye konuştu.

‘SİPARİŞLER DOĞUYA KAYDI’
Fason iş yaptıran büyük giyim markalarının siparişlerini başka illere kaydırmasına da değinen Güvenli şunları söyledi:

“Doğuda devletin vermiş olduğu imkanlar daha fazla işverene. Evet. Burada mesele öyle imkanlar yok. Çok büyük teşvikler alıyorlar. Dolayısıyla gerçekten Batman, Diyarbakır, Mardin bu taraflarda çok kayma oldu. Büyük firmalar da küçük firmalar da. Siparişlerini kaydırdığı gibi işini o bölgelere taşıyanlar da oldu. Üyelerimizden buradaki işyerlerini kapatıp doğuya açanlar oldu”

‘ARALIK AYINDA EN AZ 30 FİRMA KAPANDI’
Sadece Aralık ayında en az 30 üyesinin kapanış işlemleri için başvurduğunu belirten Güvenli, “Bir de bu hayat pahalılığında iş yerlerinin kira artışları yüzde yetmiş, yüzde yetmiş ikiye çıktı. Dolayısıyla bu şekilde de benim kendi üyelerimden kapatmalar başladı. Sadece Aralık ayında 30 tane işyeri kapandı. Yani bunlara bir çözüm bulunması lazım. İşverene SSK desteği lazım. Yani tamam biz asgari ücreti verelim de bize de devlet bir teşvik versin, destek versin. Hatta uygun kredi çıkarsın. Onları bekliyoruz. Zor durumdayız. Bir de bu kiralara el atması lazım devletin. Önümüzdeki günlerde müdahale edilmese daha kötü duruma düşeceğiz” dedi.

 
Ekoloji akademisyenleri İzmir’de buluşuyor
 
Araç sahipleri dikkat: Benzine zam geliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Araç stoku iddialarına bakanlık incelemesi
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, sıfır km ve ikinci el araç piyasasında manipülasyon ...
İzmir’deki oda başkanı net konuştu: Fiyat sabitleme yok, zam var!
Şekerciler ve Pastacılar Odası İzmir Şube Başkanı İhsan Esen, “Fiyat sabitleme ...
Sınavlarda görevlendirilen polisler ücret alacak
Milli Eğitim Bakanlığı koordinesinde yapılan sınavların huzur ve güven ...
 
İzmir’deki köklü kooperatifin başkanı tehlikeyi anlattı: Ata toprağını satmaktansa süt ineklerini satıyorlar!
İzmir’in Kiraz ilçesinde, 1987 yılından beri faaliyet gösteren İğdeli ...
Fiyat sabitleme yayılıyor: Sıra beyaz eşya ve giyimde
Zincir marketlerin fiyat sabitleme kararı sonrası gözler diğer sektörlere ...
Konak ve Karabağlar’da listeler İŞKUR'da… 00.00’da grev!
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı Konak Belediyesi ve ...
 
'İkinci el konut kampanyası için bankalarla görüşüyoruz'
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, ikinci el konutlar için kampanya hazırlığı ...
Yumurta fiyatları kanatlandı!
Pandemiden önce tanesi 50 kuruş olan yumurta, geçen yıl 75 kuruştu. Bugün ...
Pasaportta harç farkı krizi
Yeni yıl sonrası pasaport harçlarına zam geleceğini duyanlar Nüfus İl ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva