HABERLER>GÜNCEL
8 Eylül 2021 Çarşamba - 12:17

İzmir'de depremzedelerden kefenli eylem! Mezarlık satın almak istediler

İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan deprem sonrası sorunları bir türlü çözülemeyen İzmirli depremzedeler İzmir Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü'ne giderek eylem düzenledi. Düzenlenen eylemde açıklamalarda bulunan İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan, "Sorunlarımızın çözümü merkezi ve yerel yönetimdedir. Depremzedelerimiz kısır siyasi çekişmelerden sıkılmıştır. Siyaset kurumu depremzedelerin sorunu için çözüm üretmezse gideceğimiz yer üç karışlık mezardan başka bir yer olmayacaktır" ifadelerini kullandı.

İzmir de depremzedelerden kefenli eylem! Mezarlık satın almak istediler

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'in Seferihisar açıklarında bulunan Samos Fay Hattı'nda 30 Ekim tarihinde yaşanan 6.9 şiddetindeki deprem sonrası kent genelinde 118 vatandaş hayatını kaybetmişti.

Depremden en çok etkilenen bölge Bayraklı ilçesi olurken, İzmir'in birçok ilçesinde de binlerce ev için hafif, orta ve ağır hasar olmak üzere çeşitli hasar kaydı oluşmuştu.

Yaşanan felaketin üzerinden yaklaşık 11 ay geçmesine rağmen net somut olarak bir adım atılmaması nedeniyle geçtiğimiz ay Gündoğdu Meydanı'nda eylem düzenleyen İzmir Depremzedeleri Derneği (İZDEDA) bu kez de İzmir Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü'ne gelerek mezarlık alımı talebinde bulundu.  Depremzedeler sonrasında ise defin işlemleri için gerekli ürünlerin alınması için bir dükkana girerek fiyat aldı.

GÜCÜMÜZ YETERSE 66 BİN AZ HASARLI VATANDAŞ OLARAK MEZAR ALACAĞIZ
Defin İşleri girişi öncesi geliş nedenlerini belirten İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, "Şu anda, kendilerinin geliştirmiş olduğu 7 adet proje alanında bin 550 tane konut yapılmakta. 2 bin 500 civarında konut ise rezerv alanı tabir edilen bölgede yapılıyor. Bununla beraber 4 bin konut yapılıyor. Bizim 75 bin adet arızalı konutumuzun 300 bin mağduru var. 75 bin adet konutun 8 binini büyükşehir belediyemiz Dünya Bankası’ndan almış olacağı kredi ile yapacağı düşünüyor. Bu kredinin akıbetiyle ilgili siyasiler kendi aralarında çekişmeler yaşıyorlar. Burası biz ilgilendirmiyor. Bizi ilgilendiren tarafı, 8 bin ağır hasarlı bina ne olacak? O insanlar evlerinde oturamıyorlar, kirada oturuyorlar. Evleri yıkılacak mı güçlendirme mi yapılacak bilmiyorlar. Devletimiz güçlendirme kredisi veriyor ama oturmanız uygun değildir diye. Geriye kalan 68 bin az hasarlı konutumuzda ise vatandaşlarımız evlerinde oturamadıkları gibi evlerde oturulursa devlet tarafından herhangi bir yaptırım gücü olmadığı için sessiz kalınıyor. Bizi burada oturtuyorsanız, yaşadığımız deprem gibi herhangi bir depremin olmayacağına dair garanti verilemeyeceği gibi ilk depremde yıkılacağımızdan ötürü bari biz de mezarımızın yeri belli olsun, mezarlarımızı alalım çocuklarımıza başımızda Fatiha okuyacakları yer bulalım dedik. Onun için de büyükşehir mezarlıklar müdürlüğüne geldik. Eğer gücümüz ve paramız yeterse 66 bin az hasarlı insanımıza mezar almak istiyoruz. Depremzedeler olarak gelip burada mezar yer almak istedik ancak 15 bin TL olduğunu söylediler. Bizde eğer kredi verilirse alabileceğimizi söyledik ancak bu talep yerini bulmadı" diye konuştu.

İZMİR'DE DEPREM GERÇEĞİ UNUTULDU, DEPREMZEDELER HİÇE SAYILIYOR
119 vatandaşın hayatını kaybettiği deprem sonrası gerek yerel yöneticilerin gerekse iktidarın İzmirli depremzedeleri unuttuğunu belirten Özkan, "Biz 30 Ekim 2020 tarihinde yaşadığımız vahim depremde yitirdiğimiz 119 canımızı rahmetle anarken haykırıyoruz: Tükendik! Depremin üzerinden 11 ay geçmiş olmasına rağmen yaralarımız sarılmadı. 3 bin 500 ağır hasarlı konut malikine çözüm bulunduğu sanılmakla birlikte; geriye kalan 66 bin az hasarlı, 8 bin 500 orta hasarlı konut sahibi yurttaşımız unutulmuş, depremzede yerine konulmamıştır. Sanılanın aksine bu hasarlı konutlarda oturan birçok konut sahibi korkuyla evlerini terk etmek zorunda kalmıştır. Canlarımızı yitirdik, evlerimizi yitirdik, artık barınacağımız tek yer üç karış olan mezar yeridir diyerek mezar yeri satın almak adına depremzedeler olarak burada buluştuk. Bizim dertlerimiz sayfalarca doluyken bizi dinlemeyen dinlemek istemeyen bütün yetkililere sesleniyor. Biz İzmir depremzedeyiz… İzmir'de deprem ve deprem gerçeği unutuldu, depremzedeler hiçe sayılıyor" dedi.

KISIR SİYASİ ÇEKİŞMEDEN SIKILDIK
Siyaset kurumunun çözüm üretmesi gerektiğine vurgu yapan Özkan, "Proje alanlarında daireler konut sahiplerinin fikirleri alınmaksızın küçültülmüş, insanlarımız miktarını bilmedikleri rakamlarla borçlandırılmıştır. Hasar durumundan bağımsız olarak proje alanında konutu bulunan tüm yurttaşlarımız aynı ödeme olanaklarından yararlansın istiyoruz ancak bunu görmezden geliyorlar. Ağır hasarlı, orta hasarlı ve hafif hasarlı olarak resen yıkılan proje binalarında ödemeler farklı farklı gerçekleştirilmektedir. Depremzedeler kendi içinde ayrıştırılmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ivedilikle oluşan bu zararları tazmin etmelidir. Nihayetinde bir kısım yurttaşımız kiracı olarak borcuna borç katmış, bir kısım yurttaşımız ise hasarlı konutlarda yaşamaya devam ederek olası bir depremde adeta ölümü beklemek zorunda bırakılmıştır. Sorunlarımızın çözümü merkezi ve yerel yönetimdedir. Depremzedelerimiz kısır siyasi çekişmelerden sıkılmıştır. Siyaset kurumu depremzedelerin sorunu için çözüm üretmezse gideceğimiz yer üç karışlık mezardan başka bir yer olmayacaktır" diye konuştu.

BAKANLIK HATASININ FARKINDA
Depremzedeler için oluşan son gelişmeler hakkında da konuşan Özkan, "Eylül ayında teslim edilmesi gereken konutlarımız vardı, bunlar Eylül sonuna sarkacak gibi duruyor. Sayın Necip Nasır Bey, yaptığımız görüşmelerde kendileri Büyükşehir belediyesine emsal artışı teklifi gelmesi durumunda AK Parti Grubu olarak bunun karşısında durmayacaklarını ve teklifi destekleyeceklerini belirtmişti. Emsal artışına bakanlık bir itirazda bulunacak mı sorumun üzerine ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu konuda karşı bir duruş sergilemeyeceğini öğrendik. Yani emsal artışı Büyükşehir Belediyesi'nin elinde duruyor. Biz bununla ilgili CHP yönetimi ile görüştük ve kendileri de emsal artışına konusunda bizimle aynı fikirdeler. Hatta Genel Merkez'den yetkililer İzmir'e gelerek Sayın Tunç Soyer ile emsal artışı konusunda bir görüşme gerçekleştirecekler. Biz onlardan gelecek hayırlı haberi bekliyoruz. Ayrıca Necip Nasır Bey bizlere verilmesi planlanan 200 bin TL'lik kentsel dönüşüm kredisini, bizlerin kentsel dönüşümcü değil de depremzede olduğumuz söylemimiz nedeni ile Ekim ayı TBMM toplantısında faizsiz destekleme olarak verilmesi yönünde öneri götüreceğini bizlere iletti" açıklamasında bulundu.

 
Alevlerin adresi bu kez Kemalpaşa!
 
Anlaşma tamam... Karşıyaka'ya bir golcü daha!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Alevlerin adresi bu kez Kemalpaşa!
İzmir'in Kemalpaşa ilçesine bağlı Karabel Mahallesi yakınlarındaki ormanda ...
Üniversitelerde yüz yüze eğitimin detayları açıklandı
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "1,5 yıl öncesinde üniversitelerimizde ...
Trenler kafa kafaya geldi: Faciadan dönüldü
İstanbul Tuzla'da Yüksek Hızlı Tren ile karşı yönden gelen tren aynı rayda ...
 
İzmir merkezli FETÖ operasyonu: Gözaltı sayısı 164!
İzmir merkezli 42 il ve KKTC'de, FETÖ/PDY'nin 'Türk Silahlı Kuvvetleri ...
Okul krizine ilginç çözüm: Bergama’da yangın merdivenli eğitim!
Binası için yıkım kararı çıkarılan Bergama 14 Eylül Anadolu Lisesi öğrencileri, ...
Küçük Menderes’te Beydağ bereketi
196 bin 650 dekarlık sulama alanı ile Ege Bölgesi’nin en büyük tarım projelerinden ...
 
3 ilde FETÖ/PDY operasyonu: Gözaltılar var
Adana merkezli 3 ilde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın ...
Ehliyet soran polise bıçak çekti!
İzmir’in Karabağlar ilçesinde, kendisine ehliyet soran trafik polislerine ...
Karadeniz’de istavritleri elleriyle topladılar!
Bartın'da, iki gündür etkili olan poyraz nedeniyle deniz suyu sıcaklığının ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva