HABERLER>GÜNCEL
6 Haziran 2016 Pazartesi - 11:48

İzmir’de deprem paniği sonrası ‘işin uzmanı’ konuştu: O bölgelere dikkat!

Kent 40’ın üzerinde sarsıntı ve 4.2’lik deprem panik yaşadı. Egedesonsöz’e konuşan deprem uzmanı Prof. Dr. Ercan İzmir için kısa vadede risk olmadığını ifade ederken, Bayraklı, Çiğli ve Mavişehir için “Allah bilir” yorumu yaptı.

İzmir’de deprem paniği sonrası ‘işin uzmanı’ konuştu: O bölgelere dikkat!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir dün gece yaşanan 4.2 büyüklüğündeki deprem kentte panik yarattı. 

- İZMİR'DEKİ DEPREM MECLİS'E TAŞINDI... 

Kandilli Rasathanesi’nden yapılan açıklamaya göre, İzmir Körfezi’nde Foça’nın 7 kilometre açığında 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Aynı gece 40’ın üzerinde sarsıntı gerçekleşti. Çoğunluğu Foça merkezli olan sarsıntıların bir kısmı da Sakız Adası, Çeşme ve Çiğli bölgelerinde meydana geldi. 

Sarsıntıların bir gün sonrasında Egedesonsöz’e konuşan deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’dan çarpıcı açıklamalar geldi.

KORKULACAK BİR ŞEY YOK

Önceki gün gerçekleşen depremlerin İzmir’de büyük bir depremin habercisi olmadığını söyleyen Prof. Dr. Ercan, “Bu depremler bölgenin gerildiğini gösteriyor. Bunlar bizim küçük olarak değerlendirdiğimiz depremler. İzmir’de bir depremin yıkım yapabilmesi için 6’dan büyük olması gerekiyor. Bu depremler gerginliklerin arttığını gösteriyor ama şimdilik korkulacak bir şey yok” diye konuştu.

BÜYÜK DEPREM NEREDE?

Prof. Dr. Ercan, “Gerginlikler Karaburun, Foça üçgeni üzerinde gerçekleşiyor. Ben Türk karasularında büyük bir deprem beklemiyorum… Midilli önünde büyük bir deprem gerçekleşmesini bekliyorum. Bu depremin İzmir’de mutlaka etkisi olacaktır. Midilli’de olacak bir deprem İzmir’e 6 oranında etki edebilir” ifadelerini kullandı.

SAHİLE DEĞİL KUZEY DAĞLARINA YERLEŞİN

İzmirlilerin olası bir depreme hazırlıklı olması için Kuzey ve Güney bölgelerindeki yerleşimin önemi üzerinde duran Ercan, “İzmir kentsel dönüşüm sürecinde daha sağlam yapılar yapılıyor. Kuzey’inde ve Güney’inde dağlara dönük yapılaşma arttı. Halkın orayı tercih etmesi gerekiyor. İzmir’de asıl sorunlu bölümler sahil bölümleri. Burada büyük bir tezat var. Aydınlar deprem güvenliği olan yerleri tercih etmiyor.  Gediz’in gevşek yerlerdeki yüksek fiyatlardaki yapıları tercih ediyorlar. Bu çok yanlış” diye konuştu.

BAYRAKLI, MAVİŞEHİR, ÇİĞLİ’DE 4 KAT FAZLA HİSSEDİLECEK

Ahmet Ercan, İzmir’in son dönemde gökdelen, AVM ve iş merkezi yatırımlarının arttığı Bayraklı, Çiğli ve Mavişehir bölgelerindeki yapılar için uyarıda bulundu.

Ercan, “Mavişehir’de, Çiğli’de yapılan dönüşümlerde kazanç vurgunu sağlamaya çalışılıyor. Bu yapısal dönüşümler İzmir’in sorunlarını da arttırıcı niteliktedir. İzmir’de parti gözetmeksizin İşi bilenle bilmeyenin yönetim ayrımı yapılması lazım... Bayraklı bölgesine gökdelen izni verilmesi çok tehlikeli… Bu bölgede Dokuz Eylül Üniversitesi’nin yaptığı açıklamalar var. Bizim yaptığımız çalışmalar var.  Bu bölgede gelen depremler 2 buçuk,  4 kat büyüterek hissedilecektir” dedi. 

O BÖLGELER ALLAH’A EMANET

İnşaat firmalarının gökdelen arazilerinde yaptığı çalışmalardaki sağlamlık açıklamaları hakkında Ercan, “Bu bilimsel gerçek asla değiştirmez. O gökdelen bölgesi olası bir sarsıntıda deprem ölçer gibi çalışacaktır. Bayraklı bölgesinin altında bir değil onlarca kırık geçiyor. Mavişehir,  Çiğli Bostanlı deprem ölçer cihazı gibi çalışacaktır. Normal depremlerin 4 kat daha fazla hissedeceklerdir. Ama Kuzey ve Güney dağlarında daha az duyacaktır. İzmir’in o bölgeleri için ‘Allah bilir’ sözünü söylemek çok yanlış olmaz. O bölgeler güçsüz yerler. Ne kadar derine sağlam kazık çakarsanız çakın. Deprem daima güçsüz yerli bularak vurur. Ne 3 kat ne 26 kat! Kazık çakmak halkın gözünü boyamaktır. Tarım alanının yapılaşmaya açılması bir cinayettir. Mevcut yönetim buna ortak oluyor. İzmir’in dağlarında boş yerler varken şehrin kötü yerleri çok katlı binalar yapılıyor. Burada İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkısı çok büyüktür” ifadelerini kullandı.

 
Basmane Meydanı’nda bavul paniği!
 
Balbay’dan hükümete patates çağrısı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
6 Haziran 2016 Pazartesi 14:28

Japonya büyük deprem bölgesinin içinde ve gökdelen dolu ancak problem çıkmıyor. Önemli olan sağlam yapı yapmak.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Basmane Meydanı’nda bavul paniği!
Fuar Kapısı karşısında seyahat firmalarının ofislerinin önünde bırakılan ...
14 kişinin öldüğü faciada ihmaller zinciri!
Midibüsün kanala uçması sonucu meydana gelen kazada ölen 7'si çocuk, 14 ...
Flaş! TSK açıkladı: 1000 terörist öldürüldü!
Genelkurmay'ın açıklamasına göre, Şırnak ve Nusaybin'de terör örgütüne ...
 
Facia sonrası adli tıp önünde kahreden anlar!
İskenderun'dan Osmaniye'ye geziye giden ilkokul öğrencileri ile öğretmen ...
İzmir’in kahraman çobanı çevre ödülü aldı ama…
Efemçukuru’ndaki altın madenine karşı kazandığı yargı zaferiyle bilinen ...
Kilis’e saldırı hazırlığındaki 7 IŞİD’li öldürüldü
Suriye’nin kuzeyindeki Bab bölgesinden Türkiye'ye atış hazırlığında olduğu ...
 
İzmir’den Can Dündar’a mektup yazan hakim gitti: Sürüldüm!
MİT TIR’ları davası sürecinde bir süre cezaevinde kalan Cumhuriyet Gazetesi ...
Türkiye’yi sarsan faciada yeni görüntüler!
Hatay’dan ilkokul öğrencilerini müze gezisi için Osmaniye’ye götüren midibüs ...
İzmir Körfezi’nde istavrit akını!
İzmir’de Körfez'e giren istavrit sürüleri, sahillerde olta balıkçılığı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva