HABERLER>GÜNCEL
22 Ocak 2016 Cuma - 09:34

İzmir’de Avrupa’yla eşzamanlı mültecilere destek eylemi

Avrupa’nın birçok kentinde eş zamanlı olarak yapılacak olan mültecilerle dayanışma çağrısı kapsamında İzmir'de mülteciler ve insan hakları üzerine çalışma yapan sivil toplum örgütleri yarın 16.00’da yapılacak eylem için tüm İzmirlileri dayanışmaya çağırdı.

İzmir’de Avrupa’yla eşzamanlı mültecilere destek eylemi

Yeşim YAVUZER/EGEDESONSÖZ – Ege Denizi ve Akdeniz’de yaşanan mülteci ölümlerinin ve Avrupa’da mültecilere yönelik ırkçı saldırıların artması üzerine başta Yunanistan olmak üzere Avrupa’nın birçok kentinde eş zamanlı bir eylem yapılacak.

Denizlerdeki mülteci ölümlerinin son bulması için hükümetlerden ve Avrupa Birliği'nden güvenli geçişin sağlanmasının isteneceği dayanışma çağrısı 23-24 Ocak tarihlerinde Avrupa’nın birçok kenti ile eş zamanlı olarak Türkiye’de de yapılacak.

İzmir’de aralarında Halkların Köprüsü Derneği, Mülteci-Der, Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De Girişimi, Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği, Mazlum-Der, Özgür Hukukçular, Barış İçin Kadın Girişimi, Toplumcu Psikologlar gibi mülteciler ve insan hakları üzerine çalışma yapan sivil toplum örgütleri, Cumartesi (yarın) 16.00’da Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerindeki Yakın Kitabevi önünde toplanacak.

Yapılacak basın açıklamasında ‘sınırları açın’, ‘ırkçılığa hayır’ ve ‘mültecilerle dayanışma’ çağrısında bulunacak olan dernekler, tüm İzmirlileri dayanışmaya davet etti.

MÜLTECİLER UCUZ İŞ GÜCÜ OLARAK KULLANILIYOR
Suriyeli mültecilerin çeşitli sebeplerden dolayı kısıtlı olan haklarına da sağlıklı bir şekilde ulaşamadığını ifade eden Halkların Köprüsü Derneği'nin üyesi Gazeteci Metehan Ud, “Kentlerde patronlar, kırsalda ise dayıbaşları tarafından ucuz iş gücü olarak kullanılan mülteciler, kölece şartlarda Türkiyeli işçilere göre daha uzun ve daha ucuza çalışıyor. Bir insanın yaşamayacağı evlere yüksek kiralar vermek zorunda kalıyorlar. Okul yaşındaki mülteci çocuklar ağır işlerde yok pahasına çalışıyor ve kız çocukları erken yaşlarda evliliklere zorlanıyor. Suriyeli mültecilere verilecek olan çalışma izni ise Avrupa Birliği yapılan anlaşmadan sonra ancak gündeme gelebildi” dedi.

BU SORUNU DAYANIŞMA ÇÖZER
Ölümlerin durmasının Avrupa Birliği'nin elinde olduğunu söyleyen Ud, mültecilere yönelik ırkçı saldırıların ve nefret söylemlerinin devletlerin savaş politikalarını güçlendirdiğine dikkat çekerek şu şekilde konuştu: “Avrupa Birliği bu ölümlerin durmasını sağlamak yerine sınır güvenliğini arttırmak için milyar dolarlar harcıyor. Türkiye'yi açık hava mülteci hapishanesine çevirmek için bir anlaşma imzalamaya çalışıyorlar. Avrupa'da mültecilere yönelik ırkçı saldırılar ve nefret söylemleri de artmış durumda. Avrupa'da yaşanan bombalı saldırıların sebebi mülteciler değil, devletlerin dış politikalarının bir sonucudur. Mültecilere yönelik ırkçı saldırılar ve nefret söylemleri devletlerin savaş politikalarını güçlendiriyor. Aynı şekilde Türkiye'de de insanlar artan işsizliğin, düşen maaşların ve yükselen ev kiralarının sebebini mültecilere bağlıyor ve beraberinde nefret söylemi üretiyorlar. Saldırılar ve nefret söylemi bu sorunu çözmez. Bu sorunu ancak dayanışma çözer.” 

 
Bakanlıktan belediyelere: ‘Hassan bölgeleri’ bildirin!
 
Başmüftüden fetva: Satranç yasaklansın!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karne günü okul bahçesine bomba: 5 çocuk yaralı
Diyarbakır'da bir ilköğretim okulunun bahçesine atılan el yapımı patlayıcının ...
PKK'nın 13 keskin nişancısından 5'i vuruldu
PKK’nın keskin nişancılarına nokta operasyonları yapıldı. ‘Bordo bereliler ...
Saat Kulesi’nde trajikomik intihar mesaisi
Bir vatandaş kentin simge yapısının 6-7 metre yükseklikteki gövdesine çıkıp intihara kalkıştı!
 
Nusaybin'de polis servis aracına saldırı: 10 yaralı
Patlamada, ilk belirlemeye göre 9 polis memuru ve 1 vatandaş yaralandı.
Aliağa'da termik santral için keşfe tepki
İzmir'in Aliağa İlçesi, kırsal Çakmaklı Mahallesi girişinde özel bir şirket ...
Komutan Ulu Cami’den seslendi: Teslim olun!
Diyarbakır’da bir komutan tarihi Ulu Cami'nin hoparlöründen PKK'lılara teslim olun çağrısı yaptı.
 
İzmir’de kaynana gelinini vurdu!
İzmir’in Bayraklı İlçesi'nde 65 yaşındaki Nazire H., ailesinin yönlendirmesiyle ...
Ünlü işadamına 6 yıl 8 ay hapis
Etibank’ın zarara uğratılmasıyla ilgili bankanın eski sahibi Dinç Bilgin ...
Flaş! Silivri Cezaevi'nde olay firar
Futbolcu Gökhan Töre'nin de bulunduğu 6 kişinin yaralanmasına neden olduğu ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva