HABERLER>GÜNCEL
28 Kasım 2016 Pazartesi - 18:41

İzmir'de 63 sanıklı FETÖ davası: İlk duruşmada neler yaşandı?

İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) finansal destek sağladıkları iddiasıyla haklarında dava açılan, aralarında iş adamı, bürokrat ve avukatların da olduğu 63 sanığın yargılanmasına başlandı. 

İzmir de 63 sanıklı FETÖ davası: İlk duruşmada neler yaşandı?

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada tutuksuz yargılanan 40 sanık ile avukatları hazır bulundu. 

Mahkeme heyeti, kimlik kontrolünün ardından sanıklara yasal haklarını hatırlatarak iddianamenin özetini okudu. İddianamede, sanıkların, FETÖ/PDY'nin İzmir yapılanması içerisinde örgüte bilerek ve isteyerek yardım ettiği, örgüte burs, himmet ve kurban bağışı gibi yollarla maddi destek için finans sağladıkları ve eleman kazandırdıkları, ayrıca örgütsel faaliyetler planlanmak amacıyla sohbet toplantıları gerçekleştirdiklerine dair suçlamalara yer verildi. 

Sanık Halil T. savunmasında, avukat olduğunu, 2005 yılında kan kanseri hastalığı tedavisi sürdüğünden FETÖ/PDY ile herhangi bir bağlantısının kalmadığını belirtti.

Fakir bir ailede yetişmesinden dolayı çocuklarının Türkiye'nin en iyi okullarında okuması için hayal kurduğunu, yaptığı araştırmalar sonucunda örgütün o dönemde iyi eğitim veren okullarına 3 çocuğunu okuması için kayıt yaptırdığını anlatan Halil T, okul yönetiminin, kapatılan Zaman gazetesine kendisini baskıyla abone yapmaya çalıştıktan sonra 3 çocuğunun okul kaydını sildirdiğini ileri sürdü. 

Sanık, örgüte çocuklarının eğitimi için verilen paranın dışında, himmet ya da kurban bağışı adı altında bir kuruş dahi yardımda bulunmadığını, örgütün devleti ele geçirmeye çalıştıklarını bilmesi halinde çocuklarını bile kapatılan örgüt okullarına göndermeyeceğini savunarak, kendisine isnat edilen suçlamaları kabul etmediğini söyledi. 

Sanık Hasan Ö. de yıllardır Konak ilçesinin Alsancak semtinde tekstil sektöründe çalıştığını, dini vecibelerini yerine getirmeye çalışan biri olduğunu dile getirerek esnaf olması nedeniyle İzmir dışındaki yardım kuruluşlarına ya da muhtaç kişilere yardımda bulunduğunu ancak devlete karşı hain planları olan FETÖ/PDY'ye yardım yapmadığını kaydetti.

Sanıklardan Ömer K'nın ısrarlı tutumuna rağmen örgüt adına himmet ya da kurban bağışında bulunmadığını öne süren Hasan Ö, FETÖ/PDY'ye her zaman mesafeli durduğunu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminden tanıdığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sevgisi olduğunu savundu.

"Adını listede gören esnaf daha kolay para veriyor"
Örgüt adına faaliyet gösterdiğini düşündüğü sanık Ömer K'nın, topladığı kurbanların nereye verildiği ya da paraların nerelere harcandığına dair merak ettiği sorulara cevap vermediğini ifade eden Hasan Ö, şöyle konuştu: "Ömer K., bir gün bana geldi. 'Sen burada tanınan ve sevilen bir esnaf ağabeyimizsin. Senin adını listede gören esnaf arkadaşlar, daha kolay para veriyor' deyince ben de kendisine 'İsmimi listeye yazma, yazarsan hakkımı helal etmem' diye sözler söyledim. Ama buna rağmen adımı oraya yazmış." 

Savunmasını yapan diğer sanıklar ile avukatları da iddianamede kendilerine isnat edilen suçlamaları kabul etmediklerini mahkemeye iletti.

Mahkeme heyeti, savunması alınmayan diğer sanıkların savunma yapmaları için duruşmaya yarına kadar ara verdi. 

Olay ve iddianame
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, 18 Aralık 2015 tarihinde İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin FETÖ/PDY'ye yönelik operasyonunda, haklarında yakalama kararı bulunan ve aralarında iş adamları, bürokratlar ve avukatların da yer aldığı 63 kişi gözaltına alınmıştı.

Olayı soruşturan İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato, 63 şüpheli hakkında "Terör örgütü üyesi olmak", "Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme" ve "Terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet" gibi suçlamalarla İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açmıştı. (AA)

 
MHP'de Ümit Özdağ'ın itirazı reddedildi
 
Turgutlu'da 12 şirkete daha kayyum atandı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de sahte içki alarmı: ‘Ölüm depoları’na baskın!
Polis ekipleri, yılbaşı öncesi sahte içkiye yönelik sıklaştırdığı denetimler ...
Erdoğan'a suikast girişiminde 47 sanıklı dava
FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik suikast ...
Sarp Kuray 8 yıl sonra tahliye oldu
"Yasa dışı 16 Haziran Örgütü'nü kurarak yönettiği" gerekçesiyle yaklaşık ...
 
Tunceli'den acı haber: 2 asker şehit oldu
Tunceli'de güvenlik güçleri ile teröristler arasında çıkan çatışmada yaralanan ...
İlk iddianame: Darbeci askerlere ne ceza istendi?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ'nün darbe girişiminin ardından ...
FETÖ elebaşının videolarını 'oyunla' şifrelemişler!
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik ...
 
İzmir’de insanlık dışı olay: Sokak kedisini…
İzmir'de yürüyemediği için hayvanseverler tarafından veteriner kliniğine ...
Hain saldırının şifresi: Davul-zurnalar çalsın!
PKK/KCK'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, ...
Büyük ikramiye heyecanı başlıyor
Milli Piyango'nun yılbaşı özel çekiliş biletleri yarın satışa sunulacak.
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva