HABERLER>İŞ DÜNYASI
12 Ocak 2024 Cuma - 08:53

İzmir’de 10 bin metal işçi grev hazırlığında!

MESS ile metal sendikaları arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine grev kararı alındı. İzmir’de de Türk Metal ve Birleşik Metal sendikalarının örgütlü olduğu 12 fabrikada 10 bine yakın işçi grev hazırlıklarına başladı. Türk Metal henüz grev tarihini netleştirmezken Birleşik Metal 19 Ocak’ta greve çıkacağını duyurdu.

İzmir’de 10 bin metal işçi grev hazırlığında!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Türk Metal Sendikası ve Birleşik Metal İş Sendikası ile işveren tarafını temsil eden Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı. Arabulucu sürecinde de anlaşma sağlanamaması üzerine sendikalar grev kararı aldı.

26 Eylül 2023'te başlayan ve 160 binden fazla işçiyi ilgilendiren Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde 46 ana madde, 5 ek madde ve 3 geçici madde olmak üzere toplam 54 maddede anlaşma sağlanırken  33 ana madde, 47 ek madde, 3 geçici madde olmak üzere toplam 83 maddede uzlaşı çıkmadı.  Anlaşma sağlanamayan maddeler arasında ücret artışına ilişkin maddeler ve sosyal haklara bağlı parasal maddeler yer aldı.  MESS'in 29 Aralık 2023'te yapılan 6. oturumda teklifini yüzde 50'ye, 5 Ocak 2024'te yapılan 7. oturumda ise yüzde 60'a çıkarmıştı ancak bu teklif sendikalar tarafından kabul görmemişti.

İZMİR’DE 12 FABRİKA
Grev aşamasına gelen toplu iş sözleşmeleri İzmir’i de yakından ilgilendiriyor. Kentin çeşitli Aliağa, Çiğli, Bornova ve Gaziemir ilçelerinden kurulu bulunan demir çelik fabrikalarında çalışan binlerce işçinin gözü kulağı toplu iş sözleşmesi masasında.

Türk Metal İş Sendikası’nın örgütlü olduğu CMS Jant, Cevher Jant Sanayi, Ege Fren, Ege Endüstri, Grup Atlantik, İzmir Demir Çelik, Ege Demir Çelik, Habaş, Nemak Döküm ve Efe Endüstri,  Birleşik Metal İş Sendikası’nın yetkili olduğu Zf Lemförder AKS Modülleri ve Totomak Makina ve Yedek Parça fabrikalarında çalışan yaklaşık 10 bin civarında işçi greve hazırlanıyor.

TÜRK METAL MESAİYE KALMAYACAK
Egedesonsöz’e konuşan Türk Metal Sendikası İzmir Şube Başkanı Zekai Tufan “Metal patronları ölüm sınırında bir zam teklifinde bulundu. Metal işverenleri bir an önce sesimize kulak vermeli. Metal işçileri her zaman greve hazır. Anlaşmaya çok uzak değiliz. Türkiye’de en iyi TİS sözleşmelerini imzalayan sendikayız. Patronlar bir an önce taleplerimize kulak vermeli. Bugünden itibaren işyerlerinde eylemlere başlıyoruz. Bugünden itibaren de fazla mesailere kalmayacağız. Türk Metal Sendikası, ülkemizin bir ekonomik darboğazdan geçtiğinin, artan enflasyon karşısında hayatın her geçen gün pahalandığının, başta ücretliler olmak üzere halkımızın geçim sıkıntısı yaşadığının bilincindedir. Türk Metal, böyle bir dönemde metal işçilerine reva görülen bu teklifi ve çalışma barışını zedeleyen bu yaklaşımı kabul etmediğini kamuoyuna açıklamaktadır. Türk Metal Sendikası artık sözün bittiği yerde, bıçağın kemiğe dayandığı noktadadır. Sendikamız bu süreçte, sözleşmede insan onuruna yaraşır bir ücret elde etmek için sonuç alıncaya kadar eylemlerine devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

BİRLEŞİK METAL 19 OCAK’TA GREVDE
Egedesonsöz’e açıklamada bulunan Birleşik Metal İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Evren Aktürk binlerce metal işçisinin ve ailelerinin gözünün bu sözleşmede olduğunu metal işçilerinin açlık sınırında ücretlere çalıştığını ve geçinmekte zorluk çektiğini söyledi.

Sendika Genel Merkezi’nin aldığı karar doğrultusunda da 19 Ocak’ta ZF Lemförder ve Totomak fabrikalarında greve çıkacaklarını dile getiren Aktürk “MESS yönetimi ciddi bir teklif verene ve masada uzlaşı sağlanana kadar grev kararımızın arkasındayız. Verilen zam teklifi yetersizdir. Verilen teklifler üyelerimiz tarafından da bir karşılık bulmadı. Tartışılacak bir yanı yok. TİS masasında da olsak şu anda metal işçileri asgari ücret seviyesine gelmiş durumda. Grev kararımızı uygulamaktan da çekinmeyeceğiz. Grevin yasaklanması durumunda da Anayasal hakkımızı kullanarak grevden geri adım atmayacağız Olası grev yasaklarından sizlere bir sonuç çıkmaz. Metal işçileri, her şart ve koşul altında grev hakkına sahip çıkacak ve bunu uygulamadan bir an olsun geri durmayacaktır” dedi.

SENDİKALAR NE İSTİYOR?
MESS üyesi patronların son teklifi yüzde 60 olurken, sendikaların taslakta istedikleri ise şu şekilde:

- Türk Metal’in MESS’e sunduğu taslağa göre 65 TL’nin altında olan saat ücretleri 65 TL’ye çekilecek. Ardından tüm ücretlere ilk 6 ay için yüzde 80 zam, 20 yılla sınırlı olmak üzere, her kıdem yılı için saat ücretine 3 TL artış yapılacak. Diğer aylarda ise enflasyona dayalı zam yapılacak. Sosyal haklara ise yüzde 150 artış yapılacak. Toplam zam oranını yüzde 119,05 olarak duyuran Türk Metal eylül ayından itibaren ise 5 bin lira avans talep etti.

- Türk Metal’le aynı taslağı açıklayan Özçelik-İş’in taslağında ek olarak vergi dilimlerinin yüzde 15’inin MESS tarafından karşılanması ve tamamlayıcı sağlık sigortasının aile bireylerini de kapsaması maddeleri yer aldı.

- Birleşik Metal-İş ise taslağında en düşük ücret alan metal işçisinin saat ücretinin 65 TL’ye çekilmesi, 2,5 lira kıdem zammı. Yüzde 30’u önden (mahsuplaşma) olmak üzere toplamda yüzde 140,5 zam talepleri yer aldı.

 
Pandemi kaçağı Konak'ta kıstırıldı!
 
Fransa'nın yeni Kültür Bakanı partisinden ihraç edildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Denizlerde Türk kadın kaptanlar dümende!
Denizciliğin her alanında çalışan ve her çeşit gemide kaptanlık yapan ...
Türk ayakkabısından 'Çizme'ye çıkarma!
Cumhuriyetimizin 100. Yılında 42,6 milyar dolar dövizi Türkiye’ye kazandıran ...
TTO Başkanı Olgun: İstanbul sanayicisinin gözü İzmir’de!
Torbalı’da gerçekleşen BASBAŞ Yatırım Olanakları Bilgilendirme Toplantısı’nda ...
 
Amazon'dan flaş karar: İşten çıkarmalar başlıyor!
ABD'li perakende devi Amazon, Prime Video ve Amazon MGM Studios birimlerinde ...
2,5 milyarlık vurgunda İzmir Token’den açıklama: Soğuk cüzdanda biz yokuz!
İzmir’de 2,5 milyarlık coin vurgununda yüksek faiz vaadiyle binlerce kişi ...
Stokçu ve karaborsacılara tepki!
Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği ...
 
Rekabet Kurulu'ndan META'ya 140 milyonluk ceza!
Rekabet Kurulu, META'nın WhatsApp kullanıcılarına yazılım güncellemesiyle ...
Bakan Şimşek'ten kripto varlıklar açıklaması!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kripto varlıkların geniş anlamda ...
İhracatçıların başkanı ödül töreninde konuştu: Enflasyonla mücadele için acı ilacı içeceğiz
İhracatın Yıldızları ödül töreninde konuşan EİB Koordinatör Başkanı Jak ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva