HABERLER>EKONOMİ
5 Temmuz 2019 Cuma - 11:58

İZENERJİ'de grev çanları!

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZENERJİ şirketi ile DİSK Genel-İş 2 No'lu Şube arasında, 4 aydır sürdürülen toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde, ara bulucu süreci sona erdi. Uyuşmazlık tutanağının sendikaya ulaşmasının ardından grev ilanı, asılacak. 5 bin 80 işçiyi kapsayan TİS görüşmelerinin devam ettiğini söyleyen Genel-İş 2 No'lu Şube Başkanı Arif Yıldız, "28 Haziran'dan itibaren 60 günlük süre başladı. Bu süre zarfında uzlaşabilirsek sorun yok. Masabaşında uzlaşamazsak grev kararını asacağız. Greve çıkmamız gerekiyorsa çıkacağız" dedi.

İZENERJİ de grev çanları!

İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZENERJİ şirketi ile iş yerinde örgütlü Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Genel-İş İzmir 2 No'lu Şube arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, ara bulucu sürecinde de uzlaşmaya varılamadı. Genel-İş İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Arif Yıldız; belediye bünyesindeki temizlik, park bahçeler, fen işleri, katı atık, çevre temizliği, makine atölyeleri, İZSU, ESHOT, hastane ile huzurevleri gibi 20 birimde çalışan işçilerin ekonomik ve sosyal haklarının yeniden belirleneceği TİS görüşmelerine dair bilgi verdi. Yıldız, şirket bünyesinde 4 farklı çalışma grubunun olduğunu, işverenin de taban ücrete en düşük 21, ortalama ise yüzde 25 oranında zam önerdiğini söyledi. İZENERJİ bünyesinde çalışan personelin, İZELMAN'da çalışanlarla aynı işi yaptığını; ancak ücretler ve sosyal haklar konusunda ciddi farklar olduğunu  belirten Yıldız, "Kimsenin cebine giren parada gözümüz yok; ama bu durum iş barışını bozuyor" dedi.

'GREVE ÇIKMAMIZ GEREKİYORSA ÇIKACAĞIZ'
TİS taslağındaki 68 maddenin 66'sı üzerinde uzlaşmaya varıldığını kaydeden Yıldız, "Yalnızca taban ücreti, enflasyon ve refah payı konusunda henüz istediğimizi alamadık. Görüşmeler sürüyor. TİS'te geldiğimiz aşamayı işçi arkadaşlarımıza soracağız. Eğer kabul ederlerse sözleşmeyi imzalayacağız. Etmezlerse görüşmeler sürecek" diye konuştu. 

Martta başlanan görüşmelerde, büyükşehir bürokratları ile tam olarak uzlaşmaya varamadıklarını ve uyuşmazlık tutanağı tutulduğunu aktaran Yıldız, "Deyim yerindeyse kum saatini ters çevirdik. 28 Haziran'dan itibaren 60 günlük süre başladı. Bu süre içinde uzlaşabilirsek sorun yok; ama uzlaşamazsak yasal haklarımızı kullanacağız. Grev kararını asacağız. Greve çıkmamız gerekiyorsa çıkacağız" dedi. 



'ŞİRKETLER ARASINDAKİ MAKAS DARALDI'
Yaptıkları görüşmelerin ardından şirketler arasındaki ekonomik makası daralttıklarını da belirten Arif Yıldız, "Yüzde 40'lık uçurum, yüzde 20'ye kadar indirildi. Bu sözleşmede ilk kez 1600 TL'lik alışveriş çeki talep ettik. Ayni veya nakdi ödenmesi konusunda uzlaşıldı. Şirketler arasında eğitim yardımlarında da uçurum vardı. Daha önce birine 500 TL diğerine bin 500 TL yardımı veriliyordu. Bu rakamlar eşitlendi; ama burada iyi bir toplu sözleşme bitirmek önemli değil. Önemli olan cebine koyduğunu koruyabilmek. O nedenle biz önümüzdeki günlerde kazandığımızı koruyabilmek için bütün işçi arkadaşlarımızla bir mücadele hattı belirleyeceğiz" diye konuştu. 

TİS'ten Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kadroya geçen 800 işçi ile birlikte toplam 5 bin 80 işçi faydalanacak. (DHA)

 
Çiğli Madımak'ı unutmadı
 
Başkan Koştu'dan doğalgaz mesaisi
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
işçi 5 Temmuz 2019 Cuma 16:57

Arkadaşlar panik yok her şey çok güzel olacak BİRİLERİ BİZİM İÇİN BİRİLERİYLE GÖRÜŞÜYOR

Yorumu oyla      4      5  
Türkiye'nin En İyi Toplu İş Sözleşmesi 5 Temmuz 2019 Cuma 16:47

7,8 bin tl bir boş bir bolu ikramiyeli maaş alan Şube Başkanları 2.500 tl maaş alan işçinin hakkını savunamaz işçi kardeşim. Uyan Uyan

Yorumu oyla      6      5  
izmir 5 Temmuz 2019 Cuma 15:42

bütün sendikacılardan nefret ediyorum işçinin sırtından kazandıkları parayı ve lüks yaşamı haketmiyorlar.çünkü hepsi vasıfsız eğitimsiz adamlar

Yorumu oyla      10      5  
İzelman cı 5 Temmuz 2019 Cuma 15:40

Baskan izelmancıların Izenerjinin ilk sendikalasmasında nelerden ferakat ettiklerini bilirsiniz fakat gelinen sürecte sizin her demecinizde izelmanla kıyaslıyorsunuz siz alanlarda izenerjinin de maaşı yasam kosuları seviyesine cikmalı demeyip izelman la izenerji arasindaki makasın açıldıgından bahsede bahsede izenerji İzelman calısanları arasında rekabete sebeb oluyorsunuz

Yorumu oyla      6      7  
murat 5 Temmuz 2019 Cuma 15:40

arif başkan sana sendikamıza ve sayın tunç başkanımıza güvenimiz sonsuz er yada geç uzlasılıp haklarımız verilieceğinden eminiz. bunca zaman bızler için ugrastınız kosturdunuz. emeğinize yüreğinize sağlık.sözleşmemizin tüm emekçi arkadaşlarım adına hayırlı ugurlu olmasını berekli olarak bitmsini temenni edıyorum.

Yorumu oyla      4      8  
ercana cevap 5 Temmuz 2019 Cuma 15:37

bak ercan kardeş ordan bilip bilmeden konusup atıp sıkma işçini emeğinin karşılıgı aranıyor alınterinin karşılığı.

Yorumu oyla      9      5  
KONAK 5 Temmuz 2019 Cuma 15:25

o zaman izelmana 145 tl günlük ücrete imza atarak iki ayrı şirket elemanı olan aynı işi yapan çalışanlarının arasında maaşlarında uçurum yaratmazsın .iki şirket arasında denge istiyorlar sadece .İzelmanın maaşı neredeyse İzenerji'nin iki katı

Yorumu oyla      7      6  
izenerji 5 Temmuz 2019 Cuma 14:58

Başkan sallama 7 aydır sesiniz cıkmadı kim kıstı şimdi kim izin verdi kanuşuyorsun işçi artık boş vaatlerinini yemiyor

Yorumu oyla      11      5  
Ercan 5 Temmuz 2019 Cuma 14:50

Yani bazen bu sendika başkanlarının paralel bir dünyada mı yaşıyorlar acaba demeden edemiyor insan .Sanırsın ki belediye koç sabanci guruplarına ait bir holding .Bu sendika baskanina biri söylesin.Vatandaştan çıkıyor bu paralar vatandaştan .Kriz var arkadas kriz.Kim alım gücünü koruyabilmiş ki siz koruyacaksınız.Sizin fazladan istediginiz her kuruş vatandaşa ayri bir yük demek.Sizin bir ayrıcalığıniz mi var.

Yorumu oyla      5      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye yollarının yarısının çizgilerini o çiziyor
İzmir'de yaşayan Hulusi Durmuş (63), 1997 yılında Fransa'dan Türkiye'ye ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar/TL, düşük gelen enflasyonun etkileriyle dün de aşağı yönlü seyrini ...
Zamlar Meclis'i de vurdu: Çorba 2 liraya çıkabilir!
Gıda fiyatlarındaki artış üzerine yemek bütçesi açık veren Türkiye Büyük ...
 
Merkez Bankası'ndan 'enflasyon' açıklaması
TCMB Haziran Ayı Fiyat Gelişmeleri raporunu yanyınladı. Raporda, "Tüketici ...
İzmir için denizde işbirliği
İZDENİZ Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Bozoğlu, İZDENİZ’i İzmir ulaşımında ...
Bedelli askerlik ve imar barışından bütçeye dev gelir
Cumhurbaşkanlığı'nın raporuna göre, 2018'de 97 milyar lira olarak beklenen ...
 
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar/TL dün açıklanan enflasyon verileri sonrasında 5.60 seviyesine kadar ...
Sigara ve alkole zam geldi: İşte yeni fiyatlar
Sigara ve alkol ürünlerine ÖTV zammı geldi. Yasa ile daha önce yılda 2 ...
Memur ve emeklinin zam oranı belli oldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva