HABERLER>GÜNCEL
26 Kasım 2021 Cuma - 13:13

İZDEDA Başkanı Özkan: Cumhurbaşkanı’ndan isteklerimiz…

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği Başkanı Haydar Özkan, bugün açılışlar ve rezerv alanındaki konutların teslimatını yapmak için kente gelecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geleceğini açıkladı. “Bugün güzel haberler alacağımıza inanıyorum” diyen Özkan, Cumhurbaşkanı’ndan 400 bin liralık kredi talebi ve bu kredinin sıfır faizli ve uzun vadeli olmasını isteyeceğini bildirdi

İZDEDA Başkanı Özkan: Cumhurbaşkanı’ndan isteklerimiz…

EGEDESONSÖZ – İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, bugün bir dizi açılış ve deprem rezerv alanında inşa edilen konutların hak sahiplerine teslim etmek üzere kente gelecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini, kendisine bir dosya sunacağını açıkladı. SONSÖZ TV’de Gazeteci Yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtlayan Başkan Özkan, Cumhurbaşkanı’na, 400 bin liralık kredinin sağlanması ve bu kredinin 2 yıl geri ödemesiz, 18 yıl geri ödemeli ve sıfır faizli olmasını isteyeceklerini bildirdi.

SANIYORUM, BUGÜN GÜZEL HABERLER ALACAĞIZ
“Depremzedeler için varoluşumuzun 1. Yıldönümü” diyerek söze başlayan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, depremden sonra verilen yardım dışında bir destek almadıklarını söyledi. Özkan, “Pandemide evde otururken bir platform kuralım dediğim günden bugüne süreç, bizi alıp buraya getirdi. Bir yıl içinde yapılan yardımlara gelince... Ağır hasarlılarda ev sahiplerine 13 bin TL’lik bir yardım vardı ancak kiracıysanız bu 5 bin TL’ydi. Orta hasarlı ev sahibiyseniz 5 bin, kiracıysanız 2 bin 500 TL’lik yardım vardı. Bunlar temmuz ayında bitti ve sonrasında bir yardım olmadı. Depremzedelerimiz kaderleriyle baş başa kaldı. Ev kirası vermek zorunda olanlar, ev kredisi ödemek zorunda kalanlar, okul değişikliğinden yol parası ödemek durumunda kalanlar, yaşadıkları büyük travmadan kaynaklı dershaneye gidemeyenler var aramızda. Bizler ekonomik olarak sıfırı tükettik. Biz hep yetkililiklere empati yapın dedik. Devletin kuralları yavaş yavaş işliyor olabilir. Biz hazmedemedik sanıyorduk ancak 13 ay geçince, bizi de hazmettirdiler. Bugün sanıyorum ki son noktaya geldik. Cumhurbaşkanımız bize bugün güzel bir açıklama verirse hayata dönüş için umudumuz olur diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

KDV’NİN YÜZDE 1’E İNDİRİLMESİNİ TALEP EDECEĞİZ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün İzmir’de yapacağı konut teslim töreni esnasında ‘Görüşmeniz olacak mı?’ sorusuna yanıt veren Başkan Özkan, “Evet, bir görüşmemiz olacak. Dün akşamki görüşmede bugün görüşebileceğimizi söylediler. Son Başbakanımız Binali Yıldırım ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bu konuda bize çok büyük destek oldular. Çok güzel, sevinçli bir haberdi bizim için. Biz yapılan konutlar için teşekkür edeceğiz Sayın Cumhurbaşkanımıza. Yapılmış olan proje alanındaki inşaat kalitesinde ve güvenilirliğinde sorun yok, diye düşünüyorum. Harika binalar yapıldı. Bu,  devletimizin sayesinde oldu. Metrekare kayıpları oldu biliyoruz, bununla ilgili zaten bilgilendirmeyi yaptık. Zaten onunla ilgili rezerv konut alandan hak sahipliği için göreceğiz. Kentsel dönüşüm kredisinden faydalanmamız isteniyor. Bu, 2 yıl ödemesiz, 10 yıl geri ödemeli ve 200 bin TL. Bu bizim için yetersiz bir rakam ve süre. Biz 2 yıl ödemesiz, 18 yıl geri ödemeli, en az 400 bin TL'lik yüzde sıfır faizli kredi istiyoruz. İnşaat yapımında çimento ve demirde uygulanan KDV oranının da yüzde 1'e indirilmesini talep edeceğiz” bilgisini verdi.

UMUYORUM KENTSEL DÖNÜŞÜM BİZİM SAYEMİZDE BAŞLAYACAK
Depremzede konutlarının inşası için konuşulan 400 bin TL tutarındaki kredinin daire başına yeterli olup olmadığı hakkında değerlendirmede bulunan Özkan, şunları söyledi:

“400 bin TL yetmezse, bizim yapacağımız bir şey yok. Sadece devletimizden katkı bekleyeceğiz. Şu an ekonomik durumu bildikleri için buna göre bir değerlendirme yapılacaktır, diye düşünüyorum. Biz bu nedenle en az 400 bin TL diyoruz. AK Parti Milletvekilleri sağ olsun hep konunun içindeler hep bizimle ilgileniyorlar. Biz bu sorunun çözüleceği görüşündeyiz. Cumhurbaşkanımıza bugünkü görüşmede başka bir talep dosyası götürmeyeceğiz. Şu anda çok yormak istemiyoruz. Biz geçmişte 18 maddelik taleplerle gidiyorduk. Ancak yetkililer konuya eğilince, sorunlar çözüldü ve mağduriyet maddelerimiz 3-4 maddeye kadar indi. Depremzedelerle başlayan ve sonrasında kentsel dönüşüm ile devam edecek bir süreç bizim sayemizde başlayacak umarım.”

BAĞIŞ DEĞİL, DESTEK İSTİYORUZ
Dün AK Parti Genel Başkanvekili, İzmir Milletvekili ve son Başbakan Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik, İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile görüşme yaptığını anlatan Haydar Özkan, şu bilgileri aktardı:

“Biz dün eski Başkanımızı Binali Yıldırım Bey ile görüştük. Bakanlarımız Murat Kurum ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile görüştük. Kredi talebimizi kendilerine ilettik. Kredi öderken kira ödemenin zor olduğunu anlattık. Biz devletimizden bağış istemiyoruz, sadece destek verin, dedik. Belediyemize de söylemiştik, sağolsun onlar da emsal artışı ile destek verdi bize. Geçmiş dönemde evini almış, kredisini ödemeye devam eden, şimdi kira ödeyen ve yeni alacağı ev için de ödemeye yapmak zorunda olan insanlar var. Bu konu Binali Bey’in aklına yatmadı. Bu konuda da bir düzenleme gelebilir. Belki vade süresi uzatılabilir. Zaten bizle empati yapılsa sorunlarımız 1 dakika içinde çözülecektir.”

EMLAK VERGİSİ KONUSU MECLİSTE GÜNDEME GELMEDİ
Depremzedelerin depremde hasar alan ve yıkılan evleri için emlak vergisi ödemesi konusunda hala mücadele verdiklerine değinen Özkan, “Bu mücadelemizde sıkıntı yaşıyoruz. Dün bu konu gündeme geldi. Emlak vergisinin belediye tarafından halledebileceğini söylediler. Belediye ile konuştuğumuzda da bize; ‘aracıyız, bu vergi devlete gidiyor’ demişlerdi. Şu an sorunun nasıl çözüleceğini bilmiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile de görüştük. O da konuyu Meclise getireceğini söylemişti ancak bu ay gündeme gelmedi. Umarım kısa sürede bu sorun çözüm bulur” dedi.

EKONOMİK BUNALIM OLUŞTU
Bayraklı bölgesindeki dönüşümün ada bazlı yapılması doğrultusunda oluşacak sorunlardan bahseden Özkan, “TOKİ’nin, rezerv alanında olduğu gibi merkezdeki inşaatları  da yapma ihtimali nedir?” sorusuna, şu yanıtı verdi:

“Geçtiğimiz günlerdeki görüşmemizde bakanımız söylemişti. Dünkü görüşmede de bu dile getirildi. Bizden istedikleri şu, ada bazında olursa daha rahat olur denildi. Depremden önceki komşularımız ile depremden sonraki komşularımız arasında fark oluştu. Geçmişte birbirinin evinde yemek yiyen komşular şimdi kapılarını çalmaz oldu. Ekonomik anlamda bir bunalım oluştu. Ada bazlıyı bırakın apartman bazlı bile anlaşamıyoruz. Parsel bazlı girilmesi için 4-5 binanın yan yana gelmesini daha kolay olacağını söylediler. İzmir'e Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bir yetkilisi gelecek ve o zaman sorun görüşülecek.”

KEŞKE İZBETON YAPSA…
Deprem alanındaki inşaatların, TOKİ tarafından yapılmaması durumunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi himayesinde bulunan İZBETON tarafından yapılmasını istediklerini dile getiren Özkan “Keşke İZBETON olsa. Biz bunu ilk baştan beri söylüyoruz. İZBETON veya TOKİ konutlarımızı yapsın, bize bedava versin demiyoruz. Biz paramızı verelim diyoruz. Ancak güvenilir yapılsın. TOKİ, İZBETON keşke olsa hemen tamam deriz. Keşke ikisi birlikte girse de sorun hemen çözülse” diye konuştu.

YAKINDA SİLAHLAR ÇEKİLİR
Türk lirasının döviz karşısında değer kaybetmesiyle ekonominin seyrinin değiştiği bugünlerde depremzedelerin panik haline girdiklerini belirten Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bazı depremzedelerimiz düşünmeden hareket ediyor. ‘Hemen müteahhit ile anlaşalım’ telaşı başladı. Bugün dolar 10 TL olacaksa yarın da artacaksa zaten o değişecek. Ya kredi olmazsa ne yapacaksınız? Evler bankaların olacak. Vatandaş ne yapacak? İntiharlara doğru gidecek, terk edilişlere doğru gidecek. Bayraklı bölgesinde riskli analiz yapılmasında sokakta yumruk yumruğa gelenler var. Yakında silahlar bile çekilir. Devletin kurumlarının bu konularda denetimi artırması lazım. Belediyemize de devletimize de dedik. Bizim yaptırım gücümüz olmadığı için, etkin de değiliz. Biz devletimizin bunları denetlemesini istiyoruz. Müteahhit konusunda da denetlemeler olmalı. Devlet tarafından hasarlı tespit edilen binaların müteahhitlerine eğer depremzede müsaade etmişse, yetkililer izin vermesin. Geçmişte hasarlı bina yapmışsa, bunlara kesinlikle izin verilmemeli.”

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği Başkanı Haydar Özkan, dövizdeki artışın emsal artışını nasıl etkilediğiyle ilgili soruya, “Kur artışının emsal artışına etkisi olumsuz oldu haliyle. Avantajımız sıfırlandı. Düşüşe geçmesi ile umarım karımız olur. Çok şanssısız gerçekten. Geçtiğimiz sene Vali Bey ile görüşmek istedik, sel oldu. 31 Temmuz'da sahaya çıkalım dedik, yangınlar oldu. Bizim bir şanssızlığımız var ama Allah sonumuzu hayır etsin” diye konuştu.

 
Türk-İş açıkladı: Açlık sınırı 3191 TL
 
Ayasofya'daki tarihi sanılan kağıtlar yeni çıktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Akar da İzmir'de teftişte! Ege Ordu Komutanlığı'nda inceleme
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TSK komuta kademesi ile birlikte Ege ...
Seferihisar'daki sorunun temelinde ne var? Servis krizi için ne dediler?
İsmail Yetişkin: Valilik, Kaymakamlık, bir şey yapmadığı için bu hizmet, ...
İzmir'deki 'kürdan' cinayetine tutuklama geldi
İzmir'in Bayraklı ilçesindeki dönerci dükkanında "kürdan isteme" tartışmasıyla ...
 
Polisi yaraladı kaçtı... 6 bıçakla yakalandı!
İzmir'in Bornova ilçesinde bir polisi memurunu bıçakladıktan sonra kaçmaya ...
CHP’li Sertel'den TRT bandrol ücreti teklifi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, TRT’ye ...
‘Başsağlığı ve göreve iade’ bir arada… En acı 'pardon'
Kuşadası ilçesinde 25 yıl boyunca sınıf öğretmenliği yapan Atilla Yalçıntaş, ...
 
Hastaneden açıklama: Servise çıkarıldı
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörlüğü, geçirdiği beyin kanaması sonucu ...
İzmirli 120 çocuk emniyette!
İzmir Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğünce yürütülen "Biz İzmir'iz ...
Kilis'te 1 uzman çavuş şehit oldu
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), yasa dışı yollarla Türkiye'den Suriye'ye ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva