HABERLER>POLİTİKA
12 Ocak 2022 Çarşamba - 18:39

İYİ Partili Dervişoğlu: Öğrencilerin KYK faizleri silinsin!

İYİ Parti İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan öğrenim kredisi kullanan mezunların faiz yüküyle baş edemediğini belirterek, "İş bulmakta ve hayat kurmakta zorlanan gençlerimizin hayatı daha da zorlaştırılmamalıdır. Tek kalemde inşaat şirketlerine vergi muafiyeti getirerek 9,5 milyar gibi bir bölümü sildiniz. Öğrencilerin toplam 5 milyarlık borcunun da zannederim ki silinmesi müteahhitlerin borcunu silmekten daha kolay olur" dedi.

İYİ Partili Dervişoğlu: Öğrencilerin KYK faizleri silinsin!

EGEDESONSÖZ- İYİ Parti TBMM Grup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Kredi ve Yurtlar Kurumu(KYK)'ndan öğrenim kredisi kullanarak mezun olan gençlerin kredi geri ödemesinde faiz yüküyle karşı karşıya kaldığını ve milyonlarca mezunun KYK kredi borcunu ödeyemediğini belirtti.

Dervişoğlu, yurt sorununun çözülmesi, enflasyon karşısında eriyen kredi ve bursların arttırılması ve mezun öğrencilerin geri ödemede faizlerinin silinmesini talep ederek yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

KANGRENE DÖNÜŞMÜŞ YURT SORUNU ÇÖZÜLMELİ

"Dün aldığımız çok acı bir haberle üzüntüye boğulduk. Henüz gencecik yaşında tıp fakültesi öğrencisi Enes Kara evladımızı kaybettik. Enes’i aslında içinde kaybolduğu umutsuzluğa kurban verdik. Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun, Rabb'im taksiratını affetsin.. Ölümler üzerinden siyaset yapmak çok doğru bulduğumuz bir iş değil; çok doğru bulmuyoruz bunu fakat her geçen gün kadınlarımız, gençlerimiz, çocuklarımız, evlatlarımız ölürken arkalarından sadece “tweet” atmanın da yeterli olmadığı kanaatini taşıyoruz. Mutlaka birtakım tedbirler alınmalı, birtakım cezalar arttırılmalı. Bu, artık kâbusa dönüşmüş özel öğrenci yurtları, işte, dernek yurtları, vakıf yurtları, cemaat yurtları vesaire gibi yerlerin denetimlerinin arttırılması icap ediyor. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti devleti üniversite şehirlerinde kangrene dönüşmüş bu yurt sorununu mutlak surette çözecek doğru adımlar atmayı becerebilmelidir diyoruz. İYİ Parti olarak bu konuda her türlü desteği vermeye hazır bulunduğumuzu da buradan kamuoyuna ilan ediyoruz."

"EĞER FAİZ NASSA BU ÖĞRENCİLERİN KREDİLERİNDEN MUTLAKA KALDIRILMALI"

Dervişoğlu KYK kredi ve burs miktarlarının da enflasyon karşısında yetersiz kaldığını belirterek, "Sayın milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan krediler için yapmış olduğu açıklamada, önümüzdeki yıl için lisans öğrencilerine verilecek kredinin 850 lira olacağını ifade etmişlerdir. Artan döviz kurlarına bağlı olarak alım gücünün azalması, kredilerin yetersiz kalmasına sebep olmuştur. Kredilere yapılan iyileştirme günümüz şartlarında öğrencilerin temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hâle gelmiştir. Ayrıca krediler az fakat geri ödemede ödenecek faizler ziyadesiyle yüksektir. Sayın Erdoğan, eğer faiz nassa bu öğrencilerin kredi borçlarından kaynaklı ezici faizleri mutlaka kaldırmalıdır, bu konuyla ilgili Hükûmet bir kararlılık sergilemelidir diyoruz" dedi.

BORCUNU ÖDEYEMEYEN 217 BİN ÖĞRENCİYE HACİZ UYGULANDI

KYK kredi taksidini ödeyemeyen 217 bin öğrencinin maaşlarına haciz uygulandığını ifade eden Dervişoğlu, "Dört yıl boyunca 20 bin lira kredi alan bir öğrenci 28 bin lira faizle birlikte toplam 48 bin liralık bir borç yüküyle hayata başlamak zorunda kalıyor. Türkiye’de öğrenim kredisi borcunu ödeyemeyen üniversite mezunu sayısı 5 milyona dayanmış durumdadır. Borç vadesi dolan yüz binlerce öğrenci için de yasal işlem yapılması Hazine ve Maliye Bakanlığına bildirilmiş, asgari ücretle çalışan öğrenim kredisi borçluları da maaşları kredi taksitlerine yetmeyince haciz tehlikesiyle karşı karşıya kalmışlardır. Millî Eğitim Bakanlığı verilerine göre KYK’den kredi alan ancak borç taksitlerini ödeyemeyen 217 bin öğrencinin maaşına da elektronik haciz işlemi uygulanmaktadır. Üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulamayan gençlerimizin sorunları okurken aldıkları geri ödemeli kredi borcu nedeniyle daha da büyümektedir" diye konuştu.

ÖĞRENCİLERİN BORCUNU SİLMEK, MÜTEAHHİTLERDEN DAHA KOLAY

Ödenemeyen borçlara aylık gecikme faizi de uygulandığını belirten Dervişoğlu, "İYİ Parti olarak bu konuya dikkatinizi çekmek istiyoruz. Zira, 217 bin kişi, -217 bin çok önemli bir rakamdır- iş bulmakta ve hayat kurmakta zorlanan gençlerimizin hayatı daha da zorlaştırılmamalıdır. Tek kalemde inşaat şirketlerine vergi muafiyeti getirerek 9,5 milyar gibi bir bölümü sildiniz. Öğrencilerin toplam 5 milyarlık borcunun da zannederim ki silinmesi müteahhitlerin borcunu silmekten daha kolay olur" açıklamasını yaptı.

 
Başkan Tugay: Her gün daha büyük heyecanla çalışıyoruz!
 
Hürjet için seri üretim kararı alındı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
haydar haydar 13 Ocak 2022 Perşembe 09:22

sayın vekilim zamanında ödeyen bizler gibi kişiler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yorumu oyla      2      3  
13 Ocak 2022 Perşembe 08:36

Yerinde bir öneri,toplumun kanayan yarasıdır...

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İYİ Partili Dervişoğlu’ndan doğalgaz çıkışı: 914 bin kişinin aboneliği kesildi!
İYİ Parti İzmir Milletvekili ve TBMM Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ...
Cumhurbaşkanı o videoyu izletti... İzmirli vekil için ne dedi?
AK Parti grup toplantısı esnasında CHP ve İYİ Partililerin yer aldığı ...
AK Parti Karşıyaka'dan belediyeye 'hizmetsizlik' tepkisi
AK Parti Karşıyaka İlçe Başkanı Didem Keseli, Karşıyaka Belediyesi’ni ...
 
CHP'li Sertel'den işitme cihazları çağrısı
CHP'li Sertel, işitme cihazlarında SGK katkısı yüzde 20 artışla bin liradan ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı
Partisinin grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Döviz kurunda ...
CHP'li Beko'dan Turkovac açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk Tabipler Birliği ile ilgili açıklamasına ...
 
Akşener: İktidar-muhalefet el ele verelim...
İYİ Parti lideri Meral Akşener son dönemde gençlerin intiharı ve kadın ...
HDP'li vekil Güzel'in dosyası Meclis'te
HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılmasına ...
AK Parti’den tartışmalı tesis için flaş açıklama... 'Hayvansal atıklar da gelecek!'
Menderes’te yapılması planlanan Çöp Tesisi; ÇED dosyasının incelemeye ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva