HABERLER>EKONOMİ
24 Aralık 2014 Çarşamba - 18:07

İTO’da tarihi karar ve ‘ak saçlı’ tartışması

İzmir Ticaret Odası, tarihinde ilk kez bütçe küçülttü. Geçen yıl 43,7 milyon lira olan oda bütçesi, yüzde 8 küçültülerek 40,2 milyon liraya çekildi. Meclis toplantısında İTO Başkanı Ekrem Demirtaş'a tepki gösteren İTO Meclis Üyesi Necip Nasır, "Elitistliği bırakın, ak saçlı olun" derken, Demirtaş ise, "Saçımız dökülse de hepsi beyazlasa da üyelerimize hizmet için varız" yanıtını verdi.

İTO’da tarihi karar ve ‘ak saçlı’ tartışması

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Odası'nın 2015 yılı bütçesi oybirliği ile kabul edildi. Tarihinde ilk defa küçültülen oda bütçesi, 43,7 milyon liradan 40,2 milyon liraya indirildi. Bütçe, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile İTO Meclis Üyesi Necip Nasır'ın arasında tartışmaya yol açtı.



Nasır, İzmir ticaret alemi için hiçbir şey yapmadığını öne sürdüğü Demirtaş'a ak saçlı gibi davranmasını önerdi. Nasır'a yanıt veren Demirtaş ise "Yaptıklarımı anlatacak olursam, sabaha kadar burada otururuz. İzmir'e, ülkeye neler yaptığımı herkes görüyor" dedi.

BÜTÇE İLK KEZ KÜÇÜLDÜ
Bütçe meclisinde konuşan Demirtaş, 2015'te en büyük projelerinin Kordon'da yapacakları yeni hizmet binası olduğunu söyledi. Demirtaş, "Üzülerek ifade ediyorum ki ilk defa küçülen bir bütçe ile karşınızdayız. Kapasite raporu gelirleri azaldı. Askıda olan üyelerden aidat alamıyoruz. Bu durum, yıllık 1.5-2 milyon lira gelir kaybına yol açıyor. Faiz ve kira gelirleri eksildi. İhracat belgelerinden gelen gelirleri azaldı. Eleman artırmıyoruz. Hatta emekli olacak personelinin yerine de personel almıyoruz. Burslara son kez 1 milyon lira ayırıyoruz. Yine yeni bütçede bu yılki bütçedeki kadar fuar desteklerimiz var. Komite ihtiyaçlarına aynı miktarda para ayırdık. Bu yıl 12 milyon lira tasarruf ettik. Bu kaynağı kullanmadık. 2014 başında 28 milyon lira paramız vardı. Şu an 40 milyon lira ile yılı kapatacağız" diye konuştu.



'ELİTİSTLİĞİ BIRAKIN, AK SAÇLI OLUN'
Daha sonra söz alan Nasır, 40 milyon liralık bütçesine rağmen İTO'nun proje üretmediğini savundu. Nasır, Demirtaş,'a, "Bu devasa bütçe ile İzmir ticaret alemine ne yaptığınızı anlatın. İzmir'e ne yaptınız? Siz yıllarca elitist bir duruş sergilediniz. Bence yanlış davrandınız. İzmir'in ticareti acınacak halde. Elitistliği bırakın, ak saçlı olun" dedi.

Yeni hizmet binasının yerinin yanlış olduğunu dile getiren Nasır, "Orayı yıkarken bir dünya problemle karşılaşacaksınız. Gidin sosyal olarak gelişecek bir lokasyonda bina yapın. Buradaki maliyetlerle devasa bina yaparsınız. Sizin çok kötü bir zeminde, kale gibi İzmir'in izmirin önüne set çekilmiş Kordonboyu'nda bina yapmak yerine, kentsel dönüşüm başlatılsın diye ortaya çıkmanız lazım" diye konuştu.

'SABAHA KADAR ANLATIRIM'
Nasır'a yanıt veren Demirtaş, Nasır'ın 'ak saçlı olun' önerisine "Bu defa saçımı boyatacağım. Biz elitist anlayış içinde değiliz. Üyelerimize hizmet için varız. Yapabildiğimiz kadar hizmet edeceğiz. Saçımız dökülse de, tamamen beyaz olsa da hizmet için varız. Oda seçimleri 2017 yılında, seçim zamanı geldiği zaman görüşürüz" dedi.



İzmir için, Türkiye için ne yaptığını herkesin gördüğünü vurgulayan Demirtaş, "Kruvaziyer turizmi bir başarı öyküsüdür. Nasır 'Ne yaptığını say' diyor. Saymaya kalkarsam sabaha kadar burada kalırız. Biz istişare yapmadan hiçbir şey yapmıyoruz. Komitelerimizin düşüncesi dışında bir tek olay gösteremezsiniz" şeklinde konuştu. Hizmet binasının Kordon'da yapılmasına karşı çıkan Nasır'a yanıt veren Demirtaş, "Karar alındığında orada değil miydin? Daha önce yapılan anketler var. İTO İzmir'in en gelişmiş yerinde olur. Üyelerimiz için prestijdir" dedi.

TOBB'A ELEŞTİRİ
TOBB'un İzmir için bir şey yapmadığını belirten İTO Meclis Üyesi Koç Ali Al'a cevap veren Demirtaş, TOBB'un yine Denizli'de meslek lisesi yaptığını, İzmir'e hiçbir şey yapmadığını savundu. Demirtaş, "Biz aidatımızın yüzde 8'ini TOBB'a gönderiyoruz. Ama İzmir'de şu ana kadar TOBB'un bir şey yaptığını ben görmedim" şeklinde konuştu.

Yine Al'ın savunma sanayine yönelik organize bölge yapılması önerisine yanıt veren Demirtaş, "Ben sanayi odası başkanı değilim ki. Biz bir organize yaptık. Yüzde 100 dolu. 107 fabrikanın açılışını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yaptı. Bir ay sonra 200 fabrika, 1.5 yıl sonra ise tüm fabrikalar yapılacak. İzmir'de 13 organize sanayi bölgesi var. 12'sinin ne durumda olduğunu gösterdim. Yüzde 5, yüzde 12 doluluk oranları var. OSB'leri doldurmamız gerekiyor. O işin sorumlularının da bu konuya eğilmesi gerekiyor" dedi.

'YIKILMADIK, AYAKTAYIZ'
İş dünyasına 2015 yılı için çeşitli önerilerde bulunan Demirtaş, şöyle konuştu: "Bu sene de yine 'yıkılmadık, ayaktayız' diyeceğiz. Kar işin devamıdır. En büyük krizleri de yaşadık. Umutsuz olmayalım. İhtiyat, dikkat, temkin, tedbir. Adı ne olursa olsun yıl boyunca bunu zihnimizden çıkarmayalım. Dövizle işiniz olmasa bile dövizi izleyin. Kesinlikle dövizle borçlanmayın. Nereye gideceği hiç belli olmaz. Daha çok öz sermaye ile çalışalım. Tek banka ile çalışmayın. Kredi teklifi oranlarını karşılaştırın. Faktoring firmaları bazen bankalardan daha iyi teklif verir."

Petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye ekonomisine olumsuz yansımasından endişe ettiklerini belirten Demirtaş, "Rusya ve Irak'ın petrol geliri azalınca, Rusya'da taahhüt ettiğimiz inşaatlar, ticaret ne olur? Batıya kafa tutan ülkelerin kafasını hemen koparıyorlar. Bize sıçrar mı? Umarım tarih tekerrür etmez. Umarım Rusya'dan bize herhangi bir kriz atlamaz" dedi.
 
'RANTA VERGİYE KARŞIYIZ'
Rant vergisinin Orta Vadeli Program ile yeniden gündeme geldiğini vurgulayan Demirtaş, insanların atadan gelen veya alınteri ile kazandığı arsalarının kazandığı ranttan vergi alınmasına karşı olduklarını söyledi. Demirtaş, "Rantın olmadığı yerde ticaret olmaz, sanayi olmaz. Bir yer imara açıldıysa 'ben izin verdim' diye doğan kazanca devletin ortak olmasının mantığı yok. Bunu herkes kabullenmiş durumda. İşadamları olarak buna bir vaziyet almamız gerekiyor" diye konuştu.
 
'SARAY GİBİ DEĞİL'
Demirtaş, kamuoyunda tartışmalara yol açan Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile ilgili ilginç bir yorumda bulundu. TOBB öncülüğünde iki hafta önce Cumhurbaşkanı Sarayı'na gittiklerini hatırlatan Demirtaş, "Saray gibi değil" dedi.
 
Binanın büyük olduğunu belirten Demirtaş, "Bütün bakanlıkların yapılacağı işlerle ilgili birimler olacağı için bu kadar büyük yaptılar herhalde. Bir sanatçı 'benim evim daha lüks' dedib Hakikaten öyle. İhtişamlı bir salon yok. Merdivenlerdeki mermerler de, tavanlar da öyle lüks değil" diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmirli 25 Aralık 2014 Perşembe 10:10

İTO şehrin en gelişmiş yerinde olması gerekirmiş. İzmirin her yerinin eşit gelişmesi için İTO'nun Çiğli, Balçova, Gaziemir vs. gibi noktalardan birine inşa edilip şehrin eşit gelişimine katkıda bulunulması gerekirdi. Şehrin bir tarafı afganistan bir tarafı alsancak olmaz. Habire alsancak da alsancak. Maallesef çok övdükleri alsancak, aynı sahil bulvarı, göztepe, hatay gibi çürümüş binalarla dolu kentsel dönüşüme girmesi gereken bir yer oldu.

Yorumu oyla      11      5  
24 Aralık 2014 Çarşamba 20:30

izimirli hep vergi veriyor ama hiç karşılığını alamıyor yüzde 8 in karşılığını isteyin

Yorumu oyla      12      5  
Mustafa Y 24 Aralık 2014 Çarşamba 19:41

maliye bakanlığı yeni vergi koyacağım derken, devletin 2 milyar tl.yi saraya yatırması kabul edilir bir harcama değil....

Yorumu oyla      14      6  
ercan 24 Aralık 2014 Çarşamba 18:49

sarayın lüks ulup olmması degil sorun.Maliyetinin açıklnmasından kaçınılması.Bir de siz bir bölümünü gördünüz.Birde neden içersi basına gezdirilmiyor.Ne yapılıp yapılmadıgını bu halkın görmeye hakkı yok mu Dünyada en yüksek vergilerini ödüyoruz bu ülkede vatandaş olarak.Bizim vergilerimizle yapılan bu binanın nereye ne harcanmış görme hakkımız yok mu sayın demirtaş.

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zorlu İzmir’i yerden yere vurdu!
İTO'dan Ekonomiye Katkı Ödülü alan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı ...
TCDD’den İzmir’de 20 milyonluk satış
TCDD 3. Bölge Müdürlüğü uzun yıllardır kiralama yöntemiyle kullanıma sunduğu ...
Urla’da arazileri ‘uçurmuşlar’: 3’ten aldı TOKİ’ye 23’e sattı!
Urla’da ‘İzmir’i uçuracak proje’ diye sundukları sağlık parkı için 368 ...
 
Türkiye'nin ilk iklimlendirme laboratuvarı İzmir'e açılıyor
Ege Soğutma Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ESSİAD) öncülüğünde kurulacak ...
Hükümetten ithal elektronik aletlere ek vergi!
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ithal ürünlere ek vergi uygulamasıyla ilgili ...
Ege’nin üzüm salonu 90 yaşında!
Kuru üzümün İzmir Ticaret Borsası'nda işlem görmesinin 90. yılı törenle ...
 
Yargıtay'dan '17 Aralık' kararı: Kayıp-kaçak bedelleri...
Yargıtay, ‘karar düzeltme’ talebi üzerine 17 Aralık’ta yaptığı toplantıda, ...
Kaynaklar'da direniş kazandı: Fabrikadan geri adım
Batıçim, yöre halkının tepki gösterdiği ve iki defa halkın katılımı toplantısı ...
Hazım giyim sektörüne 'destek' dopingi
Bugüne kadar reel anlamda uygulanabilir ve sektörün tasarım ihtiyacını ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva