HABERLER>GÜNCEL
28 Ekim 2021 Perşembe - 17:23

İMO İzmir'den deprem sempozyumu

İzmir Depremi'nin yıldönümü yaklaşırken İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi bir sempozyum düzenledi. Düzenlenen sempozyumda İMO Şube Yönetim Kurulu Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, açılış konuşmasını yaptı. Ayatar, "Bugün yapılmayan her çalışmanın yarına ertelenmesinin çok geç olacağını ifade etmeliyim" dedi

İMO İzmir den deprem sempozyumu

EGEDESONSÖZ - TMMOB’a bağlı İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Tepekule Kongre Merkezi’nde İzmir Depremi’nin üzerinden geçen bir yılın ardından İzmir Deprem Sempozyumu düzenledi. Düzenlenen sempozyumda, İMO Şube Yönetim Kurulu Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç ve İzmir Büyükşehir Belediyesi adına Başkan Danışmanı Alim Murathan’ın açılış konuşmalarını yaptı. Sempozyumda, Sisam Depreminin Geoteknik Deprem Mühendisliği Yönünden Değerlendirilmesi, Sisam Depreminin Yapı-Deprem Mühendisliği Yönünden Değerlendirilmesi, Sisam Depreminin Ardından Yetkinlik ve Mesleki Sorumlulukların Değerlendirilmesi, Deprem Risk Değerlendirmeleri ve Yapısal Müdahaleler, Afet Riski ve Deprem Sigortası, Kentsel Dönüşüm, Yapı Denetim Sistemi başlıkları altında 22 tane sunum gerçekleştirildi.

BUGÜN YAPILMAYAN HER ÇALIŞMA GEÇ OLACAKTIR
İMO Şube Yönetim Kurulu Başkanı Ayatar, gerçekleştirdiği açılış konuşmasında, 17 Ağustos 2020 tarihinde İzmir merkezli yaşanabilecek bir depreme dikkat çektiklerini hatırlatarak, henüz böylesine yıkıcı bir depremin yaşanmadığını ve 30 Ekim Depremi’nin ‘uyarıcı bir deprem’ olduğunu belirtti. Ayatar, “17 Ağustos Depremi hemen hemen her kesim için milat kabul edildi. O nedenle her 17 Ağustosta Odamızın tüm Şubeleri eş zamanlı basın açıklaması gerçekleştirir. 17 Ağustos 2020 tarihinde de Şubemizin yapmış olduğu basın toplantısında İzmir merkezli yaşanabilecek bir depreme dikkat çekerek bir tablo ortaya koymuştuk. Ama dikkat çekmek istediğimiz büyüklükte bir depremi henüz yaşamadık. Bu nedenle “bir uyarı depremi” diyoruz 30 Ekim Depremine. Ancak bu deprem sonrası ortaya çıkan tabloya baktığımızda korkmamak elde değil. İlimizdeki yapı stoğuna duyduğumuz güvensizliği gözler önüne seren bu deprem sonrası için bugün yapılmayan her çalışmanın yarına ertelenmesinin çok geç olacağını ifade etmeliyim” dedi.

Ayatar sözlerine şöyle devam etti:

Ve 30 Ekim Depreminin birinci yılına sayılı günler kaldı. Takvim hızla akarken, depremin yarattığı etkiyi  hala hissediyoruz. Çünkü acıların, yarattığı sorunların yakıcılığı hala taptaze. Elbette öncelikle kaybettiğimiz canlarımızı anmak isterim.  Yakınlarına sonsuz sabır diliyorum. Hiç beklenmedik bir anda yitip giden yaşamlar bize bir sorumluluk yükleyerek malesef sona erdi. Yine diyelim;  hiçbir şey eskisi gibi olmamalı artık. Bilimin, mühendisliğin ve teknolojinin uçsuz bucaksız ilerleme arzusuyla vardığı nokta zaman zaman gözlerimizi kamaştırıyorken, 2020 yılında 117 insanımızı afete dönüştürdüğümüz doğa olayı bizden almamalıydı. Gerçekten, artık hiçbirşey eskisi gibi olmamalı.

Peki ne yapmalıyız?

Elbet bu salonda bulunan ve bu sempozyumu başından sonuna kadar ekran başından takip edecek herkes kendine soracaktır, sormalıdır da.

DAHA GİDECEK ÇOK YOLUMUZ VAR
İMO İzmir Şubesi bu dönem başında, daha 30 Ekim’i yaşamadan ülkemizde daha önce yaşadığımız deneyimlerden yola çıkarak biz de sorduk kendimize.  Bu dönem boyunca yapılacaklar listesi hazırladık ve döndük baktık ki daha gidecek çok yolumuz var.

İlk olarak mühendislik eğitimi üzerine sözümüz var dedik. Akademik ve fiziksel yeterliğe sahip olmadan ve mezun olanlara istihdam alanı yaratmadan bu kadar inşaat mühendisliği bölümünün açılmasına, başarı sıralamasının acilen değiştirilmesine yönelik sözümüzü üyelerimizle birlikte yaptığımız imza kampayasıyla söyledik. Bu söze sahip çıkan meslektaşlarımıza ve elbette bu sözü TBMM’ye taşıyan tüm milletvekillerine özellikle teşekkür etmek istiyorum.

Büyük sorumluluk yüklenen mühendislerin sorumluklukları tanımlanırken, yetkilerinin yasalarda net olarak yer almaması, üretim sürecinde karar alıcı pozisyonda olmasının sağlanmaması  önümüzdeki sorunlardan biri olarak karşımızda duruyor.  Mühendislerin yetkilerinin arttırılması, çalışma şartlarının iyileştirilmesi, mesleki uzmanlıklarının tanınarak yetkinleştirilmesinin artık yasal olarak sağlanması gerekmektedir.

Bu iki gün boyunca burada konuşulacaklarımızın bir kısmı daha önce de ifade ettiklerimiz, bir kısmı da çok yeni yaklaşımlar olacak. Mevcut güncel konular üzerine de konuşma fırsatı bulacağız. Aynı şeylerin tekrar  ifade edilecek olması hala o ısrarla söylediğimiz,  düzeltilmesi gerekenlerin çözüme kavuşturulmamış olmasındandır. İnanıyorum ki, yeni söylenecekler de  bu bakışı zenginleştirecek ifadeleri içerecektir.

BİR MURADIMIZ VAR BİZİM
Ama özetle şunu ifade etmek işaret etmek isterim: Bu sempozyumun bir hedefi var, bir muradımız var bizim.

Biliyoruz ki, dünyanın sismik olarak en hareketli toprarlarından birinin üzerinde yaşıyoruz. Ancak unutmayalım, bir  doğa olayını afete dönüştürme noktasındaki maharetimizi mevcut kurulu sistemi koruyarak göstermiş oluyoruz. Bizim itirazımız, bu sisteme.

Bugün ilimizde, çok sayıda insan yapılarının güvenliğini sorguluyor, orta ve ağır hasarlı yapıların sahibi olan birçok kişinin önünde belirsiz bir süreç var. Amacımız, rant üzerinden şımartılan sektörümüzün, sağlıklı ve güvenli barınma hakkına hizmet etmesini sağlamak. Elbet bir sempozyuma yüklenecek bir görev değil, bunun farkındayım. Ama nihai hedefi bilerek, yapı üretim sürecinin bilimin dayattığı koşullarda yürütülebilmesinin önünü açmak ve bunda ısrarcı olmak. Amacımız bu, değerli meslektaşlarım.

Çok değerli konuşmacılarımız bizlerle olacak iki gün boyunca. Pandemi nedeniyle uzun süredir yolculuk yapmayan çok değerli konuklarımız bilgi ve deneyimlerini aktarmak üzere il dışından bizleri kırmayarak sempozyuma desteğini esirgemedi.

Yaşam şartlarının giderek zorlaştığı, geleceğe dair umutlarımızı tüketen günler yaşıyoruz. Ama yine yanyanayız, bilimin ışığında aydınlık günlere olan inancımızı kaybetmeden doğru bildiklerimizi ısrarla söylemek için buradayız. Sempozyum programına baktığınızda ağırlıkla teknik konuları konuşacağımızı göreceksiniz. Mühendislik hizmetlerinin bugünkü durumu, yetkin mühendislik, yapı üretimindeki denetim sürecinin hayati önemi,  Ege Denizi (Sisam) Depremi’nin geoteknik, yapı-deprem mühendisliği açısından değerlendirilmesi, deprem hasarları, depreme dayanıklı yapı tasarımı, bina stoğunun deprem riski açısından önceliklendirme çalışmaları, deprem zararlarının azaltılmasına yönelik yapısal müdahaleler, kentsel dönüşüm, yapı denetim, kurumların yürüttüğü çalışmalar ve mühendislerin cezai hukuki sorumlulukları konularını konuşacağız.

 
Altınordu uzatmalarda turladı!
 
Mahalleye inen yaban domuzu, köpekleri kovaladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kedi beslemeye çıktı, cansız bedeni bulundu!
İstanbul Esenyurt'ta yaşadığı apartmanın boşluğundaki kedileri beslemek ...
Atatürk Havalimanı millet bahçesi oluyor!
Ankara Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Millet Bahçesi Açılış Töreni'nde konuşan ...
Uyuşturucu iğneyle vurulan köpekler gömüldü mü?
Konya'da belediye ekiplerinin sokak köpeklerini şantiye alanına gömerken ...
 
Suriyelilerin 'Muz' paylaşımlarına 11 gözaltı
Sosyal medyada tepki çeken "muz paylaşımı" yaptığı belirlenen 31 yabancı ...
Doktora jiletle saldırmıştı... 20 yıl hapsi istendi!
İzmir'de hastanede asistan doktor Kadir Songür'ün (26) boynunu jiletle ...
Şeytan çıkarma bahanesiyle cinsel istismara 16 yıl hapis
Tuzla'da İngilizce dersi verdiği komşusunun çocuğu E.M.U’ya (13) "Şeytan ...
 
Ödemiş'te eski hükümlüye girişimcilik desteği: Hayata tutundu!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde, projesine destek alan eski hükümlü, büyükbaş hayvan yetiştirmeye başladı.
İzmir Barosu'ndan AYM'ye Bahçeli çağrısı: Suç duyurusunda bulunun!
İzmir Barosu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin TBMM grup toplantısında ...
İstanbul'da taksi teklifi 10. kez reddedildi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kente 5 bin ek taksi planı UKOME'de ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva