HABERLER>GÜNCEL
27 Şubat 2023 Pazartesi - 15:25

İMO’dan JMO’ya ‘rapor’ cevabı: Anlaşılmazı zor!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in zemin etüt raporu düzenlemesi ile ilgili ifadeleri için ‘hukuki dayanaktan yoksun’ açıklaması yapan Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’ne İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nden yanıt geldi. Metinde, JMO’nun açıklaması için ‘‘anlaşılmazı zor’ ifadesi kullanıldı.

İMO’dan JMO’ya ‘rapor’ cevabı: Anlaşılmazı zor!

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 23 Şubat tarihinde gerçekleştirilen “İzmir Afet Planı-Deprem Hazırlık ve Dirençlilik Çalışmaları” bilgilendirme toplantısının kapanış konuşmasında, Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer, bundan sonra zemin ve temel etüt raporları ile geoteknik raporların inşaat mühendisliğinin geoteknik yüksek lisansı almış geoteknikçiler tarafından hazırlanması yönündeki önergenin Mart ayı İzmir Büyükşehir Belediyesi Mart ayı meclis oturumunda gündeme geleceğini dile getirmişti.

Başkan Soyer’in bu ifadeleri ile ilgili TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nden açıklama gelmişti. Söz konusu önerinin yürürlükte bulunan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 57’inci maddesine ve Danıştay kararlarına aykırı olduğunu ifade edildiği açıklamada Başkan Soyer’e ivedi olarak vazgeçme çağrısında bulunmuştu.

JMO İZMİR'DEN BAŞKAN SOYER'E 'RAPOR' UYARISI!

Tartışmaya TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası da girdi. Jeoloji Mühendisleri Odası’nın açıklaması ile ilgili ‘anlaşılmazı zor’ ifadesinin kullanıldığı İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nin açıklamasında “Geoteknik rapor, tüm dünyada olduğu gibi, geoteknik mühendisinin veya geoteknik konusunda tecrübeli bir inşaat mühendisinin yetki ve sorumluluğundadır. İnsan hayatının söz konusu olduğu veri rapor çalışması ile ilgili her disiplinin kendi sorumluluğundaki kısma riayet etmesi gerektiğini hatırlatıyor, tüm disiplinleri mevcut bilimsel birikimlerine en uygun şekilde iş birliği içinde çalışmaya davet ediyoruz.” denildi.

Açıklamanın tam metni şu şekilde:

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Tunç SOYER’in 23.02.2023 tarihinde gerçekleştirilen “İzmir Afet Planı-Deprem Hazırlık ve Dirençlilik Çalışmaları” bilgilendirme toplantısının kapanış konuşmasında geoteknik mühendisliği ile ilgili yaptığı açıklama, bu sürecin içerisinde olan diğer meslek disiplinlerince eleştirilmiş ve anlaşılması zor bir tepkiye neden olmuştur.

Öncelikle geoteknik mühendisliği; jeoloji ve jeofizik mühendisliği gibi yer bilimleri ve mühendislik disiplinlerinin sağladığı bilgileri yapı için güvenli ve ekonomik temel sistemini belirlemek üzere değerlendiren bir inşaat mühendisliği disiplinidir. Yapıların projelendirme ve inşasından sorumlu inşaat mühendislerinin yapının yer alacağı saha ile ilgili her türlü zemin araştırması ve geoteknik çalışmalarda elde edilen sonuçlara bağlı olarak geoteknik mühendisliği alanında uzman veya tecrübeli bir inşaat mühendisi tarafından yapılan değerlendirmelere ihtiyacı vardır.

Yapıların oturacağı, dayanacağı veya içinde yer alacağı her tür zeminin yapı gereklerine uygun olarak etüdü ve yapı temel sisteminin bu etüt sonuçlarına göre tasarlanması bir İnşaat Mühendisliği disiplini olan Geoteknik Mühendisliği’nin uzmanlık alanıdır. Tüm dünyada uygulandığı gibi Geoteknik Rapor, geoteknik mühendisi tarafından veya bu alanda tecrübeli bir inşaat mühendisi tarafından hazırlanan bir rapordur. Zemin Etüt Raporlarının hazırlaması konusunda Jeoloji ve Jeofizik mühendislerinin yetki ve görev alanı, Geoteknik uzmanı İnşaat Mühendisi tarafından talep edilen verileri içeren “Veri Raporu” ile sınırlıdır. Temel taşıma gücünün, oturma ve sıvılaşma gibi hesaplamaların Jeofizik veya Jeoloji Mühendisleri tarafından yapıldığı herhangi bir ülke yoktur.

Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nin “Ek 16A - Zemin Araştırmaları İçin Genel Kurallar” Bölümü’nün 16A.3.1 Maddesi’nde; laboratuvar deneylerinin yapı ve zeminin özelliklerine göre projeden sorumlu inşaat mühendisi tarafından planlanması hükmü bulunmaktadır.

Dolayısıyla tamamen bir Geoteknik Mühendisliği alanı olan zemin dinamiği başta olmak üzere, TBDY 2018’e göre temel taşıma gücü (zemin emniyet gerilmesi kavramı geçersizdir) hesaplamalarının yer aldığı bir raporda diğer disiplinlerin imzasının olması, ancak ve sadece proje kapsamında kullanılan verilerin sorumluluğunun üstlenilmesi içindir.

Geoteknik rapor, tüm dünyada olduğu gibi, geoteknik mühendisinin veya geoteknik konusunda tecrübeli bir inşaat mühendisinin yetki ve sorumluluğundadır. İnsan hayatının söz konusu olduğu veri rapor çalışması ile ilgili her disiplinin kendi sorumluluğundaki kısma riayet etmesi gerektiğini hatırlatıyor, tüm disiplinleri mevcut bilimsel birikimlerine en uygun şekilde iş birliği içinde çalışmaya davet ediyoruz.

 
ÖSYM Başkanı Ersoy'dan İKÇÜ'ye ziyaret!
 
CHP'li Aslanoğlu'ndan 'Osmaniye' mesajı: Bir annenin yavrusuna sahip çıktığı gibi...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ÖSYM Başkanı Ersoy'dan İKÇÜ'ye ziyaret!
 Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali ...
Ortaokulda dehşet... Kız öğrenci, 5 arkadaşını bıçakladı!
Edirne'de ortaokulda okuyan G.F. adlı kız öğrenci, tartıştığı 5 arkadaşını ...
Güzelbahçe canisi hesap vakti!
Suriyeli 3 işçiyi yakarak katleden tutuklu sanık Kemal Korukmaz hakkında ...
 
Provokatif paylaşım yapan 141 kişiye gözaltı
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda ...
10 bin 282 artçı sarsıntı yaşandı!
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, son üç haftada 10 ...
Kahramanmaraş'ta günde 45 bin ton enkaz kaldırılıyor
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kentte enkaz kaldırma çalışmaları ...
 
DASK'ın hasar ödemesi 1,1 milyar TL'yi geçti
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) alınan hasar ihbar başvuru sayısı ...
Deprem bölgesindeki 1 milyon 430 bin bina incelendi
Deprem bölgesindeki 11 ilde 4 milyon 874 bin 588 bağımsız bölüme karşılık ...
Ağır hasarlı fabrikada çökme: 1 ölü, 3 yaralı!
Kahramanmaraş'ta ağır hasar alan metal fabrikasına ürün çıkartmak için ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva