HABERLER>EKONOMİ
1 Nisan 2018 Pazar - 10:49

İhracatta tüm zamanların rekoru kırıldı!

Bakan Zeybekci, "Mart ayında tarihin, tüm zamanların zirvesindeyiz. Aylık itibarıyla tarihimizdeki en büyük rakam. Aylık bazda 15.1 milyar dolar ihracat ve yüzde 11 üzerinde artış var." dedi

İhracatta tüm zamanların rekoru kırıldı!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, CNN Türk'te Hakan Çelik ile Hafta Sonu programına konuk oldu ve ekonomideki rekor büyümenin yanı sıra gündemle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Zeybekci'nin açıklamaları şöyle;

Büyümenin yanında ihracatın da 18 aydır üstüste artı veriyor olması ve yabancı yatırımlarla ilgili 2017 yılı performansı, bütçe açığı, kamu borçlarının oranına bakıldığına mükemmeliz diyemesek de iyiyiz.

Gerek 2016 gerekse de 2016 yılından sonra gelen artçılar, terörle mücadele. Yaşanmadık badire kalmadı. Tüm bunlar Türkiye'nin reel sektörle ilgili de derinleşmesiyle ilgili ne kadar sağlam olduğunu gösteriyor.

Kendi kendimize yarattığımız dalgalarla boğulduğumuzu unutmayalım. Bir anayasa kitapçığının atılmasıyla neler oldu.

Bütün bunlara rağmen Türk ekonomisinin performansını dikkate aldığımızda şöyle cevap vereyim. Başka vatanımız yok ama Türkiye gibi başka ülke de yok. Türkiye gibi 15 yılda milli gelirini 3 kat arttıran başka bir ülke yok.

Türkiye'de ne yatırdıysanız bunun 3 kat değere gelmiş olması, potansiyel olarak önümüzdeki 15 yılda da her alanda bu kadar fırsatı vadeden başka bir ülke yok. Dünyadaki 10 tane mega projenin 6 tanesi Türkiye'de. Türkiye bugün ve gelecek anlamında en büyük fırsatları vadeden ülke.

Döviz kurlarındaki dalgalanma ve ihracatla lgili Bakan Zeybekci şu ifadeleri kullandı;

Özel sektör , artı kamu borçları ve varlıklarına bakılır. Bütün bunları topladığınız zaman fazla veriyoruz. FED'in faiz arttırmasından başlayıp, Trump'ın korumacı ticaretle ilgili açıklamalarıyla devam eden süreç spekülatif. Keşke bunları konuşanlar bize gelip sorsaydı.

Mart ayında tarihin, tüm zamanların zirvesindeyiz. Aylık itibarıyla tarihimizdeki en büyük rakam. Aylık bazda 15.1 milyar dolar ihracat ve yüzde 11 üzerinde artış var. TİM verilerine göre de son 12 aylık dönemdeki ihracat yüzde 10,5 artarak 160 milyar dolara yaklaştı.

Geçen yıl, 2017'de Türkiye yüzde 6 ve üzerinde büyüyecek demiştik. Şu anda aldığımız ihracat rakamları, kapasite kullanım oranları da dikkate alındığında 2018 ilk çeyreğinde en az yüzde 6 büyüme bekliyoruz. 6 taban, üstü olur.

Otomotivi ilgilendiren, enerji depolamayla ilgili önemli bir projemiz var. 4-5 milyar dolar büyüklüğünde. Yüzde yüz Türk olacak. Madeninden son bitmiş haline kadar. Yüzde 80, 85'i de ihracat olacak.

 
Bu uyarıya dikkat: Çiftlik Bank'tan sonra yeni tehlike!
 
Aziz Yıldırım disiplin sopasını gösterdi!
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa 3 Nisan 2018 Salı 00:19

Bir ekonomi bakanı böyle hesap yapıyor ise bende pes doğrusu derim.15 yılda milli gelir üç katı artmış.Bende sorarım ona hayat pahalılığı kaç katı artmış.ihracattan bahsediyor.çok güzel artmış.bundan sevinç duyarız.lakin ithalat ne kadar onuda yanıbaşında neden telaffuz etmezler.çokmu zor.Arkadaşımızın dediği doğru bir tesbit.Parayı habire toprağa gömdüler.nedir bu inşaat furyası.getirisi nedir.Almanyanın geçen seneki ihracatı birbuçuk bilyonun civarı.bunlar resmi veriler.tirilyonun üzeri.Bu rakam avro olarak.Almanyada yıllardır yaşıyorum böylesine inşaat furyası görmedim.Bu gidişat bana göre maalesef karanlık.

Yorumu oyla      9      5  
Bülent ışık 1 Nisan 2018 Pazar 19:39

Samsung firmasının yıllık ihracatı Türkiye 'nin yüzde 70 ithalata dayalı ihracatının 1.5 katı.

Yorumu oyla      9      5  
Ak Partili 1 Nisan 2018 Pazar 17:26

Merkez isimli yorumcu bak ekonomi yani hayat pahalılığı insanları perişan etti bunun saklanacak gizlenecek tarafı yok.Kimseye bilmem ne lobisi diye efelenmeye gerek yok.Bütün bunlar inşaat aşkından kaynaklanıyor.Faizi biraz arttır döviz düşer, belli süre sonra faizde kendiliğinden düşer konut satışları yavaşlar.Tarım ve hayvancılığı arttırır en azından gıda maddelerinin ithalatına engel olursun ülkede refah artar konut satışları artar.Ekonominin kuralı budur ekonomi talimatla yönetilmez.

Yorumu oyla      10      5  
Merkez‘e 1 Nisan 2018 Pazar 17:07

Ya sen bu ülkede yaşamıyorsun, insanların yazdıgı herşey doğru ve söylemlere bakarsan Ak Partiyi uyaran gerçeği yazmışlar.Yani Ak Partili ama ekonominin gerçeğini yazmışlar.15 yıldır tek başına iktidarın ekonomideki başarısızlığa mazereti olamaz.Kapıkullarının anlaması beklenemez.

Yorumu oyla      10      5  
Köylü çocuğu 1 Nisan 2018 Pazar 12:46

Bende sizin gibi köylü çocuğuyum gelin Sayın Zeybekçi pazara ve markete gidelim fiyatları görün, inanın canımızı yakıyor.İnşaat sevdasından vazgeçin tarım ve hayvancılığı kalkındıralım.Hani son yıllarda "Talimat verdi" deniliyor ya istatistik kurumu rakamları talimat dahilinde çünkü halimi anlatmıyor.Hazinede para varsa çalışana-emekliye zam verin.Halimiz perişan tercih şimdi siyasilerde ama seçimde tercih benim.Unutmadan yap işlet devret modelinden vazgeçin bu döviz borcunu ben artık kaldıramıyorum yenilerini eklemeyin.Ben bazıları gibi çifte vatandaş değilim bu ülkeden gidemem, imkan olsada gitmem Anadolu toprağını bırakamam dedemin şehit toprağını bırakamam.

Yorumu oyla      10      5  
Merkez 1 Nisan 2018 Pazar 12:32

Ekonomi bitik diyen komedyenler okusun ne diyelim

Yorumu oyla      9      7  
Öncelik 1 Nisan 2018 Pazar 12:29

İstatistik kurumu enflasyon,işsizlik, büyüme rakamları vatandaş olarak beni yansıtmıyor.2017 başında hesaplama formüllerini değiştirdi.Gelin masaya gerçek rakamları koyup çözüm bulunsun.Hayat pahalılığı milletin canına okudu.Bankaların plastik kartları ve kredileri milleti perişan etti.Büyüme üretime dayalı olursa toplumun refahı artar ithalata dayalı büyüme vatandaşı fakirleştirir ithalatçıları ve onu destekleyenleri büyütür.

Yorumu oyla      11      5  
Şeker 1 Nisan 2018 Pazar 12:22

Şeker fabrikaları zarar ediyor ama neden? Bilindiği üzere bu fabrilalara şeker pancarı gelir şeker üretilir bir daha ki sezon beklenir.Zarar ediyor çünkü hammadde olan şeker pancarı üretimi yok çünkü 6 tl olan mazotu çiftçi alamıyor, gübre çok pahalı alamıyor ekim azalıyor.Şeker fabrikalarının ürettiği küspe hayvan yemi olarak kullanılıyor bu olmayınca samanı bile ithal ediyoruz hayvancılıkta azalıyor et ithal ediyoruz.Silsile devam ediyor.Şeker fabrikalarının yıllık toplam zararı külliyenin sadece bakım masrafının kaç ayına denk geliyor? Şeker fabrikalarının arazileri inşaata açılırsa meydana gelecek rantı anlatmıyorum, insan sağlığına zararlı mısır şurubu üreten amerikalı dostlarımızın menfaatini anlatmıyorum.Onun için gelin çok basit bir işlem şeker fabrikalarını özelleştirmek yerine şeker pancarının üretimini arttıralım.İnsanlar herşeyin frkında.İzlanda muz-portakal-domates üretiyor kuzey kutbunda.

Yorumu oyla      11      5  
eKOnoMİK 1 Nisan 2018 Pazar 11:37

İhracatın artışı çok güzel emeği geçenlere çok teşekkürler.Ama Sayın Bakan siz bununla övünüyorsunuz ihracatı yapan özel sektör.İthalat ihracatın 2 katı dış ticaret açığı dünya rekoru.Sizin göreviniz ithalatı azaltıp dış ticaret açığını indirmeniz gerekiyor bunun yoluda ülkede tarım ve hayvancılığı ayağa kaldırmak üretimi arttırmak, sanayi ürünlerinde montaja değil üretimi arttırmak gerekiyor.Ne için övündüğünüzü anlamıyorum.

Yorumu oyla      11      5  
Ali Cengiz Kurt 1 Nisan 2018 Pazar 11:03

Biz görüyoruz rakamları endişe ediyoruz.Makas açılıyor.İthalat çok daha hızlı artıyor.Bu sürdürülemez.Kapkaç yolsuzluk hırsızlık yerine üretimi koymadıkça sonumuz hüsran.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in turizm cennetine kruvaziye akını!
Çeşme ilçesindeki Ulusoy Çeşme Limanı'nı, 2018 yaz sezonunda 53 kez kurvaziyer gemisi gelecek.
Binlerce işçiye müjde: Resmi Gazete’de yayımlandı!
Taşeron yasasında 3 maddeyle ilgili DİSK olarak girişimde bulunduklarını ...
İzmir'de sergilendi... Dünyada tek!
İzmir'de, 24'üncü MARBLE Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nda, ...
 
EBSO'ya yıldızlı pekiyi!
EBSO’nun başarı ve hizmet kalitesini belgeleyen sertifikayı Gümrük ve ...
İhracat rakamları MARBLE’da yükselecek 
Bu yıl 24. kez düzenlenen MARBLE - Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri ...
Elektrik fiyatlarına zam yolda!
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik fiyatlarına 1 Nisan'dan ...
 
MARBLE’dan dünyaya açılıyorlar 
Dünya Doğaltaş Birliği (WONASA) Başkanı Ali Şayakçı, dünyaya açılmak isteyenlerin ...
DTO İzmir'de Öztürk'e rakip çıktı
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanlığı’na aday ...
İzmir'in terk edilen köyleri turizme açılıyor
İzmir'in terk edilen köyleri turizme açılıyor
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Türkiye'nin 'en güzeli' İzmir'e!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva