HABERLER>EKONOMİ
11 Ekim 2023 Çarşamba - 14:53

İESOB Başkanı Yalçın Ata duyurdu: Esnafa müjde!

Sigortalıların 7 bin günle emekli olurken, Bağkur’lu esnafın, 9 bin iş günü prim ödeyerek emekli olabildiğini ilgili herkese anlattıklarını belirten İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata, “Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, en geç yılbaşına kadar, BağKur’luların da 7 bin 200 gün primle emekli olmalarının önünü açacak yasayı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne getireceklerini bildirdi. Biz bu sorunu şimdiden çözülmüş kabul ediyoruz” dedi.

İESOB Başkanı Yalçın Ata duyurdu: Esnafa müjde!

EGEDESONSÖZ – İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata, SONSÖZ TV’de İzmirli esnafa müjde verdi. Gazeteci Yazar Muhittin Akbel’in programında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Esnaf Sanatkarlar ve Kooperatifler Genel Müdürü Taha Enes Şener’in İESOB’deki buluşmalarında konuşulan konuları anlatan Başkan Ata, Bağkur’lu esnafın da sigortalılar gibi 7 bin 200 gün prim ödeyerek emekli olmasının önünün açılacağını müjdeledi.

ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLARIMIZIN BAŞINDA GELİYORDU
Esnaf için birinci sırada yer alan bu sorunun çözümü için bakanlar düzeyinde bile görüşmeler yaptıklarını anlatan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata, şu değerlendirmelerde bulundu:

“İzmir esnaf teşkilatı, bugüne kadar hiç görmediği bir yoğunluk yaşıyor. 15 gün önce Çalışma Bakanımız Prof. Dr. Vedat Işıkhan misafirimizdi. Bu kez Ticaret Bakanı yardımcısı Mahmut Gürcan, Esnaf Sanatkarlar ve Kooperatifler Genel Müdürü Taha Enes Şener misafirimizdi. Esnaf buluşması adı altında bu tür toplantılara başladık. Çok da şık oluyor. Hem odalarımız, hem esnafımız inanılmaz derecede mutlu oldular. Tüm problemlerini açık kürsüde anlatıyorlar. Esnafla ilgili ne derdi varsa anlatıyor. Son toplantı da onlardan biriydi. Ticaret Bakan Yardımcısı Sayın Gürcan, o kadar güzel not aldılar, talepleri, talepte bulunanların isimlerini not etti. Ankara’ya boş gitmedi. Bu toplantıların sonuçlarından sonra mutlaka geri dönüşler olacaktır. Esnafımızın uzun zamandır çözüm bekleyen sorunlarının başında, emeklilik gün sayısı sorunu geliyor. Sigortalılar 7 bin 200 gün prim ödeyerek emekli olabiliyorken, BağKur’lu esnafımız 9 bin gün ödeyerek emekli olabiliyor. 1800 günlük büyük bir fark var. Geldiğimiz günden beri bu konunun üzerinde duruyoruz ve sürekli gündemde tutuyoruz. Çalışma Bakanımıza ilettik, Ticaret Bakan Yardımcımıza ilettik, genel müdürümüze ilettik. Ankara’daki tüm İzmir milletvekillerine de anlattık. Esnaf arkadaşlarımıza buradan bir müjde vermek istiyorum. Ticaret Bakan Yardımcımız Sayın Mahmut Gürcan, en geç yılbaşına kadar, yani en geç 2,5 ay içerisinde BağKur’luların da 7 bin 200 gün primle emekli olmalarının önünü açacak yasayı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne getireceklerini bildirdi. Bana göre bu sorun aşılmıştır ancak yine de Meclis’ten geçmesi gerekiyor. Meclisten geçtiğinde, 2024 yılı Ocak ayından itibaren esnaf kardeşlerim, 7 bin 200 gün prim ödemiş olmaları durumunda emekli olabilecekler.”

BİR DE ŞU AVM YASASI, ESNAFIN BEKLENTİSİ DOĞRULTUSUNDA ÇIKARILSA!
Bakan Işıkhan, Bakan Yardımcısı Gürcan’dan, esnafın uzun süredir gündeminde olan AVM yasasının da bir an önce esnafın beklentileri yönünde çıkarılması talebini ilettiklerini belirten Başkan Ata, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bakanlarımıza, uzun süredir gündemde olan AVM yasası ile ilgili yasal düzenlemeyi hatırlattık. AVM’lerde süre yok, tatil yok. Esnafımız bu yasa hala çıkmadığı için o kadar mutsuz ki… Her yetkiliye bu sorunu hatırlatıyoruz ve çözümü konusunda yardım istiyoruz. AVM yasasının bir an önce Meclis’ten çıkmasını arzu ediyoruz. AVM’lerin esnafımıza ne büyük zarar verdiğini, bir örnekle anlatmak istiyorum. Biliyorsunuz ben dört kuşak ayakkabıcılıktan gelen bir esnafım. İnönü Caddesi’nde Fahrettin Altay meydanından Eşrefpaşa semtine kadar 62 ayakkabı mağazası vardı, irili ufaklı. Nokta durağında benim de dükkanım vardı. Şu an itibariyle o 62 mağazadan 14 mağaza kalmış. AVM’ler, esnafımızı bitiriyor, tüketiyor. AVM’lere karşı değiliz ancak Avrupa’daki örneklerinde olduğu gibi şehlirlerin dışında yapılmasından yanayız. Şehrin kalbinde AVM olmaz. Olursa, yanlış olur. En son açılan AVM’yi düşünün, Türkiye’nin en büyük AVM’lerinden biri… Bu AVM’ler esnafı etkilemez mi? Öyle bir etkiliyor ki, canımız yanıyor. AVM’lerin haftada bir gün kapalı olması yönünde görüş bildirdik. Çıkacak yasayı bilmiyoruz. AVM yasası, torbaya yasaya girdi ancak o torbadan neler çıkacak bilmiyoruz. Umarım, haftada bir gün AVM’lerin kapalı olması kriteri yer alır. Bakanımız, bakan yardımcımız, bu konuda düzenleme yapılacağına dair ifadelerde bulundular. Şişenin içinde çorba satıyor, zincir marketler… Bizim lokantacı arkadaş mağdur oluyor sonuçta. Esnaf esnaflığını yapacak, market marketliğini yapacak. En ücra köşelere kadar yayıldılar. İktidar partisi eğer esnafın yaşamasını istiyorsa, bir an önce bu sorunu çözmesi, önlem alması, AVM yasasını esnafın beklentileri doğrultusunda çıkarması lazım. Bu sorun, yeni bir sorun değil, çok uzun yıllara dayanıyor. Bu yasanın çoktan çıkması lazımdı. Ancak üstün güçler bu yasanın çıkmasını engelliyor diye düşünüyorum.”

 
Rekabet Kurumu 4 yılda 10,4 milyar lira ceza kesti
 
Takiple durdurulan otomobilden uyuşturucu çıktı: 2 tutuklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 11 Ekim 2023 Çarşamba 16:18

Yalçın Ata Başkan BESAŞ dolandırıcılığı ile esnafın çalınan milyonlarının hesabını sorabilecek mi? Yoksa gerisi lafı güzaf...

Yorumu oyla      2      3  
CEMAL 11 Ekim 2023 Çarşamba 15:46

Başkan seçilir seçilmez bir sürü insanı işten çıkardınız adaletmi bu.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rekabet Kurumu 4 yılda 10,4 milyar lira ceza kesti
Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, kurumun son 4 yılda 10,4 milyar liralık ...
İzmir’de şeytanın pabucunu ters giydirecek dolandırıcılık!
İzmir Kömürcüler Esnaf Odası Başkanı Mustafa Düzyol, devlet tarafından ...
TÜİK duyurdu: Uzman yardımcıları alacak
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 20 uzman yardımcısı istihdam edecek. ...
 
Balık fiyatlarına 5 günde büyük zam
Trabzon'da son günlerde etkili olan yağış ve rüzgâr sebebiyle balıkçıların ...
Emeklilere 5 bin liralık destek ödemesi Meclis'e sunulacak!
Çalışmayan emeklilere verilecek 5 bin liralık destek ödemesi bugün Meclis'e ...
Sendika acı tabloyu anlattı: Çöpten plastik toplayan emekliler!
DİSK Emekli Sen Ege Bölge Temsilcisi Hüseyin Özkaynak, emeklilere Kasım ...
 
Bakan Bolat'tan indirim çağrısı!
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, tekstil ve beyaz eşya sektörleri başta olmak ...
TÜİK açıkladı... İşsizlik rakamları belli oldu!
Türkiye'de işsizlik oranı, ağustosta bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak ...
Erdoğan duyurdu: Fahiş fiyatlara ceza geliyor!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında otomotiv ve gayrimenkul ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva