HABERLER>TARIM
8 Mayıs 2023 Pazartesi - 12:57

Hububat ve bakliyat ihracatı 3,8 milyar dolara ulaştı

Hububat sektörünün Türkiye geneli ocak-nisan ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,37 artışla 3,8 milyar dolara yükseldi.

Hububat ve bakliyat ihracatı 3,8 milyar dolara ulaştı

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) nisan ayı ve ocak-nisan dönemi ihracat rakamlarını açıkladı.

Buna göre, İHBİR’in nisan ayı ihracatı 279 milyon dolar olarak gerçekleşti. Hububat sektörünün Türkiye geneli nisan ayı ihracatı ise geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 6,93 artışla 867,8 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Böylece, hububat sektörünün Türkiye geneli ocak-nisan ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,37 artışla 3,8 milyar dolara yükseldi. İHBİR'in ocak-nisan ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 15 artışla 1 milyar 211 milyon dolara ulaştı.

Nisan ayında, hububat sektörünün en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk üç ülke sırasıyla Irak, ABD ve Suriye oldu. Irak'a ihracat geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 13,3 artışla 157,9 milyon dolara ulaşırken, ikinci sıradaki ABD'ye ihracat yüzde 62,9 artışla 73,8 milyon dolara çıktı.

Suriye'ye ise nisan ayında yüzde 18 düşüşle 36,5 milyon dolar ihracat gerçekleşti. Mal grupları olarak bakıldığında en fazla ihracat, 199,7 milyon dolarla pastacılık ürünlerinde gerçekleşirken, değirmencilik ürünleri 140,3 milyon dolarla ikinci sırada, 133,7 milyon dolarla bitkisel yağlar üçüncü sırada yer aldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, Rusya’nın başkenti Moskova’da 30'uncusu gerçekleşen PRODEXPO 2023, Dubai'de kapılarını açan Gulfood 2023 Gıda Fuarı ve son olarak Almanya'da yapılan Bisküvi, Çikolata ve Şekerleme Fuarı ISM 2023 fuarlarıyla ihracattaki artışa ivme kazandırdıklarını belirtti.

Yapılan fuarlarda Türk stantlarına yoğun ilgi olduğuna dikkat çeken Taycı, "Kaliteli üretim yapan ve fiyatları uygun olan bir üretici ülke konumundayız. Dolayısıyla, birbirinden farklı birçok sektör ile fuarda yer alan Türk pavilyonlarına yoğun bir ilgi var. Türk firmaları olarak fuarlara bir hareketlilik katıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Özellikle Rusya pazarında çok ciddi fırsatların olduğunu ifade eden Taycı, “Gelinen noktada Rusya'nın dünyaya açılan en önemli kapılarından biri durumundayız. Hububat, bakliyat ve yağlı tohumların altındaki 6 sektör de Rusya'da rahatlıkla pazar bulabilir." açıklamasını yaptı.

"Yurt dışındaki ve raflardaki pazar çeşitliliğimizi artırmaya devam ediyoruz"
Taycı, sektörün ihracatının, her ay olduğu gibi nisan ayında da iyi bir performans gösterdiğini ifade ederek, Ticaret Bakanlığı’nın koyduğu hedef doğrultusunda 2023 yılında uzak ülkelere ihracat stratejisine hız vererek, özellikle Güney Amerika ve Uzak Doğu ülkeleriyle yakın temas halinde olduklarının altını çizdi.

Taycı, "İHBİR olarak her geçen gün yurt dışındaki ve raflardaki pazar çeşitliliğimizi artırmaya devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Bu yıl için 15 milyar dolar hedef koyduklarını yineleyen Taycı, 6-9 Eylül tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek WorldFood İstanbul Fuarı için yoğun katılım beklediklerini de sözlerine ekledi. (AA)

 
Atletizm dünyasının gözü Maraton İzmir’deydi!
 
Başkan Sandal kadınlarla buluştu: Aydınlık bir Türkiye’ye uyanacağız
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Neptün Soyer’den ‘ithalat’ isyanı: Çiftçinin emeğini yok saymaktır!
Arjantin, Kanada, Çin ve Rusya’dan mercimek, pirinç ve barbunya ithal ...
Muğla'da turfanda patatesin hasadına başlandı
Muğla'nın Datça ilçesinde turfanda patates üretimi yapılan tarlalarda hasat başladı.
Çiftçilere 4,5 milyar lira sulama desteği
Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı üreticilerin ...
 
Zam şampiyonu soğanı patates takip ediyor!
Geçtiğimiz ay zam şampiyonu olan soğanda fiyat hala yüksek. Düşüşün önümüzdeki ...
'10 TL'ye sebze meyve kalmadı': Kuru soğanda yüzde 440'lık artış
Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, plansız üretim ve ...
Hububat ithalatında gümrük vergisi arttırıldı
Bosna Hersek hariç tüm ülkelerden yapılan bazı hububat ithalatına uygulanan ...
 
Tarım sektörü müjdelerinin detayları belli oldu
Tarımsal üretimin, istihdama katkısı, sanayiye sağladığı ham madde ve ...
TÜİK açıkladı: Tarımsal girdi enflasyonu yükseldi
Tarımsal girdi fiyat endeksi, şubat ayında 1,22 yükseldi.
Hasat sürüyor: Soğan fiyatlarında düşüş bekleniyor
Hatay ve Adana'da hasadı süren turfanda soğanın market raflarında fiyatları ...
 
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva