HABERLER>TARIM
6 Mayıs 2023 Cumartesi - 08:25

Neptün Soyer’den ‘ithalat’ isyanı: Çiftçinin emeğini yok saymaktır!

Arjantin, Kanada, Çin ve Rusya’dan mercimek, pirinç ve barbunya ithal edilmiş olmasını sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla tepki gösteren Köy Koop İzmir Birliği Başkanı Neptün Soyer, “Bu ürünleri Türk çiftçisi de üretiyor. Üretimi artırmak yerine ithal edilmesini, Türk çiftçisinin emeğini yok saymak, haksızlık olarak görüyorum” dedi

Neptün Soyer’den ‘ithalat’ isyanı: Çiftçinin emeğini yok saymaktır!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir Köy Koop Birliği Başkanı Neptün Soyer’in, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım, hala gündemdeki yerini koruyor.  Soyer, o paylaşımıyla ilgili olarak Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulundu. “Emek günü, yerli ve milli diye fide dağıtanlar… Bu paketler, her mahalledeki 3 harflilerde” sözleriyle Arjantin’den barbunya, Çin’den pirinç, Kanada ve Rusya’dan mercimek ithal edilmesine tepki gösteren Soyer, bu ürünlerin ithal etmenin, Türk çiftçisinin emeğine saygısızlık olduğunu söyledi.

ÇAMYAYLA VE OVACIK BARBUNYASINI ÖRNEK GÖSTERDİ
Türkiye’nin, eskiden tarımsal ürünlerde kendi kendine yeten ülkeler arasında olduğunu hatırlatan Neptün Soyer, “Pekala Türkiye, bu özelliğini koruyabilir” dedi ve pirinç, mercimek ve barbunya gibi ürünlerin ithal edilmesine anlam veremediğini, bu ithal ürünlerin üç harfli bir mağazada satıldığını anlattı. Soyer, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye, yıllar önce söylenen, kendi kendine yeten bir ülke olma özelliğini koruyabilir, üretim planlamaları, köylerin korunması, köylerdeki hayatın iyileştirilmesi ile yapılan tarımsal planlamayla kendi kendine yetebilen bir ülke olabilir. Hatta ihracat yapabiliriz. Rusya’dan, Kanada’dan mercimek ithal etmenin ne gereği var? Çin’den pirinç almışız. Ödemiş’in Çamyayla, Beydağ’ın Ovacık barbunyası dururken, buralardaki üretimi artırmamız gerekirken, Arjantin’den, hem de o kadar uzak bir yerden karbon salınımını göze alarak, dünyayı kirleterek barbunya ithal etmeyi, Türk çiftçisinin emeğini yok saymak ve haksızlık olarak görüyorum.”

HACİMLİ TARIMSAL ALANLARDA PLAN VE PROGRAM ŞART
İzmir Tarım İl Müdürlüğü’nün geçen yıl dağıttığı 1 milyon 300 bin dolayındaki fidelerin, nerede üretildiğini, kime ürettirildiğini merak ettiğini belirten Başkan Neptün Soyer, “Tarım döngüsel, sürdürülebilir olmalı. Verimlilik takip edilmeli, üretim kayıt altına alınmalı. İklim değişikliğine karşı önlemler alınmış olmalı. Bu fideler nerede üretildi, kime ürettirildi? İklim değişikliği ile ilgili su krizine bir önlem alınarak, önceleyerek mi üretildi, gibi sorular aklıma geliyor. Ama farkındalık yaratarak, kentte yaşayanlar için de balkon veya çatı bahçeciliği için de önemli bulurum. Şu bir gerçek ki, hacimli tarımsal alanlarda plan ve program şart” ifadelerini kullandı.

BAKANLIK, ÜRETİMİNİ TEŞVİK ETMELİ
Mercimek, pirinç, barbunya gibi ürünlerin ülkemizde de pek çok yerde üretildiğine, üretimin artırılması yerine ithal etme tercihin, bakanlığa ait olduğuna vurgu yapan Başkan Soyer, “Bakanlık maalesef ithalat politikaları üretiyor ve geliştiriyor. Bunun da doğru olduğunu savunuyor” dedi. Çözüm yollarını, Tarım Bakanlığı’nın öncelikle atması gereken adımların neler olması gerektiğini anlatan İzmir Köy Koop Birliği Başkanı Neptün Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Köy nedir, köylü nedir? Binlerce köy, mahalle oldu bir gecede bu memlekette. Önce bu köyler kalkındırılmalı. Okulu, sağlık ocağı, ulaşımı, yolları iyileştirilmeli. 1923’te İzmir İktisat Kongresi’nde çiftçilerin eğitim talepleri ile sonrasında temel olacak köy enstitüleri yeniden kurulmalı. Kırsalda insan yetiştirmeliyiz. Ekonomik ve sosyal olarak güçlenen insanlar da elbette kırsalda yaşamayı ve üretmeyi tercih edecektir.”

 
5 yıldır birlikte olan ünlü çiftten evlilik kararı
 
AK Partili belediye başkanı hayatını kaybetti
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 6 Mayıs 2023 Cumartesi 12:48

2023'teki Kongre'de Rıfkılara, Atatürk'e hakaret edenlere kürsü vereceğinize bunları anlatsaydınız???

Yorumu oyla      14      3  
6 Mayıs 2023 Cumartesi 11:31

köylü kadir sen nerenin köylüsüsün buyuksehirin köylüsü oldugun belli ge erzurumun koylerini gez bu dediklerinin hepsi yalandır

Yorumu oyla      4      11  
İZMİRLİ 6 Mayıs 2023 Cumartesi 11:10

DÜNYADA HER ÜLKEDE HER ÜLKENİN MALI SATILIYOR..İSTER GIDA İSTER EŞYA..SENE 2023...

Yorumu oyla      9      3  
Köylü Kadir 6 Mayıs 2023 Cumartesi 10:28

Sayın köy.koop başkanı köy mü kaldı? Köyler bitirildi batırıldı köyler şimdi büyük şehirlerden ayrılan hali vakti yerinde olan her kesimden insanların istilası durumundadır,bu gün ücra köylerde tarla değil arsalar yüksek bedeller ile satılıyor lüks konutlar yapılıyor bu gerçekleri bilmeden adı köy.koop kurumun başında sadece rutin demeç vermek belediyelere mal tedarik eden bir kurum haline gelmiştir,yerinde üreten köylü kalmadı artık bugün köylü geldiği büyük şehirlerde nerede ucuz bır şey satılıyor onu takip ediyor geçimini kıt kanat sağlıyor,sizler gibi bir eli manda kaymağında bir eli Payamlı balında değildir,köylü, Atatürk'ün zamanında milletin efendisi idi...

Yorumu oyla      10      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muğla'da turfanda patatesin hasadına başlandı
Muğla'nın Datça ilçesinde turfanda patates üretimi yapılan tarlalarda hasat başladı.
Çiftçilere 4,5 milyar lira sulama desteği
Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı üreticilerin ...
Zam şampiyonu soğanı patates takip ediyor!
Geçtiğimiz ay zam şampiyonu olan soğanda fiyat hala yüksek. Düşüşün önümüzdeki ...
 
'10 TL'ye sebze meyve kalmadı': Kuru soğanda yüzde 440'lık artış
Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, plansız üretim ve ...
Hububat ithalatında gümrük vergisi arttırıldı
Bosna Hersek hariç tüm ülkelerden yapılan bazı hububat ithalatına uygulanan ...
Tarım sektörü müjdelerinin detayları belli oldu
Tarımsal üretimin, istihdama katkısı, sanayiye sağladığı ham madde ve ...
 
TÜİK açıkladı: Tarımsal girdi enflasyonu yükseldi
Tarımsal girdi fiyat endeksi, şubat ayında 1,22 yükseldi.
Hasat sürüyor: Soğan fiyatlarında düşüş bekleniyor
Hatay ve Adana'da hasadı süren turfanda soğanın market raflarında fiyatları ...
Tarımsal destek ödemeleri bugün yapılacak
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, tarımsal destekleme ödemeleri kapsamında ...
 
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva