HABERLER>GÜNCEL
13 Aralık 2020 Pazar - 11:41

Her 4 emekliden 1’i seyyar satıcılık yapıyor!

Türkiye’de her 4 emekliden birinin de seyyar satıcılık yaptığını söyleyen İzmir Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Evren Laçin, “Sokaklardaki 6 milyon seyyar esnafı, yıllık 374 milyar liralık bir ticaret hacmine sahip. Kayıt altına alınırsak devletimizin de vergi gelirleri artar; biz de güvenceli bir işe kavuşuruz. Merkezi ve yerel yönetimleri bu konuda harekete geçmeye çağıryorum” dedi.

Her 4 emekliden 1’i seyyar satıcılık yapıyor!

Türkiye genelindeki tüm şirketlerin yüzde 91,3’ünün mikro işletmelerden oluştuğunu söyleyen İzmir Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Evren Laçin, kendi nam ve hesabına çalışan seyyar esnaf sayısının ise 6 milyon olduğunu belirtti. Yıllık 374 milyar liralık bir katma değer sağladıklarını aktaran Laçin, “Mikro işletmelerdeki istihdamın 3’te 1’ini seyyar satıcılar oluşturuyor. Buna karşın kayıt altına alınmıyor, dolayısıyla kredilerden de faydalanamıyoruz. İsteğimiz ise biran önce kayıtlı hale gelip belediyelerimize ve devletimize vergi vermek” diye konuştu.

İKİ KAT İSTİHDAM

Geçtiğimiz hafta CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile de görüştüğünü ve desteğini aldıklarını söyleyen Evren Laçin, “Geçtiğimiz gün Meclis’te açıklamada bulunan HDP İzmir Milletvekili sayın Murat Çepni de, insanların aç kalmamak için seyyar satıcılığa başladığını söyledi. Ayrıca 6 milyon kişiye sağlanan istihdam ile sokak ekonomisindeki seyyar satıcıların; sanatçılar, tüm güvencesizler, odalar, borsalar ve meslek örgütlerinde kayıtlı olan üyelerin iki katını sağladığını vurguladı. Bunlar son derece doğru ve önemli veriler” ifadelerini kullandı.

374 MİLYARLIK TİCARET HACMİ

Milletvekili Çepni’nin konuşmasında sokak ekonomisinde çalışan seyyarların yıllık 374 milyar Türk Liralık ticaret hacmi ile katma değer yarattığını da hatırlatan Başkan Laçin, “Gayrisafi yurtiçi hasılada yer alan ticaret ve hizmet sektöründe de gerçekleştirilen ticaret hacminin yüzde 35’ini seyyar satıcılar üretiyor. Tüm bu katkılara rağmen, yüzde 99’u kayıtdışı olan seyyar esnafı ne COVİD desteklerinden ne de kredilerden bir kuruş bile alamıyor. Sayın Çepni’nin de söylediği gibi ne yazık ki seyyar satıcılar bu ülkenin görünmeyen emektarları. Herkesin hemen yanı başında olmamıza karşın yok sayılanlarız” dedi.

“ODA KURALIM, GÜVENCEYE KAVUŞALIM”

Taleplerini de tek tek sıralayan İzmir Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Evren Laçin sözlerini şöyle tamamladı: “Gelir Vergisi Kanunu’nun 9. Maddesinde belirtilen şartları taşıyan seyyar satıcılara Vergi Muafiyeti hakkı tanınmasına rağmen bu haktan yararlanamıyoruz. Seyyar satıcıların sadece küçük bir kısmı belediyelere başvurarak, işgaliye, tezgâh ve kıyafet için yüksek paralar ödeyerek ruhsat alıp, gösterilen alanlarda satış yapabilmekte. Buna karşın ruhsat koşulları gittikçe zorlaştırılmakta. İzmir’de 200 binin üzerinde seyyar satıcı bulunmakta. Bizlerin de Oda ve Birlik kurmamıza olanak verilsin. Sosyal güvence hakkına sahip olalım. 2019 - 2020 yılı içinde kesilen cezalar silinsin ve koşulsuz en az 5 bin TL mali destek verilsin. Çalışmak zorunda kalan çocuklara eğitim olanakları sağlansın.” 

 
Sektörün bilimsel buluşması 'Dijital İzmir Fair'de
 
Karabağlar’ın fidanlığı hızla tamamlanıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir depreminde kaybolmuştu: İki bina arasında sıkışmış halde bulundu!
Karşıyaka Tuna Mahallesi'nde iki bina arasına sıkışan "Aşık" adlı kedi, ...
Dünyada Kovid-19 hasta sayısı 20 milyonu aştı
Dünyada Kovid-19 tedavisi görenlerin 19 milyon 898 bin 756'sında hastalık ...
Koronavirüs Tablosu'nda 'iyileşen sayıları' güncellendi
Tablodaki "iyileşen hasta sayısı" ifadesi "iyileşen sayısı" olarak değiştirilerek ...
 
16 yaşındaki çocuğa 12 bin TL ceza kesildi
Aksaray'da, sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal eden ve polis ekiplerince ...
Habur Sınır Kapısı'nda araç yoğunluğu
Corona virüs tedbirleri kapsamında hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasına ...
Mehmet KARABEL yazdı... O kız Gazi Paşası’na 16 günde aşık oldu!
Mehmet KARABEL yazdı... O kız Gazi Paşası’na 16 günde aşık oldu!
 
1 milyon 36 bin doz grip aşısı yapıldı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şu ana kadar 600 bini sağlık çalışanı, 1 ...
Erkek arkadaş şiddetini kameralar kaydetti!
Şişli'de Tuğba Erçakar ayrılmak istediği erkek arkadaşı M.H.B. tarafından ...
Pompalı tüfekle tehdit edince soluğu cezaevinde buldu
İstanbul Bayrampaşa’da buzdolabını tamir ettirmek için evine beyaz eşya ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva