HABERLER>GÜNCEL
25 Şubat 2021 Perşembe - 15:28

Hedefteki üniversiteden açıklama: Atamalar etik ve ahlaki!

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Sayıştay Rapopu bulgularıyla ortaya çıkan ve basında yer alan 'adrese teslim kadro' ve personel içindeki akrabalık bağı üzerine bir açıklama yapıldı. Açıklamada, "Atamalarında da hukuki kurallara, ahlâki ve etik ilkelere uygun davranılmıştır” denildi.

Hedefteki üniversiteden açıklama: Atamalar etik ve ahlaki!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) YDK üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat’ın İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde rektör, rektör yardımcısı, dekan ve öğretim görevlileri arasında 27 kişinin akrabalık bağı bulunduğuna ilişkin açıklamasının ardından yayınlanan Sayıştay raporunda yer alan bulgular dikkat çekmişti.

SAYIŞTAY’DAN ‘ADRESE TESLİM KADRO’ UYARISI YAPTI, POLAT GÜNDEME TAŞIDI: İKÇÜ’DE NELER OLUYOR?

Sayıştay raporunda, alımı yapılacak öğretim üyeliği kadroları için ek kriterler getirilirken, objektif ve denetlenebilirlik ilkelerine riayet edilmediği ve ilanların büyük çoğunluğunda spesifik ve belli bir kişiyi çağrıştıran şartlar istendiği vurgulanmıştı. Bunun sonucunda da, alım yapılacak toplam 195 kadronun tamamı için sadece birer kişi başvuru yapabildiği ve aynı kişilerin kadrolara alındığı belirtilmişti.

Katip Çelebi Üniversitesi’nden konuya ilişkin olarak bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, bin 654 çalışanla hizmet veren bir kurumda yüzde 1,6 akrabalık bağını nepotizm olarak değerlendirmenin kötü niyetli bir yaklaşım olacağı vurgulandı.

Öte yandan “adrese teslim kadro” ilanı iddialarına ilişkin ise, “Atamalarında da hukuki kurallara, ahlâki ve etik ilkelere uygun davranılmıştır” denildi.

Üniversiteden yapılan açıklama şu şekilde:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verilen bir soru önergesine karşılık şeffaflık ilkemiz gereği üniversitemiz ilgili birimlerince verilen yanıt, bazı medya organlarında farklı yaklaşımlarla haberleştirilmiştir. Haberlerde yer verilen ifadelere ilişkin olarak aşağıdaki hususların kamuoyuna açıklanması zorunluluğu ortaya çıkmıştır: 
1.    İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, 2010 yılında kurulmuş bir üniversitedir. Geçen zaman içinde eğitimin başlaması, fiziki - teknik altyapının kurulması ve alanında uzman kadroların istihdamının sağlanması, öncelik olarak belirlenmiştir. Gelinen noktada İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, 13 fakülte, 1 yüksekokul, 2 meslek yüksekokulu, 3 enstitü, 23 araştırma ve uygulama merkezi, 19 koordinatörlükle köklü üniversiteler ile yarışır hale gelmiştir. Kadroların oluşturulmasında önemli mesafeler alınmış; bu çerçevede 1.075 akademik, 579 idari personel olmak üzere toplam 1.654 çalışanla hizmet vermektedir. Tüm çalışanların sadece %1,6’sında akrabalık bağının tespit edilmiş olmasını nepotizm bağlamında değerlendirmek, en basit tabirle kötü niyetli bir yaklaşımın tezahürüdür. Akrabalık bağı tespit edilen kişilerin önemli bir kısmı, 2010 yılında üniversitenin kuruluşu aşamasında görev almış, gerekli iş ve işlemlerin yürütülmesinde ve bölümlerin açılmasında emek vermiş akademik ve idari çalışanlardır. Ayrıca, geçen 11 yıl içinde üniversitede göreve başladıktan sonra aile ilişkisi kurmuş olan personel de bu sayı kapsamındadır. 2020 yılı URAP verilerine göre devlet üniversiteleri içerisinde öğretim elemanı başına düşen yayın sıralamasında Türkiye’de 8’inci, 2000 yılından sonra kurulmuş 95 üniversite içerisinde 4’üncü, 2010 yılı sonrası kurulanlar arasında ise her değerlendirmede ilk 3’te yer alması, atama ve yükseltmenin liyakat bağlamında yapıldığının en açık göstergeleridir. TÜBİTAK yetkinlik bazında üniversiteler analizinde üniversitemizin hacim ve kalite bazında 21 alt alanda 1. Yetkinlik bölgesinde yer almasında da bu kadroların önemli katkıları olmuştur. Sonuç olarak; üniversitemizde akademik ve idari personel alımları yürürlükte olan mevzuat çerçevesinde liyakat esasına göre yapılmış olup hukuka, ahlâki kurallara ve etik ilkelere aykırı bir durum söz konusu değildir.  
2.    Üniversitemizde toplam 16 kişi, geçen 11 yıllık süreçte farklı zamanlarda mevzuat çerçevesinde Şube Müdürlüğü kadrolarına atanmıştır. Şube müdürlüğü atamaları; sınav ehliyeti olan, kadrolarını kurmuş ve kurumsallaşmış üniversiteler açısından personelinin yarışmaya bağlı değerlendirmesi ile yapılabilirken yeni kurulan üniversitelerde öncelikle gerekliliği teminen hukuki çerçevede yürütülmektedir. Yeni kurulan kamu kurumlarında mevcut insan kaynağının sayı ve nitelik olarak yeterli olmaması, iç kaynakların atanma ehliyetine sahip bulunmaması, ihtiyaç duyulan nitelikteki yöneticilerin kurum dışından atanmalarını kaçınılmak kılmaktadır. Bu çerçevede diğer üniversitelerden ve kamu kurumlarından deneyimli yönetici nakilleri zaman içinde mevzuatın izin verdiği çerçevede yapılmıştır.  
3.    Bazı medya organlarında yer alan ve “adrese teslim kadro” ilanına çıkıldığını ileri süren haberler, Sayıştay Başkanlığı tarafından yapılan denetimlerde “bulgu” olarak yazılmış; ilgili konuya yetkili kurum ve kurullar nezdinde yanıt verilmiştir. Üniversitemiz 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu ve ilgili mevzuat kapsamında gereksinimler bağlamında kadro süreçlerini yürütmektedir. İlgili atamalar da diğer üniversitelerde olduğu gibi ihtiyaçlar doğrultusunda planlanmış; Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesine ve Kullanılmasına İlişkin Yönetmelik ile üniversitemiz Akademik Atama ve Yükseltme Kriterleri çerçevesinde yapılmıştır. Diğer atamalarda olduğu gibi öğretim üyesi atamalarında da hukuki kurallara, ahlâki ve etik ilkelere uygun davranılmıştır. 

 
Selvitopu’ndan üniversite için yapılan yeni plana itiraz!
 
Ümitcan Uygun: Bir kez tokat attım, bayıldı
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Zagor 25 Şubat 2021 Perşembe 19:08

Ahlak ve Etik´ten ne anladiginiza bagli.

Yorumu oyla      5      3  
KARSIYAKALI 25 Şubat 2021 Perşembe 16:19

Açıklamayı yapan kim ( akraba ) :)))

Yorumu oyla      6      3  
private35 25 Şubat 2021 Perşembe 15:54

Mevzuata uygun olması ile hukuk adına uygunluk ve buna etik ve ahlak değerlerini koyduğunda tartışılacak bir şey yok kalır mı? bal tutanın neresini yalayacağının şaşırılan bir dönemde, hak eden ve etmeyen arasındaki bağı kurdurmak gerçekten zor şu devirde. Bu gelenek haline geldi ne yazık.

Yorumu oyla      6      3  
25 Şubat 2021 Perşembe 15:43

Belli belli :)))))

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dışişleri'nden Ermenistan açıklaması!
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın kendini istifaya ...
Okullarımızı peyderpey açma kararlılığımız devam ediyor
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Uzaktan eğitim yüz yüze eğitimden daha ...
YDS başvuru tarihleri belli oldu
ÖSYM, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (2021-YDS/1) için başvuruların başladığını duyurdu.
 
TBMM Başkanı Şentop'tan 'fezleke' açıklaması
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Meclis'e gelen ...
Cinsel saldırı sanığı susma hakkını kullandı
Batman'da, intihar eden İpek Er'e (18) cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla ...
Bingöl Karlıova'da 4,1 büyüklüğünde deprem
Bingöl Karlıova'da saat 12.48'de 4,1 büyüklüğünde deprem oldu. 6,96 kilometre ...
 
Seri katile 5 kez ağırlaştırılmış müebbet
Ordu ve Samsun'da, 12 kişiyi öldürdüğü iddiasıyla tutuklanan, Ordu'da ...
TSK izin verdi: Tuşlu telefonlar stoklarda tükendi
Genelkurmay Başkanlığı'nın askerde kısmi telefon kullanımına izin verilmesi ...
Demlik şakası yapan kuzenini plazma televizyonla kovaladı
Rize'nin Ardeşen ilçesinde Murat Gül, elindeki boş çay demliğini üzerine ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva