HABERLER>SAĞLIK
22 Mayıs 2022 Pazar - 14:53

Hastalarla eczacıları karşı karşıya getirdi... İlaçta yeni kaos!

İlaç firmalarının, devlete söz verdiği halde yüzde 20-41 aralığında yapması gereken indirimi yapmadan eczanelere ilaç satmaya başlaması, yeni bir krize sebep oldu. Hastalar, daha fazla fark ödemek zorunda kaldı. İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, sorunun çözümü için devletin ilaç firmalarıyla indirim sözleşmesi yapmasının şart olduğunu belirterek, “Vatandaş da eczane de sorunun dışında tutulmalı. Çünkü bu sorun hastayı da eczacıyı da çok yıpratıyor” dedi.

Hastalarla eczacıları karşı karşıya getirdi... İlaçta yeni kaos!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Vatandaşlar, pek çok ilaçtaki yüksek miktardaki katkı payı nedeniyle sorun yaşarken, bu sıkıntı ilaç firmalarının indirim oranını düşürmesi nedeniyle daha da büyüdü. Eczanelere ilacı yüzde 20-41 aralığında indirimle veren ilaç firmalarının, ilaçta sabit kurun 6,29 olması nedeniyle indirimi bir hayli düşük tutması, eczacılarla hastaları karşı karşıya getiriyor. Eczacı, indirimsiz aldığı ilacın farkını zarar etmemek için hastalardan isterken, hastalar da bu gelişme üzerine ilaca daha fazla öder hale geldi.

FİRMA İNDİRİM YAPMAZSA, ECZACI O İLACI SATTIĞINDA ZARAR EDER
İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, indirimle ilgili süreci detaylarıyla Egedesonsöz’e anlattı. SGK öncesinde, SSK döneminde eczanelerle anlaşma yapılırken, eczacılardan belli oranda indirim istendiğini hatırlatan Başkan Sayılkan, “O günlerden beri eczacılar, cirosuyla orantılı bir şekilde indirim yapıyor. Aynı tarihlerde ilaç firmalarından da indirim istendi. Onlar da kabul etti. 35 milyon SSK’lının, Bağkurlu’nun her hastaneden hizmet alması, eczanelerden ilaçlarını temin etmesiyle ilgili, sağlıkta devrim olarak tanımlanan bir süreçten söz ediyoruz” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“Devlet, eczanenin gönderdiği faturadan, iskontoları kesti. Ancak ilaç ilaç firmalarından iskontoyu nasıl sağlayacaktı? Bu sorunu da, ilaç firmalarının eczanelere indirimli ilaç vermesiyle çözdüler. O zamanlarda SGK’nın firmalardan istediği iskonto, yüzde 4-11 aralığındaydı. Sonra bu oran yüzde 20-41 olarak değişti. Firma, indirimi yaparak eczaneye ilaç veriyordu. Bunu yapmadığında, eczacı indirimin olmadığını fark ettiğinde, vatandaşa diyor ki; kusura bakma, ben size bu ilacı, o fiyata verirsem, zarar ederim. Bana ekstra fark ödemeniz lazım. Ya da ben bu ilacı veremem. Eczacı, böyle durumlarda arada kalıyor. Biz eczacılar, o ilaç indirimsiz geldiği halde, indirimliymiş gibi bir fiyata satarsak, sermayeden yemiş oluruz. Binlerce kalem ilaç için geçerli olan bu sorun, eczacıları da, vatandaşları da bıktırdı.”

VATANDAŞLA KARŞI KARŞIYA GELMEKTEN YORULDUK
Eczacıların, SGK ile her yıl anlaşma yaptığını, ne kadar iskonto yapacaklarını net bir şekilde belirlediklerini anlatan Başkan Sayılkan, bu karşın firmalarla herhangi bir sözleşmenin, yazılı bir anlaşmanın olmadığının altını çizdi. Başkan Sayılkan, devletin ilaç firmalarıyla da anlaşma yaparak iskontoyu teminat altına alması gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Onlarla yazılı bir sözleşme var mı? Yok. Sağlıkta devrim yapılırken, ilaç firmalarının sözüne güvenerek bir anlaşma yapılmış, yazılı bir anlaşma yok. Firmalar, sözlerini unuttular. Neden unuttular? Euro kuru 6,29 lira. Gerçek euro 16.90 lira. Adam feryat ediyor, iskontoları yaparken benimle neden konuşmuyorsun diyor. Ayrıca, SGK’nin istediği yüzde 41’lik indirimi uygulaması halinde her kutu ilaçta 15 lira zarar ediyorum, diyor. Bunu yüzde 41 olarak uygulamamak yerine yüzde 20 uygulayarak ilacı piyasaya sürüyor. Aradaki yüzde 21’lik kayıp, eczacının üzerine yıkılıyor. SGK’nın, ilaç firmalarıyla bağlayıcı sözleşme yapması lazım. Ya da bunu eczanelerin dışında halletmeli. Bunun dünyada çok örnekleri var. Biz de vatandaş da bu işin dışında kalmalıyız. İlaç firmalarını bağlayan yazılı bir sözleşme yokken, firmaların iskonto oranlarının sürdürülebilirliğinin olmadığını, olmayacağı ortada. Vatandaşlarla bu konuda sık sık karşı karşıya gelmekten yorulduk. Vatandaş da haklı. Neden daha fazla katkı payı ödesin ki…”

 
Karşıyaka'da Taha profesyonel oldu
 
Tek seferde en büyüğü... 50 milyon makaron!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gülgün Aynalı 22 Mayıs 2022 Pazar 15:56

Açık ve net bir açıklama , eczacıların sesini duyun!!! Tuncay Sayılkan’a çok teşekkürler .

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlık açıkladı: Türkiye'de 'maymun çiçeği' var mı?
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, "Ülkemizde bugüne kadar ...
Uzmanlar uyardı... Yağ tabakası gibi beyni sarıyor!
Dijital bağımlılığın sadece çocuk, ergen ve gençleri değil, yetişkinleri ...
Maymun çiçeği virüsü bir ülkede daha görüldü
İsviçre'de bir kişiye maymun çiçeği virüsünün bulaştığı açıklandı.
 
Güncel tablo açıklandı: 3 vefat, bin 264 yeni vaka
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan son dakika açıklamasına göre, Türkiye'nin ...
Bilim Kurulu Üyesi uyardı: Türkiye risk altında!
Maymun çiçeği olarak da bilinen Monkeypox virüsünün yıllar sonra Afrika’nın ...
Maymun çiçeği virüsü yayılmaya devam ediyor
Maymun çiçeği virüsü yayılıyor. Daha çok Orta ve Batı Afrika'da görülen ...
 
Muhittin AKBEL yazdı... Maskeye veda etmeyin!
Muhittin AKBEL yazdı... Maskeye veda etmeyin!
Salgında günün bilançosu: 4 vefat, 1485 yeni vaka!
Sağlık Bakanlığı koronavirüs tablosunu paylaştı. Buna göre Türkiye'de ...
Vali Köşger'den pandemi raporu
Koronavürüs salgını ile hayatımıza giren kısıtlamaların gevşetilmesi sonrası ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva