HABERLER>EKONOMİ
8 Mayıs 2022 Pazar - 10:29

Gardıroplar artık tadilatla yenileniyor... Eskiler kıymete bindi!

Ağırlaşan ekonomik şartlar nedeniyle yeni giysi alamayan vatandaşlar, sandıkta, gardıropta unuttukları eski giysileri mahalle terzilerinde tadilat yaptırıp kullanmayı tercih eder oldu. Terziler, “Yeni aldığı pantolonun paçasını, elbisenin eteğini yaptıranlar parmakla sayılacak kadar azalırken, çöpe atılacak kadar yıpranmış giysilerini tamir ettirip yeniden giyenlerin sayısı çok arttı” diyor.

Gardıroplar artık tadilatla yenileniyor... Eskiler kıymete bindi!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Asgari ücrete yüzde 50 zam yapılmasına rağmen insanların alım gücü, eskisine göre bir hayli azalınca, eski giysiler kıymete bindi. Çareyi gardıropta, sandıkta adeta unutulan, yıllardır giyilmeyen, eskimiş, yıpranmış giysileri tadilattan geçirtip yeniden kullanmakta bulanların sayısının bir hayli arttığı gözleniyor. Eski giysiler, tadilatla ve 15-20 liralık bir maliyetle yeniden kullanılır hale getirilirken, mahalle aralarında faaliyet gösteren terziler, tadilat işlerinin iki ay öncesine göre üç-dört kat arttığını belirtiyor.

HACİM USTA: 65 YILLIK TERZİYİM, HİÇ BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM
65 yıldır terzilik yaptığını, meslek hayatı boyunca hiç bu kadar çok tadilat işi almadığını anlatan 84 yaşındaki emektar terzi Hacim Kulalı, özellikle son iki aydır neredeyse mağazadan yeni alınmış bir pantolon ya da elbisenin tadilat için dükkana getirilmediğini söyledi. Eski elbiselerin, tadilatla yeniden kullanılır hale getirilmesi için talepte bulunan müşterilerinde belirgin bir artış olduğuna dikkat çeken Hacim usta, “İnsanlar bunu nostalji olsun diye değil, yokluktan yapıyor. 350-400 liraya şort almak yerine, terziye 15-20 lira verip eski pantolonunu şorta dönüştürmeyi tercih ediyor” dedi. Hacim Kulalı, son iki ay içerisinde karşılaştığı manzarayla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

ESKİMİŞ PANTOLONLAR, ŞORT HALİNE GETİRİLİYOR
“Genç kızlarımız, annelerinin, hatta anneannelerinin, babaannelerinin giysilerini getiriyor, onlardan yeni ürünler yaratmamızı istiyorlar. Bir müşterim, dizi yıpranmış pantolonunu getirdi, onu şort yapmamı istedi. 350 liraya bir şort almak yerine terziye 15-20 lira verip bir şort kazanmak, elbette daha ekonomik. Kadın erkek, genç yaşlı fark etmiyor; herkes eski giysilerini ekonomiye kazandırmak için çırpınıyor. Hiç kimse artık, ben bunu bir daha giymem, deyip kenara attığı giysilerini heba etmek istemiyor. Kullanabileceği son ana kadar kullanmak istiyor. Bir başka müşterim, 10 tane pantolon getirdi, hepsi de aşağı yukarı 40 yıllık pantolonlar. İspanyol paçaydı, bol kesimdi. Hepsinin paçasını küçülttük, normal kesime dönüştürdük. Bugün iyi bir pantolon, 400 liradan başlıyor. Bir kadın, annesinin eski elbisesini getirdi. Ondan bir etek çıkardık, bir de crop top yaptık.”

GÜNDE 20-25 TADİLAT İŞİ ALMAYA BAŞLADIM
Tadilatçılık artık bir sektör haline geldiğini belirten yılların terzisi Hacim Kulalı, “Benim gençliğimde tadilat işi geldiğinde, o işten para alınmazdı, ayıp sayılırdı” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şimdi kumaş alıp takım elbise, gömlek, abiye kıyafet diktiren yok; ama eski elbisesini, pantolonunu, gece kıyafetini tadilata getirip yeniden giyenler çok. 2022’nin ilk ayında günde 8-10 tane tadilat işi gelirdi. Fakat son iki ayda günde en az 25 tadilat işi gelmeye başladı. Bu yokluk, bu hayat pahalılığı, galiba benim gibi tadilatçı terzilere yaradı.”

YEŞİL: SÜTYENİNİ BİLE TADİLATA GETİRENLER VAR
35 yıllık terzi Adnan Yeşil ise tadilat için iç çamaşırını, hatta sütyenini getirenlerin dahi olduğunu söyledi. Artık insanların yeni giysi alamaz hale geldiğini, tadilat için kendisine başvuranların sayısının artmasından rahatça anlaşıldığını belirten Adnan Yeşil, şunları söyledi:

“Son iki ay içinde, hiç tahmin edemeyeceğimiz kadar arttı tadilat işi. Boy kısaltma, boy uzatma, daraltma, genişletme gibi işlemler çoğunlukta. Yeni bir pantolonun paçasını, yeni bir elbisenin eteğini yaptırmak gibi işler çok azaldı. Sanırım hiç kimse yeni bir ürün alamıyor. İç çamaşırını tadilat için getirenler bile var. Mesela sütyen tadilatı bile yaptım. Eski pantolonlarını şort yaptıranların sayısı çok arttı. Eskimiş kot pantolonların erimiş yerlerine yama yaptırıp giyenlerin sayısı hiç de azımsanacak gibi değil. Geçmiş dönemlere göre, daha çok eski giysileri ekonomiye kazandırıyoruz. Bir ara işlerimiz o kadar çok azalmıştı ki, böyle giderse, çarkı nasıl çeviririz, diye kara kara düşünüyordum. Şimdi işlerimiz açıldı. İki ay önce günde iki, üç, bilemediniz dört tane iş gelirken, şu günlerde gün içerisinde 15-20 iş geliyor. Tişört getirenler de oluyor. Ağabeylerin, ablaların kıyafetlerini tadilattan geçirtip küçük kardeşlere uygun giysiler haline getirmezi isteyenlerin çoğaldığını söylemek isterim.”

 
Başkandan anneler gününe özel ziyaret
 
Hayali gerçekleşti... Operatör kadına anneler günü sürprizi!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
HASAN GÜRSEL ALTUĞ 8 Mayıs 2022 Pazar 11:45

Çok sevindim. Artık ülke olarak japonlar gibi pinti olmamız lazım.Yoksa 10 sene bu krizden çıkamayız. Tüketim toplumu değil üretim toplumu olacağız. benim 20 senedir giydiğim kazak var.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Memur-Sen'den 3600 ek gösterge açıklaması
Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ali Yalçın, ...
Küresel piyasalar enflasyon verilerine odaklandı
Küresel pay piyasalarda gözler gelecek hafta başta ABD olmak üzere açıklanacak ...
TÜİK gelir dağılımında son tabloyu açıkladı
Türkiye'de en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik grubun toplam gelirden ...
 
Konsey toplandı... Çiğ süt fiyatları arttı!
Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt fiyatlarında yüzde 30 artış yaparak 5.7 liradan ...
Bakan Nebati'den 'enflasyon' açıklaması
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Yüksek enflasyon sebebiyle insanımızın ...
Memur ve emekliler ne kadar zam alacak?
TÜİK'in açıklamasına göre dört aylık enflasyon yüzde 31,71 olarak gerçekleşti. ...
 
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı
TÜİK nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜFE nisanda yüzde 7,25 ...
Sigaraya yine zam geldi... En ucuzu 25,5 TL oldu!
Ocak ve Mart aylarında yapılan toplam 6 TL'lik artışın ardından sigara fiyatlarına yeni zam geldi.
Bayram tatilinin ardından gözler dolarda!
Bayram öncesinde 15 lira sınırına kadar yükselen döviz kurları, piyasaların ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva