HABERLER>GÜNCEL
15 Şubat 2024 Perşembe - 13:53

Foça'da jeotermal isyanı!

İzmir Foça'da, iki adet jeotermal sondaja karşı açılan davada "ÇED gerekli değil" kararı çıktı. Bu kararı protesto eden Foçalılar, projenin bölgenin doğasına geri dönüşü olmayan zararlar vereceğini belirtti.

Foça da jeotermal isyanı!

İzmir'in Foça ilçesinde termal turizm adı altında yapılmak istenen iki adet jeotermal sondaja karşı açılan davada bilirkişi keşfi yapıldı. Foçalılar, sondajlarla ilgili "ÇED gerekli değil" kararına tepki gösterdi. Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz "Foça’nın doğal güzellikleri en önemli zenginliklerimizdendir. Termal sondaj projesinin doğamızı ve halkımızın sağlığını tehlikeye atmasına izin vermeyeceğiz. Geleceğimize onarılmaz zararlar vereceğine inandığımız bu projenin iptali için tüm yasal haklarımızı kullanarak mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

Foça ilçesine bağlı Fevzipaşa Mahallesi'nde Miray Madencilik A.Ş. tarafından yapılması planlanan 'Termal Turizm Amaçlı iki adet Jeotermal Kaynak Arama Sondaj' projesinde, mahkemenin atadığı bilirkişi heyeti keşif yaptı.

"ÇOK ŞEY KAYBETTİRECEK, KAMU YARARI YOK"
'Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu'nun çağrısıyla keşif yapılacak alanda toplanan vatandaşlar "ÇED gerekli değildir" kararına tepki gösterdi. Platform adına açıklama yapan Ramis Sağlam, şunları söyledi:

- ÇED gerekli değildir kararı alındığı tarihte bölge onaylı 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında ‘Çayır-Mera’ kullanımı ve ‘Asker Yasak Bölge’ sınırları içinde yer alıyordu. Söz konusu proje Foça'nın doğasını, tarım alanlarını, yer altı ve yer üstü sularını olumsuz yönde etkileyecek. Proje toz, duman çıkaran ve çevreye kimyevi atık bırakacak. Sondaj arama kuyularının bulunduğu parseller zeytinliklerle, ormanlık alanın yakınında ve hemen kıyısından akan iki dereyle çevrilidir.

- Bu projenin faaliyete geçmesi halinde Foça'nın yer altı ve yer üstü sularının olumsuz etkileneceği açıktır. Foça gibi özel çevre koruma alanı olan bölgeye kazandıracağı hiçbir değer olmadığı açıktır. Kaybettireceği çok şey olduğu düşünüldüğünde bu proje için verilen 'çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir' kararı açıkça kamu yararı gözetilmeden alındığı anlaşılacaktır.

SULAK ALANLAR TEHLİKE ALTINDA
Sondaj alanının zeytinlik arazilerin arasında olduğunu, keşif yapan heyetin de gördüğünü dile getiren Sağlam "Bu alanın içerisinde projenin gerçekleştirilmesinin tarım ve sulama alanlarını risk ve tehlike altına sokacak. Proje etki alanı içinde Arpaçay Göleti ve Sulama Alanı'nın yer aldığı açık olup, sulak alanların korunması hakkında kanuna açık aykırılık içeriyor. Alanda fazla sayıda fay zonu yer alması, jeotermal kuyuda herhangi bir patlama meydana gelmesi halinde yer altı sularını zehirleyeceği tartışmasız" ifadelerini kullandı.

"TÜM YASAL HAKLARIMIZI KULLANACAĞIZ"
Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz "Foça’nın doğal güzellikleri en önemli zenginliklerimizdendir. Termal sondaj projesinin doğamızı ve halkımızın sağlığını tehlikeye atmasına izin vermeyeceğiz. Geleceğimize onarılmaz zararlar vereceğine inandığımız bu projenin iptali için tüm yasal haklarımızı kullanarak mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.(SÖZCÜ)

 
Adnan Oktar suç örgütüne istenen cezalar belli oldu
 
Adaylıktan el çektirilen Balcı ‘Özel’ görüşmeyi anlattı… Tele-çizik!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Adnan Oktar suç örgütüne istenen cezalar belli oldu
Adnan Oktar organize suç örgütünün güncel yapılanmasına yönelik açılan ...
398 terörist etkisiz hale getirildi!
Milli Savunma Bakanlığı, 1 Ocak'tan bugüne kadar 151'i Irak’ın, 247'si ...
Kamyona çarpan otobüs alev aldı: 2 ölü, 5 yaralı
Çorum'da yolcu otobüsünün kamyona arkadan çarpması sonucu ilk belirlemelere ...
 
AYM'den Madımak katliamı kararı!
AYM, Madımak Oteli'nde yakınlarını yitirenlerin zaman aşımına karşı yaptığı ...
Kar esareti: Okullar tatil edildi!
Van'ın Başkale ilçesinde kar yağışı etkili oldu. 132 yerleşim yeri yolu ...
Sevgililer Günü'nde vahşet... Öldürüp kuyuya gömdü!
Adana'da Yaşar B., dün portakal bahçesinde tartıştığı İpek Akgül'ü başından ...
 
Muhtar kalp krizinden öldü... Eşi aday oldu
Mersin'de Silifke ilçesinin Mukaddem Mahallesi Muhtarı Rifat Gezer, geçirdiği ...
İzmir'de terör propagandası baskını!
 İzmir'de sosyal medyadan terör örgütü propagandası yaptıkları iddiasıyla ...
DEÜ'den sürdürülebilirliğe katkı!
Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) yürüttüğü Bilimsel Araştırma Projelerinden ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Cesur ve kararlı!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva