HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
20 Kasım 2020 Cuma - 17:02

Foça'da ilçeyi ikiye bölen 'kara taş' olayı

İzmir'in Foça ilçesindeki Reha Midilli Caddesi'ndeki içme suyu şebekesi çalışmasının ardından yapılan yeni taş döşeme çalışmaları tartışmalara neden oldu. Bazı vatandaşlar ilçenin ünlü ‘kara taş’ efsanesiyle özdeşleştirdikleri taşların kent kimliği açısından önemli olduğunu ve yerine tekrar döşenmesini isterken, bazıları ise buradaki taşların tarihi bir değeri olmadığını belirterek yenileme çalışmalarını destekledi. Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz ise taşların teknik bir nedenle daha küçük granit taşlarla döşendiğini söyledi.

Foça da ilçeyi ikiye bölen  kara taş  olayı

Foça'nın cadde ve sokaklarında 1960'lı yıllarda bazalttan büyük boy parke taşlar döşendi. Siyah renkli bu taşlar, Foça'nın simgesi oldu. Bu siyah döşeme taşlardan birinin 'kara taş’ efsanesinde geçen taşlardan olduğu düşünüldüğü için Foça için ayrı bir önem taşıyor. Aynı zamanda bu büyük boyutlu kara renkli taşlar, Foça'nın kentsel dokusunun da ayrılmaz bir parçası. ‘Kara Taş’ efsanesine göre; "Her kim ki, Foça'daki yeri bilinmeyen bu 'Kara taşa basarsa, basireti bağlanır, Foça'ya tutkusu artar ve Foça'ya kuvvetli bir bağla bağlanırmış. Foça'ya yerleşmek ve daima Foça'da olmak istermiş. Başka yerde olsa bile, bir gün mutlaka Foça'ya geri dönermiş."

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir 2 Nolu Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'ndan siyah renkli bu iri bazalt taşlarla döşeli 'Sevgi yolu' olarak bilinen Reha Midilli Caddesi'nde, 18 Kasım'da içme suyu şebekesi yenileme çalışması başlattı. İddiaya göre, bu kapsamda yoldaki bazalttan büyük boy parke taşları kepçeyle söküldü. Foça'da benzeri çalışmalar daha önceki yıllarda ara sokaklarda yapılmış, ağır ve iri kaldırım taşları kaldırılarak yerine Bergama Taşı olarak tabir edilen daha küçük taşlarla kaplanmıştı. Belediyenin yoldaki bu taşları söküp yenileri ile değiştirmesi Foçalıları ikiye böldü. Bazı vatandaşlar ilçenin ünlü Kara Taş efsanesiyle özdeşleştirdikleri taşların kent kimliği açısından önemli olduğunu ve yerine tekrar döşenmesini isterken, kimileri de buradaki taşların tarihi bir değeri olmadığını belirterek yenileme çalışmalarını destekledi.



TARİHİ DEĞERİ YOK AMA YAPILAN YANLIŞ
İlçede 60 yıldan beri esnaflık yapan ve geçmiş dönemlerde belediyede görev de üstlenen Rüştü Merul, kaldırılan taşların ne tarihi değeri ne de Kara Taş Efsanesi ile bir ilgisi bulunmadığını söyledi. Rüştü Merul, "O dönemlerde İzmir'in Belediye Başkanı Osman Kibar'dı. Yeşilyurt semtinde sökülmüş taşlar vardı. Foça Belediye Başkanı Mustafa Konuk beni ve arkadaşlarımı görevlendirdi. Gidip, oradaki taşları alıp, getirdik. 'Foça'nın kara taşı' diye geçiyor ama öyle 100 senelik 300 senelik falan bir geçmişi yok. 1965-1966 yılları. Ayakkabıcıydım. Belediye Başkanı Mustafa ağabeyi kıramadım 3-5 ay bu yollarla uğraştım. Kaç kamyon taş geldi, kaç kamyon kum geldiyse fiş kestim. Şimdi değiştirmekle bence yanlış yapıyorlar. Ufak taşı koymakla ne değişecek. Bence yanlış ama bir bildikleri vardır herhalde" dedi.

'KADINLARIN AYAKKABILARININ TOPUKLARI TAŞLARIN ARASINA SIKIŞIYORDU'
Reha Midilli Caddesi'nde lokanta işleten İbrahim Solaç ise eski iri taşların yürümede ve engelli araçlarında zorluklar yaşattığına dikkat çekerek değiştirilmesini desteklediğini söyledi. Solaç, "Belediyenin yaptığı yol yenileme çalışmasını destekliyorum. Vatandaşlar bu yolda bayağı mağdur oluyorlardı. Taşların arası çok açıktı. Kadınların ayakkabılarının topukları taşların arasına sıkışıyordu. Ayağını burkan, bileğini inciten çok kişiye şahit oldum. Yapılan çalışma Foça için hem görsel açıdan hem de işlevsellik olarak katkı sağlayacaktır" dedi.

BELEDİYE BAŞKANI: TAŞLARIN DEĞİŞTİRİLMESİ TEKNİK BİR KONU
Kara taşların yeni daha küçük granit taşlarla değiştirilmesinin teknik bir konu olduğunu belirten Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, "İzmir Büyükşehir Belediye tarafından caddede içme suyu yenileme çalışması başlatıldı. Çalışmalar için Anıtlar Kurulu 40 santimetreye kadar kazı yapılabilmesine izin vermiş. Döşenecek yeni su hattının borularının kalınlığı 13 santimetre. Branşmanları da 13 santimetre. Yani içme suyu şebekesi için 26 santimetrelik bir kazı yapılması gerekiyor. Geriye 14 santimetre kalıyor. Bu nedenle de verilen kazı yapma iznine uygun hareket edilebilmesi için eski büyük kara taşların yerine 10 santimetre büyüklüğündeki granit taşlarla kaplama yapılıyor" dedi.

 
Karaburun'a AYM müjdesi: Hak ihlali var!
 
Sokağa çıkma kısıtlaması hakkında tüm merak edilenler
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Foça''lı 20 Kasım 2020 Cuma 21:48

Tarih kültür ve bilgisi, vizyonu ve misyonu olmayan kişiler göreve gelirse olacayı bu maalesef ??????

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeni atanan Başkonsolos'tan Başkan Soyer'e ziyaret
Yunanistan’ın İzmir Başkonsolosluğu’na atanan Despoina Balzika İzmir Büyükşehir ...
Ödemiş'te uzaktan eğitime gönülden destek
Fırsat eşitsizliğinin çocukların eğitimlerine engel olmaması için Ödemiş ...
Eski Buca Stadı'nın kaderini çizen ziyaret!
Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç AK Parti Buca’nın yeni ilçe başkanı ...
 
Başkan Tugay'dan Sağlık Bakanlığı'na öneri: İki tesisimizi de kullanabilirsiniz
Hastanelerdeki yoğun bakım ünitelerinin dolması üzerine Sahra Hastanesi ...
Bayraklı'da dayanışmayı büyüten imza!
Deprem sonrası evleri zarar gören vatandaşlara destek amacıyla Bayraklı ...
65 yaş üstü ile engelli vatandaşlara ücretsiz İzmirim Kart!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, şehir içi toplu ulaşımda kullanılan elektronik ...
 
Başkan Soyer'den 'Bir Kira Bir Yuva' paylaşımı: İzmirlilere yardım çağrısı
'Bir Kira, Bir Yuva' kampanyasında toplanan miktar ile hedeflenen miktar ...
İzmir'de Dünya Çocuk Hakları Günü unutulmadı
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü için Saat Kulesi’ni mavi ışıkla aydınlatan ...
Karşıyaka’da yeraltı konteyner dönemi
Karşıyaka Belediyesi çevre ve görüntü kirliliğinin önüne geçmek için, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva