HABERLER>GÜNCEL
25 Nisan 2012 Çarşamba - 09:40

Foça Cezaevi’nden ‘yanlışlıkla’ 47 tahliye!

Aralarında gasp, hırsızlık, tecavüz gibi suçlardan hüküm giyenlerin de bulunduğu 47 kişinin, Denetimli Serbestlik Yasası'nın yanlış yorumu nedeniyle Foça Açık Cezaevi'nden yanlışlıkla serbest bırakıldığı ortaya çıktı. Hatanın farkına varan İnfaz Hakimliği, tahliye edilen kişilere tek tek ulaşarak, "Cezaevine dönmeniz gerekiyor" diyerek tebliğde bulundu.

Foça Cezaevi’nden ‘yanlışlıkla’ 47 tahliye!

İZMİR -  Hükümetin, Açık Cezaevi'nde kalan hükümlülerin "Dış dünyaya uyumlarının sağlanması" amacıyla çıkardığı ve 11 Nisan tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Denetimli Serbestlik Yasası'nın İzmir'deki yorumu skandala yol açtı.

Cezasının bitmesine 1 yıl ya da daha az kalan hükümlülerin, bu cezanın 6 ayını kesintisiz olarak cezaevinde geçirdikten sonra son 6 ayını dışarıda geçirmelerini öngören yasa, Karşıyaka İnfaz Hakimliği'nce farklı yorumlandı.

Habertürk Egeli’den Mehmet İnmez’in haberine göre 400 kişinin kaldığı Foça Açık Cezaevi'nde Denetimli Serbestlik'ten faydalanmak için Foça Savcılığı aracılığıyla Karşıyaka İnfaz Hakimliği'ne başvuran 190 kişi geçtiğimiz hafta özgürlüğüne kavuştu. Ancak bunlardan 47'sinin yanlışlıkla serbest bırakıldığı ortaya çıktı. Bu kişilerin cezalarının bitimine bir yıl ve daha az süre kalmasına karşın, aynı cezaevinde son 6 aylarını kesintisiz olarak geçirmedikleri ya da infazlarının son 6 ayında olmadıkları öğrenildi. Adalet Bakanlığı, hukuki metinden kaynaklanan nüansın farkına varınca bir genelge yayınlanarak Denetimli Serbestlik kapsamında tahliye edilecek hükümlülerin cezalarının son 6 ayını Açık Cezaevi'nde geçirmeleri, cezalarının son 6 ayında tahliye edilmeleri gerektiğini hatırlattı. Genelgenin yayınlanmasının ardından Karşıyaka İnfaz Hakimliği yanlışlıkla serbest bırakılan 47 hükümlüye cezaevlerine dönmeleri gerektiğini tebliğ etti. Karşıyaka İnfaz Hakimliği'ne başvuran 47 hükümlü birer birer cezaevine dönmeye başladı.
 
ÖZGÜRLÜĞE VEDA
İzmir'in Menemen ilçesinde oturan ve yanlışlıkla tahliye edilen hükümlüler arasında bulunan Mehmet B. de bir haftalık özgürlüğün ardından cezaevine döndü. "Muhafaza altına alınan bir eşyadan hırsızlık yaptığı" gerekçesiyle 3 yıl cezası bulunan ve bunun son 3 ayında Foça Açık Cezaevi'nde kalan Mehmet B., tutukluluğunun bitimine 7 ay kala serbest bırakıldığını söyledi.

Denetimli Serbestlik Yasası'nın çıkmasından sonra Foça Cumhuriyet Savcılığı'na başvurduğunu belirten Mehmet B., Karşıyaka İnfaz Hakimliği tarafından serbest bırakıldığını söyledi. Görevlilere her gün imza atmaya geleceğini taahhüt ederek ayrılan Mehmet B., yeni bir hayat kurmak için iş aramaya başladı. Bir hafta boyunca özgürlüğün tadını çıkaran Mehmet B., cuma günü Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nden gelen bir telefonla şok yaşadı. Karşıyaka İnfaz Hakimliği'nin itirazı sonucu tekrar cezaevine dönmesi yönünde karar verildiğini bildirilen Mehmet B., cezasının bitmesine 7 ay kaldığı için ancak 1 ay sonra Denetimli Serbestlik kapsamında tahliye olabileceğini söyledi.
 
DENETİMLİ SERBESTLİK NEDİR?
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildikten sonra 11 Nisan'da Resmi Gazete'de yayınlanan Denetimli Serbestlik Yasası'ndan açık cezaevinde cezasının son 6 ayını kesintisiz olarak geçiren, çocuk eğitimevinde toplam cezasının beşte birini tamamlayan koşullu salıverilmesine 1 yıl ve daha az süre kalan iyi halli hükümlüler yararlanabiliyor. Hükümlülerin dış dünyaya uyumlarını sağlamak, aileleriyle bağlarını sürdürmelerini ve güçlendirmelerini temin etmek amacıyla çıkan 6391 sayılı kanunda, örgüt kurmak, tecavüz, gasp, nitelikli dolandırıcılık, cinsel istismar suçlarını işleyenler, cezalarının bitmelerine 1 yıl kala Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda kalmaya hak kazanıyor. 11 Nisan'da çıkan 'Denetimli Serbestlik Yasası' ile de, cezası 1 yıldan az kalanlar, cezalarının 6 ayını kesintisiz olarak Açık Cezaevi'nde geçirmeleri koşuluyla son 6 aylık bölümü cezaevi dışında geçirebiliyor. Bu kişilerin ya sigortalı bir iş bulması ya da her gün kolluk güçlerine giderek imza vermeleri gerekiyor. (Mehmet İnmez/HT Egeli)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Işık Dikicigil 25 Nisan 2012 Çarşamba 15:17

BU ÜLKEDE CEZAEVİ ARACINDA 5 KİŞİ NAKİL SIRASINDA YANARAK ÖLDÜ, 47 TANE HÜKÜMLÜ YALNIŞLIKLA SERBEST BIRAKILDI. HABUR DA SEYYAR MAHKEME KURULDU. BU İŞLER PATAGONYA DA OLSA ADALET BAKANI İSTİFA EDERDİ. ETMEDİ Mİ? BAŞBAKAN GÖREVDEN AZİL EDERDİ. DEMEK Kİ PATAGONYA HAKLAR ÖZGÜRLÜKLER VE CAN GÜVENLİĞİ BAKIMINDAN DAHA GELİŞMİŞ. AMA TÜRKİYE BUTİK DEVLET DEĞİL, BÜYÜK DEVLET

Yorumu oyla      15      6  
25 Nisan 2012 Çarşamba 10:34

Bizim mahalledede dün gece bi dışarı cıktım esrar satanlar ev soyanlar toplumu huzursuz eden şahıslar geri dönmüşler Allah razı olsun Ak partmizden durmak yok yola devam.

Yorumu oyla      20      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çocuklara DEÜ’den klasik müzik keyfi
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Devlet Konservatuarı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ...
28 Şubat operasyonunda üçüncü dalga: İzmir'de 3 gözaltı
28 Şubat soruşturmasındaki üçüncü dalgada dönemin Jandarma Genel Komutanı ...
''Fethullah Gülen üç darbenin de asıl mağduru''
Fethullah Gülen'in 28 Şubat'ı desteklediği iddialarına, cemaate yakınlığıyla ...
 
Bakan Şahin savcılara ateş püskürdü
Bakan Fatma Şahin, 34 yaşındaki Ayşe İnce'nin, hakkında şikayette bulunduğu ...
'Genelkurmay Başkanı bizim gibi halk adamı'
TBMM’de 5 yıl aradan sonra, 23 Nisan özel oturumu ve resepsiyonuna komuta ...
Esrarengiz gemiden 313 ton patlayıcı çıktı
Suriye'ye silah taşıdığı iddiasıyla 18 Nisan'dan bu yana İskenderun Limanı'nda ...
 
Mardin'de askere mayınlı hain tuzak!
Mardin'de PKK'lı teröristlerce yola döşenen mayının uzaktan kumandayla ...
Dr.Arkun dehşet anlarını anlattı
Görev yaptığı özel hastanede kalbi duran hastayı iki kez hayata döndüren, ...
İzmirli sanatçılardan İstanbul protestosu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Görev ve Çalışma Yönetmeliği'nde ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva