HABERLER>POLİTİKA
9 Aralık 2013 Pazartesi - 11:23

Flaş gelişme: Ergenekon Savcısı Mustafa Balbay için…

Ergenekon Davası’nda tahliye talebi değerlendirilen Mustafa Balbay için savcı tahliye talep etti.

Flaş gelişme: Ergenekon Savcısı Mustafa Balbay için…

34 yıl 8 ay hapis cezası alan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın avukatlarının Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geçtiğimiz hafta verdikleri dilekçede, Anayasa Mahkemesi'nin Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal hakkında tutukluluklarının makul süreyi aştığı ve seçilme haklarının ihlali iddiasıyla yapılan başvuruyu haklı bularak, Balbay'a 5 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmettiği hatırlatıldı. Dilekçede, Anayasa Mahkemesi'nin kararı üzerine Balbay'ın tahliye edilmesi istendi. Ancak geçen hafta mahkemeden karar çıkmadı.
 
Balbay'ın babası ölümden döndü!

Balbay'ın avukatları Ulaş Özkan ve Oktay Yılmaz, karar için bugün yine mahkeme heyeti ile görüşmek üzere Silivri'ye gitti.
 
Ergenekon davasına bakan savcı, Mustafa Balbay'ın tahliye edilmesi yönünde görüş bildirdi.

BALBAY: STARTI BEKLEYEN…
Sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden açıklama yapan Balbay, yüksek mahkemenin kararı için "Anayasa Mahkemesi kararı herşeye ragmen iç hukuk yollarını zorlamak gerektiğini gösterdi" sözleriyle değerlendirdi.
 
Balbay yerel mahkemeden çıkacak karar hakkında ise, "Vicdanım çok rahat, yerel mahkemenin kararını tüm Türkiye ile birlikte bekliyorum. Kendimi, yarışın başlangıç işaretini verilmesini sabırsızlıkla bekleyen bir atlet gibi hissediyorum" ifadesini kullandı.
 
Savcının tahliye talebi yönündeki mütalaası da Mustafa Balbay'ın Twitter hesabından şu sözlerle duyuruldu: ''Avukatlarımız tarafından edinilen bilgiye göre Ergenekon davasına bakan savcı Mustafa Balbay'ın tahliye edilmesini istedi. Mahkemenin mütalaa yönünde tahliye kararı vermesini bekliyoruz. Umarım güzel haberi bugün sizlerle paylaşacağız.''



CHP’Lİ VEKİLLER SİLİVRİ’DE
CHP Cezaevi İnceleme ve İzleme Komisyonu Üyeleri Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve Muğla Milletvekili Nurettin Demir ile CHP İzmir Milletvekili Anayasa Uzlaşm0a0 Komisyonu Üyesi Rıza Türmen, Ergenekon ve Balyoz Davası'ndan tutuklu bulunan askerlerle görüşmek üzere Silivri Cezaevi'ne geldi. Cezaevine girmeden önce milletvekilleri duruşma salonu önünde açıklama yaptı.
 
TÜRMEN: BALBAY ANCAK TAHLİYE EDİLEREK BU MAĞDURİYETLER KALDIRILABİLİR
Anayasa Mahkemesi'nin kararı ve CHP Milletvekili Mustafa Balbay'ın avukatlarının tahliye talebine ilişkin sorular üzerine Rıza Türmen, şunları söyledi: "Anayasa Mahkemesi verdiği kararda iki tane mağduriyet tespit etmiştir. Birinci mağduriyet tutukluluk süresinin uzun olması nedeniyle, ikinci mağduriyet milletvekilliği görevini yapamaması nedeniyle. Şimdi bu mağduriyetlerin ortadan kaldırılması gerekir. Bunu yapacak olan birinci derecede burada davayı gören birinci derece mahkemesidir. Bu mağduriyetlerin kaldırılması mümkündür. Nasıl kaldırılacaktır bu mağduriyetler? Tahliye edilerek kaldırılabilir ancak. Mustafa Balbay ancak tahliye edilerek bu mağduriyetler kaldırılabilir. Bu mağduriyetler kaldırılmadığı takdirde o zaman bu yeniden İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürülebilir. Şunu söylemek mümkün değildir. 'Efendim birinci derece mahkeme karar verdikten sonra artık tutukluluk sona ermiştir. Hükümlülük başlamıştır.' Bir kere birinci derece mahkemesi hala kararın gerekçesini yazmamıştır. Yani davadan elini çekmiş değildir bir kere. İkincisi de burada ikinci mağduriyet yani milletvekilliği yapamamasından doğan mağduriyetin hükümlü tutuklulukla ilgisi yoktur. Yani ortada mağduriyetler tespit edilmişken, o mağduriyetlerin devamına izin vermek ayrı bir insan hakları ihlalidir. Onun için bunların giderilmesi gerekir."
 
"ANAYASA MAHKEMESİ İHLALLER VARDIR DEMİŞTİR"
Bir gazetecinin, "Kesin bir tahliye kararı bekliyor musunuz?" sorusu üzerine Türmen, "Tabii ki. Yani hukuk bunu gerektirir. Anayasa Mahkemesi bunları tespit etmiştir. 'İhlaller vardır' demiştir. Siz ne diyeceksiniz? 'İhlaller devam etsin' mi diyeceksiniz. Hukuken buna imkan yoktur" diye cevap verdi.
 
"Hükümlü-tutuklu kavramını biraz açıklar mısınız?" sorusu üzerine Türmen, şöyle konuştu: "Tutukluluk hüküm verilene kadar geçen süredir. Hüküm kesinleştikten sonra tutukluluk biter, hükümlülük başlar. Yani karar verildikten sonra. Yanlız burada mesele şuradan çıkmaktadır. Acaba Yargıtay kararını verdikten sonra mı bitmektedir tutukluluk, hükümlülük başlamaktadır, yoksa birinci derece mahkemesi kararını verdikten sonra mı tutukluluk sona ermekte hükümlülük başlamaktadır. Bu o kadar da önemli bir şey değil. Çünkü birinci derece mahkemesi daha kararın gerekçesini yazmamıştır. Yani birinci derece mahkemesi davadan elini çekmiş değildir. O yüzden Mustafa Balbay'ın tutukluluğu devam etmektedir. Hangisini kabul ederseniz edin. Tutukluluk devam etmekte. Kaldı ki ikinci mağduriyet milletvekilliği yapamamasından doğan mağduriyet bunla ilgisi yoktur. Ancak o da tahliye edilerek bu mağduriyet kaldırılabilir. Yani neresinden tutsanız tahliye kararının verilmesi gerekir. Ama dediğim gibi bu ihlaller tespit edildikten sonra Anayasa Mahkemesi tarafından bu ihlalin devamına izin verirseniz bu ayrı bir ihlal sayılır tabi" diye konuştu.
 
Bir gazetecinin "Mahkemenin gerekçeli kararı beklediği söyleniyor, böyle bir şey olabilir mi acaba? " sözleri üzerine Türmen, "Gerekçeli kararı beklemeden tahliye etmesi lazım. Ondan sonra beklesin. Yani tutuksuz olarak beklesin gerekçeli kararı" dedi.
 
"15-20 KİŞİYLE GÖRÜŞECEĞİZ"
Veli Ağbaba da Silivri Cezaevi'nde Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve emekli Orgeneral Hasan Iğsız ve emekli Orgeneral Tuncer Kılınç'ın da aralarında bulunduğu 15-20 kişiyle görüşeceklerini söyleyerek, "Daha sonra Hasdal ve Hadımköy'e geçeceğiz. Oradaki askerlerle görüşeceğiz. Bununla ilgili rapor yazacağız" dedi.
 
"BALBAY'IN BUGÜN DERHAL TAHLİYE EDİLMESİNİ BEKLİYORUZ"
Ağbaba, "Biz Mustafa Balbay'ı CHP cezaevi komisyonu olarak ziyaret ettik. Balbay, Anayasa Mahkemesi kararına rağmen beşinci gün hala cezaevinde. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı tanınmayacaksa hangi karar tanınacak? Mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin kapıyı kırıp Balbay'ı çıkarmasını mı bekliyor? Bu konuda eğer Türkiye'de bir hukuk varsa, hala hukuktan bir parça bir şey varsa Balbay'ın bugün derhal tahliye edilmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.
 
"MAĞDURİYETLERİN GİDERİLMESİ LAZIM"
Mustafa Balbay'ın şimdiye kadar tahliye edilmesi gerektiğini söyleyen CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, "Yani mağduriyetinin artık çifte kavrulmuş leblebi misali olmuş oluyor yani. Mağduriyet gerçekten 5 gün ciddi bir şekilde insanların mağduriyeti devam ediyor. Bunların giderilmesi lazım . Özellikle milletvekili açısından da baktığımızda çok önemli" diye konuştu. CHP'li vekiller açıklamanın ardından Silivri Cezaevi'ne giriş yaptı.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Umut 9 Aralık 2013 Pazartesi 13:09

Cezaevi kapısı açılacaktır. Yoksa halk bu zincirleri kıracaktır.Mağduriyet üzerine iktidar inşa edenler düşünsünler şimdi.

Yorumu oyla      15      6  
MENEMEN'DEN 9 Aralık 2013 Pazartesi 12:27

23 ARALIK 2013 TARİHİNDE MENEMEN'E BEKLİYORUZ

Yorumu oyla      17      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yine o şirket yine İzmir anketi yine ilginç sonuçlar!
Araştırma sonuçları her daim tartışma konusu olan ORC şirketi yeni bir ...
Ali Talak'tan engelsiz tiyatroya destek
Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf’ın (TAKSAV) düzenlediği ...
Pakdemirli’yi protesto eden öğrenci İP Manisa İl Başkanı oldu
İşçi Partisi Manisa İl Başkanı Ersan Demir'in istifası nedeniyle gidilen ...
 
Tosun’dan çarpıcı yazı: Türk ve Kürt milliyetçisi seçmenler…
“Türkiye’de seçmen davranışlarının temel özelliklerinden biri; genel seçimlerdeki ...
CHP aday adayı Gürkan’dan ‘Kocaoğlu’ yazısı: Sen de mi Brütüs?
CHP Güzelbahçe Belediye Başkan Aday Adayı Mustafa Gürkan, bu hafta kaleme ...
CHP’den yerel seçim için bomba sistem: SÇS!
2014 yerel seçimleri öncesinde CHP, seçmene yüz yüze ulaşmak için yeni bir sistem oluşturdu.
 
CHP'li Türeli'den Bakan Çelik'e 'İşsizlik' soruları!
İşsizlik Sigortası Fonu’nun yalnızca dörtte birinin işsizlere verilen ...
MHP İzmir’de kesinleşen aday sayısı 16’ya çıktı
İstanbul’da düzenlenen Yerel Seçimler Adayları Açıklama Toplantısı’nda ...
Devlet Bahçeli İstanbul adayını açıkladı
MHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na Rasim Acar'ı aday gösterdi.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva