HABERLER>POLİTİKA
9 Ağustos 2016 Salı - 21:01

Erdoğan: FETÖ'nün iki ülke ilişkilerine...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk ve Rus iş adamlarına hitabında, "Fetullahçı Terör Örgütü'nün ve arkasındaki güçlerin, ülkelerimiz arasındaki ilişkilere de kastettikleri bugün çok daha iyi anlaşılıyor" dedi.

Erdoğan: FETÖ nün iki ülke ilişkilerine...

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Lideri Putin, Türk-Rus  iş dünyası toplantısına katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'on açıklamalarından satır başları;
24 Kasım 2015’de meydana gelen o elim hadise, Rusya ile çok iyi süren ilişkilerimin üzerine kara bir gölge gibi çöktü. Ülkemiz 2015 ylında üs üste iki seçim yaşadı. Aynı dönemde terörle çok ciddi mücadelelerimiz oldu.  Son olarak 15 Temmuz’da tarihimin en sinsi en alçak darbe girişimiyle bu süreç daha da zirveye tırmandı. Demokrasimizin kaşrı karşıya kaldığı bu hain saldırı milletimizin cesareti sayesinde akamete uğratıldı.

FETÖ’nün ve arkasındaki güçlerin ülkelerimiz arasındaki ilişkilere de kastettikleri bugün çok daha iyi anlaşılıyor.  Türkiye’nin sağlam temellerine dayanan güçlü ekonomisinin dayanıklılığına bu darbe girişimi vesilesiyle bir kez daha tüm dünya şahit oldu.

15 Temmuz darbe girişimin ardından piyasaların açıldığı andan itibaren güven ve istikrar iklimi kendisini göstermiştir. 16 Temmuz’da vatandaşların piyasaya sürdüğü dolara baktığımız zaman 2,5 milyar dolardır. Çok küçük dalgalanmalar dışında herhangi bir kırılmanın yaşanmadığı ekonomimiz işleyişine normal şekilde devam ediyor.

Büyük projeler hız kesmeden devam ediyor. 30 Haziran’da açılışını yaptığımız Osman Gazi Köprüsü’nün ardından 26 Ağustos’ta Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 20 Aralık’ta Avrasya Tüneli Boğaz’ın altından hizmete girecektir. 2018’de İstanbul’da dünyanın en büyük havalimanının ilk etabı faaliyete geçecektir. Yine bu yıl içinde dünyanın en uzun köprüsü olacak 1915 Çanakkale Köprüsü’nün temelini atmayı hedefliyoruz.
Hem Sayın Putin’le hem heyetler arası görüşmelerimizde ilişkilerimizi ayrıntılı şekilde değerlendirdik. Biz 2008’de 38 milyar dolara kadar çıkan ikili ticaret hacmimizi yeterli bulmazken geçtiğimiz yıl 24 milyar dolar düzeyine geriledik

Daha önce ülkelerimiz arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması gibi iddialı bir hedef belirlemiştik. Bu hedefi yeniden gündemimize almamız gerektiğini düşünüyorum. Ticari ilişkilerimizin önündeki engellerin kaldırılması ve yeni işbirliği alanlarının devreye alınması halinde bu rakama süratle ulaşabiliriz. Bunun için siz değerli iş adamlarımıza önemli görevler düşüyor. Devlet yöneticileri olarak sizlerin önündeki engelleri kaldırmak için gerekli adımları atacağımızdan hiçbirinizin şüphesi olmasın. Sayın Başkan’la da bu konuda hemfikiriz.

Putin açıklamalarından satır başları;

Şu anda önümüzde kriz öncesi seviyeye ulaşmak için aşamalı bir çalışma var. Bizde derler ki kırmak kolay inşa etmek zor. Dolayısıyla mevcut seviyeyi kırmak kolay olabilir. Bu yeniden restore etmek zordur. Ama inanıyorum ki hepimiz bu çalışmaya hazırız. 

Biz özellikle en büyük projeleri yeniden canlandırmayı hedefliyoruz enerji dahil olmak üzere. Özellikle enerji alanında 30 yılı aşkındır işbirliği yapıyoruz. Rusya, gaz tedariki açısından Türkiye için en büyük ve en güvenilir ülkedir. Sayın Erdoğan’la daha önce mutabık kaldığımız büyük ölçekli projelerin hayat geçirilmesinden yanayız. 

Diğer önemli ve büyük bir proje Akkuyu Nükleer Santral projesi. Yatırımların hacmi 22 milyar dolar civarında. Bizim ekonomik ilişkilerİmiziN itici gücü hale gelen inşaat sektörünü canlandırmaya yeniden hazırız. 

Son 20 yıl civarında Türk şirketleri Rusya piyasasında 1500 projeye imza attılar. Bahsettiğim projelerin toplam maliyeti 55 milyar dolar. Çok yakında, ciddi bir işbirliği ile tekrar bu seviyeye çıkabileceğimize inanıyorum. Ama biz sadece eski seviyeye ulaşmaktan ziyade daha ileriye taşımayı hedefliyoruz.

 
İzmir’de şok: Sit alanına beton kanal!
 
Atina'da film gerçek oldu: Siyasi maskeli soygun!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan-Putin zirvesinden çıkan 5 önemli karar!
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin görüşmesinden 5 önemli karar çıktı.
Erdoğan ve Putin'den tarihi zirve sonrası ortak mesajlar!
Uçak krizinin ardından Rusya'da bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ...
Siyaset uzmanı Prof. Dr. Tosun'dan 'Yenikapı' analizi!
Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler ...
 
Kılıçdaroğlu'dan başkanlara 'ziyaret' talimatı!
Çanakkale'de il başkanlarına seslenen CHP lideri Kılıçdaroğlu, uzlaşma ...
Ve görüşme sonlandı: Tarihi zirveden ilginç detaylar
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uçak krizinin ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uçağında sürpriz isim!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saat 10.00'da Rusya'nın St. Petersburg ...
 
Yıldırım: Ruhlarını 1 dolara satan müptezeller!
Başbakan Yıldırım FETÖ darbe girişimine değindi, "Ruhlarını 1 dolara satan ...
Delican anlattı: Teşkilatta FETÖ temizliği nasıl yapılacak?
AK Parti İzmir İl Teşkilatı'nın partideki FETÖ'cüleri belirleme kriterleri ...
Rusya ile krizi bitiren gece: Devreye Çağlar girmiş!
Türkiye ile Rusya arasındaki krizi bitiren mektubun Putin'e ulaşma sürecinde ...
 
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Cesur ve kararlı!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva